Moji utisci o FM 13
Igra ima i loših i dobrih strana, ali mi se generalno ne sviđa ova verzija.
Loše strane:
- jadna duel igra: igrač koji ima tackling 17+ nije u stanju da ukliza fino i izbije loptu protivničkom igraču koji stoji
- lagani rizični pasovi: umjesto da oštro doda loptu, igrač lagano je dodaje svom saigraču koji je uz to dobro markiran. Kod većine pasova se brecam da će protivnik da presječe pas.
- 95% golova je iz kaznenog prostora, a onih 5% iz slobodnjaka.
- ne postoje šutevi iz daljine: igrači se vrlo rijetko odlučuju na šut van 16 metara, čak i ako im staviš da često pucaju, pa tako moj igrač koji ima long shots 18 na kraju sezone ima 2-3 gola, od toga 1 iz daljine, tačnije sa 18 metara. Takođe se dešava da taj igrač opuca sa 18-20 metara i promaši gol za 10 metara, baš kao da ima long shots 5, a ne 18.
- nema pretrčavanja golmana: za 16 sezona nikad nisam vidio da napadač pretrči golmana i postigne gol
- nema lobova: za 16 sezona sam vidio svega par lobova, mada i ti lobovi više liče na neke šuteve koji poniru naniže, nego na prave lobove
- nema makazica: za 16 sezona sam vidio makazice samo jednom i to nije bio gol već asistencija
- prevelika preciznost protivničkih ekipa: njima je dovoljno svega par šuteva da postignu gol
- premala preciznost moje ekipe: 25 šuteva, 8 u okvir gola, 1-2 gola!
- nerealni rezultati: često se dešava da uništimo protivnika, ali ne možemo da pobjedimo!
- brzina igrača ne dolazi do izražaja: iako su moji napadači imali brzinu 18+, nisam nešto primjetio da ih protivnički igrači ne mogu stići.
- long throw ima preveliku moć: ako u ekipi imate igrača koji posjeduje long throw 17+, znajte da će te iz auta postići bar 10-ak golova u sezoni. Tako je meni moj DR Azpilicueta jedne sezone imao čak 23 asistencije.
- hodanje po terenu: igrači često hodaju sa loptom, što je van svake pameti. Često se dešava da čak i odbrambeni igrači tako zadržavaju loptu, a onda ih zaganja protivnički napadač i moji igrači, umjesto da se brzo oslobode lopte tako što će nekom u blizini dodati ili je ispucati u polje, oni se upuštaju u driblinge i tako često gube lopte
- čudna igra u vazduhu: igrači kao da se zadrže u vazduhu dok udaraju loptu glavom. Kao da gledam Matrix.
- smirivanje lopte: dubinski pas prema mojim napadačima! Lopta leti 40 metara. Moj napadač trči napred, skače leđima okrenut lopti koja dolazi i onda samo malo iskrene glavu i savršeno je smiri licem, nastavlja trk sa loptom i daje gol.
- prečka i stative: magnet za loptu.
- slanje na pozajmice: ne mogu da vjerujem da baš niko neće na pozajmicu mog super talentovanog mladog igrača koji je prošle sezone na pozajmici sa svojim klubom igrao finale LŠ i imao zapaženu ulogu tokom čitave te sezone, a da pritom ne tražim nikakve pare za to. Ne dešava se često, ali se ipak dešava.
Dobre strane:
- raznolikost šuteva i golova: pravo osvježenje nakon prethodnih verzija u kojima su golovi svi bili slični. Sada sve to djeluje dosta prirodnije i zanimljivije.
- Korneri: iako i dalje možete dati 15 golova iz kornera, to je ipak bolje nego 25 u prethodnim verzijama.
- Realističniji transferi: klubovi više ne traže po 70 miliona za igrače, a svoje igrače možete lakše prodati i lakše poslati na pozajmicu (što mi se posebno sviđa).
- Novi članovi stručnog štaba: odradiće ogroman posao i tako vas rasteretiti obaveza.
- Novi sistem treninga