prvepruge
Iskusan
- Poruka
- 5.481
Tvoja sestra od tetke je radila kao principal u srednoj skoli u Kanadi!? Mozda, samo ako je zavrsila studije u Kanadi, drugacije nije mogla jer studije sociologije ili psihologije sa Balkana ne priznaju u Kanadi, ne postoji sansa da se zaposlis u obrazovnom sistemu Kanade a da ti je diploma iz Srbije. Znam nekoliko nasih ljudi (poreklom sa Balkana) koji su radili u osnovnim i srednjim skolama gde su mi deca isla, niko od njih nije zavrsio skolu na Balkanu, svi su svoje obrazovanje stekli u Kanadi ili su isli na dodatne studije (master ili doktorske) da bi nostrifikovali diplomu iz Srbije.Moja sestra od tetke je nekoliko godina radila kao direktor srednje u jednom kanadskom gradu. Pre toga je bila profesor sociologije i psihologije u toj školi.
I njena deca, kada su bila mala, išla su u školu, pa u srednju školu, na fakultet.
Razgovarala sam sa sestrom o obrazovanju u Srbiji i o obrazovanju u Kanadi. Zaključile smo da naša deca ranije od kanadske dece uče množenje, deljenje i ostalo iz matematike..npr.
Takođe znam da imaju 11 ili 12 razreda i u Kanadi, Americi, Australiji, i na kraju u Rusiji. 11 ili 12 razreda postoje u osnovnim školama.
Posle osnovne škole idu u koledž ( ne znam jedino da li koledži postoje u Rusiji). Posle koledža se upisuje fakultet.
Imam rođake i u Kanadi, Rusiji, Nemačkoj, Australiji.. tako i znam za sistem obrazovanja u tim državama.
Bold: Na forumu imamo lekare, psihologa, neuropsihijatra..tako da nisu baš svi forumaši amateri.
Jeste da deca u Kanadi uce neke stvari u kasnijem dobu nego deca iz Srbije jer krecu godinu dana ranije u skolu (sto te izgleda sestra nije obavestila) no na kraju srednjoskolskog obrazovanja dodju na isto, nista vise se ne predaje i ne nauci u Srbiji nego u Kanadi. No, bitnije od toga je sta ucenici usvoje, PISA testiranje je odgovor na to, kanadska deca su negde u top 10 na tim godisnjim testiranjima, deca iz srpskih skola dosta nize - i to je odgovor o valjanosti prosvetnog sistema.
Deca u Kanadi imaju ne 11 nego 12 godina obrazovanja ( osnovne i srednje skole, samo to zovu grade 1-12) a imas i pogresnu predstavu sta je koledz (college), na koledzu mozes steci osnovno akademsko obrazovanje ( BSc) ali i master titulu. Koledz moze biti deo nekog univerziteta a moze biti i samostalan no vazno je da bude prepoznat od obrazovnog sistema i da njegova diploma (BSc ili MSc) priznata za daljnje skolovanje i registraciju u profesionalnim udruzenjima (licence u inzenjerskim strukama recimo). Znaci sa nekog samostalnog koledza na kom si stekla titulu BSc mozes nastaviti master studije na bilo kom drugom koledzu ili univerzitetu u Kanadi ili negde drugde u svetu, a mozes i raditi kao inzenjer, bankar...
Ako imamo 1 (jednog) psihologa na forumu da li to znaci da nismo kao forum amatersko mesto za psihologiju? Pisem o vecini ljudi koji dolaze na ovaj forum, 1 covek iz te struke nam ne daje na strucnosti.