Zrinjski: Velika blamaža UEFA
Fudbaleri Zrinjskog, zajedno sa članovima stručnog štaba i Predsedništva kluba, krenuli su u podne autobusom za Beograd na revanš utakmicu prvog kola kvalifikacija za Kup UEFA protiv Partizana, od koga su na svom terenu katastrofalno poraženi rezultatom 6:1. U klubu je rečeno da će navijači Zrinjskog doći u Srbiju samo ako crno-beli mogu da garantuju njihovu bezbednost. Posle utakmice u Mostaru, UEFA je donela odluku o kažnjavanju Partizana, što je automatski značilo da Zrinjski ide u drugo kolo. Naknadno je dozvoljeno da se igra revanš, ali je pored tog obaveštenja, u klub iz UEFA stigao i zahtev da u Nion pošalju informaciju ko će predstavljati Zrinjski na izvlačenju parova drugog kola kvalifikacija.
Šef stručnog štaba Zrinjskog Blaž Slišković, koji je posle odluke o kažnjavanju Partizana izjavio da nije zahvalno sportski uspeh ostvariti van fudbalskog terena, razmišljao je o budućem protivniku, pa je itekako bio zatečen odlukom da se ipak igra revanš u Beogradu.
„Ne znam šta bih rekao posle svega ovoga. Jednostavno, zatečen sam, baš kao i svi u klubu. Iako mi je jasno da posle loše igre i šest golova u našoj mreži nismo zaslužili da idemo dalje, UEFA je odlučila da mi, a ne Partizan, idemo u drugo kolo. Zato i nisam razmišljao o Beograđanima, nego o narednom protivniku. Ali, šta je tu je, odluka se mora poštovati”, rekao je Slišković pred polazak u Beograd.
Popularni Baka, nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije, ne zna sigurno koju će jedanaestoricu suprotstaviti Partizanu, a odluku će doneti pred sam početak utakmice.
Razočarenje odlukom UEFA nije krio ni sekretar kluba Darko Marić.
„Zatečeni smo ovom, rekao bih, navrat nanos donetom odlukom i tako nešto nismo očekivali od ugledne organizacije kakva je UEFA. Smatram da je to veoma, veoma neozbiljna odluka, najblaže rečeno blamaža, i svi u klubu se pitamo koji je njen krajnji cilj”, rekao je Marić.
Prema njegovim rečima, nikome nije jasno ni kakva utakmica će u četvrtak biti odigrana u Beogradu.
„Mi, u stvari, ne znamo da li ta utakmica ima takmičarski karakter, ili će to biti samo prijateljsko odmeravanje snaga fudbalera dva tima. Odluka da se uopšte igra je još neozbiljnija ako se ima u vidu činjenica da je od nas traženo da pošaljemo ime predstavnika kluba na žrebanju parova drugog kola kvalifikacija”, dodao je Marić.
I on, kao i Slišković, istakao je da je Partizan po prikazanoj igri sasvim sigurno zaslužio plasman u drugo kolo, ali i podsetio na sramnu ulogu njegovih navijača.
„Fudbalska Evropa je sve videla. Navijači Partizana, od dolaska u Mostar, želeli su incident. Njihova uvredljiva i nacionalistička skandiranja, pozivi na klanje i majice sa slikama ratnih zločinaca, morali su biti adekvatno kažnjeni, a sada ispada da su čak i nagrađeni. Jednostavno, ne znam kuda sve ovo vodi, ali znam da ova najnovija odluka predstavlja nož u leđa sportu”, istakao je Marić. (Tanjug)