Fjodor Mihajlovič Dostojevski

• Začetnik teme Začetnik teme zbunjena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Realno- ne znam ni za jednog drugog pisca koji je polučio takvu "aklamaciju" i imao takav utjecaj. Konkurent mu može biti jedino Shakespeare, no ni on nije bio "pisac za pisce" kao FMD. Uza sve zamjerke koje se mogu uputiti Dostojevskom, ostaje da je on centralni moderni pisac.

Šekspira zamišljam kao lukavog, starog lisca, filozofa; često me njegove misli nateraju na smeh, dok Dostojevski izvlači iz čitaoca dušu. Takav je moj utisak....Ne znam koliko se njih dvoje mogu porediti.

Poštovani ,poklonici i VI koji če to tek postati najblistavijeg uma književnosti i Pravoslavlja -DOSTOJEVSKOG !
Tačno je, da je genije Fjodor i po sopstvenim rečima bio " argat pisanja".
Tačno je , da je Dostojevski neka svoja dela pisao po narudžbini .
Tačno je da je F. M. D. Neka dela napisao u kratkom roku i u ne mogućim uslovima .
Tačno je da se u ono vreme rukopis pisca plaćao po " tabaku " teksta .
Tačno je da je F. M. D. Često pisao samo da bi vratio dugove .
Tačno je kako to neki kažu da je F. M. D ." Pisac tame "
Tčno je da postoji "slepa publika DOSTOJEVSKOG " kako kaže D. Ristovski .

Ali reći da dela i poruke DOSTOJEVSKOG nemaju smisla , isto je kao da se kaže ;

Da je Zemlja veća od Sunca !.
Da Zemlja nije okrugla !
Da u morima nema vode !
Da Dunav teče uzvodno !
Da na drvetu jabuke rastu banane !
Da je umreti isto što i zaspati !
Da lepota neće spasiti svet !

Ako neko ima ambiciju da posle samo jednog čitanja razume i sudi o Dostojevskom nek odmah odustane od " ćorava posla "

A onaj ko to bude činio celog života jer Dostojevski se tako čita i upoznaje i ne sluti kakvom će ga blaženstvom , očišćenjem ,prosvetljenjem i lubavlju pisac nagraditi .

Pripovetka ( kratki roman ) DVOJNIK napisan je skoro 40 godina pre Stivensonovog Dr DŽekila i Mr Hajda . Toliko uopšte i kasne duhovne ideje svih zapadnih pisaca savremenika , genija Dostojevskog .
Kreposni junak Goljatkin sa Dr Rutešpiceom odlazi u duševnu bolnicu ns stan ,drva i hranu a nama ostaje da razmišljamo koliko u svima nama postoji i od kakvog su uticaja gos. Goljatkin stariji i gos. Goljatkin mlađi ?

a o cemu se tu radi? jel ljubavno? necu ako je puno ljubavno

Ниједан рус не пише само о љубави.
Ovu fresku sveta zasužnjenih stvorio je pisac koji je i sam nosio okove, pa su neki delovi romana mali filozofski ogledi o zločinu, moralu, savesti, patnji, slobodi, snovima, težnji ka uobičajenom, žrtvama i dželatima, zlu i dobru.

čitatelji su prepoznali genijalnosti ove knjige. Iako je Dostojevski i prije robije bio jedan od najboljih mladih ruskih pisaca, publika ga je u međuvremenu bila gotovo zaboravila. Zapisi iz mrtvog doma najavili su jedan veliki povratak, obznanili da je Dostojevski ponovo tu i da je bolji nego ranije.

Opće osjećanje spram ove knjige je možda najbolje sažeto u jednoj Tolstojevoj opasci: "Ovih dana sam čitao Mrtvi dom. (...) Ne znam za bolju knjigu u cijeloj novoj književnosti, ne izuzimajući ni Puškina."

Poslednja izmena:
Sve njegove knjige su glupe, konfuzne, sizofrene. Likovi su stalno u nekoj groznicavoj buli, a radnja je nerealna. Eto, malo se izdvaja "Zlocin i kazna", ali "Mladic" je najgluplja knjiga, koju sam ikada procitala. Mislim da je Dostojevski, jedan od najprecenjenijih pisaca u svetu, a i kod nas, posebno, mislim da ga ovde ljudi citaju, kao zaostavstinu iz komunizma. Vecina glupih kriticara je izgradila karijeru, pokusavaju cu da "dokuci" sta je on mislio, a u sustini, osim nenormalno dugih recenica, koje su veoma besmislene on nema nista. Isto tako, postoji ona fraza "dokucio najdublje u dusu coveka", sto nema veze sa zivotom. On nijedno stanje nije opisao toliko dobro, sva stanja opisuje kao neku groznicu, sizofrenu - paranoju. Nikakav pisac.

Sve njegove knjige su glupe, konfuzne, sizofrene. Likovi su stalno u nekoj groznicavoj buli, a radnja je nerealna. Eto, malo se izdvaja "Zlocin i kazna", ali "Mladic" je najgluplja knjiga, koju sam ikada procitala. Mislim da je Dostojevski, jedan od najprecenjenijih pisaca u svetu, a i kod nas, posebno, mislim da ga ovde ljudi citaju, kao zaostavstinu iz komunizma. Vecina glupih kriticara je izgradila karijeru, pokusavaju cu da "dokuci" sta je on mislio, a u sustini, osim nenormalno dugih recenica, koje su veoma besmislene on nema nista. Isto tako, postoji ona fraza "dokucio najdublje u dusu coveka", sto nema veze sa zivotom. On nijedno stanje nije opisao toliko dobro, sva stanja opisuje kao neku groznicu, sizofrenu - paranoju. Nikakav pisac.

ozbiljno?

Našu Pevačicu ponese estradni ritam s vremena na vreme, pa ume da bude gruba. Nije baš sve toliko crno kako ona kaže, ali nije ni mnogo daleko od istine. Dostojevski služi za ono: "Jesi čit'o? - "Čuj, čit'o...!"
Ako hoćeš da upoznaš rusku misao, ima boljih načina od čitanja Dostojevskog. Ali, ako ti je baš stalo do njega, moj predlog bi izgledao ovako:

http://www.imdb.com/title/tt0050782/ (sjajno, nikako nemoj da propustiš, i može da bude ljubavno, ali ne mora. Baš kako ti Viskonti tu kaže.)
http://www.imdb.com/title/tt0064839/ (solidno, sadrži sve neophodne elemente)
http://www.imdb.com/title/tt0051435/ (nisam gledala, trebalo bi da je korektno)

Ovo poslednje možeš i da čitaš (to ti je jedna knjiga iz koje možeš da shvatiš sve što je on hteo da kaže: tu imaš wannabe svece, đavola, klrize identiteta, novce, blud, priznatu i nepriznatu decu, krize identiteta, porodične i neporodične intrige..čuda svakojakih).
Pročitaj i pripovetke Večni muž i Bobac. Ovo poslednje je najbolje što je napisao.

Idiota izbegni u širokom luku (tu je jedno zanimljiva slika spaljivanja veće količine novca - razmisli malo ko bi, zašto i kad to uradio i imaš radnju romana od nekih 800 -900 strana).
Zle duhe - takođe (niti je to najmračniji roman ikad napisan, niti ima nihilizma koliko pričaju. Sve se vrti oko platonske ljubavi, pokušaja revolucije i pokušaja prevrednovanja tradicionalnih vrednosti. Nije bezveze, ali nije ni da ti promeni život).

Umesto Zapisa iz mrtvog doma pročitaj Jedan dan Ivana Denisoviča, evo, to ti je ovo: http://hr.wikipedia.org/wiki/Jedan_dan_Ivana_Denisoviča

Našu Pevačicu ponese estradni ritam s vremena na vreme, pa ume da bude gruba. Nije baš sve toliko crno kako ona kaže, ali nije ni mnogo daleko od istine. Dostojevski služi za ono: "Jesi čit'o? - "Čuj, čit'o...!"
Ako hoćeš da upoznaš rusku misao, ima boljih načina od čitanja Dostojevskog. Ali, ako ti je baš stalo do njega, moj predlog bi izgledao ovako:

http://www.imdb.com/title/tt0050782/ (sjajno, nikako nemoj da propustiš, i može da bude ljubavno, ali ne mora. Baš kako ti Viskonti tu kaže.)
http://www.imdb.com/title/tt0064839/ (solidno, sadrži sve neophodne elemente)
http://www.imdb.com/title/tt0051435/ (nisam gledala, trebalo bi da je korektno)

Ovo poslednje možeš i da čitaš (to ti je jedna knjiga iz koje možeš da shvatiš sve što je on hteo da kaže: tu imaš wannabe svece, đavola, klrize identiteta, novce, blud, priznatu i nepriznatu decu, krize identiteta, porodične i neporodične intrige..čuda svakojakih).
Pročitaj i pripovetke Večni muž i Bobac. Ovo poslednje je najbolje što je napisao.

Idiota izbegni u širokom luku (tu je jedno zanimljiva slika spaljivanja veće količine novca - razmisli malo ko bi, zašto i kad to uradio i imaš radnju romana od nekih 800 -900 strana).
Zle duhe - takođe (niti je to najmračniji roman ikad napisan, niti ima nihilizma koliko pričaju. Sve se vrti oko platonske ljubavi, pokušaja revolucije i pokušaja prevrednovanja tradicionalnih vrednosti. Nije bezveze, ali nije ni da ti promeni život).

Umesto Zapisa iz mrtvog doma pročitaj Jedan dan Ivana Denisoviča, evo, to ti je ovo: http://hr.wikipedia.org/wiki/Jedan_dan_Ivana_Denisoviča

hvala drugarice, bas si realna, jel bi mi jos nesto od ruskih pisaca preporucio?

Malo šta jeste ljubavno. Ruje uglavnom svuda provlače ljubav, ali kao epizodni motiv za neke druge stvari. Patetika - to je relativno. Umeju, nema šta, ali zavisi kako shvataš.

Tolstoj je dobar u nekim pripovetkama (Crni monah, na primer), ali je blizu patetike, često. "Debelim" knjigama ne prilazi! Kao i Čehov (mada je on sjajan, istrpi!), ali on nema "debele".
Čitaj Danila Harmsa, on je ludak svoje vrste (pisao je kratke satirične priče, vrlo jetke).
Solženjicin se propisno napatio po kojekakvim gulazima, pa je on za to.
Bulgakov je sjajan, piše na razne teme. Prebira i oko đavola. Pseće srce je (između ostalog) i SF na temu tog kučećeg organa.
Zamjatinova knjiga Mi je preteča Velikog brata.
Peljevin je moderni ruski pisac, žešći ludak, vrlo inteligentan. Najbolja mu je knjiga Čapajev i praznina

Eto...izaberi :)

.. dostojevski je .. nešto kao lučonoša .. sotona .. .. ako nema boga sve je dozvoljeno .. ali i .. ljepota će spasiti svijet ..
.. pročitao karamazove .. zločin i kazna .. idiota .. kockara .. i sve je iznad prosjeka ljudi .. .. imaju ruje raznih dobrih .. vjerujem .. ali svijet još jednog dostojevskov više neće imati ..

Meni je interesantnije pitanje je da li Svetu treba još jedan Dostojevski (a za odgovor na njega ne moramo da imamo proročke sposobnosti).
Na stranu sad to što je neko drugi, a pre, zastupao tezu da Boga treba izmisliti, ako ga nema, baš u istom kontekstu koji je Dostojevski preuzeo. A ovo za lepotu gomila njih.

Meni je interesantnije pitanje je da li Svetu treba još jedan Dostojevski (a za odgovor na njega ne moramo da imamo proročke sposobnosti).
Na stranu sad to što je neko drugi, a pre, zastupao tezu da Boga treba izmisliti, ako ga nema, baš u istom kontekstu koji je Dostojevski preuzeo. A ovo za lepotu gomila njih.
Bolje još jedan Dostojevski neko hiljade i hiljade današnji škrabala.

.. ne .. to nije isti kontekst .. kontekst dostojevskog je svijet danas .. ovaj svijet nema boga .. i znači .. u njemu je sve dozvoljeno .. .. dostojevski je stvaran .. živ .. čovjek .. ..
.. njime nije moguće trgovati .. nastao je tada .. i mogapo je samo tada .. mnogi su ga pizdeki kopirali .. a mnogi su se i ljudi zamislili nad time što je rekao ..
.. mislim da je bio jebeno duboki vjernik .. jer samo je takav i mogao sve ti izreći ..
.. dostojevski je čovjek .. sva relativizacija .. u vezi s njim .. mogu biti samo govnjarska ..

Back