Timosten
Aktivan član
- Poruka
- 1.073
Za mene FMD je najveci!!!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Realno- ne znam ni za jednog drugog pisca koji je polučio takvu "aklamaciju" i imao takav utjecaj. Konkurent mu može biti jedino Shakespeare, no ni on nije bio "pisac za pisce" kao FMD. Uza sve zamjerke koje se mogu uputiti Dostojevskom, ostaje da je on centralni moderni pisac.

a o cemu se tu radi? jel ljubavno? necu ako je puno ljubavnoДругаре, ''Записи из мртвог дома''.
Биће од тебе прави Словен.![]()
a o cemu se tu radi? jel ljubavno? necu ako je puno ljubavno
Ovu fresku sveta zasužnjenih stvorio je pisac koji je i sam nosio okove, pa su neki delovi romana mali filozofski ogledi o zločinu, moralu, savesti, patnji, slobodi, snovima, težnji ka uobičajenom, žrtvama i dželatima, zlu i dobru.
čitatelji su prepoznali genijalnosti ove knjige. Iako je Dostojevski i prije robije bio jedan od najboljih mladih ruskih pisaca, publika ga je u međuvremenu bila gotovo zaboravila. Zapisi iz mrtvog doma najavili su jedan veliki povratak, obznanili da je Dostojevski ponovo tu i da je bolji nego ranije.
Opće osjećanje spram ove knjige je možda najbolje sažeto u jednoj Tolstojevoj opasci: "Ovih dana sam čitao Mrtvi dom. (...) Ne znam za bolju knjigu u cijeloj novoj književnosti, ne izuzimajući ni Puškina."
Šta god da uzmeš nećeš pogrešiti.sta njegovo da citam drugari? nesto me nerviraju rusi u poslednje vreme, ali doneo sam odluku jer sam ga i ranije cituckao. koja je po vasem izboru?
Slazem se za Zapise iz mrtvog doma.
Obavezno procitaj Bracu Karamazove i Zlocin i kaznu.
Sve njegove knjige su glupe, konfuzne, sizofrene. Likovi su stalno u nekoj groznicavoj buli, a radnja je nerealna. Eto, malo se izdvaja "Zlocin i kazna", ali "Mladic" je najgluplja knjiga, koju sam ikada procitala. Mislim da je Dostojevski, jedan od najprecenjenijih pisaca u svetu, a i kod nas, posebno, mislim da ga ovde ljudi citaju, kao zaostavstinu iz komunizma. Vecina glupih kriticara je izgradila karijeru, pokusavaju cu da "dokuci" sta je on mislio, a u sustini, osim nenormalno dugih recenica, koje su veoma besmislene on nema nista. Isto tako, postoji ona fraza "dokucio najdublje u dusu coveka", sto nema veze sa zivotom. On nijedno stanje nije opisao toliko dobro, sva stanja opisuje kao neku groznicu, sizofrenu - paranoju. Nikakav pisac.
ozbiljno?
Našu Pevačicu ponese estradni ritam s vremena na vreme, pa ume da bude gruba. Nije baš sve toliko crno kako ona kaže, ali nije ni mnogo daleko od istine. Dostojevski služi za ono: "Jesi čit'o? - "Čuj, čit'o...!"
Ako hoćeš da upoznaš rusku misao, ima boljih načina od čitanja Dostojevskog. Ali, ako ti je baš stalo do njega, moj predlog bi izgledao ovako:
http://www.imdb.com/title/tt0050782/ (sjajno, nikako nemoj da propustiš, i može da bude ljubavno, ali ne mora. Baš kako ti Viskonti tu kaže.)
http://www.imdb.com/title/tt0064839/ (solidno, sadrži sve neophodne elemente)
http://www.imdb.com/title/tt0051435/ (nisam gledala, trebalo bi da je korektno)
Ovo poslednje možeš i da čitaš (to ti je jedna knjiga iz koje možeš da shvatiš sve što je on hteo da kaže: tu imaš wannabe svece, đavola, klrize identiteta, novce, blud, priznatu i nepriznatu decu, krize identiteta, porodične i neporodične intrige..čuda svakojakih).
Pročitaj i pripovetke Večni muž i Bobac. Ovo poslednje je najbolje što je napisao.
Idiota izbegni u širokom luku (tu je jedno zanimljiva slika spaljivanja veće količine novca - razmisli malo ko bi, zašto i kad to uradio i imaš radnju romana od nekih 800 -900 strana).
Zle duhe - takođe (niti je to najmračniji roman ikad napisan, niti ima nihilizma koliko pričaju. Sve se vrti oko platonske ljubavi, pokušaja revolucije i pokušaja prevrednovanja tradicionalnih vrednosti. Nije bezveze, ali nije ni da ti promeni život).
Umesto Zapisa iz mrtvog doma pročitaj Jedan dan Ivana Denisoviča, evo, to ti je ovo: http://hr.wikipedia.org/wiki/Jedan_dan_Ivana_Denisoviča
hvala drugarice, bas si realna, jel bi mi jos nesto od ruskih pisaca preporucio?

Uvek
Ako je pitanje upućeno meni, bilo bi lakše ako kažeš šta tebe, zapravo, zanima.

Bolje još jedan Dostojevski neko hiljade i hiljade današnji škrabala.Meni je interesantnije pitanje je da li Svetu treba još jedan Dostojevski (a za odgovor na njega ne moramo da imamo proročke sposobnosti).
Na stranu sad to što je neko drugi, a pre, zastupao tezu da Boga treba izmisliti, ako ga nema, baš u istom kontekstu koji je Dostojevski preuzeo. A ovo za lepotu gomila njih.