fizionomija lica i karakter

Nečitljivo lice.
locke.jpg

Borac je u pravu, fiziognomija je napustena kao ikakva iole vazna ili pouzdana metoda. Ali je cinjenica da ima prostora govoriti o nekoj vrsti „citanja lica“, jer ljudi u nekim prvim kontaktima crpe informacije o osobi koju su sreli na osnovu onoga sto vide – to nije nauka naravno – ali jeste nesto sto definitivno postoji u svakodnevici i mi cesto u tim prvim kontaktima sticemo preliminarnu predstavu o osobi, tipa da li je dobronamerna, da li laze, je li smirena, energicna, inteligentna, liberalna, konzervativna itd.itd. Npr. za one klince sa slike u pocetnom postu ja bi iz jedan rekla da su glupi i agresivni, bez obzira na pune, tanke usne, oci zakosene na ovu ili onu stranu, prosto izraz lica ukazuje na to da se radi o tupsonima, problematicnim likovima. Naravno da postoji mogucnost za gresku u proceni, ali je i pogadjanje prilicno cesto. Ne znam da li su lica psihopata merodavna jer su to licnosti koje karakterise potpuno odsustvo empatije, savesti, postovanja, ljubavi i drugih emocija koje su neophodne za normalno funkcionisanje u drustvu, medjutim to su listom veoma inteligentne osobe savrseno sposobne da svoju emocionalnu osakacenost spolja manifestuju veoma sarmantnom pojavom, izuzetni su manipulatori i savrseni lazljivci sto u spoju sa potpunim odsustvom granica i brige o posledicama za druge kada se radi o zadovoljenju njihovih bolesnih potreba daje veoma specificnu licnost koju psihoanalitika nije u stanju da desifruje vec dugo, dugo vremena.

Postoji tzv. socionika – to je ruska skola Jungovske tipologije licnosti) koja i dalje proucava mogucnosti prepoznavanja veza izmedju izgleda lica i karaktera..

http://www.socioniko.net/hr/1.1.types/index-type.html

Dobro, sta biste npr. rekli o ovoj osobi? Kakav utisak na vas ostavlja?

dobra, manuelno vrlo sposobna, kao što neko reče deluje kao da je konstantno pod nekom brigom, vrlo prijatna u društvu, vrlo inteligentna, pristojna osoba sa lepim manirima, skromna.
možda bih rekla i da je učiteljica/profesorka, deluje mi tako?

Naginje tradicionalizmu i drzi se pravila, verovatno vrlo principijelna (mozda i stroga).
Deluje kao osoba koja stalno brine, ili koja nosi preveliko breme odgovornosti.
Direktorka neke firme, rukovodeci polozaj.
Ali kad se opusti, lumpuje. :lol: (E ne znam odakle mi to ...)

Bravo Borka, imas svetlu buducnost u licocitanju :D
Gospodja je moja bivsa sefica, inace je za mandata D.Jocica najpre bila sef kabineta ministra policije, pa je posle postala drzavni sekretar. Disciplinovana, principijelna, odgovorna, snazna, tvrda, autoritativna i izuzetno takmicarski nastrojena licnost, zena ajkula u poslu koja se ne libi mnogo cega da bi postigla ono sto hoce, ali veoma brizna prema porodici. Generalno Jocicevu kliku nisam volela, ali sam nju postovala.

garyoldmanr.jpg

zasto opet geri oldman... zato sto postoje adaptabilni tipovi tj. kameleoni koji mogu da transformisu mnogo toga kod sebe, ne samo glumci naravno, vec i osobe iz naseg okruzenja. kod takvih osoba je neki put nemoguce odrediti fizionomije na osnovu standardnih merila poznatih u psihologiji....

Back