Pa nije tako muška glavo jer ta svetlost nema tu brzinu prema nama već prema tim česticama a prema nama ima onu brzinu koju si sam izračunao u sledećem citatu
...
I ovo jeste moja hipoteza a ne ono gore
Koliko puta sam ti rekao da uvek treba naglasiti na šta se odnosi brzina svetlosti?
Svetlosti c - 1000 km/s i c + 1000 km/s odnose se na njihove izvore a ne na nas - obe ove
svetlosti u odnosu na nas imaju brzinu c baš kao što kaže i moja hipoteza i STR.
Ne znam čemu ti služe ove nedobronamerne smicalice.
Ah, da. Izvini, stalno zaboravljam da ti misliš da se put od tačke A do tačke B može meriti nezavisno od ove dve tačke.
(Ignorisaćemo opet problem očuvanja energije. Supernova oslobađa gigantsku količinu energije koju mi detektujemo. Ako tu energiju oslobađa u raznim brzinama, mi onda vidimo samo jedan njen delić; puna količina energije oslobođena u eksploziji bi morala da bude dovoljna da razori čitav galaktički klaster.)
Naravno, i onaj čisto algebarski problem je potpuno isti

samo iz drugog referentnog sistema. No, to je suviše matematike, pa ćemo da polako ovo razradimo korak po korak, koristeći samo sabiranje i množenje. Ako posle toga ne bude jasno u čemu je problem, dižem ruke.
Imaš supernovu, udaljenu milion ly, u pravcu ravi rotacije Sunčevog sistema. Ona se sastoji od raznih čestica, koje se kreću najrazličitijim brzinama. Tako da praktično bilo kojom brzinom da se krećeš prema ili od te galaksije, vidiš neku od tih svetlosti (pošto uvek ima neke svetlosti koja se kreće brzinom c prema tebi).
Uzmi da deo neba u kome se nalazi supernova posmatraju obzervatorije u proleće i u jesen iste godine. Razlika Zemljine brzine u odnosu na supernovu je oko 60 km/s između te dve tačke, zbog rotacije oko Sunca.
U proleće, kada se krećemo prema supernovi, mi sa nje detektujemo onu svetlost koja prema nama ima brzinu c. To znači da je ona sa te supernove (tj. u odnosu na centar zvezde u eksploziji) krenula brzinom od c - 30 km/s, i tom brzinom je išla od supernove do nas. Tom brzinom, bilo joj je potrebno milion i sto godina da pređe put do nas.
U jesen, kada se krećemo od supernove, mi sa nje detektujemo onu svetlost koja prema nama ima brzinu c, koja u odnosu na centar supernove ima brzinu c + 30 km/s. Ovom brzinom, bilo je potrebno 999900 godina da pređe put do nas.
Šta ovo značI?
Pa, mi bi smo takvu supernovu detektovali u jesen, kada se krećemo od supernove. Onda bi smo detektovali svetlost sa ostalih čestica (kako se naša brzina prema supernovi smanjuje), kontinualno...dok dvesta godina kasnije, u proleće, ne detektujemo poslednji trag svetlosti iz te supernove.
* * *
Ovo iznad, međutim, opet izgleda suviše komplikovano. Uzmimo jednostavniji primer.
Dva prijatelja posmatraju sazvežđe Orion, koje se nalazi iznad horizonta. Fokusiraju se na zvezdu Rigel, šestu najsvetliju zvezdu na nebu, čija distanca se geometrijski može ustanoviti - 800 svetlosnih godina.
Zbog rotacije Zemlje, Orion se veoma brzo pomera preko neba, uočljivo golim okom iz sata u sat (izađi i probaj sam).
Jednom od dvojice prijatelja dosadi, i sedne u kola. Krene da se vozi auto-putem, brzo, kući. Auto-put je u pravcu Oriona, koji je na horizontu pravo ispred njegovih kola. Čovek zgazi pedalu, i postigne brzinu od 40 m/s.
Prijatelj koji je ostao na mestu ima brzinu v u odnosu na Rigel. Prijatelj u kolima se kreće brzinom v+40 m/s u odnosu na Rigel. Ignorišimo v, koja je ista za oba prijatelja (uzmimo da je v=0). Prvi prijatelj vidi onu svetlost koja u odnosu na njega ima brzinu c, a drugi prijatelj vidi onu svetlost koja u odnosu na njega ima brzinu c - 40 m/s.
Svetlosti koja se kreće c - 40 m/s je potrebno sat vremena duže da prevali put od Rigela do Zemlje. Otud,
čovek u kolima će videti Rigel kako sija sa mesta na nebu na kome se nalazio sat vremena ranije.
Kako bude pritiskao gas ili kočnicu, tako će se sve zvezde na nebu (svaka različito) pomerati.
Zašto nisi odgovorio na pitanje koje sam ti postavio na primeru automobila i jabuke?
Zato što tu nisu moguće smicalice poput ovih.
????? Odgovorio sam ti direktno i nedvosmisleno:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11220527&postcount=572
Da li ti uopšte čitaš odgovore?
Možda se TR tako zove zato što je svaki relativista drukčije tumači.