(Fizika, Pseudonauka) Vreme, prostor...

U svakom slučaju, slika je mnogo kompleksnija (i zanimljivija!) nego što većina ljudi misli. :)

Po većini modela, univerzum je 10[SUP]23[/SUP]-10[SUP]26[/SUP] puta veći od vidljivog univerzuma. Drugim rečima, ovo parče univerzuma koga možemo da vidimo u odnosu na celokupan univerzum (koga nikada nećemo moći videti) je kao zrno pirinča u odnosu na planetu Zemlju.

Da, slika je veoma zanimljiva, upravo iz razloga kompleksnosti. Mozak mi se zavrti od pomisli da je toliko prostranstvo i komleksnost oko nas, koje jos uvek ni izbliza dovoljno ne poznajemo, zapravo tek zrno pirinca u poredjenju sa necim vecim sto verovatno postoji.

Meni je ta prica zanimljiva iz psiholoskog ugla. Dok mene, na primer, takva kompleksnost raduje, jer me motivise da maksimalno uposlim kapacitete svoje maste kako bih pokusao da je dokucim, i jer postavlja jos toliko zagonetki za resavanje, svedoci smo da mnoge ljude takav prizor onespokojava, i da bi vise voleli da je svet mnogo jednostavniji kako bi mogao da se uklopi u njihove poglede i shvatanja.

-

"Drugo, ovo znači da brzina kojom se galaksije udaljavaju jedne od drugih usled širenja prostora zavisi od distance između njih. "

Da li bi ovaj vrli znalac mogao da objasni kako je moguće da dolazi do sudara galaksija?
Da li bi ovaj vrli znalac mogao da nam kaže da li se svemir i dalje širi ili je počelo skupljanje?
Da li su argumenti ovog znalca - pričam ti priču - pa ako ne veruješ onda si za spaljivanje?

Ovaj znalac sve zna - za njega nema dileme.

Pitajte - odgovori su kod znalca - on će da vam objasni, čak i ono što se niste ni setili da
pitate!

Da li su argumenti ovog znalca - pričam ti priču - pa ako ne veruješ onda si za spaljivanje?

Pitajte - odgovori su kod znalca - on će da vam objasni, čak i ono što se niste ni setili da pitate!

Pa, meni licno, vise se dopadaju tvoje originalne ideje nego endonucleaseova ponavljanja onoga sto se moze procitati i na drugim mestima na internetu. Pohvaljujem te za hrabrost, jer daleko je lakse "utvrdjivati gradivo", odnosno pisati o onome sto su drugi otkrili, a daleko je tezi put koji si ti odabrao - da uz pomoc, pretpostavljam, mukotrpnog visegodisnje intelektualnog pregnuca dodjes do sopstvenih otkrica.

Medjutim, posto sam preko nezvanicnih kanala saznao da ce se u okviru teme Tragedija genija poruke nadalje stititi kao intelektualna svojina onih koji ih pisu, (postoji strogo odredjen i propisan postupak dokazivanja autorstva u slucaju prijavljivanja zloputotrebe - putem visestrukih provera - lozinka, IP adrese i tako dalje - da ne zamaram sa tim detaljima) ubuduce ti predlazem da upravo tamo, na toj temi obrazlazes svoje revolucionarne ideje.

-

Oh, da li ovo znaci da ti je moderator pretio putem privatnih poruka?!!! To bi trebalo obavezno prijaviti "visim instancama" na forumu. Mada sumnjam da ce to imati efekta - sve je to ista banda. Zato bih ti preporucio da se, za svaki slucaj, obratis organima koji su nadlezni da se pozabave takvim slucajem. Mislim da ti je to jedina preostala nada. Iako su se ovi satanisti infiltrirali u sve pore drzave i drustva, verujem da jos uvek postoje posteni ljudi koji svoj posao obavljaju ne osvrcuci se na pritiske ovog vladajuceg globalnog ateisticko-satanisticko-kvazinaucnog kartela.

Poslednja izmena:
Da li bi ovaj vrli znalac mogao da objasni kako je moguće da dolazi do sudara galaksija?

Usled gravitacionog privlačenja bliskih galaksija.

A usput, vrli znalac? Ja nisam astronom, ali ovde se radi o stvarima koje mogu da se vide kroz teleskope. Ako ne veruješ, prijavi se za jedan od tečajeva astronomije koji vodi ljude na velike teleskope, pa pogledaj sam.

Da li bi ovaj vrli znalac mogao da nam kaže da li se svemir i dalje širi ili je počelo skupljanje?

Koliko smo u stanju da vidimo, ne samo što se i dalje širi, već se brzina širenja povećava.

Imaš li neke dokaze koji pokazuju drugačije?

Neko je nekome pretio spaljivanjem? :confused:

A argumenti ovde nisu "pričam ti priču", već se radi o zaključcima na osnovu gomile skupljenih podataka. Ako imaš podatke koji se ne uklapaju u ovo (ne neke tvoje lične teorije i razmišljanja, već čvrste podatke: obzervacije i merenja), javi nam.

Koji znalac sve zna? :confused:

A što se dilema tiče, njih ima iha-haj. S tim što su neke osnovne stvari prilično dobro ustanovljene do danas. Čovek koji ne zna osnovne stvari o predmetu o kome razgovara ne može znati ni gde su dileme. Za njega je sve dilema. Tako da onda, valjda, njemu ljudi koji su uložili minimalan trud i naučili neke osnovne stvari izgledaju kao "znalci" koji "nemaju dileme".

Šta da radiš.

"Usled gravitacionog privlačenja bliskih galaksija."

Da li bi znalac mogao da kaže šta će biti posle sudara?
Sudar galaksija i nije neki sudar jer su zvezde toliko razmaknute da postoji vrlo mala verovatnoća
da će doći do sudara t. j. galaksije prolaze jedna kroz drugu sa izuzetno
malom verovatnoćom da će doći do sudara nekih zvezda. Ali ako je tako - onda će zvezde
odnosno galaksije posle izvesnog vremena (kad prođu jedna kroz drugu) ponovo da se
počnu približavati kad se kinetička energija poništi sa gravitacionim privlačenjem - i ostane
samo gravitaciono privlačenje.

Možda bi znalac mogao da kaže kada su galaksije bliske, a kada nisu t.j. kada se udaljavaju a kada se približavaju i sudaraju,
Ako su se galaksije posle velikog praska galaksije međusobno udaljavale - šta bi ih moglo naterati da se približavaju? Kinetička
energija galaksija je ostala ista, a gravitaciono privlačenje slabi jer se galaksije međusobno udaljavaju ako je bilo praska, Prema
tome ne može doći do sudara galaksija - a sudar se ipak događa.
Šta bi znalac mogao o tome da kaže?
"Koliko smo u stanju da vidimo, ne samo što se i dalje širi, već se brzina širenja povećava. Imaš li neke dokaze koji pokazuju drugačije?"

To što sad vidimo za najudaljenije vidljive galaksije događalo se pre više milijardi godina, ali
šta se sad događa? Vrli znalac bi trebalo da uzme u obzir i ljubičasti pomak spektralnih
linija bližih galaksija i da odatle izvuče neki logički zaključak.

"Ako imaš podatke koji se ne uklapaju ...."

Andromeda nam se približava

"Neko je nekome pretio spaljivanjem? "

Verbalna pomodarska tirada podržana od relativističke inkvizicije sprečava i pomisao na
logičko suprotstavljanje ajnštajnovskoj religiji.

Da li bi znalac mogao da kaže šta će biti posle sudara?
Sudar galaksija i nije neki sudar jer su zvezde toliko razmaknute da postoji vrlo mala verovatnoća da će doći do sudara t. j. galaksije prolaze jedna kroz drugu sa izuzetno
malom verovatnoćom da će doći do sudara nekih zvezda. Ali ako je tako - onda će zvezde
odnosno galaksije posle izvesnog vremena (kad prođu jedna kroz drugu) ponovo da se
počnu približavati kad se kinetička energija poništi sa gravitacionim privlačenjem - i ostane
samo gravitaciono privlačenje.

Ne moramo da zamišljamo. Mi danas možemo da vidimo različite galaksije koje se sudaraju, u različitim trenucima u toku sudara - neke su tek jako blizu jedna drugoj, neke su u toku sudara, neke su upravo prošle kroz sudar.

Recimo, trkni ovde da vidiš sliku jednog sudara koga je uhvatio Hubble teleskop (neću da kačim samu sliku, prevelika je):

http://www.spacetelescope.org/images/screen/heic0615a.jpg

Ili prosto idi ovde:

http://www.spacetelescope.org/goodies/mergingGalaxiesSite/mergingGalaxies.html

...i biraj između desetina snimaka sudara u različitim stadijumima.

Možda bi znalac mogao da kaže kada su galaksije bliske, a kada nisu t.j. kada se udaljavaju a kada se približavaju i sudaraju,
Ako su se galaksije posle velikog praska galaksije međusobno udaljavale - šta bi ih moglo naterati da se približavaju? Kinetička energija galaksija je ostala ista, a gravitaciono privlačenje slabi jer se galaksije međusobno udaljavaju ako je bilo praska, Prema tome ne može doći do sudara galaksija - a sudar se ipak događa.
Šta bi znalac mogao o tome da kaže?

Neznalici bi, kao što smo mu mnogo puta savetovali, dobro došlo da prvo proveri makar najosnovnije stvari o temi koju kritikuje.

Materija je neravnomerno raspoređena u prostoru, negde gušće negde ređe. Ako je materija dovoljno gusta u određenoj oblasti, ona zbog gravitacionih interakcija kolapsira u galaksije (zvezde, planete, itd.). Ako materija nije dovoljno gusta da proizvede gravitacioni kolaps, prostor nastavlja da se širi, i materija nastavlja da se razređuje.

Kada se dve galaksije nalaze dovoljno blizu da jedna na drugu vrše značajan gravitacioni uticaj, ovo proizvodi privlačenje. Ako je ovaj gravitacioni uticaj dovoljno veliki (tj. masa galaksija je dovoljno velika, i dovoljno su blizu jedna drugoj u početku), gravitaciono privlačenje dovodi do veće brzine približavanja galaksija nego što je njihovo odvajanje izazvano širenjem prostora.

Tada dolazi do sudara.

Kada je gravitaciono privlačenje nedovoljno snažno, privlačna sila ne može da proizvede dovoljno brzo privlačno kretanje, već prevladava brzina širenja prostora između galaksija.

To što sad vidimo za najudaljenije vidljive galaksije događalo se pre više milijardi godina, ali šta se sad događa? Vrli znalac bi trebalo da uzme u obzir i ljubičasti pomak spektralnih linija bližih galaksija i da odatle izvuče neki logički zaključak.

Pošto gravitacija opada sa daljinom, galaksije koje su blizu jedne drugima se međusobno i dalje približavaju, dok se udaljeni klasteri galaksija odvajaju zbog širenja prostora?

"Ako imaš podatke koji se ne uklapaju ...."

Andromeda nam se približava

Pa? U koju teoriju se to ne uklapa? Svakako se uklapa u sve goreopisano.

Verbalna pomodarska tirada podržana od relativističke inkvizicije sprečava i pomisao na logičko suprotstavljanje ajnštajnovskoj religiji.

Prevod: nisam u stanju da odgovorim na argumente, nisam u stanju čak ni da razumem pitanja koja su mi postavljena a kamoli da odgovorim na njih, pa ću zato da besnim i da sebe zamišljam kao Galileja, a moje protivnike kao inkviziciju. To će im pokazati!

Ima ovdje šta da se nauči pa hajdemo polako.

Da li bi znalac mogao da kaže?:

Imamo neke usamljene pulsare koji u pravilnom ritmu šalju radio impulse
ka sunčevom sistemu.Utvrđeno je da se frekvencija tih impulsa mijenja u
skladu sa kretanjem zemlje oko sunca.Da li to znači da ti impulsi brže
prohuje pored zemlje ako im se ona približava,a sporije ako se zemlja
kreće suprotno?Kreću li se ti radio impulsi brzinom svjetlosti ili ne?

Imamo neke usamljene pulsare koji u pravilnom ritmu šalju radio impulse ka sunčevom sistemu.Utvrđeno je da se frekvencija tih impulsa mijenja u skladu sa kretanjem zemlje oko sunca.Da li to znači da ti impulsi brže prohuje pored zemlje ako im se ona približava,a sporije ako se zemlja kreće suprotno?Kreću li se ti radio impulsi brzinom svjetlosti ili ne?

Nisam čuo za ovaj nalaz - imaš li referencu?

Ali ne, promena frekvencije ne znači promenu brzine. Plava svetlost se kreće istom brzinom kao i crvena, kao i radio-talasi, kao i gama-zraci...

Ako ideš prema impulsima svetlosti (ili radio talasa), imaš blueshift - mada se svetlost kreće istom brzinom, frekvencija koju obzerviraš je veća. Ako se krećeš u suprotnom pravcu, imaš redshift, frekvencija svetlosti koju obzerviraš je manja.

Suzredshift.gif

Izvukao si se na besmislenu i nedokazivu foru "širenja prostora" i isključivanja kinetičke
energije iz razmatranja. Šta li će sve relativistida izmisle da bi odbranili ono što ne razumeju.
Ako su se galaksije koje se sada sudaraju u prošlosti bilo kada međusobno
udaljavale i ako se svemir i dalje širi onda ne postoji uzrok zbog kojeg bi se neke formirane
galaksije odjednom "setile" da se počnu međusobno približavati. To može da se dogodi
samo ako se kinetička energija svih galaksija i grozdova galaksija umanjuje zbog delovanje
gravitacionih sila među njima, ali rezultante ih gravitacionih sila imaju smer prema onom mestu
gde se dogodio veliki prasak.
Ako se svemir širi ili skuplja onda je to pojava kojoj podleže ceo svemir.
Informaciju o događanju na vrlo udaljenim svemirskim grozdovima galaksija dobijamo sa ogromnim
zakašnjenjem pa ona nema nikakvu vrednost za događanje SADA.
Takvu vrednost mogu imati samo događanja na bližim galaksijama. Prema tome - nema
dokaza da se SADA svemir "širi", a uvažavajući upravo navedeni princip pre bi se moglo
reći da je SADA u sažimanju.
Nisam čuo za ovaj nalaz - imaš li referencu?
Izgleda da za dosta svari nisi čuo.
Samo oni pulsari koji se nalaze na normali na ravan Sunčevog sistema koja prolazi kroz
naše Sunce mogu se uvažavati kao tačni časovnici. Svi ostali, a naročito oni koji se nalaze
u ravni našeg sistema imaju promene frekvencije tokom godine. Tvoje objašnjenje je u
najmanju ruku smešno - ti "objašnjavaš" i ono o čemu nemaš pojma.
Do promene frekvencije pulsara dolazi po svim teorijama jednostavno zato što se
rastojanje između Zemlje i pulsara tokom godine menja i tokom godine impulsi koji kreću
sa pulsara jednostavno ne prelaze jednake puteve do Zemlje.
Samo impulsi koji prelaze između dva tela koja su na fiksnom odstojanju mogu imati
konstantnu frekvenciju (ako je na pulsaru konstantna), a ukoliko se to rastojanje periodično
menja onda se menja i frekvencija.
Logika kratko i jasno pravi od znalca neznalicu.

Izgleda da za dosta svari nisi čuo.

Nemoj da si toliko strog galet. Za teorije kakve ti imas obicaj da obrazlazes na ovom forumu, iskreno, malo ko zna, cak i od vrhunskih naucnika, a kako onda to ocekivati od "obicnih smrtnika"?
Logika kratko i jasno pravi od znalca neznalicu.

I nemoj tako ljude da "ubijas u pojam". Sasvim je dovoljno sto si svima na pdfu Prirodne nauke stavio do znanja ko je ovde najpametniji. Ne moras jos preko toga ljude da mrcvaris surovom istinom o tome koliko sami malo znaju.

-

Da li bi znalac mogao da kaže:

1. Zasto uvek mora da ispadne kako on zna vise od mene?
2. Zasto znalac uvek mora da izgleda pametniji od mene?
3. Zasto neprestano ima potrebu da mi oponira, da ometa i vrsi subverziju izlaganja mojih originalnih naucnih postavki i otkrica?
4. Zasto mora neprestano tako iritirajuce i samouvereno da upucuje na naucne cinjenice? Kao da su one mnogo pa vazne.
4. Jesu li u pitanju neke traume iz detinjstva?
5. Ili zavidi jednoj intelektualnoj gromadi poput mene?

Znalac treba da zna:

1. Da ja hocu da budem pametniji od njega.
2. Da je svrha ovog podforuma to da se vidi da sam ja genije.
3. Da u skladu sa prethodnim mene zapravo ni ne zanima nauka.
4. Da ja znam da sve sto pise je proizvod njegove pakosti, ljubomore, nastojanja da me iskompromituje, omalovazi moj neprocenjiv doprinos nauci, i umanji znacaj i velicinu moje licnosti
5. Da ja hocu da samo za mene otvori poseban podforum koji bi se zvao Ja sam genije u kome bi se suzdrzao od svih pomenutih malicioznih aktivnosti uperenih protiv mene

:besna:
:besna: :besna: :besna: :besna:

-

Ja mislim da je odgovor savrseno jednostavan. Energija za nedetektabilnu svetlost je nedetektabilna. :lol:

E sad, nije nemoguce da je STR i mnoge druge teorije postavljena na pretpostavkama koje nisu tacne u "sustini". Ono sto je nesumljivo je da ta teorija daje rezultate koji se izuzetno dobro poklapaju sa poznatim cinjenicama i isto tako daje izuzetno dobra predvidjanja. Da li do dilatacije vremena dolazi zato sto strumfovi koce satove koji se krecu ili na neki drugi nacin to ni malo ne utice na vrednost STR.

b.r.z.- Momci.... stalno pominjete diletaciju vremena....STA JE ''VREME''....da li je to -1)prirodna sila?...ili ...2) Matematichki izvedena VELICHINA....Razmishljajte SVOJIM ,a ne AINSTAIN-ovim mozgom !!!!!!!!! :bye:

Poslednja izmena:
Nije lose preispitivati znanje,ali arogancija sa obe strane dovodi do preterivanja i nije bas zanimljiva za citaoce :) .Mislim da je ono sto je Galet hteo da postavi kao pitanje,kako je moguce ako se svemir siri- da dolazi do sudara galaksija?-odnosno po onoj slici koja je predstavljena na nekoj od tema (hleb sa orasima :) ). pozzzz :bye:

Mislim da je ono sto je Galet hteo da postavi kao pitanje,kako je moguce ako se svemir siri- da dolazi do sudara galaksija?
Galaksije se ne sudaraju zato sto odjednom odluce da se medjusobno privlace. One se sudaraju zato sto im se ukrstaju orbite na putu oko zajednickog centra galaktickog jata.
Slican slucaj je bio i sa planetama i ostalim objektima u Suncevom sistemu, samo sto su tu periodi mnogo puta kraci tako da se sistem odavno uglavnom "iscistio" od objekata sa ukrstajucim orbitama.

Galaksije se ne sudaraju zato sto odjednom odluce da se medjusobno privlace. One se sudaraju zato sto im se ukrstaju orbite na putu oko zajednickog centra galaktickog jata.
Slican slucaj je bio i sa planetama i ostalim objektima u Suncevom sistemu, samo sto su tu periodi mnogo puta kraci tako da se sistem odavno uglavnom "iscistio" od objekata sa ukrstajucim orbitama.

b.r.z. Za ovo poslednje ti skidam kapu.:klap:

Hm..da li ti zaista veruješ da je oko jedina eksperimentalna aparatura kojom se fizičari koriste te da ako nešto nije viđeno golim okom samim tim ni ne postoji?
Da li znaš koliko je vidljivi deo spektra mali deo ukupnog spektra?

A onda mi objasni u kom supstratu bi morala da se kreće ta neka nova svetlost da bi se kretala brže od brzine svetlosti u vakumu?

b.r.z.- Vuchice, zar mislish da je brzina svetlosti u bilo kom frekventnom opsegu neshto najbrze shto postoji.......? Shta je sa TAHIONIMA ????:bye:

Poshtovani publikume,ne bih nikog da uvredim ,ali mi zaista nije jasno zashto u predhodnim tekstovima koje sam prochitao meshate frekvenciju i brzinu rasprostiranja ili se pak poistovechuje prostor i vreme?? Josh uvek mi niko nije dao odgovor na moju opasku - dali je vreme- PRIRODNA SILA ili je, MATEMATICHKI IZVEDENA VELICHINA??
Ja sam 3.5g. izuchavao quantnu-mehaniku. Ono shto gledam i slusham na raznim TV programima da ih ne reklamiram ( +/-),raznorazne teoretichare koji se bave teorijama nastanka UNIVERZUMA -pogotovo teorijama moguchnosti putovanja brze od brzine svetlosti...ja iskreno neznam ''dal da se smejem il shta'', jer podrzavaju teoriju Ainstain-Rosentalov most,shto je po mom mishljenju'' IMBECILNIO-RETARDIRANA'' teorija ,JER: je
nemoguche saviti neshto shto nepostoji,a to je vreme.....a da se savije prostor koji postoji je APSOLUTNO NEMOGUCHE ,....JER bi se u tom sl. MORALA upotrebiti tolika kolichina energije koja bi bila ekvivalentna energiji oslobodjenoj pri VELIKOM PRASKU !!
Mislim da bi bilo bolje da se pozabave gravitacionoj sili -tj. da odgonetnu -'' SHTA JE TO U MATERIJI SHTO JE IZVOR GRAVITACIONE SILE'' tj.''SHTA JE STVARA '' ??? Ako neko
zeli da mi to objasni pozivajuchi se na NAUCHNI MODEL bolje da to neradi ,jer che samo da lupa ko mache po tavanu !!!!!:dash:

Ovo je interesantan odgovor, ali trebalo bi razmisliti o uporedivosti sa sudarima planeta.
Moje pitanje je bilo šta se dešava posle sudara galaksija. Sasvim je moguća pretpostavka,
na primer, da je Mesec bio planeta Sunčevog sistema i da je zbog promena orbita Zemlje i
Meseca došlo do njihovog bliskog susreta i da su zbog gravitacije počeli da kruže oko
zajedničkog baricentra ostajući i dalje u Sunčevom sistemu. Do promena orbita planeta
zaista dolazi - čak se zna da i da sve planete - poput Merkura - imaju zakretanje perihela
premda mnogo teže uočljivo.
Međutim, bliski susret može biti i sudar, ali i takav da planete samo utiču na njihovu
promenu orbita.
Ali šta se dešava sa bliskim susretom galaksija?
Neke zvezde će se zaista sudariti, neke će postati dvojni ili višestruki sistemi, a neke
će promeniti svoju putanju.
Ali ako sudar galaksija nije centričan onda bi trebalo da posle takvog sudara vidimo proširenje
ili možda(?) čak i razdvajanje delova "bliskih" galaksija.

Back