Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

🙃 Мало сам нагађао:

P = A/t = F*s/t = F*v = m*a*v
P/m = a*v = (g+a')*v = g*v + a'*v
P/m - g*v = v *a'
P/m - g*v = v * dv/dt
(P/m - g*v ) dt = v*dv

ако интегралимо у границама
t : 0 -> tx
v : 0 -> 1/2 m/s

(P/m - g*v ) tx = v^2/2
(P/m - g*v ) tx = v^2 * 1/2
(P/m - g*v ) tx = (1/2)^2 * 1/2
(P/m - g*v ) tx= 1/4 * 1/2
(P/m - g*v ) tx = 1/8
(120/20 - 10*0,5 ) tx = 1/8
(6 - 5 ) tx = 1/8
tx = 1/8 sec
Lukavo si 'g' udružio sa ubrzanjem. ALI: Integralio si, ali ti 'v' na levoj strani ostala konstanta?

Сличан случај и овде. А не знам ни где ми је збирка из физике 😔
?? Ovo je već prešlo u Višu matematiku! Možda bi se već i Demidovič zamislio nad ovim zadatkom! :super: Usput, što ti je godina proizvodnje zeznuta stvar! Nekada sam takve zadatke vrtio oko malog prsta! :zcepanje:

Ax, све време рачунам да је v=0,5 а уствaри није константно, онда овако:

P/m = g*v + a'*v
P/m = g*y' + y'' * y'
Mislim da si i ovde nešto zeznuo? Nego, šteta što to nismo već rešili, imam i dodatak zadatku:
Po kojoj funkciji će se menjati ubrzanje i brzina tereta prilikom ubrzanja? :super:

Mislim da si i ovde nešto zeznuo? Nego, šteta što to nismo već rešili, imam i dodatak zadatku:
Po kojoj funkciji će se menjati ubrzanje i brzina tereta prilikom ubrzanja? :super:
Па то ваљда покушавамо да пронађемо?

y је пут
y' је брзина
y'' је убрзање

Ма има нека јефтина фора за ово. Није да сам држао у малом прсту, али сам знао ово да решавам :) У прошлом веку, додуше.

1.Kada na oprugu deluje sila od 3N ona se istegne za 2cm.Ako znamo da je istezanje opruge srazmerno sili, koliko se istegne opruga ako se na nju deluje silom od 9N?
2.Automobil se kreće brzinom 15m/s prilazi semaforu i naglo koči.Intenzitetubrzanja pri kočenju je 1,5m/s2.Posle koliko sekundi od početka kočenja će se zaustaviti?
Moram da proverim još ova dva zadatka.Da li može neko da mi pomogne.

1.Kada na oprugu deluje sila od 3N ona se istegne za 2cm.Ako znamo da je istezanje opruge srazmerno sili, koliko se istegne opruga ako se na nju deluje silom od 9N?
2.Automobil se kreće brzinom 15m/s prilazi semaforu i naglo koči.Intenzitetubrzanja pri kočenju je 1,5m/s2.Posle koliko sekundi od početka kočenja će se zaustaviti?
Moram da proverim još ova dva zadatka.Da li može neko da mi pomogne.
2. Dobar si! Već sam počeo da razmišljam o diferencijalnim jednačinama, a onda mi sinulo: Ako svake sekunde gubi na brzini 1,5 m/s, onda će mu trebati 10 sekundi da se zaustavi! :super:

Čudi me da ovaj Forumaš postavlja ovako proste zadatke, ali ebiga, ti si trebao da mu ponudiš formule, jer se tako rešavaju zadaci.
Drugi zadatak baš i nije bio tako prost. Osim toga, nije bitno da neko preko formule reši zadatak, nego da ga i shvati! Za prvi zadatak, ako malo mućneš glavom, sam nađeš formulu! :super:

Čudi me da ovaj Forumaš postavlja ovako proste zadatke, ali ebiga, ti si trebao da mu ponudiš formule, jer se tako rešavaju zadaci.
Управо је лакоћа задатка који он не уме да реши показатељ да њему ни мерне јединице нису јасне.

Ax, све време рачунам да је v=0,5 а уствaри није константно, онда овако:

P/m = g*v + a'*v
P/m = g*y' + y'' * y'
Probana tvoja ideja uz obnovu gradiva iz dva poglavlja Bronštajnovog debelog Priručnika za inženjere i studente. Rezultat još nisam stigao ušminkati za objavu, ali preliminarni rezultati kažu da je 'nešto trulo u Državi Danskoj'? Dobija se izraz koji za početnu brzinu v=0 daje NEGATIVAN logaritam? Nešto nam beži! ( PS: ponovljeno sa teme Matematika)

Probana tvoja ideja uz obnovu gradiva iz dva poglavlja Bronštajnovog debelog Priručnika za inženjere i studente. Rezultat još nisam stigao ušminkati za objavu, ali preliminarni rezultati kažu da je 'nešto trulo u Državi Danskoj'? Dobija se izraz koji za početnu brzinu v=0 daje NEGATIVAN logaritam? Nešto nam beži! ( PS: ponovljeno sa teme Matematika)
Nego, da se malo privremeno odmorimo od ovoga (teškog?) zadatka uz malo jednostavniju verziju: Motor snage 100W vuče masu od 20 kg na vodoravnoj podlozi bez trenja iz stanja mirovanja. Pitanja:
1) Za koje će vreme da postigne brzinu 0,5 m/s
2) Po kojim funkcijama se menja brzina i ubrzanje?

Nego, da se malo privremeno odmorimo od ovoga (teškog?) zadatka uz malo jednostavniju verziju: Motor snage 100W vuče masu od 20 kg na vodoravnoj podlozi bez trenja iz stanja mirovanja. Pitanja:
1) Za koje će vreme da postigne brzinu 0,5 m/s
2) Po kojim funkcijama se menja brzina i ubrzanje?
Programski je dobijen rezultat 0,025 s za prvu tačku. Čeka se matematička provera rezultata! :klap:
masa.png

Back