imam veliki problem imam ispit iz fizike ne znam nista naravno a pogotovo zadatke treba mi pomoc evo pitanja 1.koja je razlika izmedju vektorskih i skalarnih velicina?Navesti takve dve velicine i napisati njihove jedinice u SI sistemu.
2.Odrediti dimenziju sile (preko osnovnih velicina) i njenu jedinicu u SI sistemu.
3.Koliku tezinu pokazuje vaga u liftu kada na njoj stoji covek mase m=80kg i lift: a) stoji b)se krece navise sa ubrzanjem a=5m/s2 c)se krece nanize sa ubrzanjem a=5m/s2.Ubrzanje zemljine teze je g=9,81m/s2.
4.Odrediti sile zatezanja u levon i desnom T1 i T2 uzetu kao na slici.
5.Koji je pravac ugaone brzine?Objasniti.
6.Dete mase m=10kg,sedi na rotirajucem stolu na rastojanju 2m od centra i napravi punu rotaciju (jedan obrt),ravnomerno za 2 s.Kolika je ugaona a kolika linearna brzina deteta?U kom pravcu ce delovati centrifugalna sila na dete i kolika je njena vrednost u poredjenju sa tezinom deteta?
7.Koliko obrtaja napravi motor ako je krenuo iz stanja mirovanja i dostigao 10000rpm (revolucija po minuti) za 2 minuta.Pretpostaviti konstantno ugaono ubrzanje.
8.Kako glase tri Njutnova zakona u mehanici?
9.Sta je ubrzanje?Da li je kruzno kretanje sa linearnom brzinom od 1m/s ubrzano?Objasniti.
10.Odrediti brzinu udara tela od tlo koje,slobodno pada sa visine od 100m.Ubrzanje Zemljine teze je g=9,81m/s2
alfa ugao=30stepeni,beta=60,gama=150N
Joj lebe mekani

1. skalarne veličine su određene samo intenzitetom ( brojem, skalarom) dok vetorkse imaju intenzitet, pravac i smer (vektor). Skalar je recimo jačina eletrične struje, a vektor brzina...
2. kg*m/s[sup]2[/sup]
3. nemam pojma ali lako je izračunati. (ostavljam nekom drugom)
4. nema slike.
5. normalan na vektore v i r. Zašto? Zato što je ugaona brzina vektorski proizvod ova dva vektora, a pošto su oni međusobno normali i njihov vektorski proizvod je normalan na oba vektora.
6. pogledaj pod 3.
7. Ovako napamet 2min*10000rpm/2 = 10000. pošto je promena ugaone brzine linearna, a broj rotacija jednak određenom integralu funkcije brzine nad zadatim intervalom, to mu dođe površina trougla ispod funkcije brzine a to je vazda bilo P=ah/2. Nacrtaj taj gafik pa će ti biti jasno.
8. Ako ovo ne znaš, zaslužuješ da padneš. Aksiome dinamike idu ovako: svako telo e se kretati ravnomernom brzinom ili stajati u mestu ako an nnejga ne deluje nikakva sila. 2. Veličina sile je jednaka proizvodu ubrzanja i mase. (F=m*a) Mada je ovo pravilnije izraziti kao a=F/m jer je ubrzanje posledica dejstva sile a ne obrnuto. 3. ako jedno telo deluje na drugo silom F, tada i drugo na prvo seluje silom -F.
9. Najlepše rečeno ubrzanje je izvod brzine po vremenu (promena brzine). Ugaono kretanje jesete na neki način ubrznao jer postoji centripentalno ubrzanje koje menja pravac i smer vektora brzine, ali mu ne menja identitet
10. opet vidi pod 3.