chuck.
Aktivan član
- Poruka
- 1.007
Čekaj! Hokingovo zračenje je zračenje crne rupe. Kako se čestica emitovana iz crne rupe! našla na poziciji izvan horizonta događaja i tako izbjegla gravitacionom bunaru?
Sto dublje ulazimo u takve pojedinosti, veca je verovatnoca da ces od mene dobiti neadekvatan ili netacan odgovor, ali cu ipak pokusati da objasnim. Trenutno najbolji moguci opis ponasanja subatomskih cestica pruza kvantna mehanika. U okviru kvantne mehanike nije moguce definisati buducu poziciju cestice na isti nacin kao sto je to slucaj u okvirima njutnovske ili relativisticke, jer je buducnost sa stanovista kvantne mehanike inherentno neodredjena, tj. ne moze se predvideti, vec samo izracunati verovatnoca neke buduce pozicije odredjene cestice. U tom smislu, postoji izvesna verovatnoca da ce se jedna cestica iz para cestica-anticestica naci izvan horizonta desavanja crne rupe, tako da se u odredjenom broju slucajeva ovo zaista i dogadja cime nastaje Hokingovo zracenje.
O svemu tome mozes dosta da procitas u Wikipediji na koju sam te uputio, kao i na internetu uopste. Ja ti i nisam neki kvalitetan sagovornik povodom ovakvih pitanja, a na forumu postoje ucesnici koji znaju daleko vise.