fantom piroman
Iskusan
- Poruka
- 5.846
Posto si ti izmerio, reci koliki deo zauzima (procentualno)?
Nisam ja IZRACUNAO, neko drugi je to uradio, ali otprilike 3/4 prostora tj 75%
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Posto si ti izmerio, reci koliki deo zauzima (procentualno)?
Nisam ja IZRACUNAO, neko drugi je to uradio, ali otprilike 3/4 prostora tj 75%
A sta cini preostalih 25 % prostora Svemira?
Nema veze, mozes ti da svojim recima objasnis...
U glavnom tamna materija. Tek nekih 2-3% zauzimaju nebeska tela i kosmicke prasine
Ne cini li ti se da bi 25 % prostora (zapremine) Svemira bilo malo previse za materiju, makar to bila i tamna materija?
Pa nisam strucan da nesto detaljisem, ali koliko se secam, krajnje pojednostavljeno, ovo zracenje nastaje kao posledica kvantnomehanickih efekata, tj. kada fluktuacija energije vakuma proizvede par cestica-anticestica blizu horizonta dogadjaja crne rupe, a jedna od cestica biva "usisana" u crnu rupu, dok druga izmakne njenom gravitacionom uticaju, pre nego sto uspeju da se ponovo spoje i medjusobno poniste. Za posmatraca izvan crne rupe pojava je identicna zracenju crne rupe u vidu emitovanja cestice koja se oduprla njenom gravitacionom dejstvu.
Ne, ne cini mi se. Zasto bi mi se cinilo?
Znaci zahvaljujuci tom zracenju su otkrivene "crne rupe"?

Ne, ne znam za to. To zracenje je veoma slabo, i mislim da su crne rupe otkrivene odsustvom zracenja i njihovim gravitacionim dejstvom. Ali, kao sto sam vec naglasio, o svemu tome znam veoma malo - tek nesto procitano u popularnoj literaturi.
![]()
A nije ti malo nelogicno da nesto sto guta milione zvezda, a ima veoma slabo zracenje i otkriveno je odsustvom zracenja, onda ne moze svu tu energiju zvezda pretvoriti u zracenje (energiju)?
Moze, svakako da moze. Samo zato sto se to zracenje ne vidi ne znaci da nije tu. Kao sto smo vec rekli gravitaciono polje crne rupe je dovoljno jako da iz njega ni svetlost ne moze da pobegne- otud nedostatak vidljive radijacije. Ja mislim da su crne rupe otkrivene upravo po tim anomalijama sa svetlostima ali ne drzi me za rec nisam veliki znalac ove oblasti
Ne sekiraj se.
Niko nije znalac jer se o njima nista pouzdano i ne zna.
A te Hokingove price su samo teorijska razmatranja (sta bi bilo kad bi bilo...)
Pa vidi jeste da se skoro nimalo ne razumem u ovu oblast, pa i u samoj nauci uopste sam tek pocetnik ali znam sta je jos uvek u teoriji i sta je objasnjeno i potkrepljeno dokazima- ovo nije jedna od teorija (kao sto je npr teorija struna)
Slazem se da je sve u sustini energija, ali se ovde radi o materiji sabijenoj do "dz".
Nisu nestale, nego postaju deo crne rupe koja je ... sta?
Netacno. Tamna energija nije isto sto i prostor. Tamna energija sacinjava veci deo prostora u svemiru ali nije isto sto i prostor.
A nije ti malo nelogicno da nesto sto guta milione zvezda, a ima veoma slabo zracenje i otkriveno je odsustvom zracenja, onda ne moze svu tu energiju zvezda pretvoriti u zracenje (energiju)?
Pa vidi jeste da se skoro nimalo ne razumem u ovu oblast, pa i u samoj nauci uopste sam tek pocetnik ali znam sta je jos uvek u teoriji i sta je objasnjeno i potkrepljeno dokazima- ovo nije jedna od teorija (kao sto je npr teorija struna)
Ali da li je to verovatno? Ostavljam tebi da razmisliš...
Uhm, Fantom...
Ako uzmemo svu materiju (svih vrsta) i energiju ukupno, tamna materija čini 75% te skupine.
Ovo ne znači da tamna energija "zauzima" 75% prostora. Takođe, materija (tamna i svetla) ne zauzima 25% prostora - u stvari, daleko, daleko manje od toga.
Moze li materija onda nekako da se zamrsi ako bi nedje bilo manje crne energije nego na drugo mjesto, tj. mreza, materijalna mreza1. „Jos od americkog astronoma Edvina Habla, naucnici znaju da se sve galaksije, osim onih nama najblizih, udaljavaju od nas velikom brzinom. Ova brzina zavisi od razdaljine – sto je neka galaksija udaljenija, to je njeno udaljavanje brze. Takav sablon je pokazao da se galaksije ne krecu kroz Svemir u klasicnom smislu reci, vec bivaju nosene dok se siri samo tkanje Svemira.“
2. „Decenijama se astronomi bore da odgovore na pitanje: kako se stopa sirenja menja vremenom? I zakljucili da bi ona trebalo da usporava, jer bi unutrasnje gravitaciono privlacenje trebalo da kontrira sirenju.“
Medjutim…
„…Ova zapazanja su pojasnila da je sirenje u proslosti bilo sporije i da je u jednom trenutku pocelo da ubrzava. Ovaj rezultat je kasnije proveravan razlicitim nezavisnim studijama pozadinskog kosmickog mikrotalasnog zracenja.“
3. „Jedan od mogucih zakljucaka je da se drugaciji gravitacioni zakoni primenjuju na supergalaktickim skalama nego na manjim, tako da se gravitacija galaksija ne opire sirenju. Ali, teorija koja je prihvacena je da su zakoni gravitacije univerzalni i da neki vid energije, do sada nepoznat nauci, prkosi i nadjacava uzajamno privlacenje galaksija, razdvajajuci ih sve brze.“
To je tamna energija.
4. „Zumiranjem Svemira, moze se utvrditi da se materija na kosmickim skalama distribuira poput paukove mreze, sa mnostvom filigranskih niti, dugackih nekoliko desetina miliona svetlosnih godina, ispresecanih prazninama jednake velicine. Simulacije su pokazale da su i materija i tamna energija neophodne da se objasni ovaj obrazac.
Da je tamna energija jaca, materija bi bila vise rasirena, a ne koncentrisana u nitima. Da je tamna energija slabija, materija bi bila jos vise koncentrisana.“

Zar ovo nije u kontradikciji???I? Ako je sabijena, onda je prestala da postoji, i više se ne računa?
Oblast prostora u kojoj je sila gravitacija tolika da ni svetlost ne može da pobegne iz gravitacionog bunara.
Odakle očito ogromna energija čestici da se odupre dejestvu gravitacionog polja crne rupe?Pa nisam strucan da nesto detaljisem, ali koliko se secam, krajnje pojednostavljeno, ovo zracenje nastaje kao posledica kvantnomehanickih efekata, tj. kada fluktuacija energije vakuma proizvede par cestica-anticestica blizu horizonta dogadjaja crne rupe, a jedna od cestica biva "usisana" u crnu rupu, dok druga izmakne njenom gravitacionom uticaju, pre nego sto uspeju da se ponovo spoje i medjusobno poniste. Za posmatraca izvan crne rupe pojava je identicna zracenju crne rupe u vidu emitovanja cestice koja se oduprla njenom gravitacionom dejstvu.
Odakle očito ogromna energija čestici da se odupre dejestvu gravitacionog polja crne rupe?
Čekaj! Hokingovo zračenje je zračenje crne rupe. Kako se čestica emitovana iz crne rupe! našla na poziciji izvan horizonta događaja i tako izbjegla gravitacionom bunaru?Kao sto rekoh, nisam nesto strucan, pa se mozda i nisam dobro izrazio u poruci koju si citirao, ali cini se da se odgovor na tvoje pitanje moze dati u dovoljno jednostavnom obliku. Kljucno pitanje nije energija cestice, vec njena pozicija u odnosu na rupu, tj. njeno nalazenje izvan horizonta dogadjaja (link). Takva pozicija joj omogucava da izbegne "upadanje" u crnu rupu usled dejstva gravitacije. Koliko god je velika masa nekog objekta i s tim u vezi gravitaciono privlacenje, to privlacenje opada sa rastojanjem, pa tako cak postoji udaljenost od objekta na kojoj gravitaciono dejstvo biva neznatno.
-