Fizicki rad

Kakav bre fiziči defekt, jednostavno, neko to ne voli da radi. Ja imam baštu sa cvećem i jedino ja se aktiviram oko nje, moj mlađi brat (koji je jači od mene X puta) nikad nije ni priviro, ni pitao da pomogne, niti sam mu ja to tražila.

Ono što je meni veliko zadovoljstvo i čemu se posvećujem svaki dan, njemu je smor.
Radi se o različitim interesovanjima.

Али, није фазон у уживању.
Највећи број људи највише воли да не ради ништа! :mrgreen:
Међутим, у животу не можемо да радимо само оно што волимо, што нас опушта, одмара и у чему уживамо.
Што пре то појмимо - лакше ћемо проћи кроз живот! :D

Pa nije fizički rad samo kopanje na njivi.
I u najluksuznijem stanu ima šta da se radi, i to dobro da se zapne.
I u najlepšoj vili treba pokositi travu, očistiti bazen, orezati ruže, okopati cveće, ošišati ogradu, očistiti staze, očistiti oluke...
Da je dobro samo sedeti i baviti se intelektualnim poslom, ne bi ljudi izmislili rekreaciju i fitnes.
Pa ima, ali to nije ni priblizno tesko ko da sam imala babu i detu na selu pa tu nesto da im pomazem. Mislim nisu me terali nikad da krecim :lol: jer ni na merdevinama ne bih dotakla plafon :lol: 1.58m . Mene su roditelji uvek stitili, cak i preterano. Ja sam cerka jedinica. Nisam ja kriva za to, odma' da se ogradim :rumenko:

Misliš da ih zaista promeni? ;)

Mislim da da..mozda se opuste vremenom i vrate na staro ali to kad steknes jednom ako si pametan koristices ili ce posluziti u zivotu kad tad;)na pr tamo svi dizu tegove..u vojsci nema cile mile..rade se sklekovi..kopaju rovovi..recimo gomila stvari koju zaduzis mora biti spakovana na nekih 30x100cm..to bi bas voleo da vidim nekoga ko nije probao kako bi se snasao:lol:

izvini...znam kako održavanje jedne bašte može biti teško...al ne može da se uporedi sa poljoprivrednim poslovima...apsolutno ne može...jer je najčešće održavanje bašte lep posao...

mislim da si već napisala da to voliš da radiš...ne i da nužno moraš...

naravno,mislim na baštu sa cvećem...o kojoj ovde neki i govore:)

a da vas pitam sad ja nešto ako smem...ko je ovde od vas ikada bar pokušao da se bavi kopanjem i sličnim fizičkim poslovima...?

Одрасла сам на бетону, у четврти високих стамбених зграда...чак ни жардињере нисмо имали.
А онда је мојим маторцима, кад сам била неки 5-6 разред, дунуло да ''треба да се врате природи''. :roll: У моди је било имати ''ранч'' и викендицу....па су ме вуглили тамо редовно, а ја сам то прво мрзела, а после, с годинама и прихватила......

Утоварала сам стајско ђубриво на приколицу, разбацивала га по њиви, копала, плевила, садила, брала.....

П.С.
А да ли се рачунају 3 ударничке значке са радних акција? :confused: Знам да је сад срамота то признати, али ето - признајем! :rumenko:
Радила сам крампом, будаком и лопатом....:zper:...копали смо канале за водовод, градили пут, садили саднице.....

izvini...znam kako održavanje jedne bašte može biti teško...al ne može da se uporedi sa poljoprivrednim poslovima...apsolutno ne može...jer je najčešće održavanje bašte lep posao...

mislim da si već napisala da to voliš da radiš...ne i da nužno moraš...

naravno,mislim na baštu sa cvećem...o kojoj ovde neki i govore:)

I nije baš teško, ne žalim se. Naravno da se ne može porediti sa kamenolom npr i oranjem pomoću rala i volova.:rumenko:
Šalu na stranu, raditi to po ceo dan je mukotrpan posao. Ebote, brala sam šljive kod dede par puta i crkla. Mislim, lepo zvuči branje voća, al kad se radi ceo dan - :(

:klap:meni se ljudi cude kad kazem sto me niste zvali da vam iscepam ta drva nisam bio u teretani 2 god:lol:

Pokušala sam i ja da cepam drva, al' mi nije išlo:rida:

hellen,ti se ne računaš...sad sam videla da si već pisala o fizičkim poslovima koje si obavljala,na prethodnoj strani:D

samo hoću da kažem da je lako da oni koji motiku ili vilu u ruke nikad nisu uzeli pričaju kako je super kad je neko fizički radnik,posao kao i svaki drugi...ništa drugo:)

možda sam luda...al najviše se školujem baš iz razloga da izbegnem sudbinu fizičkog radnika...

ne zato što je to sramota nego zato što je to i suviše teško...bar za mene...

a to znam kako?

iz prostog razloga što sam godine provela u svom selu i znam kako izgleda baviti se poljoprivredom:)

Dakle,cesto se u nasoj sredini cuje kako fizicki rad pomaze u mnogo cemu a najvise u gradjenju karaktera.Meni nije jasno kako ce mi kopanje i oranje pomoci u gradjenju licnosti....:confused::confused::confused:Vasa misljenja?
Nadam se velikom odziwu......:)

JA idem u teretanu na primer i treniram karate. Pomaze ti u mnogo cemu... Weruj mi, moras prwo probati pa tjes shwatiti. Mada ne moras da kopas, najbolje je neki sport

možda sam luda...al najviše se školujem baš iz razloga da izbegnem sudbinu fizičkog radnika...

ne zato što je to sramota nego zato što je to i suviše teško...bar za mene...

a to znam kako?

iz prostog razloga što sam godine provela u svom selu i znam kako izgleda baviti se poljoprivredom:)

Kako je krenulo, fizicki rad tje biti platjeniji nego skolowani.. :D

Mislim da da..mozda se opuste vremenom i vrate na staro ali to kad steknes jednom ako si pametan koristices ili ce posluziti u zivotu kad tad;)na pr tamo svi dizu tegove..u vojsci nema cile mile..rade se sklekovi..kopaju rovovi..recimo gomila stvari koju zaduzis mora biti spakovana na nekih 30x100cm..to bi bas voleo da vidim nekoga ko nije probao kako bi se snasao:lol:

A posle vam žene pakuju kofer kad putujete jer ne znate :mrgreen:. To što ti pričaš, mahom radite u vojsci i nikada više :roll:

Fizički rad je neophodan i muškarcima i ženama zarad uspostavljanja i fizičke i mentalne ravnoteže. O praktičnim primenama je besmisleno govoriti.
Bez fizičkog rada i kretanja svodimo se na paraplegičare.
Pogledajmo samo ulice zimi. Sve je puno leda i snega, ne može da se hoda, ljudi padaju i lome kosti, a niko neće da uzme lopatu i počisti ispred svoje zgrade, ali zato na sav glas kritikuju komunalce što ne čiste.
Imam utisak da je obavljanje takvih poslova postala sramota za većinu :(

Ja volim da kosim travu...:)
Od poljoprivrednih poslova sam kupila sijeno i šljive...kopanje je već bilo teži slučaj...:) Valjda i što se radi uvijek po žegi i velikoj vrućini,to mi baba nije dala nikad da radim...
Branje žita isto nije teško...U stvari zavisi od veličine njive...:D Kad se otegne red,nikad mu kraja...to je druga priča...Fizički poljoprivredni radovi nisu teški kad se njima bavimo povremeno ili kratko...ali kao stalno zanimanje,nije nimalo lako...
Zamislite čitav dan biti u plasteniku,ili brati paprike od jutra do mraka...
Ali da je zdravije raditi fizički nego se ukočiti od sjedenja za kompom,jeste...

a da vas pitam sad ja nešto ako smem...ko je ovde od vas ikada bar pokušao da se bavi kopanjem i sličnim fizičkim poslovima...?

Ja.
Kao tinejdžeri išli smo na ekonomiju i radili lakše poslove da bi zaradili džeparac.
Mama ima 2 jutra zemlje, godinama sam sa njom okopavala kukuruz, brala pasulj, gajila povrće... Radila sam do 3, nejela se, i u 5 bila na njivi. Naravno da to nisam volela, ali sam radila da jedna stara žena ne mora sama. U stvari, i nije strašno raditi gadan posao kad ti niko ne zvoca, ali kad te teraju i kad ideš da se onesvestiš (ja sam težak srčani bolesnik i strašno se zamaram) a oni ne veruju - zaista je grozno. Kasnije, kad babetina nije više obrađivala zemlju, ja sam svoj vrt posadila kod kuće i radila sam kad je meni bila volja, sadila samo ono što je meni bilo zanimljivo - i da znaš da je razlika ogromna!

A posle vam žene pakuju kofer kad putujete jer ne znate :mrgreen:. To što ti pričaš, mahom radite u vojsci i nikada više :roll:

Fizički rad je neophodan i muškarcima i ženama zarad uspostavljanja i fizičke i mentalne ravnoteže. O praktičnim primenama je besmisleno govoriti.
Bez fizičkog rada i kretanja svodimo se na paraplegičare.
Pogledajmo samo ulice zimi. Sve je puno leda i snega, ne može da se hoda, ljudi padaju i lome kosti, a niko neće da uzme lopatu i počisti ispred svoje zgrade, ali zato na sav glas kritikuju komunalce što ne čiste.
Imam utisak da je obavljanje takvih poslova postala sramota za većinu :(

:lol:e u pravu si al nisam ja od tih zimi ti..svaki posao koji radim mislim da mogu zavrsiti ocas posla pa se ne stedim..jeste da tako riknem dok ne nabacim kondicju ali nista ne radim za novac sto ne bih radio za dzabe pa mi sve dodje ko hobi i pouka u zivotu..iako je nesto lose bilo iskustvo vise

Fino,fino...samo da naglasim da ja mogu da radim fizicke poslove ali jednostavno ne volim i ucim samo da bix jednog dana bio"kancelarijski covjek":D
Fizicki rad swodim na minimalni minimum:D

Poslednja izmena:

Back