Filozofski fax u Novom Sadu

Molim za savet i pomoć!
Imam 28 godina, stalno zaposlenje i dvoje dece. Želim da upišem istoriju na filozofskom u NS. Veliki problem mi predstavlja to što ne živim u NS niti imam mogunosti da se preselim iz gore navedenih razloga a samim tim ne bih mogla ni dolaziti redovno na predavanja.

Zanima me da li uopšte da pokušavam, jer ako su predavanja obavezna nemam nikakve šanse... Takođe me zanima da li postoje neka ograničenja zbog godina i sl.

Hvala unapred

Anjamaja, mislim da ne bi bilo problema da ne posećuješ redovno predavanja, ali da svoju situaciju predočiš profesorima. Kod mene na smeru je takođe bila jedna žena, i njojs u zaista izlazili u susret. Bodove i aktivnosti koje nije imala za prisustvo na predavanjima je nadomeštavala radovima seminarskim za koje se prijavljivala. Mislim da zaista ne bi bilo problema.
Nemaš ograničenja zbog godina, možda eventualno da isprva budeš na samofinansiranju.

pozdrav! pa da pocnem..:D
odlucila sam da je moja zelja da odem u ns studirati na fil. fakultetu nakon sto zavrsim srednju skolu.. i sad guglam, raspitujem se i trazim info da znam koliko mi novaca treba, sta sve moram imati kao uvjet za upis..i jako sam zbunjena zbog prevelike kolicine raznoraznih informacija pa bih molila nekoga ko ima par minuta zivota viska da mi pomogne :/
zivim u hrvatskoj i moja je zelja da odem u ns studirati prvenstveno zbog toga sto je jeftinije nego kod nas..sad mene zanima sto ja sve trebam napraviti da bih dosla na taj fax: cijena godine, stanova ili doma, kako da rijesim problem knjizevnog i gramatickog srpskog, igra li moje drzavljanstvo ulogu pri upisu, prijemni ispiti- kako, sta, je li moguce studirati na budzet ako sam iz hrv. i koji su uvjeti, sto mi sve treba od papira itd..
uglavnom, ako me itko moze poblize informirati, bila bi mu zahvalna jer su mi te informacije jako bitne..puno hvala i ocekujem bar neki odgovot :) (u potpisu) susjeda ;)

odlucila sam da je moja zelja da odem u ns studirati na fil. fakultetu nakon sto zavrsim srednju skolu.. i sad guglam, raspitujem se i trazim info da znam koliko mi novaca treba, sta sve moram imati kao uvjet za upis..i jako sam zbunjena zbog prevelike kolicine raznoraznih informacija pa bih molila nekoga ko ima par minuta zivota viska da mi pomogne :/
zivim u hrvatskoj i moja je zelja da odem u ns studirati prvenstveno zbog toga sto je jeftinije nego kod nas..sad mene zanima sto ja sve trebam napraviti da bih dosla na taj fax: cijena godine, stanova ili doma, kako da rijesim problem knjizevnog i gramatickog srpskog, igra li moje drzavljanstvo ulogu pri upisu, prijemni ispiti- kako, sta, je li moguce studirati na budzet ako sam iz hrv. i koji su uvjeti, sto mi sve treba od papira itd..
uglavnom, ako me itko moze poblize informirati, bila bi mu zahvalna jer su mi te informacije jako bitne..puno hvala i ocekujem bar neki odgovot :) (u potpisu) susjeda ;)
Javi mi se na pp, i pitaj sve konkretno što te zanima. .)

Pozdravi ljudi!
Evo,pocela i 4. godina gimnazije,a jos nisam uspeo da odlucim sta cu dalje. Nadam se da mi mozete pomoci.
Inace,imam neku zelju da radim kao radio novinar. Konkretno me zanima kakav je smer zurnalistika na fil. faxu u Ns-u,zato sto sam cuo da je to vise kao neki ogled ili tako nesto slicno... Da li se isplati upisati to?
Hvala,cujemo se

Koliko ja znam, sa budžetom ne bi trebala imati problem, jer recimo osobe sa prebivalištem u Republici Srpskoj su upale na budžet na samom upisu. Sad pitala si da li je jezik problem, gramatika - šta misliš upisivati neki jezik, istoriju, filozofiju... ? Razlike između srpskog i hrvatskog su meni bar minorne i ne verujem da bi ti to bilo problem u snalaženju u novoj sredini. Cene stanova za iznajmljivanje ti zavise od delova grada u kome ćeš stanovati, recimo garsonjera ti je oko 150 eura, jednosoban stan isto toliko... imaš na građanskom oglasniku. Što se tiče papirologije treba ti izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, svedočanstva završenih razreda srednje škole ( ovo ti sve treba u fotokopijama, koje trebaju biti overene u sudu ili opštini mesta koje je administrativno sedište tvoje opštine ). Sad ne mogu se setiti svega, javiću ti još nešto pobliže ako se dosetim. Pozdrav :)

Izvini, a kako to osobe sa prebivalistem u RS upadaju pri upisu na budzet?! To nije izbegavanje diskriminacije, to je hebena nefer favorizacija!

Kako ispadnem iz takta kada ovako nesto procitam...

Kolega to nije nikakva favorizacija, niti politizacija pri upisu na fakultet. Stvar je vrlo jednostavna - odradi dobro prijemni i na budžetu si. Naravno u narednoj godini ukoliko ostvariš 48 ESP bodova na budžetu si.
A i ne vidim zašto bi pa ispao iz takta, pa ako već Crnogorci mogu da nam se množe na univerzitetima, ne vidim šta imaš protiv Srba iz Republike Srpske. Pa to isto rade i Hrvati sa Hrvatima iz BiH, Bugari sa Makedoncima, iz mog kraja sa severa Srbije, Mađari uglavnom idu da studiraju na budžet republike Mađarske... Stoji da su krizna vremena i da se snalazi svako kako zna i ume, ali polako okreće se kolo sreće - doće i tvojih pet minuta ;)

Здраво, занима ме да ли има неко ко је похађао филозофски факултет у Новом Саду-одсек за руски језик, шта је било потребно за пријемни, конкретно мислим на усмени део пријемног испита? Хвала!

Gledam po netu... Zelela bih da studiram psihologiju... i sad bas gledam i pokusavam da vidim sta treba za prijemni no dal je do mog kopa ili cega vec ne mogu da otvorim ni jedan link o tome....
Pa ako bi neko mogao da odvoji koji minut svog vremena i napise mi sta je potrebno i na koji nacin je najbolje pripremati se za to, kao i kakvo je stanje pri trazenju posla....

ovde na forumu sam videla da ide test znanja, opste kulture i sposobnosti.... No otkad je to neko napisoa proslo je dosta vremena. Pa ako bi neko mogao da mi pomogne...
Unapred Hvala :)

Uf, za stanje pri nalazenju posla nemoj ni da trazis. Iskreno, u Srbiji je sve razocaravajuce. Biraj da studiras sta volis.
pa to stoji... ali ne znam dal vredi da to studiram... ne bih godine da izgubim za nesto sto je nemoguce unovciti(nazalost kad moram tako da kazem)
trenutno sam u elektro struci... i ne zelim i ne mogu da je nastavim.... no opet ne bih nesto sa cim cu 1000000% sedeti na birou

Cao ljudi. Treba mi pomoc. Ne znam vise koga i sta da pitam xD Uglavnom, nacula sam na vestima da ove godine nece biti prijemnog ispita za fakultete i vise skole, mada kontam da to nije istina xD
Hocu da upisem psihologiju... Znam da se polaze test znanja, test opste informisanosti i test sposobnosti... Od toga me najvise brine, kao i verovatno sve ostale test opste informisanosti. Je l' zaista toliko 'tezak'?
I zanima me koliko bodova je minimum za samofinansiranje?
Moram da upisem ovaj faks, srednju skolu sam promasila, al' ovo necu! (: Hvala unapred.
I ako neko ima primerke testa informisanosti ako moze da mi posalje :D

Moze li neko da mi odgovori na nekolio pitanja vezanih za sociologiju na ovom fakultetu posto planiram da upisem ovaj smer ove godine?
Prvo, da li su autori knjige iz koje treba da ucim Milovan Mitrovic i Sreten Petrovic ili se knjiga menjala?
Kako je izgledao prijemni, da li je bio tezak i uopste kako je uradjen (na zaokruzivanje, dopunjavanje i sl.)
Na sta treba da obratim paznju prilikom ucenja?
Da li je sam smer tezak, dosadan ili sl., neko vase misljenje.
Kakve su mogucnosti za nekakvu specijalizaciju i doskolavanje i kako to uopste izgleda?
I naravno, da li se ista menjalo sto se tice nekakve perspektive sociologa i sanse za zaposljavanje?

unapred zahvalan na odgovoru, StrangeDude.

Back