Filozofski fax u Novom Sadu

Pismeno radis esej na zadatu temu. Imas 5 ponudjenih tema. Pre 3 godine bilo je iz starog veka Aleksandar Makedonski (ovo ti kazem u poverenju, nacuo sam da skoro svake godine ide A.Makedonski iz starog veka :)), zatim je bila francuska revolucija iz opste istorije novog veka, srpska despotovina iz nacionalne istorije srednjeg veka, parlamentarizam u kraljevini Jugoslaviji iz nacionalne 20. veka, i ne secam se pete teme.
Obrati paznju da pises sve sto znas, dakle ne vredi ti ako ucis samo iz knjiga iz gimnazije, moras mnooogo vise da znas. Ako bas ne mozes da stignes, idi na rizik, procitaj sto vise o Aleksandru i nadaj se da ce on da ti padne.
Posle toga ides na usmeni. 5 profesora te ispituju po jedno pitanje sa bezbroj podpitanja i opet pricas sve sto znas. I ovde ti skrecem paznju da pitaju ne vezano za knjige. Daju ti ocene od 1-5 kao u skoli i onda se sve sabira.
Ako te jos nesto interesuje, pitaj.

A da, secam se i pitanja sa usmenog :) Bilo mi je iz starog veka tetrarhija, s tim sto me je usput pitao i o Mesopotamiji nesto. Iz nacionalne srednjeg veka mi je bio car Dusan, iz nacionalne novog veka drugi srpski ustanak, iz opste novog veka americki gradjanski rat (zakljucuje se iz mog avatara da sam to znao super :)) , iz 20. veka mi je bio aprilski rat.

A koliko cesto profesori postavljaju pitanja tipa kultura i religija Grcke i Rime i da li postavljaju pitanja iz praistorije ?

P.S Dodao sam te na skype pa ako bi mogao da me prihvatis da te pitam za par saveta :)

Mene zanima komparativna književnost, bilo kakva informacija bi značila :) Piše da se prijemni sastoji iz testa opšte kulture, pismenog rada na zadanu temu i usmenog ispita pa me zanima da li se znaju teme za pismeni ispit, da li ima neke literature za to? I iz čega se sastoji usmeni ispit? I da li ja, ako hoću na npr. uzmem italijanski za strani jezik moram da imam neko predznanje ili ne?

Teme saznaješ na dan ispita, kad ti daju spisak tema, da ga gledaš pred sobom.

Usmeni podrazumeva da odgovaraš i analiziraš književno delo pred dva profesora.
Da idvojiš osnovne, ne prepričavaš, nego ukratko izneš sve važno za delo.

Italijanski jezik na studijama uvek ima i za početnije. Budi bez brige.

E super, hvala :) Pa za taj sastav se onda ni ne priprema nešto koliko vidim (ionako mi idu sastavi) ali da li možda znaš koje su teme bile predhodnih godina?
A oni mi daju koje književno delo da odgovaram, ili znam odprilike? Vidim da ću najviše spremati test informativnosti :D

Cao, trazim testove sa proslih prijemnih ispita za anglistiku u Novom Sadu. Ako imate primere sa prijemnih testova proslih godina, koliko god stari, bio bih veoma zahvalan da mi ih posaljete...
Hvala unapred

Meni bi takodje trebali testovi sa proslih prijemnih ispita za anglsitiku u Novom Sadu, samo da otprilike znam kako test izgleda, posto u skriptarnici na fakultetu nema nista. Bila bih veoma zahvalna ako bi neko mogao poslati.

Треба Вам лектор? Професор српског језика са искуством, магистар филолошких наука, врши повољно онлајн лектуру и коректуру свих врста текстова - семинарских, дипломских, мастер, магистарских радова, рукописа, књига, превода, онлајн издања и слично.
Можете контактирати са мном путем тел. 064/482-22-25.
Посетите сајт http://www.pitajtelektora.com.

Back