Jeste u pravu si

Ja sam zavrsila spanski i da nisam otisla tamo nikada ne bih naucila spanski.
Na spanskom na zavrsnom ispitu mozes da cujes LA pais i slicne nebulozne greske. To je nedopustivo.
S druge strane vidim da ni sa drugih fakulteta ljudi ne izlaze znacajno spremni za neki ozbiljan posao...
Problemi Filoloskog su :
- profesori koji nisu pedagozi- zaista ne znaci da ce neko ko je doktorirao, obrazovao se na Mesecu i Jupiteru , biti dobar profesor a to se kod nas , cini mi se , ne uzima u obzir. Ja sam na tom faksu videla 2 prava pedagoga. Jedan od njih je Mutavdzic sa grckog. To je najdivniji profa kojeg sam videla.
- gubljenje sa glavnog puta. To cu da pojasnim. Dosla sam iz filoloske gimnazije da naucim spanski jezik , usput sam zaboravila sta studiram uceci o crknutim kravama iz socijalne ekologije....uceci o casopisima iz doba neoklasicizma u Spaniji... umesto da zapamtim neko delo i sustinu istog ja sam zapamtila koja izdavacka kuca je izdala knjigu i ko je napisao pogovor. Kako bih rekla ovo su neke od milion nebuloznih situacija.....a to nazalost moras da znas. Kad sam rekla na ispitu da "ne pamtim takve detalje"...rekla je: " morate da pamtite takve detalje".
Nazalost bez obzira sto se osecam malo okrnjena za znanje iz jezika ne moze niko da mi kaze da nisam dupe pomerila da polozim knjizevnosti, s obzirom na to da nikada nisam nista polozila na : puskice/bubice ......i slicno..Dakle moj jedan ispit ..na primer knjizevnost 4 , obuhvata 52 knjige na spanskom i kladim se da na nekim fakultetima ljudi za celo skolovanje nemaju toliko da procitaju. Recimo moja drugarica iz Litvanije , profesor francuskog, nikada nija imala lektiru na francuskom. Nijednu. Sad, ko je citao ko nije, nije ni bitno.Ja pricam o programu.
-profesori kojima je sujeta do neba. Bas mislim da sto si obrazovaniji treba da budes otvoreniji za drugacije misljenje. Na nasem faksu je to obrnuto proporcionalno. Odnosno mozda i nije ,uglavnom se iza sujete krije nesto drugo.
- odsustvo kreativnosti- jezici su taaako mastovita materija. Tu toliko moze da se igra i da se kroz igru mnogo ozbiljno radi. Ovo bi mozda bilo zanimljivo ljudima +50, ovaj program je beskrajno dosadan....bar meni.
I jos nesto sto se tice nadobudnosti ljudi na Filoloskom.
Vecina je nadobudna kad upise faks posebno kad upadne na jace grupe poput italijanskog, spanskog i engleskog. Mislim jace, aludirajuci na broj bodova koji je potreban
za upis.
Tada su svi puni ambicija , grubi arogantni.
Ja sam na mojoj grupi to bas osetila. A skoro sam razgovarala sa nekim mladjim studentima. Svi imaju otprilike ambiciju da budu prevodioci, ambasadori ...na prosvetu prevrnu ocima uz komentar: to onooooo...ako bas nista drugo nema.
Onda kad zavrsis faks nestane ta arogancija jer zivot krene da te samara
Ja licno je nikada nisam imala u sebi neku nadobudnost ali lepse je eto imati diplomu FIloloskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nego Megatrenda u Zajecaru.
Ne znam lepse mi zvuci
.gif)
ne moze bas svako tek tako da zavrsi Filoloski , to se mora priznati!
E sad mene zanima sta posle Filoloskog.
Ja bih potpuno da se preusmerim na neku drugu materiju.
Na kojim fakultetima mozemo da upisemo postdiplomske? Ja sam potpuno neupucena u to :/ nije me nikada zanimalo