Filološki fakultet

To je,cuo sam,najtezi ispit u prvoj godini...?!
Je l' dobije ko 10 na tome?

Nije najtezi, al' je najobimniji i najdosadniji. Fonetika+prevod+akcenat+konverzacija. Smor. Ja sam dobio 7, a ima i par desetki.

Svaka cast :)
Kako ti je bilo na prijemnom prosle godine, daj neke utiske, koliko si bodova imao?

Na prijemnom je bilo okej, asistenti maksimalno korektni, procenat prisutnih 90:10 u korist lepseg pola, malo sam se usr'o jer niko iz moje skole (ni iz mog grada) nije upisivao Filoloski, tako da sam sve vreme blejao sam...
Imao sam 81 bod. U skoli sam bio 2 puta vr. dobar, 2 puta odlican, a posto jezik znam savrseno, nije bio problem da uradim prijemni lepo.
Fax je okej, malo sam se razocarao kad sam skont'o da studije nisu zanimljive koliko sam mislio da jesu (ima jako obimnih predmeta, kol'ko god sam mislio da znam jezik - skapirao sam da toliko i ne znam mali milion gramatickih izuzetaka, fonetskih pravila, a sve to jel'te treba nauciti), no, objasnjeno mi je da su to osnove, a da se pre nego sto se krene na izucavanje bilo kakve dublje materije, mora savrseno ovladati osnovama!
Ako imas jos nekih pitanja, go ahead :)

Na prijemnom je bilo okej, asistenti maksimalno korektni, procenat prisutnih 90:10 u korist lepseg pola, malo sam se usr'o jer niko iz moje skole (ni iz mog grada) nije upisivao Filoloski, tako da sam sve vreme blejao sam...
Imao sam 81 bod. U skoli sam bio 2 puta vr. dobar, 2 puta odlican, a posto jezik znam savrseno, nije bio problem da uradim prijemni lepo.
Fax je okej, malo sam se razocarao kad sam skont'o da studije nisu zanimljive koliko sam mislio da jesu (ima jako obimnih predmeta, kol'ko god sam mislio da znam jezik - skapirao sam da toliko i ne znam mali milion gramatickih izuzetaka, fonetskih pravila, a sve to jel'te treba nauciti), no, objasnjeno mi je da su to osnove, a da se pre nego sto se krene na izucavanje bilo kakve dublje materije, mora savrseno ovladati osnovama!
Koliko si se spremao za prijemni?:)

Nisam se spremao nesto posebno, jer sam gradivo iz srednje imao u malom prstu... cak se i profana ponekad stidela da razgovara sa mnom, jer imam tipicno britanski naglasak. Moozda sam poslednjih mesec dana uzeo da vezbam neku gramatiku, al' se nisam nesto posebno trudio, no nemoj moje iskustvo da uzimas za pravilo, jer sam inace jako lenj, nego fino bar 3 meseca pred ispit - bubaj!! :D

Nije najtezi, al' je najobimniji i najdosadniji. Fonetika+prevod+akcenat+konverzacija. Smor. Ja sam dobio 7, a ima i par desetki.

Koliko si bodova imao iz skole?

Jel sa "osecam" troling ovde ili me samo "njuh" vara :roll:

Na temi je svako dobrodosao pa cak i "nepismeni" , nenajpametniji, nestudent filoloskog fakulteta, "antitalentovani" , "uziven" JA .

Kod mene u odeljenju ima jedna samo cura koja ce sledece godine upisati filoloski fakultet . Ali sudeci po njenom izrazu lica, ona i nije nas odusevljena time . Zanima je engleski jezik i knjizevnost ali je svi odvlace od toga , i moje misljenje je da ne treba da ga upise . Sa jedne strane jeste lepo znati toliko stvari o nekom jeziku a sa druge strane znajuci situaciju u nasoj zemlji gde ima puno njih sa ovom diplomom , fakticki je nemoguce zaposliti se dobro . Moja privatna profesorka engleskog jezika je stvarno izvrsna u poslu kojim se bavi, i mogu slobodno reci mnogo bolja od pojedinih srednjoskolskih profesora, ali eto zivot se poigrao sa njom ... Jos uvek je na zavodu za zaposljavanje i ceka posao . I relativno je mlada , mislim oko 30 godina . Strasno je ovo sto se desava Srbiji . A da ne govorimo o tome sto jos puno puno njih ima da ne radi uopste .

:dontunderstand:

Ja bi najradije upisao neku prirodnu nauku(npr fiziku) i pored nje isao na filoloski faks da usavrsim nemacki ili francusi...Moguce je na dva faksa u isto vreme?

By the way Stivi,izvrsio si invaziju na Lingvin teren...Jos malo,pa sredi krvava bitka :eek:

Ja bi najradije upisao neku prirodnu nauku(npr fiziku) i pored nje isao na filoloski faks da usavrsim nemacki ili francusi...Moguce je na dva faksa u isto vreme?

By the way Stivi,izvrsio si invaziju na Lingvin teren...Jos malo,pa sredi krvava bitka :eek:

To valjda govori o tome da volim jezike :manikir: Nemoj tako, bitka drustvenjak-prirodnjak je odavno zavrsena, kao sto vidis :flert:

Naravno da moze, to je ono paralelno studiranje ali nije bas najefikasnije . Zato sto si ti po Bolonji ako se ne varam obavezan da dolazis na predavanja, a ako cak i uskladis predavanja u razlicitim terminima onda ..... Si bukvalno po ceo dan na fakultetu, mislis izludis :p:p Ovako bolje upisi jedan i kasvetno ga zavrsis sa solidnim prosekom, trudis se, radis, pokazisvoje kvalitete i ne krij ambicije , primetice neko sigurno . I naravno jezici su vrlo bitno . Bez toga nema odlaska nigde . Vezan si za Srbiju sto znaci, propadas u zemlju :neutral:

Ja trenutno usavrsavam sad na raspustu svoj engleski i francuski, a planiram prirodne nauke . I to mi je super kombinacija . Inace planiram da do kraja fakulteta naucim i ruski jezik nekako ako mogu . Znam da je tesko, ali uz veliki trud nista nije neprevazidivo :p

Poz svima imam nekoliko pitanja pošto bih hteo da upišem sledeće godine filološki zanima me da li ima katedra za portugalski jezik,nešto sam čitao na netu da je ove godine uveden ali gledao sam na njihovom sajtu i nema još ništa i jel ima neko materijal za pripremu prijemnog ? =)

Poz svima imam nekoliko pitanja pošto bih hteo da upišem sledeće godine filološki zanima me da li ima katedra za portugalski jezik,nešto sam čitao na netu da je ove godine uveden ali gledao sam na njihovom sajtu i nema još ništa i jel ima neko materijal za pripremu prijemnog ? :)

Back