Албански неперспективан?
Занимљиво.
Преводиоци с албанског су међу најплаћенијима, заиста не знам о каквој неперспективи је реч. Језици суседних земаља су увек перспективни (ма како звучало рећи да студирате мађарски или румунски), а албански посебно. А ко је мушкарац с дипломом албанологије има разних неслућене могућности. (Ништа против жена, тренутно је такво стање.)
Сибил, препоручујем ти да на форуму Филолошког погледаш тему "Који језик?". Али, укратко речено, ако желиш да наставиш да волиш руски, заобиђи ту студијску групу. И још нешто, сама љубав према језику није довољна, једно је бирање језика за курс, друго за студије. Најбоље је ускладити лепо и корисно. Ако постоји још неки језик који можеш да учиш, у смислу да ти се не гади, треба и о томе да размислиш.
И сам сам једно време био убеђен да ћу уписати руски. На крају сам одустао и уписао Катедру за коју сам проценио да могу да спојим и оно што волим и оно што користи и уопште се не кајем.
Лепо је волети, али у земљи с више од милион незапослених мора се и о томе размишљати. Размисли добро, можда постоји нешто што те такође привлачи (бар мало љубави мора да постоји), има некакву перспективу и може да се заврши без преживљавања ненормалних траума (што је у случају русистике равно научној фантастици).
Најважније је да се добро информишеш о свему на време, да видиш које све могућности постоје, да се упознаш с наставним програмима. Руски се може студирати на различите начине и ван Групе за руски. Ако не желиш да оседиш читајући лектире из руске књижевности, можеш уписати општу лингвистику и учити сам руски језик потпуно исто као студенти са Групе за руски итд, све зависи шта те тачно занима и чиме би волео да се бавиш.
Ако се одлучиш на нешто само из љубави, може да се деси да та емоција времном избледи и да то никада не завршиш, или да се убијеш завршавајући па после завршиш у бутику. Све то зависи од разних чинилаца, наравно, али сви најуспешнији људи бирали су комбинацију емоције и рационалности.
Не сугеришем ти да не упишеш руски, то би наравно било сасвим глупо од мене, али ти сугеришем да озбиљно размислиш о свему, имаш довољно времена.