Filološki fakultet

У моје време на тим групама су били само студенти припадници тих националних мањина и евентуално понеки Србин који није успео ништа друго да упише. Иначе, крећем се у тим круговима и не знам никога ко је завршио мађарски или румунски (јер њих има у мом крају) а да није Мађар или Румун.

Па то је друго, ја говорим о Филолошком, а не о Филозофском у Новом Саду. Колико ми је познато, те катедре у Новом Саду и јесу намењене онима којима је дотични језик матерњи.

Па то је друго, ја говорим о Филолошком, а не о Филозофском у Новом Саду. Колико ми је познато, те катедре у Новом Саду и јесу намењене онима којима је дотични језик матерњи.

???
Како то мислиш да су намењене искључиво њима???

Зар је за перспективу запошљавања јако битно да ли си мађарски студирао у БГ или НС?

Рекох, припадници мањина који свој матерњи језик у Србији студирају као страни ЈЕСУ у великој предности у односу на оне који се тек на факултету сусрећу са тим језиком.
А о запошљавању да и не говорим...

???

Зар је за перспективу запошљавања јако битно да ли си мађарски студирао у БГ или НС?

Рекох, припадници мањина који свој матерњи језик у Србији студирају као страни ЈЕСУ у великој предности у односу на оне који се тек на факултету сусрећу са тим језиком.

Mислим да су намењене првенствено њима јер су нама тако објаснили на Филолошком, да се код нас студира словачки као страни, а у НС као матерњи.

Јесу у предности, али не у недостижној предности, мада је и та њихова предност под знаком питања. Словачки дијалекат којим се говори у Србији не само да се доста разликује од књижевног словачког језика, него се разликује и од било ког говора у Словачкој. Знам Словака који је после прве године на словакистици одустао и прешао па и завршио англистику. Не знам зашто ако му је све ишло тако лако.

???

Da, to jeste tačno, zaboravila sam.
U Novom Sadu se jezici manjina studiraju kao maternji, te je nemoguće za nekog ko ne govori jezik da upiše taj smer, a u Beogradu jeste jer se studira kao strani.

Kako misliš da odustanemo - na forumu ili u životu? :)

Ako je ovo drugo - čuj, jest' da je nikakav i da sam iks puta pomislila ''oooo, bože, zašto li sam ja ovo upisala'', ali onda se setim da sam htela i da je ovo šta studiram ono što mi najviše leži. Izdržaću, i nadam se da će biti u redu. Možda izađem isfrustrirana i slomljenih živaca, ali to će biti najviše zbog šalteruša, Mališe, loše organizacije i konstantog saplitanja nogu. Mojih. Ali izaći ću i sa znanjem.

Piše ti u profilu broj godina. :)

@posao:

Electra:
A što se tiče zapošljavanja, javiću ti se kroz par godina. A i trenutno tražim i nalazim poslove koji su vezani za struku.

Ufff, pitaj to na forumu filološkog.
Ili nekog kog znaš da je nedavno upisao.

The Look, imaš sve to na Infostudu. ;)
Svaka godina ti je različita... ono što ja neprestano drvim, bez obzira o kom fakultetu se radi, jeste da se ne oslanjate na takve gluposti već date sve od sebe... što više budete radili, to će više plasman na rang listi zavisiti od vas samih, a ne od konkurencije.

Draga Harmony, nisam znala da si i ti sapatnik sa Filoloskog. :lol:
Evo javno da se pohvalim...Da Vam kazem novosti sa novog faksa.
Polozila sam juce dva ispita ...Dva u jednom danu, zene !
Jel mozete da verujete. Nisu neke ocene tj dobila sam dve sedmice , al koga briga bitno da se krenulo u akciju.
Bila sam tako pozitivno raspolozena juce doslo mi da prijavim jos dva pa da polazem.
Al me to brzo proslo. :wink:
Cekam novembarski rok. Prijavicu TRI !

E to Vam je drage moje privatni faks.Sve tece - elegantno ...Dodjes na ispit , profan ti nasmejan!!!! Ej NASMEJAN!!!!!

Ja dosla ranije on kaze :"Udjite koleginice nema razloga da cekate vreme za ispit, da gubite vreme, jer vreme je dragoceno." :shock: :confused:

Umalo se nisam srusila od cuda. Onda dobijes tri pitanjca , kazes po pet recenica , :shock: odmah te provali dal si citao ili ne i tera te na drugo tj trece pitanje. Sve to traje 5 minuta. Kazem Vam - elegantno i vrlo opusteno.Nema klasicnog odgovaranja ono ja pricam - on cuti , nego razgovor.

Meni lencugi odgovara ovaj sistem.Inace sam jezicara pa i kad ne znam ja meljem pa deluje ko da sam procitala sve knjige sveta...

Mnogo sam srecna !

i ti sada znas jezik kao neko ko je zavrsio filoloski??? pa privatni fax i jeste za lencuge.

Bas naprotiv...iskreno ti zelim da se drzis i ne odustajes...Tezak je filoloski , ne zbog gradiva nego zbog ljudi na njemu...Kad njih svaris i eliminises sve ostalo je do tebe ...
Nestade sav moj entuzijazam s početka kao vetrom oduvan. :)

Ne baš sav doduše... ali razočarala sam se teško.

Onoj jednoj otrovnici Vesni sa šaltera tri bih bacila bombu u krilo. A ona bi bila tek prva. :mrgreen:

Koga interesuje moja prica vezana za diplomu stecenu na Filoloskom fakultetu u Beogradu, neka za pocetak procita tekst sa ovog foruma pod nazivom:
PRAVDA ILI KRIVDA: pitanje je sad
a i ostale tekstove u mom blogu sa nazivom -Profesor srpskohrvatskog jezika kome ne daju da to bude-
....Mogu vam ispricati sta sam doziveo...
Nadam se da cete se snaci ako ste znatizeljni. Od nedavno sam clan foruma pa sam svoje pisanije poslao u etar ali ne na pravu adresu. Nadam se da mi je ovde mesto (...ili mozda jos negde...).
Ako ste tog misljenja, potvrdite. A i pomozite svojim savetima.
Veliki pozdrav od MATIJAVIDA

Molim za pomoć!
Moja ćerka hoće da upiše filološki fakultet, i to japanski jezik. Ne želim da se mešam u njen izbor, samo ne znam šte će ona kad završi studije? Kakve su joj šanse za neki posao'

Moja koleginica je zavrsila japanski. Posle studija je bila u J. oko godinu dana, nisam pitala sta je radila. Ovde se zaposlila kao prevodilac za eng., sad je direktor prodaje.

Back