Fiksne zvezde

Hehe, Immpph brate, na Rigelu su ti oni mali zeleni Graysi, koji nocu idu i otimaju decu iz spavacih soba,
pa ih posle vracaju nekako hipnotisane. :D Ozbiljno kazem, ne zezam.

A zasto kazu da je to tako beneficna zvezda? Pojma nemam.

:hahaha:

Nisam ukapirala ovo, šta je šta u kom slučaju?

Moj lični utisak (i ono što sam čitala/naučila), da sumiram sve oko fiksnih zvezda - konjunkcija ubedljivo najznačajnija, orbis u proseku oko 2 stepena je za tolerisanje, za ostale aspekte ja lično bih rekla ipak diskutabilno ?! - ne znam šta ti kažeš, eventualno egzaktni aspekti ... treba procenjivati od slučaja do slučaja, ipak. Naravno najbitniji aspekti su sa vladarima, svetlima, Asc-om i sl., ličnim planetama ...

Ono za Algol, Ok je 2,5 stepena, ali ima li slučajeva da deluje u većem orbisu? Ili bilo koja druga fiksna zvezda? Recimo, na Asc-u je ali konjunkcija šireg orbisa (od dozvoljenih 2) ...

Ja sam negde cula da se ne gledaju aspekti sa Suncem, mada mi nije bas najlogicnije...
Mislim da je za Algol orbis i do 5, a uglavnom se gledaju konjukcije :)

Meni uopšte nisu jasne fiksne zvezde... Da li se zvezde u karti gledaju po tome što je neka planeta bliža njoj, ali postoji limit stepena? A šta ako neko nema fiksne zvezde?

Fixne zvezde su uvek "tu", pitanje je samo da li vazne tacke tvoje natalne dolaze u bliski doticaj sa njima:D
Ako ne nikom nista, mozda je i bolje tako:)

Ja od vaznijih imam 'vakav poredak

Sunce - Belatrix
ASC - Agena
DC - Algol :(
MC- Zosma

( i jos bar 5, 6 manje bitnih):)

Meni su i IC i Mars u konukciji sa zvezdom Sirius.
AC mi je u konjukciji sa Juno, a Mc sa zvezdom Pallas.
E sad DC mi je na zvezdi koja se cini mi se zove Spica ili tako nesto. Jel zna neko nesto o toj zvezdi. Na 25* vage je.

Meni su i IC i Mars u konukciji sa zvezdom Sirius.
AC mi je u konjukciji sa Juno, a Mc sa zvezdom Pallas.
E sad DC mi je na zvezdi koja se cini mi se zove Spica ili tako nesto. Jel zna neko nesto o toj zvezdi. Na 25* vage je.

E bas lepo...dobra zvezda...z:)

Dupor navodi da je Spica 1970. bila na 23,25 Vage.

Priroda MA-VE ...cesto javno i privatno blagostanje...

Obrati paznju da li Saturn ima aspekte prema MC-u?

E bas lepo...dobra zvezda...z:)

Dupor navodi da je Spica 1970. bila na 23,25 Vage.

Priroda MA-VE ...cesto javno i privatno blagostanje...

Obrati paznju da li Saturn ima aspekte prema MC-u?

E bas lepo, nisam znala da je Spica dobra zvezda. z:)
Saturn nema aspekte prema MC-u, ali je MC u Jarcu, pa je onda vladar MC-a i pravi konjukciju sa DC-om... uf!

Ja sam misljenja da fiksne zvezde deluju samo u konjukciji,mada neki smatraju da treba posmatrati i kvadrate ako ih prave.
Naravno da treba gledati konjukciju zvezde sa vrhom polja,narocito sa ASC,IC,DC,MC-om.
Mislim da se u obrzir uzimaju samo egzaktne konjukcije ,i eventualno orbis od 1',sem u slucaju Algola koji deluje i na 5' orbisa.
A sta je sa Spikom i na sta se ona odnosi, DC mi je na 21`23 Vage, Jupiter na 23`39 Vage a i Pluton je blizu na 24`39 Vage?..a mene nece pa nece..
Ja imam kvadrat Saturna na Mc.koji je takodje u Jarcu!!! :roll:

Poslednja izmena:
A sta je sa Spikom i na sta se ona odnosi, DC mi je na 21`23 Vage, Jupiter na 23`39 Vage a i Pluton je blizu na 24`39 Vage?..a mene nece pa nece..
Ja imam kvadrat Saturna na Mc.koji je takodje u Jarcu!!! :roll:

Lepa moja...ne znam sta te nece?

Hoces da napravis natalnu sa ASTROCOM-a ....da se vidi koja planeta cime i kojim poljem vlada...postavis kartu i pitanje zajedno....? z:)

mislim, svi mi imamo "sliku" svoje natalne karte...i znamo gde je sta...i razumljivo nam je kada vidimo slovima zapisano....ALI...
...nama koji samo citamo, cak i pored najbolje volje...i nesto malo znanja ...z:mrgreen:
.....malo je zez da to povezujemo...

Lepa moja...ne znam sta te nece?

Hoces da napravis natalnu sa ASTROCOM-a ....da se vidi koja planeta cime i kojim poljem vlada...postavis kartu i pitanje zajedno....? z:)

mislim, svi mi imamo "sliku" svoje natalne karte...i znamo gde je sta...i razumljivo nam je kada vidimo slovima zapisano....ALI...
...nama koji samo citamo, cak i pored najbolje volje...i nesto malo znanja ...z:mrgreen:
.....malo je zez da to povezujemo...
Vrlo rado cu postaviti kartu, nije problem. A mislila sam nece me nista.. ;-) ..bar do sad. Pa me je znaimalo kako se Spika uklapa u celu pricu, i zasto je potenciraju? I naravno konkretno s mojim aspektima ove koje sam unela, u 7-mom polju je, ciji je vladar Venera. A evo i slike moje "duse"..

Prilozi

• soul-a.jpg
    soul-a.jpg
    66,3 KB · Pregleda: 23
DA li se fiksne zvezde kao i ostale gledaju i tumace kroz Dejvison, sinastrije?
Cesto naidjem na situaciju kada je vrh neke kuce iz Dejvisona na planeti iz natala jedne od osoba, kada je Lilit ili crni Mesec na mojoj natalnoj Veneri, kada je Eros na Sirijusu...Psiha na Marsu i Mesecu, Vertex0Amor, osa 1-7 ista kao kod jednog u natalu samo obrnuto DC/AC razlika u nepuna 2-3stepena...svasta jos nesto!
Ne verujem da je magla, kao sto ne verujem da je neko ko ima So na 26`Lava u svojoj 3 godini istakao svoj talenat, za "chudo" bas kad po direkcijama So dodje na Regulus!

Tumače se, ali ne zasebno već ukoliko su povezane s nekom planetom i to ličnom (naročito Mesec, Sunce, Venera, Merkur ... dakle, svetla i brže planete) pre svega preko konjunkcije manjeg orbisa, ili ako su na nekom uglu. Ako ne postoji veza s nečim, nemaju uticaj.

Detaljnija istraživanja Galilejevih rukopisa, posebno prepiske sa odanim učenikom i naslednikom na katedri Univerziteta u Pizi Benedetom Kastelijem (1578-1643) pomerila su događaj otkrića prve dvojne zvezde na početak 1617. godine. Upravo tada Kasteli oduševljeno izveštava učitelja o posmatranju zvezde Mizar u Velikom Medvedu, i moli ga da obrati pažnju na taj deo neba.

Iako su Galilej i njegov učenik bili potpuno svesni da ova otkrića unose revoluciju u astonomiju, jer predstavljaju dokaze da u svemiru ima još Sunaca oko kojih se obrću druga Sunca slična našem, poštujući iste zakone gravitacije koji važe na Zemlji, u spisima nema previše reči o tome. Potpuno razumljivo ako imamo u vidu koliki je bes crkve Galilej već navukao na sebe, zato je trebalo izbegavati nevolje.

MizarInvert.JPG.jpg

MIHAIL – RAFAEL

15,42 MIZAR – Marsova priroda, može donijeti probleme u svakodnevnom životu i u običnim situacijama.

26,56 BENETANASH – Uranovo-Saturnova priroda, može donijeti neočekivana stradanja.

images

Aldebaran je super, ok, ali
Algol je uredan.

- Daglas Adams, Auostoperski vodic kroz galaksiju

Uperi svoj teleskop u sazvezdje Perseja , mozda ces primetiti neobcnu zvezdu pod imenom Algol, nazvan "demon Zvezda". Ti ne bi primetio nista mnogo drugacije na prvi pogled, osim kad bi se desilo da gledas u prozor od nekoliko sati - svakih 2.867 dana - kada se osvetljenost Algola vidljivo smanjuje.

images

Poznat objekat, istaknut u mitologiji i predavanjima. U II veku Ptolomejev Algol znan kao "Gorgona i Persej" povezan je sa smrcu i odsecanjem. Ostale kulture takodje povezuju zvezdu sa nasiljem i losom srecom. Nije slucajno da je HP Lovenkraft oznacio pocetak njegove konacne bitke u kratkoj prici 1919 sa pojavom blizine Algola.

Helsinski istrazivaci idu dalje od mitologije i daju solidnu statisticku analizu, na osnovu istorijske dokumentacije. Naime, Algolova varijabilnost je periodicna zbog faktora ekliptike: orbitalno tamno telo povremeno prolazi ispred zvezde, njen sjaj povremeno zatamnjuje. Alternativno, predlozeno je da Algol sam ima svoju tamnu stranu koja je okrenuta Zemlji svakih 2.687 dana.

Njegova hipoteza nije potvrdjena sve do 1881, kada je Carls Edvard Pikering otkrio da je Algol zapravo binarni zvezdani sistem, postoje dve zvezde koje kruze zajedno, Algol A i Algol B.Cak vise intrigira da je binarna eklipsa, tj. ona u kojoj bledja zvezda u sistemu povremeno prolazi ispred svog lepseg brata, zatamnjuje ovo drugo u skladu sa previdljivim periodima. Gudrajkova hipoteza je bila tacna.

Astronomski, sada znamo da je Algol trostruko-zvezdani sistem, sa trecom zvezdom, Algol C, koja se nalazi malo dalje od glavnog para, sa vecom orbitom.

Back