@astro-pile
Nisam komentarisao znacenje Algola, vec mita o Perseju.
Ako obratis paznju videces da u jednoj recenici kazem da je Algol (Meduza) destruktivna zvezda i da njen uticaj treba tako i tumaciti.
Ono sto jesam komentarisao je da je mit o Perseju simbolicna slika pobede nad nasim strastima i nad nasom destruktivnoscu, a ne unistavanje zenske moci od strane muskaraca.
Svejedno mitologija je povezana sa simbolikom uticaja zvezda. Samo simbolika je u mitovima koja se u realnom zivotu tumaci tako sto se povezuje sa stvarnim dogadjajima, stanjem danasnjice.
Mozda te nisam razumela, ali mi se cini da si hteo da kazes da tumacenja povezana sa fiksnim zvezdama ne trebamo da shvatamo bukvalno nego simbolicno, kao nasu unutrasnju borbu,npr Regulus-slava, pocast, veliki uspeh i totalni krah, pa Algol: nasilna smrt, odrubljivanje glave, smrt vesanjem, extremne bolesti itd.
Citala sam da tako neki prevode tumacenje simbolike kao simboliku, mada simbolika je u mitovima i ona je vec protumacena sto se tice fiksnih zvezda i ja mislim da je bukvalna i da samo treba da se stavi u danasnji kontekst gde nema kaznjavanja npr vesanjem, spaljivanjem na lomaci, odrubljivanjem glave itd - uglavnom je ako pogledamo bilo kaznjavanje genijalnih naucnika, velikih umova, inteligentnih ljudi koji su se suprotstavljali tadasnjem drustvu, rezimu, besmislenim dogmama crkve itd, sto se [sto je za ne poverovati] nastavilo sve do danasnjih dana ali je to kaznjavanje preuzelo neki drugi oblik, i to se radi na mnogo drugacije moderne nacine, ali nije nestalo,vec se to zlo inteligentno uplelo u moderne drustvene mehanizme, sustina i ishod su isti.
Ali istovremeno ima tu i unutrasnje i spoljasnje borbe jer je to dvoje neodvojivo povezano, jedino sto ne smemo da odstranimo potpuno spoljasnje efekte i da se skoncentrisemo samo na te nase unutrasnje borbe, sto neki kod tumacenja fiksnih zvezda, posebno Algola vidim vec uveliko rade.