FIAT MULTIPLA-ljubitelji i vozači

To je cena.
Postupak je sledeci:
- demontaza boca se zakazuje, kada demontiraju boce salju ih u Messer u Kraljevo na ispitivanja, za to vreme auto se vozi na benzin,
- nakon sedam dana montiraju se boce na vozilo ukoliko su prosle atest i prve srede dolaze strucnjaci iz AMSS da izvrse atest.

Inace pitao sam U AMSS koliko kosta atest za metan na sta su m oni rekli da je cena samog atesta 5300 dinara ali da neko mora da demontira boce da ih odnese na ispitivanje zatim da ih montira i da oni samo prekontrolisu boce i sistem za metan. Nije mi jasno za sta servis uzima razliku od 29000 dinara!!!

Zar toliko kosta demontaza i montaza boca i odnosenje u Kraljevo?
Pitao sam u Kriogasu koliko kosta kod njih demontaza i montaza a oni su mi rekli da je cena od 1500 do 3000 dinara, zavisi koliko u pristupacne boce, da li su srafovi koji nose zastitnu oplatu i boce zardjali pa se tesko skidaju, uglavnom cena zavisi od fizickih radova. Oni ne rade ateste.

Da li postoji neki servis koji radi atest u Cacku ili Krusevcu?

da al zar kućni gas nije manje više isto što i TNG, odnosno mešavina propana i butana?
inače vrlo isplativo jer kubik tog gasa košta 40ak dinara.
joks, baš naprotiv (ako mislimo na onaj koji dolazi cevkama do kuća)
TNG = Tečni Naftni Gas
dobija se pri rafinaciji nafte kao nus proizvod
a ovaj prirodni je uglavnom metan http://www.gastel.rs/prirodni-gas.html
samo što ga je za korišćenje u automobilu potrebno sabiti na visok prEtisak

Poslednja izmena:
Nikakav atest ne treba za metan ako je fabricki ugradjen

Kod mene je fabricki ugradjen medjutim medjutim u saobracajnoj stoji pogonsko gorivo benzin. E sada kod nas verovatno nece jos traziti atest, medjutim u inostranstvu mogu traziti prilikom sipanja da vozilo kao pogonsko gorivo imaju upisan CNG.

Ne zna ni sam sta da radim, u servisu su mi rekli da oni ne vrse kontrolu instalacije vec samo rade pripremu za atest.

stalno se borimo oko toga sta je zemni gas a sta tng.tecni naftni gas ili tng je nusprodukt pri rafinaciji nafte ili u manjim kolicinama zemnog gasa.tng dobijen iz zemnog gasa je boljeg kvaliteta i hemijski cistiji.znaci glavna razlika izmedju tng-a i zemnog gasa je u tome sto je tng u tecnom stanju i dobija se rafinacijom a zemni gas izlazi iz zemlje u gasovitom stanju i takvog ga ikoristimo.u kucnim instalacijama(znaci svi oni koji imaju onu zutu kutiju na kuci)koriste zemni gas.sto se tice kompresora za kucnu instalaciju,imao sam tu srecu da preko firme idem u fabriku u kojoj se prave ti kompresori.fabrika je ozbiljna,kompresori su ozbiljni ali i cena je ozbiljna.medjutim kad se sve sabere i oduzme moze mnogo da se ustedi.kompresor koji puni 10 kubika na sat kosta 7500eura ali ko koristi automobile na 340 do350000kilometara moze da ustedi i do 27000eura u odnosu na benzin!inace rok trajanja boca za metan po evropskom standaru e110 je 20 godina.

Ja kad registrujem automobile koji su iz uvoza a imaju ugradjen TNG koji je upisan u stranu saobracajnu dozvolu samo uradim tehnicki pregled gde ustanove da je uradjaj fabricki ugradjen i da nije potrebno dodatno ispitivanje tj. atest.
U vecini gradova ljudi registruju auto bez ikakvih problema i gas im bude upisan u saobracajnu dozvolu.
Verujem da bi tako bilo i za metan samo je pre prve registracije trebalo naglasiti na tehnickom pregledu da auto ima fabricki ugradjen metan i da ga oni upisu u tehnicki list i onda bi ga ovi u SUP-u upisali u saobracajnu.

zemni gas je metan - CH4
TNG je mešavina propana i butana C3H8 i C4H10.
CH4 je zemni gas ne zato što ga dobijate u kućama podzemnim cevima nego zato što se on vadi iz zemlje kao "gotov" gas već. on se ne dobija rafinacijom i nije nusprodukt već gotov proizvod prirode.
Dilema koju sam ja imao jeste ta da li srbijagas korisnicima u kućama isporučuje metan ili tng.

Niko nije ni napisao da se zemni gas dobija rafinacijom a inace zemni gas nije isto sto i metan jer je metan cist gas a zemni gas je mesavina gasova i najvise sadrzi metana(od 90 do 98%),tako se i naplacuje.Dilema je malo jaca;tng se skladisti u rezervoare(veliku butan bocu od min 3000lit) i donosise cisternama a zemni gas se doprema do kuca cevima ispod zemlje(i nije zbog toga zemni gas).Pritisak u cevima je u zavisnosti od gasovoda od 1do 40 bara.Po naseljima je pritisak od 1.5 bara i u onim zutim ormancicima se snizava na 22mbar-a.A srbija gas se bavi distribucijom i transportom zemnog gasa.

Ja kad registrujem automobile koji su iz uvoza a imaju ugradjen TNG koji je upisan u stranu saobracajnu dozvolu samo uradim tehnicki pregled gde ustanove da je uradjaj fabricki ugradjen i da nije potrebno dodatno ispitivanje tj. atest.
U vecini gradova ljudi registruju auto bez ikakvih problema i gas im bude upisan u saobracajnu dozvolu.
Verujem da bi tako bilo i za metan samo je pre prve registracije trebalo naglasiti na tehnickom pregledu da auto ima fabricki ugradjen metan i da ga oni upisu u tehnicki list i onda bi ga ovi u SUP-u upisali u saobracajnu.

Bas tako,samo uradis prevod saobracajne das onom na tehnickom da prepise i to je to,ja imam fabricki metan tako sam uradio i u saobracajnoj mi stoji benzin+metan.

Pozdrav svima,
čemu služi dugme LOCK (ako je za zaključavanje vrata onda mi ne radi :) i kako se se koriste prskalice za farove (ako mi uopšte rade)??? :o

Zdravo,
prskalice farova rade samo kada su svetla ukljucena i to tako sto povuces rucicu za pranje vetrobrana. Prvo ce oprati farove pa tek onda vetrobran. Prskalice za pranje farova su dosta jace od vetrobranskih i bas puno trose tecnost za pranje stakala.

Gde ti se nalazi LOCK dugme? Koje je godiste tvoj auto?

Prskalice na farovima rade :D Auto je 2002.god 1.6 16v. Dugme LOCK se nalazi na centralnoj konzoli u nizu sa Prednja maglenka, Zadnja maglenka, Sva četiri migavca, Grejač zadnjeg stakla, pa onda dugme LOCK. Hvala na savetima. :) Kupio sam ga pre 15-ak dana, i klasika na fiatu, "čukara" stabilizator, valjda, tako su mi rekli i škripuće neka gumica ili tako nešto napred na vešanju... sve ostalo je OK, prezadovaljan sam, osim potrošnjom 8,5l na otvorenom, 10,5l u lokalu... Koje zimske gume mi preporučujete, sada su mi 185/65/15? Pozdrav. :D

Back