FIAT MULTIPLA-ljubitelji i vozači

i ja kontam.
znas sta se isto radi. neko sastavi uredjaj, ili "patentira" novo gorivo kao zamenu za naftne derivate. "patentira" u smislu izmisli, a za patentiranje nema para i onda mu dodje budza neka iz BP,shell, itd da mu 100.000e da otkupi to od njega, ovaj srecan ko mali majmun sto je dobio kintu, a ovi papir uzmu i gurnu u fijoku.
i tek kada budemo skroz popusili naftu onda ce povaditi papire i opet ispasti pametni kako oni brinu o planeti i evo prodaju nam visokokaloricni vazduh kao gorivo.

a ako u srbiji neko napravi ili kupi pa stavi da koristi kompresor za kpg u svojoj garazi i puni svoj metanski uredjaj na autu. odjednom ce svanuti prodaja i instalacija metan uredjaja kao i kucnih kompresora, za koje ces placati porez svake godine kao i na automobil, zemni gas ce naravno poskupeti jer smo rusima dali dupe,
i nakon sto istreses 3000e na pricu o CH4 na kraju ce biti jeftinije da si isao taksijem.

@acivi
da, ima zemlje :P
ja sam bas citao da je metan najcistiji, najjeftiniji je jer se koristi u tom obliku u kojem je nadjen. u zemlji je cist metan, ne treba nista da se obradjuje i izdvaja, taki kaki je, taki se koristi.
cist bakar, nema nikakvih dimenzija.

a jeste citali u novinama za ono sto je neki britanac pronasao, vodonik kao gorivo, ali upakovan u nekakve kuglice jako sitne, prakticno je tecnost.

Moja greska, ja sam mislio na plin koji se koristi u domacinstvu, a ne na zemni gas - metan.

Cekaj, bre, ja mislo da je za kucnu upotrebu propan-butan, to jest TNG (LPG) u narandzastim bocama, isto kao i za upotrebu u vozilima. I negde sam procitao da taj nije bas najcistiji i da ima drugaciji odnos propana i butana i da nije dobar za auto.

Ja gas koristim samo u autu, ne i u kuci, mozda zato i neznam, ali dok sam bio na odsluzenje vojnog roka, vvideo sam veliku narandzastu bocu koju su koristili u kuhinji i na njoj je pisalo propan-butan.

na NIS sajtu poistovecuju autoTNG i narandzaste boce, dok na sajtu "standard gasa" pise
Razlika izmedju TNG-a i Autogasa EN 589 je u tome što je TNG širok pojam i može u sebi da sadrži razne materije, dok je Autogas EN 589 formulacija kvalitetnog tečnog naftnog gasa koja je standardizovana u Evropi i primenjuje se u svim razvijenim evropskim državama. Autogas EN 589 je najkvalitetnija forma TNG-a. Standard Gas je prva kompanija na ovim prostorima koja proizvodi Autogas EN 589.

Metan je u stvari isto sto i zemni gas koji se koristi u domacinstvima za grejanje.
TNG je isto gas ali se koristi u domacinstvu u bocama i ne moze da bude u gasnoj instalaciji kao zemni gas.
Znaci da vozila na metan mogu da idu na zemni gas ali treba aparatura da bi se boce napunile jer su tu veoma veliki pritisci i te boce trpe pritisak do 200 bara!
Ovo sto mi je drugar rekao da ima u Hrvatskoj nije provereno ali ako je tako opnda svakako vredi uzeti pod uslovom da imas kucu jer kako ces auto da oteras na peti sprat!:D

i ja kontam.
znas sta se isto radi. neko sastavi uredjaj, ili "patentira" novo gorivo kao zamenu za naftne derivate. "patentira" u smislu izmisli, a za patentiranje nema para i onda mu dodje budza neka iz BP,shell, itd da mu 100.000e da otkupi to od njega, ovaj srecan ko mali majmun sto je dobio kintu, a ovi papir uzmu i gurnu u fijoku.
i tek kada budemo skroz popusili naftu onda ce povaditi papire i opet ispasti pametni kako oni brinu o planeti i evo prodaju nam visokokaloricni vazduh kao gorivo.
Da, verovatno tako i biva.
E znaš da neki Srbin, tu negde naših godina je, napravio do sada 26 patenata, medju kojima je i filter koji nije skup, u smisli da ga može priuštiti svako, i menja se na 100 000 km, koji se montira na auspuh i koji emisiju štetnih gasova smanjuje za 90 i neki procenat, ili beše 100%, ne sećam se sada.

Naravno, to Grinpisu ni ne odgovara. Nisu ni oni zlatni. Sve je to kampanja za uzimanje para. Neko iz korporacija za filtere je takodje umešao prste da se sve to ušuška.

Svaka cast, papiloni sugradjanine!!!:super:
Dobre informacije! Na fiat-lancia forumu isto vidim da su vlasnici Multiple zadovoljni. Video sam jednu na autoplacu Bili, na kružnom putu i ne čini mi se da je u lošem stanju. NIsam je puno zagledao, video sam da je enterijer prilično očuvan. Ona siva plastika po unutrašnjosti jeste osetljiva ali nije nešto izakana...
Mene malo stra' da se odlučim na tu sa metanom, nešto razmišljam da je to bilo taxi vozilo u Italiji. Kako si ti došao do svoje Multiple?

p.s. dosadan sa sa farovima, ali moram opet. Kako osvetljavaju farovi noću? Kratka, duga? Nešto mi nakon službene nove octavie, svi automobili ćoravi :) Šalim se naravno. Osvetljavaju li štogod ona dva mala fara napred i ona dva još manja kod vetrobrana?

p.s.2. mene "povratna karta" Čačak - Beograd košta do 1300 dinara (Fiat Punto, 1.1. + TNG)

ta dva kod vetrobrana su samo dugi farovi....FIAT MULTIPLA NA METAN TROSI OKO 10% MANJE NEGO ONA NA GAS..KOD ONIH NA METAN SE BRZO RASTELUJU DIZNE,PA ONDA SVE TESKO PALE KAD JE HLADNO...MORATE PRATI DIZNE NA 20.000 KM INACE ODOSE I AUSPUSI...SAVET ZA PLASTIKU..NANETI VLAZNOM KRPOM SILIKONSKU ZASTITU NA PLASTIKU..JA INACE VOZIM 1.6 NA GAS I RADIO SAM TJUNING.AUTO TROSI 10 L PO GRADU I 8 NA OTVORENOM

odgovor za DRAGANKSA kaludjer u cacku ima dijagnostiku za tartarinijeve uredjaje koje nose multiple.ja sa mojom multiplom vec prelazim 120000 od kupovine idalje kao i na pocetku mi trosi samo 4,5 kg metana.pozoves broj0325573888 i dace ti broj branka kaludjera a probaj 063 7700081 vidi da nije to njegov broj.uygradrecimi koja je cena metana u krusevcu izgleda da je svuda 75 samo u cacku 82 kilogram

Poštovanje svima na forumu otvaram temu a ako je moguće i da osnujem klub ljubitelja i vozača FIATA MULTIPLE pa da razmenjujemo iskustva,i lepa i ružna,da vidimo šta koga muči,da pokusamo savetima nove kupce mulltiple da im damo do znanja šta voze.Da napravimo negde u nekom gradu skup multipli jer ipak mi vozimo kako svi kažu RUŽNA KOLA :hahaha:,a ustvari i neznaju kakvo je ono čudo od auta.Ja vozim multiplu BIPOWER na metan 1,6 16v sa njom sam od kupovine 25.1.2010 prešao preko 40000 km i nisam zadovoljan nimalo mogu vam reći već sam preprezadovoljannnnnnnnnnnnnnnnnnn :D

Msm šta reći o Multipla(sklerozi), a ne zaplakati... :lol:

Šalim se. :)

Zastrašijuća širina unutrašnjosti i dobra klima su moji utisci o njoj. :mrgreen:

Evo posle osam meseci voznje da se javim sa kojim komentarom. Necu da kudim, halim previse samo da iznesem iskustva koja sam imao...

Posle ovog auta zbog prostora i prakticnosti tesko cu navici na bilo koji drugi.

Izduvna grana otisla na oko 180000 i zezala lambda sondu, potrosnja, itd...

Vozio sam prethodno na plin i iskreno sad bih se menjao da mi neko skine metan uredjaj i stavi plin ponovo, lakse mi je i da platim malo vise ali da sipam kad god hocu nego da ustedim malo na metan. Razlika nije bas kao sto se prica, mozda 20% ustede u odnosu na plin i toliko bih zrtvovao jer zbog guzve na gazeli ponekad me hvata muka a od konjarnika do KryoGasa i nazad potrosim pola ustede izmedju metana i gasa. Auto inace bez tog uredjaja prilicno manje trosi i bolje ide zbog tezine uredjaja.Na benzin ne smem ni da probam da vozim. Mada opet ne zalim se, samo nije bas tolika povoljnost koliko ljudi znaju da hvale. I pritom molim boga da nesto ne zvekne na njemu jer cu verovatno moci da se slikam ili da platim debelo to da sredim, ali da ne malerisem... Inace skoro nikog od majstora ne zanima kada mu pomenem kontrolu i servis metan uredjaja...

Sa trapom sam fino prosao, prednji mi je covek u KG-u restaurirao komplet za 90e, ali morao sam u KG...Taksista mi je inace preporucio jer kaze da je na 10000 menjao dok nije nasao tog lika.

Sa lerom na metan jos mucim muku, javicu kad sredim i svi uglavnom kazu da mora ici sistem eliminacije, da se srede prvo dizne cije ciscenje ipak fino kosta, pa redom dok se ne stabilizuje rad... Cuo sam da Ninic ima dijagnostiku za Tartarini pa cemo videti i tamo...

Zadnji paknovi su se raspali u jednom trenutku jer neki risovi u koje ulazi neka spojnica ili razdvojnica cinimi se, nisu dovoljno duboki pa je majstor produbljivao kako se ne bi ponovo desilo, fabricka pizdarija...

Step motor je povezan sa usisnom granom i ne moze se odvojeno menjati recimo, rekose mi da to moze biti problem ako bude moralo da se radi.

Gume, dal zbog tezine, trosi nadrealno...

Zamenjena lambda ( 60e kvalitetnija italijanska, kao... ali ajde + 300din ruke u AP Sportu!!!) sada cemo videti da li se desava nesto bitno po pitanju potrosnje, inace sve dizne ociscene, sada manje zalece na leru kad je na metanu ali i dalje ne radi idealno mirno kao na benzin. Veceras sipam pun pa se javljam kad ispraznim, inace sa punim rezervoaraom (oko20e) u gradu sam prelazio izmedju 350 i 380km. Za dva dana idem na put oko 200km pa ce biti bas pravi test kombinovane voznje.

Inace ovaj tip koga pominje Papiloni ima servis i u BG-u, AG Pane, ako bude pravio gluposti ponovo sada cemo kod njega na servis metanskog uredjaja.

Back