FIAT MULTIPLA-ljubitelji i vozači

Veliki pozdrav za sve vozace ovog udobnog automombila .
Zamolio bih nekoga od vas vozaca (ako vam nije problem) da mi kaze prednosti i mane izmedju Multiple sa pogonom na metan,TNG i dizelasa?
U poslednje vreme pratim oglase i vecinom se pojavljuju dizelasi,pa posto bas nemam nekog iskustva sa vozilima ,sa pogonom na "dizel i metanom" zanima me kakvi su to motori i kakva je njihova potrosnja na 100km i koja kombinacija je najbolja od ponudjenih i sto se odrzavanja i potrosnje tice?
Unapred zahvalan na odgovoru .

za BAKS KG postovani,
Multipla na TNG u rezimu gradske voznje na 100 predjenih km trosi od 12-15 L. Na otvorenom 9-10 L.
Multipla na CNG u rezimu gradske voznje na 100 predjenih km trosi od 7-9kg. Na otvorenom 4,4-5,5 kg.
Multipla Dizel 1,9 JTD u rezimu gradske voznje na 100 predjenih km trosi izmedju 8 - 9 L. Na otvorenom 6-7 L. dok 1,3 multijet 6L po gradu na otvoreno 4L.
Sto se tice odrzavanja malog I velikog servisa izmedju auta na TNG I CNG I Dizela je u korist TNG I CNG. Sa ovim mislim na ulje, filtere, zupcasti kais, rolere, spanere I vodenu pumpu.
Kod zamene seta kvacila tu je vec velika razlika jer kod TNG I CNG je korpa, lamella I druk lezaj, koj kostaju oko 6.500,00 din I u principu se menjaju na 70 000 km. dok kod dizela je
plivajuci zamajac koji kosta oko 60.000,00 din I menja se na oko 150 000 km. stim sto plivajuci zamajac mozete izbaciti a na njegovo mesto staviti korpu, lamelu I druk lezaj od Fiat MAREA
koji kosta oko 8 000,00 din I menja se na oko 70 000 km. a sve ostalo je isto kao na TNG, CNG I Dizel, osim sistema ubrizgavanja, gde Vam kod dizela ne treba nista za odrzavaje
na 100 000 km a kod TNG I CNG morate zameniti bar 2 puta svecice I kablove. Za sve nedoumice pisite na forumu, dacu Vam objasnjenje.
Dizel motori JTD 1,9 su jedni od najboljih dizel motora. Benzinski motori 1,6 na kojima su ugradjeni CNG I TNG uredjaji su zadovoljavajuceg kvaliteta I imaju jednu veliku manu morate ga
paziti od pregrejavanja.

SIPAO SAM NA NBGD-U METAN (TAMO GDE SE TANKUJU UGLAVNOM AUTOBUSI) U PRAZAN STALO REKORDNIH 27,3KG ,ALI ZATO NISAM STIGAO DO CENTRA VEC UGASILA JEDNU LAMPICU-KOJI PREVARANTI........DOSTA JE NEPRECIZAN MERAC PROTOKA...JBGA

za Nebojsa 78
Potrosnja goriva kod Vaseg automobila zavisi najvise od opsteg stanja motora, proverite kada ste zadnji put menjali filter za vazduh, svecice I kablove.
tako da potrosnja moze da varira I do 5 kg CNG na 100 km.

Poslednja izmena od moderatora:
za zenazavolanom,
za svaki problem koji imate na Multiplu na CNG I LPG posaljite pitanje na forumu I mi ce mo vam dati savete sta I gde da uradite

ZA ZENAZAVOLANOM
Da krenemo iz pocetka, koje godine je auto proizveden? to je kljicno pitanje. kada date odgovor na ovo pitanje onda ce mo Vas posavetovati sta dalje da radite.

Poslednja izmena od moderatora:
Idem za deset dana u Solun i trebam Vasu pomoc. Ako je neko bio na toj pumpi, za CNG
u Solunu, molim vas za detaljne koordinate. Meni je malo nejasno jer kada se pogleda karta na tim koordinatama koje ste postavili nema ni jedne pumpe, a u blizini je Shellova pumpa a ne EKO.

Drugari jedno pitanje.Sipao sam Seliniu 20k i nju trosi (do 4000km oko 0.7l a posle 1l na 2000km,pre toga je bila gold) pa me zanima da li bi nesto resio samo sa gumicama ili da menjam i karike?Ako neko zna kolika je to procedura u servisu(treba mi auto)?I naravno koliko je to trajan proces (koliko moze da se predje sa time).Hvala unapred.

Poslednja izmena:
za BAKS KG postovani,
Multipla na TNG u rezimu gradske voznje na 100 predjenih km trosi od 12-15 L. Na otvorenom 9-10 L.
Multipla na CNG u rezimu gradske voznje na 100 predjenih km trosi od 7-9kg. Na otvorenom 4,4-5,5 kg.
Multipla Dizel 1,9 JTD u rezimu gradske voznje na 100 predjenih km trosi izmedju 8 - 9 L. Na otvorenom 6-7 L. dok 1,3 multijet 6L po gradu na otvoreno 4L.
Sto se tice odrzavanja malog I velikog servisa izmedju auta na TNG I CNG I Dizela je u korist TNG I CNG. Sa ovim mislim na ulje, filtere, zupcasti kais, rolere, spanere I vodenu pumpu.
Kod zamene seta kvacila tu je vec velika razlika jer kod TNG I CNG je korpa, lamella I druk lezaj, koj kostaju oko 6.500,00 din I u principu se menjaju na 70 000 km. dok kod dizela je
plivajuci zamajac koji kosta oko 60.000,00 din I menja se na oko 150 000 km. stim sto plivajuci zamajac mozete izbaciti a na njegovo mesto staviti korpu, lamelu I druk lezaj od Fiat MAREA
koji kosta oko 8 000,00 din I menja se na oko 70 000 km. a sve ostalo je isto kao na TNG, CNG I Dizel, osim sistema ubrizgavanja, gde Vam kod dizela ne treba nista za odrzavaje
na 100 000 km a kod TNG I CNG morate zameniti bar 2 puta svecice I kablove. Za sve nedoumice pisite na forumu, dacu Vam objasnjenje.
Dizel motori JTD 1,9 su jedni od najboljih dizel motora. Benzinski motori 1,6 na kojima su ugradjeni CNG I TNG uredjaji su zadovoljavajuceg kvaliteta I imaju jednu veliku manu morate ga
paziti od pregrejavanja.
Hvala na detaljnom obavestenju.

RAJO, DOBRO ULJE ZA FIATOVE BENZINSKE MOTORE JE SELENIJA GOLD SINTETIKA 5V-40 KOJE SE MENJA NA 15000 KM,KOD MOTORA U DOBROM STANJU OD ZAMENE DO ZAMENE TREBA DA ISPARI OKO 1 LITRA JER SE MOTOR ZAGREVA I NJEGOVA RADNA TEMPERATURA JE OKO100 C. SVE PREKO TOGA JE MOTOR U LOSEM STANJU DA BI SE MOTOR KOLKO TOLKO OSVEZIO POTREBNO JE IZVRSITI ZAMENU KARIKA KOJE KOSTAJU OKO 2000 DIN PO KLIPU,URADITI GLAVU MOTORA( ZAMENITI GUMICE,OSLAJFOVATI VENTILE DA BUDU RAVNI,SREDITI VODJICE VENTILA IZRAVNATI GLAVU DA NIJE KRIVA) OD PRILIKE OKO 100 E ZAMENITI PUMPU ZA VODU OKO 4000 DIN, ZUPCASTI KAIS OKO 2000 DIN, ROLER 1500 DIN I SPANEL OKO 6000 DIN, DIHTUNG GLAVE METALNI OKO 3000 DIN, DIHTUNZI USISNE GRANE I IZDUVNE GRANE OKO 2000 DIN I DIHTUNG POKLOPCA VENTILA OKO 1500 DIN, PROVERITI LEZECE I LETECE LAGERE U KAKVOM SU STANJU AKO TREBA I NJIH ZAMENITI OKO 4000 DIN I OBRADA RADILICE OKO 30 E MAJSTORU ZA RUKE OKO 180 E NEPLANIRANI TROSKOVI OKO 100 E I 3 DO 4 DANA BEZ AUTA.

Pozdrav drugari,
resio da kupim Bi power , cudo , obisao dosta placeva , citam oglase i sve sto sam do sada video preslo po 500000 km a u satovima od 150-190 hiljada , izgleda da je to standardna prica , da li neko zna nekoga ko bi doterao auto od preko ali sa pravom km , ili mozda postoji druga fora ?

Drugari jedno pitanje.Sipao sam Seliniu 20k i nju trosi (do 4000km oko 0.7l a posle 1l na 2000km,pre toga je bila gold) pa me zanima da li bi nesto resio samo sa gumicama ili da menjam i karike?Ako neko zna kolika je to procedura u servisu(treba mi auto)?I naravno koliko je to trajan proces (koliko moze da se predje sa time).Hvala unapred.

Imam sličan prolem ( nisam još sipao seleniju 20k ) . Auto vuče lepo , potrošja metaa ( 4.5 / 6.2 ) . Nema nikakvog sivog dima na auspuhu . Savetuju me da promenim gumice ventila . Pa me interesuje da li ste nešto radili na autu ?

Imam sličan prolem ( nisam još sipao seleniju 20k ) . Auto vuče lepo , potrošja metaa ( 4.5 / 6.2 ) . Nema nikakvog sivog dima na auspuhu . Savetuju me da promenim gumice ventila . Pa me interesuje da li ste nešto radili na autu ?

Nisam jos.Sada sam sipao Likvi Moli 10-40 sa aditivom nekim pa da probam potrosnju ulja.Ako i dalje isto onda cu ici kod majstora.:lol:

mogu da pohvalim svecice brisk silver-radjene su za cng i tng motore.cena prihvatljiva 500rsd kom.sto se tice kryogasa netociti na pumpi za autobuse uvek rekordno sipam 26-27kg a predjem isto kao i sa 22'23(uvek se trudim da budem prazan).pozzzzz

Evo i ja da pohvalim svecice a i hvala nebojsi78 na preporuci, osetno laksi jutarnji prelazak sa benzina na metan (koji je poceo da mi ide opasno na nerve). Presao sam sa njima oko 700 km i kako mi se cini i potrosnja je malo spala.

Ako nekog zanima ili planira put da se ne iznenadi, cena metana u Krusevcu 99.99 din a u Nisu 105 din.

U Nisu znatno jaci pritisak tako da sam posle punjenja na Orlovaci i malo voznje po BG-u, do i po Nisu sipao 20ak kg bez proglema a nakon toga ponovo voznja po Nisu, preko Prokuplja do Prolom BAnje pa do Krusevca i tamo na pumpi jedva sipah 8.5 kg.

Cao ljudi! Vozim multiplu vec 8 meseci i prezadovoljan sam sa njom u pitanju je 1.6 Gpauwer varijanta.U pocetku me iznenadila njena potrosnja ali sam se navikao da joj potrosnja ide do 15-ak litara TNG-a.Kada sam je uzeo imala je neko lupkanje u tapu mislio sam da je stabilizator u pitanju zamenim oba nova kad ono isto...... i dok nisam dosao do gumica balan stangle njih zamenim i stane lupkanje.Medjutim posle nekih mesec dana pocne ponovo isto da lupka naravno gumice su upitanju, pa me zanima dali je neko od vas menjao?Gde je kupovao gumice?Kolko para?Kolko mu traju te gumice?Hvala unapred na pomoci!

Pozdrav svima, imam problem koji vec prerasta u hronicnu zamenu sajle kvacila na 5-6 meseci. Vec mi se treci put desava da mi puca i to ne na plasticnoj kuki vec sama sajla na izlazu iz buzira se pojede i pukne posto izlazi pod cudnim uglom i nije u osi sa pedalom vec je malo pomerena pa vremenom pojede belu plastiku u kojoj kliza.
Shvatio sam da su sajle "made in miletova supa" posto kad uporedis dve vidis da im ugao metalnog dela nije ni blizu isti vec kako te zalomi, proslu kad sam menjao morao sam da krivim deo koji naleze na pozarni zid kako bi dobio iole prihvatljiv ugao sajle ka pedali.
Sad mi se to isto desilo ali za razliku od proslog puta kad sam je namestio sada mi je pedala prilicno tvrda pa me zanima da li jos neko ima ovaj problem i da li je moguce da je tvrdoca posledica neceg drugog misli na korpu kvacila?
Da napomenem da su mi sve sajle bile marke Akron ili tako nesto, ako imate da mi preporucite neku kvalitetniju i gde se moze kupiti sugestije su dobro dosle.

I jos jedna stvar koja mi je vrlo cudna je duzina samo sajle, kao da je buzir predugacak, bukvalno kad je postavim buzir od pozarnog zida do lezista na menjacu mora da se savije u "S" kako bi stao, tu ima jos jedna fora, na samom buziru postoji i gumena obloga i preklopljena guma sa aluminijumskom alkom (postavih i sliku pomenute gume) koja kao da sluzi da se negde zakaci i taj visak buzira usmeri ali problem je sto ni prvi put kad mi je pukla taj deo nije nigde bio zakacen pa ne znam kako i gde da ga smestim.
sajla.jpg

Ima negde u prethodnim postovima (potrazite citao sam) detaljan opis sta promeniti na sajli da ne puca vise...

Ima ali to vazi kad puca na plasticnoj kuki za kacenje na pedalu sto kod mene nije slucaj......jednostavno kvacilo je pretvrdo sa novom sajlom, cak sam uspeo da nadjem i gde se kaci guma sa aluminijumskim prstenom (slika koju sam nakacio u proslom postu) ali ni to nije pomoglo, cak mi se cini da je pogorsalo stvar....mislim da je definitivno problem do sajle jedino nisam siguran postoji li mogucnost da je do seta kvacila?
Ako je neko manjao sajlu a da nije imao problem nakon promene molim za preporuku vezano za marku (ove sa kojima ja imam problem su Akronove) i naravno gde je kupio.
Hvala u svakom slucaju....

Back