FERETKE

• Začetnik teme Začetnik teme Tanor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao prvo, jesam procitao, i to je samo delic svega sto sam procitao od trenutka kada sam i pomislio da uzmem feretku. I jasno da fokus teme nije na meni ali tvoje uvrede jesu..

da "uzmes" feretku?
i sta namjeravas s njom...da je prodas?
ajde...pricaj ti tu pricu nekom drugom...Mr Kompenzatore :(

Ta tvorica je bila kod odgajivaca (koje ti toliko cenis) koji ju je tukao i cije feretke (dakle on ih gaji, nije da drzi mladunce kako si ti zamislila) po njegovim recima "oce ruku da ti otkinu" ako pridjes kavezu. Verovala ili ne, njoj je 100puta bolje u mojoj radnji nego kod njega, i puno je pitomija zato sto se ja i moje kolege bavimo njom. I verovala ili ne, nisam poslusao njegov savet da je klepam novinama po glavi kad me ugrize..

pa lijepo rekoh; "ambiciozni ljudi"...
da se razumijemo; medju odgajivacima SVIH ZIVOTINJA
ima ok ljudi i ima...bagre
bagra tuce zivotinje novinama po glavi i pravi "kompenzacije"...
normalni ljudi i normalni odgajivaci to ne rade...
i sve to moze jer nemamo adekvatne zakone :(

ono sto sam rekla za odredjene drzave/uzgajivace po SAD
je svijetao primjer; odlicna sprega zakona i pojedinacne odgovornosti
daleko od toga da je svuda tako, a trebalo bi biti...

i nije stvar u...luksuzu;
- znam odgajivace po Austriji, Australiji, Engleskoj pa i kod nas koji svoje tvorove drze u za to izgradjenim objektima sa zimskim i ljetnim obitavalistima...
to je super...
- znam i ljude koji svoje tvorove hrane pacovima i kunicima...
to je za tvora..."tvorovski san"...

s druge strane; znam i za mnostvo napustenih zivotinjica
koje su uz to i zlostavljane/zanemarivane/bolesne...
uglavnom od ljudi koji se "zalete" pa "predomisle"...

prosle godine je bio slucaj da iz auta u pokretu izbace malisana od 3 mjeseca
moja sestra je u zoo shopu nasla tvoricu od samo 30 DANA!!!
sad je kod nje i posljedice su minimalne (izgubila je ocnjak...)

Da me zanima da je se resim odavno bi je prodao. Imao sam desetine kupaca koji su bili odusevljeni i spremni da plate i vise nego sto trazim ali kada sam im ispricao koji su uslovi potrebni za nju i koliko truda treba uloziti da bi ona bila sretna odustali su.

aaa...ovdje si dosao da se pohvalis ili po...informacije?
koliko vidim ovdje si dosao UPRAVO DA BI JE PRODAO...:roll:

I opet se vracas na predubedjenja o mojoj radnji a da tamo nisi ni bila. Koliko vidim tebe ne zanima da li u radnji delimo flajere sa uputstvima za svaku zivotinju koju prodamo (a delimo a to ponistava tvoju tvrdnju da o njima nista ne znamo), ne zanima te da li zivotinje pustamo iz kaveza svaki dan (a pustamo ih- doduse ne tvojih 4 sata, ali ih pustamo). Koliko ja vidim tebe jedino zanima da delis neosnovane uvrede i dajes podugacke odgovore koji ne odgovaraju na pitanja..

predubjedjenja...o TVOJOJ radnji, tebi...sto si toliko opsjednut sobom coek?
ili si samo zabrinut za...biznis? :eek:

ponovo ti kazem;
ic me ne zanimas i ne kapiras; nemam ja ...predubjedjenja o tebi i tvojoj radnji...
MENI STE SVI ISTI :neutral:

koliko znas o tvorovima dovoljno govori cinjenica da je drzis sa drugim zivotinjama u toj...radnji
opet ti kazem; to je strasno... i njoj i ostalim zivotinjama!!!
narocito, ostalima...

TVOR NIJE ZIVOTINJA POGODNA ZA DRZANJE U ZOO SHOPU!
(kao sto ni npr. slon nije pogodan za beogradski zoo vrt...kontas? :lol:)

ps doci ce vrijeme kad cete ti i tvoje...kolege;
taj vas mutni i prljavi biznis, biti stavljeni van zakona...:bye:

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh s'pocetka, uzivaj u svojim iluzijama...
Pozdrav!

P.S. kompenazacije su sasvim normalna pojava medju odgajivacima, Ako mi ne verujes pitaj i tog tvog sto ti prodao feretku..

uf, razumijem ja tebe "cika Stevo"...biznis je biznis : )))
samo, nisu svi ljudi poput tebe...ono, ima nas i savjesnih...

sto se iluzija tice; jedini koji ih ima...ovdje si ti
npr. iluziju da "voli zivotinje"...:roll:

e, postavicu ovo ovdje cisto da ne razvodnjavam temu;
uzgajivac ima dvije male zenkice
stare su oko godinu dana i usko ce biti sterilisane
ako nekog zanima tvoric nek mi se javi da mu dam kontakt i kazem
cijenu koja je stvarno minimalna (bukvalno samo sterilizacija...)
cure su prekrasne, zdrave i socijalizirane

naravno, prije nego ih uzmete sjedite pa se dogovorite s ukucanima,
odvagnite da li to stvarno zelite/mozete
onda se javite i slobodno cimajte za sve sto vam zatreba

Ajd ponovo pitanje koje je postavljeno jos na pocetku ali odgovor nije dat - da li su feretke isto sto i lasice? Trazio sam na netu i kapiram da nisu, i da su feretke nastale ukrstanjem, izmedju ostalog i lasica, ali nisam siguran. U stvari mozda je bolje pitanje - da li se kod ovih nasih prodavaca i feretke i lasice oznacavaju istim imenom?

Ne označavaju se istim imenom, lasice su lasice a feretke su-feretke. Jesu jako slične, srodne... ali afrički tvorovi (ubiće me Vragana ako nastavim da ih zovem feretkama) su se pokazali kao zgodni kućni ljubimci za osobe koje vole dinamičnost, nemaju decu ili su im deca već porasla (mislim, idu makar u osnovnu školu) i nisu sklone predomišljanju i pucanju. A lasice su divlje životinje koje žive u šumama i po obodima naseljenih mesta i hrane se svim i svačim ali najviše vole jaja i ptiće tako da ih ima dosta oko kokošinjaca i golubarnika. Lasice sam videla uživo, bez kaveza između dva puta u životu. Prvi put kad su se jedna lasica i "moj" tadašnji mačak Debeli skoro potukli ispred komšijinog golubarnika a drugi put kad su moj pok. tata i moj muž rešili da na muževom placu gaje tovne piliće i moj Gizmo se spremio da napadne jednu. (Inače, na par stotina metara odatle je i fazanerija.)

e, zapravo...prodavci to rade...zovu ih isto, ali nije u pitanju ista zivotinja
domestificirani tvor spada u Mustelae obitelj, ali nije lasica vec Mustela Furo...
takodjer, koliko znamo...pomenuti nikad nije sapicu turio na africki kontinent :lol:...

Danas sam cula od mog rodjaka da se "feretke" zovu africkim tvorovima u Srbiji kao i u susednim drzavama.
I zacudih se toliko da sam morala malo da goglam te pronadjoh i ovu stranicu.:worth:
Hvala svevisnjem:)
Imam par pitanja na koje bih volela da dobijem odgovore:
1. Kolika je brojcana rasprostranjenost feretki na teritoriji bivse Yu (globalna) i
2. Koliko traje procedura (eventualni karantin, vakcinacija, chip, pasos) i u cemu se sastoji, za izlazak jedne ili dve feretke iz Srbije.
Neki link bi mi pomogao...
I pre nego mi neko pocne pojasnjavati sta su i kakve su feretke: znaaaaam, imam ih 11 i upoznata sam sa vrstom zadnjih 8 godina:)
Puno hvala unapred.

1. da li mislis na domestificirane ili divlje tvorove?
domestificranih ima relativno malo ovdje...u Srbiji, a puuuno vise u Hrvatskoj i Sloveniji, za sada...(mislim da na ferrets of croatia mozes dobit i konkretnije cifre...)
sto se divlje populacije tice...vjerujem da je brojna...po onome sto sam vidjela
(samo ove godine tri divlja muzjaka uhvacena (i pustena...) u okolici Bg...)

2. moji malci su putovali za Zg pa slucajno znam proceduru;

znaci, ako su malisani stari do 3, 5 mjeseci trebaju ti samo dvije regularne vakcine + cip...to se obavi za jedan dan...ne treba bjesnilo jer tu vakcinu jos ne smiju primiti

ako su stariji od toga onda ti treba sve to + vakcina protiv bjesnila (a procedura je ista kao i kod pasa, macaka...)

podrazumijeva se da putuju u cvrstom transporteru i to ti je to...

sto se imena tice ako si upoznata s vrstom onda, pretpostavljam, znas i da ta zivuljka Afriku nikad vidjela nije
to je obican domestificiran evropski tvor (Mustela Furo...)
genetski je identican divljem/obicnom evropskom tvoru (MUstela Putorius...polecat)
medjusobno se pare i imaju zdravu, plodnu mladuncad (moj Zum je bio iz takve linije...)
ferret je..."anglosaksonski" naziv...kod nas se to zove...tvor : )))

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Polecat

Poslednja izmena:
Evo i mene sa nekoliko pitanja:mrgreen:

Mene zanima u stvari kako je to gajiti tvora,naime,imam pse pa me zanima kakvi su tvorovi u odnosu na pse.
Gde obavljaju nuzdu?
Koliko su vezani za vlasnika?
I da li se mogu pustiti da slobodno setaju po dvoristu?
Imaju li oni neke rodovnike?

1. vrlo slicno npr. macki...
sto se odnosa s psima tice to je individualno; neki psi/tvorovi se priviknu lako i super slazu
nekad traje dulje, a nekad se ne priviknu... (malo je i do pasmine npr. NLT i tvorovi su ocjana ideja...)
npr. moja drugarica ima labradorku i tvorove...svi su slobodni u stanu i super se slazu...
kao i u slucaju jedne druge djevojke koja ima retriverku i 4 tvora...retriverka je vrlo zastitnicki nastrojena prema tvoricima :)

kod nas je privikavanje trajalo duze, al sad su u ok odnosima : )))

2. zavisi kako ih drzis;
ako imaju kavez onda je osnovno da imaju WC (s pijeskom, nezgrusnjavajucim...) u kavezu...
ali i u prostoriji gdje najvise borave...
moji su pusteni, a WC (zatvoreni, maciji...) je na terasi (zatvorenoj, s grijanjem...) gdje i spavaju...

3. i ovo je...individualno; uglavnom jesu...jako
i za vlasnika i jedni za druge...zenke znaju bit bas...posesivne <3 ( Meda je cak bila prilicno neprijateljski nastrojena prema strancima, muskim...:lol:)

4. paaa...ovisi od dvorista
prilicno su znatizeljni i ako mogu upasti u nevolju puno je bolje da setaju pod nadzorom
medjutim, ako je dovoriste njima prilagodjeno (nase je bilo...) zasto da ne
to je izvor velike radosti, za njih, ljeti i zimi (vole snijeg...)

5. rodovnike poput pasa...ne
ono sto moras imati je veterinarska knjizica sa svim podacima; cip, vakcine, sterilizacija i slicno...

Poslednja izmena:
Vragana, hvala ti puno.
ja se umalo ne posvadjah s rodjakom oko Afrike i africkih tvorova. Smesno da smesnije ne moze biti ali...nema veze.
Oko mojih pitanja...
Mislila sam na populaciju pitomih tvorova, mada sam svesna da je tesko reci neku konkretnu cifru. Zivim inace u zemlji koja broji oko 10 000 registrovanih tvorova i broj im se povecava (srecom) jako brzo. Mora se priznati da zverka ulazi u srce s namerom da tamo i ostane.
Kazes da treba 2 regularne vakcine? Da li mislis na osnovnu vakcinaciju + posle mesec dana revakcinaciju ili na 2 razlicite vakcine?
Ovde je potrebna Ferbivac DIST vakcina koja se daje stencima samo jednom (u slucaju da je prva vakcinacija sa 12 nedelja starosti - ako se vakcinise kada su 6-8 nedelja potrebna je revakcinacija) i traje godinu dana. Pominjem Ferbivac samo zato sto je ta vazeca na izlozbama.
Da li je potreban cip za ulazak u Madjarsku (ne znam koliko su naoruzani citacima cipova) iz Srbije ili ne?
Ja jednog stinkija moram da kupim kada dodjem na odmor pa makar ga u dzepu krila:)))
Pozdrav od 11 Afrikanaca i od njihove "mame":))))))

Da se ubacim i ja u vezi rodovnika (a i da ispunim kvotu od 3 posta pre verifikacije). Ovde postoje rodovnici. Startuju ih sami odgajivaci sto dozvoljava mogucnost unosenja laznih podataka...medjutim postoje odgajivaci koji drze do svog renomea toliko da nema "lazi i prevara" jer bi tako sta pokvarilo cenu koju stenci imaju.
Linije idu unazad 4-6 generacija, daje se garancija na urodjene defekte (s pravom na povratak novca) do 3 godine zivota i bolesti.Stenci se prodaju i odvajaju od majke od 10-e nedelje do 12-e, u zavisnosti od zrelosti malih smrdljivaka.
Odgajivaci prodaju male na ugovor u kome svako postavlja uslov o neutraliziranju zivotinje pre ulaska u teranje (valjda se tako kaze?). Ukoliko se ne ispostuju uslovi postavljeni od strane odgajivaca zahteva se povratak steneta istom.
Naravno, kupovina od privatnika se razlikuje od kupovine u zoo prodavnicama gde nema nikakve garancije ni u cemu.
Uf ala se napisah;)

Vragana, hvala ti puno.
ja se umalo ne posvadjah s rodjakom oko Afrike i africkih tvorova. Smesno da smesnije ne moze biti ali...nema veze.
Oko mojih pitanja...
Mislila sam na populaciju pitomih tvorova, mada sam svesna da je tesko reci neku konkretnu cifru. Zivim inace u zemlji koja broji oko 10 000 registrovanih tvorova i broj im se povecava (srecom) jako brzo. Mora se priznati da zverka ulazi u srce s namerom da tamo i ostane.

tocnu cifru nemamo, nazalost...
pokusali smo to malo...organizirati, al uz silnu preprodaju i "divlji uzgoj"...tesko
u Hrvatskoj su "stigli" dotle da je tvorica bilo za kupit na buvljaku po 12 evra ...
kao i ostavljenih, izbacivanih iz kola u voznji i slicno...:neutral:

Kazes da treba 2 regularne vakcine? Da li mislis na osnovnu vakcinaciju + posle mesec dana revakcinaciju ili na 2 razlicite vakcine?
Ovde je potrebna Ferbivac DIST vakcina koja se daje stencima samo jednom (u slucaju da je prva vakcinacija sa 12 nedelja starosti - ako se vakcinise kada su 6-8 nedelja potrebna je revakcinacija) i traje godinu dana. Pominjem Ferbivac samo zato sto je ta vazeca na izlozbama.

to je to...vakcina + revakcina
moji su dobili Nobivac Puppy, a ovi u Cro nesto slicno...
u svakom slucaju; ako je vazeca to je to...

Da li je potreban cip za ulazak u Madjarsku (ne znam koliko su naoruzani citacima cipova) iz Srbije ili ne?
Ja jednog stinkija moram da kupim kada dodjem na odmor pa makar ga u dzepu krila:)))
Pozdrav od 11 Afrikanaca i od njihove "mame":))))))

cip ti treba za izlazak; ne znaci da ce vas pregledati citacem uopce, ali...mogu
u svakom slucaju pogledace naljepnice u knjizici...
i bolje ne rizikovati...bar je to moj rezon

pozdrav i vama :D

Poslednja izmena:
IMAM FERETKU STARU 8 NEDELJA.A JA SAM JE NABAILA PRE NEDELJU DANA I JOS UVEK IMAM PUNO PITANJA.KADA JE NAJBOLJE DA JE PELCUJEM ZA STENECAK,KADA JE NAJBOLJE DA JE STERILISEM UPRAVO JE POCELA DA KASLJE I NEZNAM RAZLOG TOME IMA LI NEKO ODGOVORE?I AKO NEKO ZNA KOLIKO MILIGRAMA ANESTEZIJE TREBA ZA STERILIZACIJU PITAO NJEN VETERINAR POSTO ON NEZNA!

Back