FERETKE

• Začetnik teme Začetnik teme Tanor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo dosta je vremena proslo od kad sam ga usvojio, zlotvore sta mislis jer doslo vreme da ga vakcinisem i od prilike kolikaje cena ??///

vakcina s dva i pol mjeseca pa navise
sto prije to bolje
nobivac puppy -za stence, polivalentna se daje, kod nas
vakcina + revakcina
za cijenu provjeri sa vetom, varira to, al mislim da je negdje oko 800 din
protiv bjesnila se isto daje, ali ako ne putujete van zemlje nema potrebe

Pozdrav...nov sam u svetu Feretki.. :) Naime...juce sam najzad kupio feretku posle dugog nabedjivanja sa roditeljima.. :D uzeo sam zenku,braon,klasicne boje (mislim da se za tu boju kaze -sable,ali nisam siguran)..jos je mala..ima 6 nedelja..i posto nisam uzeo jos uvek kavez,stavio sam je u vecu kutiju(u njoj majicu jednu u koju se odmah umotala i spava,a u jedan coskic sam joj stavio kutijicu sa piljevinom u kojoj sam je preneo pa tu vrsi nuzdu(navikla je da vrsi nuzdu u cosku) i naravno pojilicu i posudu sa hranom)...e sad ...zanima me gde mogu kupiti dobar kavez za feretku..kod mene u Cacku iskreno nema neki izbor...imaju kavezi tipa rabbit 100 (150),nisam siguran za naziv modela..ali mislim da mi je to malo..mozda bi u pocetku posluzila ali kasnije bi mi trebao veci kavez...kad uzmem kavez,kupicu joj ugaoni wc za macke i lezaljke ako nadjem :/ i jos jedno pitanje.. za podlogu sta je najbolje staviti ..video sam da vecina stavlja upravo te majice (pamucne) :) i da ne bi trebalo piljevina? Hvala pozzz

ja sam moj kavez platila 2000 din. veliki je i prostran za njih. do duše uzela sam ga u kraljevu, ovde kod mene u bg-u u pet shopu sam videla isti takav za 3000. ako je neko zainteresovan mogu mu tačno objasniti gde je to.

ljudi, da li ste imali situaciju da vam feretka vrši nuždu van kaveza. tj. u kavezu je al se tako natrći da sve to ode van njega. takodje obožava da radi nuždu uz činiju sa hranom!! stavljala sam joj posip u posudu, ali ona to radi pored njega,...onda sam joj stavila po celom kavezu posip. probala sam onu varijantu da joj izmet stavim u jedan ćošak ali ne vredi

treće pitane je, da li je rano kastrirati mužijaka sa skoro 3 mesc? i da li kastracija smiruje njihovu agresivnost? (naravno kastrirala bih ga prvenstveno zbog mirisa i zdravstvenih razloga, ako vec znam da ga necu pariti)

treće pitane je, da li je rano kastrirati mužijaka sa skoro 3 mesc? i da li kastracija smiruje njihovu agresivnost? (naravno kastrirala bih ga prvenstveno zbog mirisa i zdravstvenih razloga, ako vec znam da ga necu pariti)

jeste, rano je
sacekaj barem da napuni 9 -10 mjeseci pa cak i godinicu

na kakvu agresiju mislis?
ako mislis na grickanje i to sto je vjerojatno strasno aktivan
to nije agresija i normalno je za mladog tvora

sto se nuzde tice; sam ce odabrati ugao, daj mu samo malo vremena
ali ne ocekuj da bude savrsen i ne pravi greske; tipa da to napravi u kuci negdje
oni nisu macke
super je sto si stavila posip po cijelom kavezu
inace, koliki je to kavez za 2000/3000 din?

nije mi trenutno tu, izmeriću ga pa ću okačiti. od prilike da je 60x 80. jedina mana mu je ono plastično dno koje je kao kod papagajskih kaveza. prvi dan kad sam ga ubacila, bio je toliko besan što je u kavezu da je trzao i cimao da sam mislila da će ga razvaliti. ali ako smo pregurali ta 3 dana kako valja, i kad je kavez preživeo, nadam se da ce još dugoo poživeti :)) prednost kaveza su 2 vrata, sa strane i na vrhu kaveza. ta gornja mi pružaju mogućnost da ga ubacim u kavez na prevaru :)) a ova donja da sam udje i izadje kad hoće.
par puta mi se upiškio i ukakio van kaveza i mislim da je to uradio namerno, jer me je bukvalno gledao u oči dok je to obavljao :))
mnogo je sladak, ali iskreno još se nisam poštenski usudila da počnem da ga hvatam. jurimo se mi i igramo, ali ga hvatam u ruke samo kad je sanjiv ili tek probudjen. nije me ni jednom gricnuo(i nadam se da neće), al me krvnički hvata za obucu(ne smem da setam ni bosa i u papucama ni u ludilu). zagrize cima-cima i ne pusta. pokusavam da ga odvratim, cak ga i udarim (srce mi se cepa) al ne pusta. i tako me je 4 puta ćapio. izadje iz kaveza zatrči se i uhvati se za obuću. mislila sam da je do obuće tako da sam je 4 puta promenila al ne vredi. krvnički stegne i ne pušta. tako da ga vratim u kvez sa svojom nogom, ubacim i zatvorim.
iskreno malo ga se i plašim kad vidim takve njegove reakcije. treba da ga naprašim protiv buva, al se sve plašim da ću ga nešto razbesneti :)) a opet ne znam kako ću da ga vaspitam ako se ne postavim kao autoritet, pre će on mene da vaspita :))

što se tiče mirisa, ovaaj se užaasno oseća, ali užaasno. bila sam već kod tvorova i igrala se sa njima, tako da sam već upoznata sa njihovim mirisom. od ovog me bukvalno zaboli glava ako duže vreme provedem sa njim ili pored njegovog kaveza. a li postoji neka mogućnost davanja hormonske inekcije kao kod mčke ili tako nešto?

Poslednja izmena:
nije mi trenutno tu, izmeriću ga pa ću okačiti. od prilike da je 60x 80. jedina mana mu je ono plastično dno koje je kao kod papagajskih kaveza. prvi dan kad sam ga ubacila, bio je toliko besan što je u kavezu da je trzao i cimao da sam mislila da će ga razvaliti. ali ako smo pregurali ta 3 dana kako valja, i kad je kavez preživeo, nadam se da ce još dugoo poživeti :)) prednost kaveza su 2 vrata, sa strane i na vrhu kaveza. ta gornja mi pružaju mogućnost da ga ubacim u kavez na prevaru :)) a ova donja da sam udje i izadje kad hoće.
par puta mi se upiškio i ukakio van kaveza i mislim da je to uradio namerno, jer me je bukvalno gledao u oči dok je to obavljao :))
mnogo je sladak, ali iskreno još se nisam poštenski usudila da počnem da ga hvatam. jurimo se mi i igramo, ali ga hvatam u ruke samo kad je sanjiv ili tek probudjen. nije me ni jednom gricnuo(i nadam se da neće), al me krvnički hvata za obucu(ne smem da setam ni bosa i u papucama ni u ludilu). zagrize cima-cima i ne pusta. pokusavam da ga odvratim, cak ga i udarim (srce mi se cepa) al ne pusta. i tako me je 4 puta ćapio. izadje iz kaveza zatrči se i uhvati se za obuću. mislila sam da je do obuće tako da sam je 4 puta promenila al ne vredi. krvnički stegne i ne pušta. tako da ga vratim u kvez sa svojom nogom, ubacim i zatvorim.
iskreno malo ga se i plašim kad vidim takve njegove reakcije. treba da ga naprašim protiv buva, al se sve plašim da ću ga nešto razbesneti :)) a opet ne znam kako ću da ga vaspitam ako se ne postavim kao autoritet, pre će on mene da vaspita :))

što se tiče mirisa, ovaaj se užaasno oseća, ali užaasno. bila sam već kod tvorova i igrala se sa njima, tako da sam već upoznata sa njihovim mirisom. od ovog me bukvalno zaboli glava ako duže vreme provedem sa njim ili pored njegovog kaveza. a li postoji neka mogućnost davanja hormonske inekcije kao kod mčke ili tako nešto?

Virginija, to je premalen kavez za tvora
takodjer, moras mu obezbijediti mjesto za spavanje
tako, kao na slici, osudjen je da spava u vlastitom izmetu : ((((

nema mogucnosti za davanje hormonske injekcije
moras mu cesto mijenjati posteljinu
kupanje ne pomaze

kapiram je je skroz frustriran posto je u kavezu i sam, u novoj sredini

iskreno, po ovome sto citam opce ne mislim da je tvor dobar izbor ljubimca za tebe, ali
ok vrijeme ce pokazati
mozda ispadne da ste idealna kombinacija, ko zna...
s druge strane, ako ne ispadne tako vec te nastavi biti frka i mirist ti postane nepodnosljiv, sta ces uraditi s njim? : (((

sto se buva tice kupi arpalit neo u pet shopu i naprskaj ga jednom, pa za dva dana, pa za pet dana opet
onda ste mirni 40 dana
ako ima buvce onda ima i gliste
za to mu daj pratel
ovisno o tezini
i ponovi za 21 dan

sladak je malisha, al ne moze zivjeti u ovome ako ti je stvarno bitan
on ce jos porasti, a ovo mu je vec maleno : ((((

Poslednja izmena:
Virginija, to je premalen kavez za tvora
takodjer, moras mu obezbijediti mjesto za spavanje
tako, kao na slici, osudjen je da spava u vlastitom izmetu : ((((

nema mogucnosti za davanje hormonske injekcije
moras mu cesto mijenjati posteljinu
kupanje ne pomaze

kapiram je je skroz frustriran posto je u kavezu i sam, u novoj sredini

iskreno, po ovome sto citam opce ne mislim da je tvor dobar izbor ljubimca za tebe, ali
ok vrijeme ce pokazati
mozda ispadne da ste idealna kombinacija, ko zna...
s druge strane, ako ne ispadne tako vec te nastavi biti frka i mirist ti postane nepodnosljiv, sta ces uraditi s njim? : (((

sto se buva tice kupi arpalit neo u pet shopu i naprskaj ga jednom, pa za dva dana, pa za pet dana opet
onda ste mirni 40 dana
ako ima buvce onda ima i gliste
za to mu daj pratel
ovisno o tezini
i ponovi za 21 dan

sladak je malisha, al ne moze zivjeti u ovome ako ti je stvarno bitan
on ce jos porasti, a ovo mu je vec maleno : ((((

rekoh to mu je prvi dan u kavezu, tad sam fotkala.
znam kako treba da izgleda kavez za feretke, pre nego što sam ga uzela dobre 2 godine sam se informisala o njima.
rekoh da nije u potpunosti sredjen.
nisam imala para da mu odmah kupim krevetić. sašila sam mu, ali ga je odmah iscepao, tako da trenutno spava na peškiriću

kavez nije premalen, čak šta više. on dosta vremena provodi napolju. planiram da ga naučim da mu taj kavez bude samo mesto za nuždu i eventualno spavanje i da bude sve vreme slobodan.
ovo okolo po posipu su granule koje redovno prevrće. kad ne moze da ih prevrne onda ili legne preko njih ili ih iskopa iz činije(ne svaki put , ali dešava se).

zaključuješ da je frustriran na osnovu slike na kojoj spava?! ne bih rekla da je frustriran , super se slažemo i igramo. malo pre smo se jurcali po stanu ko deca, nas dvoje plus mačka. svi se sjajno slažemo. ali i dalje se ne usudjujem da ga uzmem u ruke i mazim,.. jednostavno ovo je sve novo za njega želim da idem postepeno. živeo je u boksu sa 20 drugih feretki. treba mu vremena da se navikne na novo okruženje.
sam je u kavezu da,..pa šta? ne drže svi ljudi po 5 feretki. razmišljala sam da uzmem 2 od jednom upravo zbog društva , ali shvatila sam da je bolja ideja jedna pa druga.
dostigao je punu veličinu, jedino ako neće da poraste ko slon. već sam napisala da je veličine svojih roditelja.tj. veći je od majke
inače moj novi drugar se zove Pako, i za razliku od drugih feretki malo je krupniji i ima kraći rep. sama sam ga izabrala. provela sam dosta vremena sa svim mladuncima i on mi je bio najsimpatičniji.blenta je i velika dobrica.

Poslednja izmena:
rekoh to mu je prvi dan u kavezu, tad sam fotkala.
znam kako treba da izgleda kavez za feretke, pre nego što sam ga uzela dobre 2 godine sam se informisala o njima.
rekoh da nije u potpunosti sredjen.
nisam imala para da mu odmah kupim krevetić. sašila sam mu, ali ga je odmah iscepao, tako da trenutno spava na peškiriću

kavez nije premalen, čak šta više. on dosta vremena provodi napolju. planiram da ga naučim da mu taj kavez bude samo mesto za nuždu i eventualno spavanje i da bude sve vreme slobodan.
ovo okolo po posipu su granule koje redovno prevrće. kad ne moze da ih prevrne onda ili legne preko njih ili ih iskopa iz činije(ne svaki put , ali dešava se).

zaključuješ da je frustriran na osnovu slike na kojoj spava?! ne bih rekla da je frustriran , super se slažemo i igramo. malo pre smo se jurcali po stanu ko deca, nas dvoje plus mačka. svi se sjajno slažemo. ali i dalje se ne usudjujem da ga uzmem u ruke i mazim,.. jednostavno ovo je sve novo za njega želim da idem postepeno. živeo je u boksu sa 20 drugih feretki. treba mu vremena da se navikne na novo okruženje.
sam je u kavezu da,..pa šta? ne drže svi ljudi po 5 feretki. razmišljala sam da uzmem 2 od jednom upravo zbog društva , ali shvatila sam da je bolja ideja jedna pa druga.
dostigao je punu veličinu, jedino ako neće da poraste ko slon. već sam napisala da je veličine svojih roditelja.tj. veći je od majke
inače moj novi drugar se zove Pako, i za razliku od drugih feretki malo je krupniji i ima kraći rep. sama sam ga izabrala. provela sam dosta vremena sa svim mladuncima i on mi je bio najsimpatičniji.blenta je i velika dobrica.

nemoj uopce kupovat vec sve sij
to je i jeftinije i cesto puno bolje rijesenje
tako ces imati i zimske i ljetne setove
gledaj da bude tako da mozes lako skidati i prati

da je frustriran ne zakljucujem na temelju slike nego na temelju vlastitog iskustva
s vise od jedne zivotinje; prvih dana je obicno tako, narocito ako nisu odrasle u kavezu, a mnoge
nisu, ukljucujuci i moje

kavez koji je na fotografiji je, realno, premalen, ali ti radi kako smatras da treba
ako bude non stop slobodan, kao sto su moji veci dio zivota bili, super
to je idealna varijanta, ali ne ocekuj da vrsi nuzdu uvijek gdje si ti zamislila
ili da spava gdje si mu odredila

ako hoces da kavez dozivi kao ugodno skroviste napravi mu lezaljku obavezno i pokrij mu kavez
nekon guscom krpom
onda ce se tu s radoscu zavlaciti
koliko vidim kavez je visko tako da je jedna platforma - za klopanje,a iznad nje lezaljka mozda dobro rijesenje
ako vec mora bit u njemu
dno nek bude wc i nemate problem, za sada...

to sto ima kraci repic se dogadja ponekad; iz naseg legla je takva bila najveca razbojnica
bila je krupna skoro ko muzjak :D

ono sto sam ti rekla rekla sam ti s dobrim razlogom
sjecajuci se tvoje price o psu
tvor cesto treba vet pomoc koja nije jeftina
takodjer, treba i stabilnost u smislu da ne ide od ruke do ruke
trazi i da budes strpljiva kao npr. sad u toj situaciji s grickanjem i recimo to...hrabra
ocu rec, ako te ugrize ne smijes odustati;
ne smijes povlaciti ruku naglo, vristati ili ga u tom trenutku spusti na pod
onda on ima kontrolu, a ne ti
upravljace tobom ko marionetom
ko onaj pacov u ratatuile...ako znas na koji crtac mislim
znaci, moras hrabro i strpljivo
nema ti druge

ima i jos jedan razlog zasto sam rekla sto sam rekla; tvorovi znaju
bit genetski skloni raznim bolestima; tumorima, dijabetesu...
i obicno su to stanja koja je i u svijetu napredne veterine
tesko sanirati, drzati pod kontrolom i pregurati
kako zivotinji, tako i vlasniku
a ti si, koliko vidjeh do sada, slicna meni; emotivna do koske... : (((
da sam ja znala sve sto sad znam kad sam tvora uzela, mozda to ne bih ni ucinila
s druge strane, nevjerojatnog bi iskustva sebe lisila, ali opet...postedjela bih se i bola
u svakom slucaju ih ne bi parila i tvoju odluku da to ne radis iz sveg srca pozdravljam

sad vas ceka vakcina
savjetujem ti da to obavis sto prije, kao i revakcinu
kako bi mogli iskoristiti ovo lijepo vrijeme da idete van....da, van
na povocu za macice ; )

p.s. da li mu mogu dati "Biospotix" protiv buva za mačke?

e, to ne znam
nikad to nisam probala
ali sam uvijek oprezna kad su novi preparati
u pitanju jer tvora to moze kostati zivota
dakle, ako nije deklarirano za male zivotinje ja ne bih

nabrojacu ti sta je meni sve radilo pa probaj nac nesto od toga ili
se raspitaj malo:

arpalit neo (po meni najbolji i najbezbjediniji)
front line za mace
advocate

ps kad se sterilisete i primite vakcinu javnite se da organiziramo neko igranje : )

Opet ja ..posle nekog vremena...ove vrucine su katastrofalne pa ni ne sedam za komp...Inace...feretkica nije visa ona mala pufna kao od pre mesecak dana...sad je porasla i to podosta...ako i nije dostigla max velicinu :D dakle porasla je,kavez vec postaje tesan...ubedjujem tatu da pocne da pravi kavez...i pristao je ..verovatno cu neki sa spratom,platformom,da ima tunel i ostale stvarcice,jer pocinje skola :( pa cu imati manje vremena za igru sa feretkom :D kazem "feretka" jer joj ime,verovali ili ne..nisam smislio jos uvek :D stalno je zovem "prase"...stalno jede,prevrce cinije,grize... cak je i tunel koji sam skoro kupio,pregrizla nacisto pa sam ga izbacio iz kaveza..slikice cu uskoro ubaciti ..vidim da samo ja i postavljam :( .. e sad,imam 2 pitanjca iako znam da smo pricali o tome... nokte joj nisam sekao ni jednom,ali primetio sam da se dosta puta zakaci i ne mogu da je skinem :D trebalo bi svakih 15 dana da se seku ili sam ja to pomesao nesto ? i da li smem da je okupam.."svaka 2 meseca" sme..nznm koliko je to tacno...ne oseca se nesto mnogo..pa me je strah da se taj miris ne pojaca...eto toliko od mene za sad... Pozzz

Opet ja ..posle nekog vremena...ove vrucine su katastrofalne pa ni ne sedam za komp...Inace...feretkica nije visa ona mala pufna kao od pre mesecak dana...sad je porasla i to podosta...ako i nije dostigla max velicinu :D dakle porasla je,kavez vec postaje tesan...ubedjujem tatu da pocne da pravi kavez...i pristao je ..verovatno cu neki sa spratom,platformom,da ima tunel i ostale stvarcice,jer pocinje skola :( pa cu imati manje vremena za igru sa feretkom :D kazem "feretka" jer joj ime,verovali ili ne..nisam smislio jos uvek :D stalno je zovem "prase"...stalno jede,prevrce cinije,grize... cak je i tunel koji sam skoro kupio,pregrizla nacisto pa sam ga izbacio iz kaveza..slikice cu uskoro ubaciti ..vidim da samo ja i postavljam :( .. e sad,imam 2 pitanjca iako znam da smo pricali o tome... nokte joj nisam sekao ni jednom,ali primetio sam da se dosta puta zakaci i ne mogu da je skinem :D trebalo bi svakih 15 dana da se seku ili sam ja to pomesao nesto ? i da li smem da je okupam.."svaka 2 meseca" sme..nznm koliko je to tacno...ne oseca se nesto mnogo..pa me je strah da se taj miris ne pojaca...eto toliko od mene za sad... Pozzz

noktice sijeces pazljivo
da bude iznad linije gdje zavrsava krvni sud
mozes onom noktaricom sto ima sjeciva sa strane
sijeces malo pod uglom, ka unutra

od kupanja svaka dva mjeseca nista se lose nece desiti
ali bolja je fora da joj cesce peres posteljinu i da je sterilises
tako ces stvarno rijesiti problem

caos, evo i ja da se javim posle nekog vremena. Pako pravi sou po kuci :) :) tripuje se da je krevet neka jazbina ili sta li vec :) krade sve sto stigne i trpa tamo. prvenstveno obucu to mu je fetis. ako nema "slobodne" onda se zakaci za onu na nogama i ne pusta. tako visi sa cipela i mogu opusteno da ga setam po kuci tako viseci. to radi po ceo dan. krade i zavlaci ispod kreveta. ni sekund nije miran. stalno se nesto sunja. nemoguce ga je uhvatiti u ruke. uhvatim ga za ono "iza vrata" kad treba da udje u kavez, ne drzim ga u rukama jer to nije moguce jer se okrece i gricka. nadam se da ce se vremenom malo smiriti. kad kazem "gricka" znaci da mi pusta krv. kad vidim kako krvnicki uhvati da cima cipele i ne pusta, sve mi je veca frka da moj prst tako ne zavrsi. inace ovako super se slazemo. jurcamo se po kuci. on se zavlaci gde god stigne. obozava da grize prste na nogama, tako da obuvam zimske cizme kad god ga pustim iz kaveza.

to iza vrata je scruf : )))
uhvatis ga za scruf i dupence mu poduprese drugom rukom
moji obicno zijevaju kad ih uhvatim za scruf, po automatici
i iskuliraju se
al on je mladac, divljace
znas i sama
iscitaj malo temu i uclani se na tvorum
i budi strpljiva, grickanje je faza samo i prodje :)

pa ne znam kako im se krecu cene, ovde sam videla da je neko platio 15000, tako da mi ovo deluje super. x))
bas me zanima sad, koliko ti smatras da treba da kostaju? x)

Moja je braon (sable) :D ali 10000?! Pa to je bas bas mnogo! :P

jeste djordje, nerealno je visoka cifra
al vidis, to je tipicno za preprodaju tvorova;
platis puno, dobijes zivotinju zrelu za oporavak kod veterinara
posto ih najcesce neadekvatno drze i hrane (najjeftinijom hranom za macke....)
takodjer, sterilizacija/kastracija nije ukljucena u cijenu tj. nije uradjena, a tvorici
znaju dugo biti u tim "pet shopovima" i doseci spolnu zrelost tamo
sto je za zenkice vrlo opasna situacija
jer ako udju u tjeranje, a hoce, neprestano izlozene umjetnom svjetlu... : (((

takodjer, tvoru treba kretanja, slobode, socijalizacije...
a zatvoren u kavezu ili terarijumu (sto je uzasna greska...) ne samo da to nema
vec je i izvor neprestanog straha za glodare i ptice tamo
naime, tvor je predator, i te zivotinjice, ako ga neprestano njuse u blizini, zive
u konstantnom strahu...

sve u svemu, kupovima tvora na takvim mjestima najjgora je moguca opcija
i nema shanse da covjek otkupi sve te jadnicke tamo
jer cim jedan ode zamijene ga drugim, prosto, ti su dilovi
neodgovoran kvazi uzgajivac i preprodavac uvijek na stetu zivotinje : (((

sta hocu da kazem, ako ste dobro razmislii i odlucili uzeti tvora
raspitajte se, nadjite odgovornog odgajivaca i idite prvo provesti
neko vrijeme s tvoricima, kao sto je npr Virginija ucinila
pa zatim uzmite tvora
cifra ce vrlo vjerojatno biti razumnija i dobit cete
socijaliziraniju zivotinju

takodjer, tvorici su drustvene zivotinje
tako da ako imate jednog tvora, a u mogucnosti ste
nabavite mu drustvo, istog ili drugog spola, bitno je samo da
je kastracija, sterilizacija obavljena
ukoliko vam neko ponudi tvorica, odaslog, jer ga je ishitreno uzeo
ili ga vise ne zeli, slobodno ga uzmite
uz malo ljubavi vasa tvorovska obitelj prosirit ce se na najljepsi moguci nacin

sto se parenja tice; nije dobra ideja i ne preporucujem
financijski isplativo tesko da moze biti
naprotiv, kostace vas i financijski i emocionalno : (

pa ne znam kako im se krecu cene, ovde sam videla da je neko platio 15000, tako da mi ovo deluje super. x))
bas me zanima sad, koliko ti smatras da treba da kostaju? x)

"koliko treba da kostaju"
nemam pojma
mogu ti reci tocno koliko ces uloziti u odgoj zdravog tvorica od 2,5 ili 3 mjeseca
sto je dob kada se odvajaju od majke

mogu ti reci i da uzgajivac, koji je i veterinar, prodaje sterilisane
odrasle mladunce
za oko 60 evra...to je bila zadnja cijena, mogu je provjeriti...
u svakom slucaju, kod nega se moze zakazati sterilizacija kasnije...

samo, nerado spajam ljude s uzgajivacima
imala sam vec nekoliko losih iskustava po tom pitanju;
vracanje zivotinjica koje nisu "ispunile ocekivanja" i slicno

dakle, dragi moji forumashi, prije uzimanja tvora
treba sjesti, dobro razmisliti, procitati ovu temu, posjetiti
ostavljene linkove
konsultirati se s ostalim clanovima domacinstva i uzeti
u obzir svoje fin mogucnosti i blizinu veterinara koji ponesto o tvoricima
zna ili je barem spreman nauciti

Ja sam mog Paka platila 40 e, taj uzgajivac ih prodaje za 45-50 e.( ja sam ga dobila jeftinije zato sto sam htela da uzmem 2 feretke, posle smo se sprijateljili tako da je ostala ta pocetna cena.) mada ko zna mozda moze i da spusti cenu. mladunci su preslaatki,i zdravi-jedino sto imaju buve, i eto ta moja situacija sa sugom, ali nisu deformisani. (jedino je moj Pako bio malo drugaciji zbog kraceg repa, ali ja sam htela bas njega. znaci nije mi ga niko uvalio) igrala sam se sa svima njima pre nego sto sam odlucila Paka da uzmem. Ako je neko zainteresovan mogu da ga spojim sa tim deckom. ostalo mu je jos mladunaca iz Pakovog legla, oni sad imaju oko 3 mesc.

Stavila sam mu baerov lek advocate, protiv buva ,ostalih parazita i sugarca.
Imali smo situaciju sa sugom, muka je bio osugan. Opala mu je dlaka i pojavila mu se neka krasta na plecima. Dobio je inekciju od veta koja treba da se ponovi za 15 dana. Sad je mnogo bolje, advovcate mu je dosta pomogao, vise se i ne cese. Pre toga sam ga okupala samponom za macke. Stavila sam mu miiiinimalnu kolicinu, kupala sam ga samo vodom takoreci. Vise se skoro uopste ne oseca!! ne znam u cemu je stvar. Mislim da nije do kupanja, mozda je navikao na nas nije vise uplasen pa ne luci taj "miris". u pocetku nije moglo da se dise bukvalno, vrtelo mi se u glavi svaki put kad bi prosla pored kaveza. a cistila sam ga po pet puta dnevno. malo se smirio vise ne kida stvari po kavezu. dobro,..i dalje ih pretura, al bar ne cepa. tako da polako napredujemo :) kad ga zatvorim odmah legne da spava, i nema vise grebanja i histerije. presladak je i obozavam ga, nadam se da cemo doci do stadiumaa mazenja :)

Razgovarala sam sa vetom sutra bi trebao da dobije vakcinu protiv stenecaka.

e da jos jedna stvar,... da kucnem u drvo ! :)) jako je disciplinovan i ne vrsi nuzdu van kaveza. desilo mu se jednom ili dva puta u pocetku i to je bilo to. ako je bio dugo napolju prvo sto uradi kad udje u kavez obavi nuzdu. ali i dalje brlja po kavezu i premesta sta mu gde dune. tako da ono pravilo "jede u jednom cosku-vrsi nuzdu u drugom" kod njega apsolutno ne vazi. i ako mu ja svaki put kad mu sredjujem kavez, a to je i po nekoliko puta na dan sve stavim na svoje mesto, on opet izbrlja i napravi neki svoj"red". Pocela sam da mu pokrivam kavez i moram reci da dosta pomaze, vidim da je opusteniji i da mu se vise dopada.

@Zlotvore ulogovala sam se na tvorum, ali smaraju sa nekom nenormalnom registracijom. kad udjem vidim svoj nick, ali ne mogu da visim tekstove. misliiiim,..kriju se ko daa je ne znam ni ja sta.

Poslednja izmena:

Back