Феномен све чешће употребе страних речи иако постоје сасвим пригодни домаћи изрази

Tip koga znam priča nešto o borilačkim video-igama, i kaže "A onda mu priđeš s leđa pa ga throw-uješ..." Inače mi ne smetaju previše pozajmljenice, ali ovo mi je baš zvučalo rogobatno.
Да, то је одличан пример овога о чему причам. Уопште гледано, позајмљенице су у реду и негде су заиста и неопходне, али негде не само да су сувишне него и боду очи.

Као што немају ни дедлајнови, тимбилдери, бејслајнови и сл. позајмљенице шта да траже у сервисима јавног информисања са националном фреквенцијом намењени општој популацији којој је српски, не енглески, матерњи језик, и која није дужна да учи ма који страни језик да би могла да разуме обичне вести у својој сопственој држави.
Slazem se, ali ovo troje su vec ekstremi, ja bi isto ljude gledao kao da su pali s Marsa kada bi mi koristili takve rijeci.
Medjutim sasvim mi je normalno cuti nekoga da kaze fuc*k ili cool, zbog toga sto je to poput "OK" i koristi se u nekom svakodnevnom govoru.
Nikad necu zaboraviti kako mi se prisralo kada je menadzer poslao poruku jednom prijatelju koji je imao sastanak sa svojim podredjenima da ga obavezno obavijesti o "agendi" sastanka.
Da imam takvog kretena za nadredjenog porucio bi mu da se napusi velike, debele, slonovske kurcine i da si agendu strpa u guzicu.

Tip koga znam priča nešto o borilačkim video-igama, i kaže "A onda mu priđeš s leđa pa ga throw-uješ..." Inače mi ne smetaju previše pozajmljenice, ali ovo mi je baš zvučalo rogobatno.
Zamisli face ljudi da umjesto eFPeeS kazes "pucacina iz prvog lica".

U Hrvatskoj je silovanje jezika bilo popularno devedesetih, ali se nije primilo u narodu.
Neke logicne rijeci poput zrakoplov ili zracna luka su se primile, ali 90% tih perverzija sluze za sprdnju.
U HV npr. ne postoji sluzbena rijec pistolj, vec samokres.
Moja pokojna baba uvijek bi rekla: "Kakav djavliji samokres, nece on kresnuti sam od sebe, jedino ako ga ti kresnes."
Danas postoji neka grupa psihopata koja svake godine bira najbolju izmisljenu domacu rijec za tudjicu, jedne godine je pobijedila "ispraznica" (floskula), onda "tvrdovnica" (hard disk) i slicne bizarnosti, tako da sve ima svoje krajnosti.

U Hrvatskoj je silovanje jezika bilo popularno devedesetih, ali se nije primilo u narodu.
Neke logicne rijeci poput zrakoplov ili zracna luka su se primile, ali 90% tih perverzija sluze za sprdnju.
Moja pokojna baba uvijek bi rekla: "Kakav djavliji samokres, nece on kresnuti sam od sebe, jedino ako ga ti kresnes."
Danas postoji neka grupa psihopata koja svake godine bira najbolju izmisljenu domacu rijec za tudjicu, jedne godine je pobijedila "ispraznica" (floskula), onda "tvrdovnica" (hard disk) i slicne bizarnosti, tako da sve ima svoje krajnosti.
Кад смо већ код новохрватских измишљеница, на мојој листи воде двије:
1. кондом – Бранимир Главаш
2. зорњак – Дражен Будиша
:mrgreen:

Још кад преведу неки страни израз и испадне тотална глупост, као нпр. airport - зрачна лука, је ли та лука у зраку, тј. лебди у ваздуху или је направљена од ваздуха? :D
Што није зракопловска станица по угледу на железничку и аутобуску станицу? :D

Кад смо већ код новохрватских измишљеница, на мојој листи воде двије:
1. кондом – Бранимир Главаш
2. зорњак – Дражен Будиша
Pa ispala je teska sprdacina u vezi toga, da je doslovno na dnevniku preko noci stasao novogovor.
Nije se uglavnom primilo, zbog toga sto je bilo bas groteskno, pa su ljudi poceli s isprdavanjem.
Ista stvar kao ono Tudjmanovo ukidanje imena Dinamo, dok su ga bacili u rupu, vratili su na staro.

Још кад преведу неки страни израз и испадне тотална глупост, као нпр. airport - зрачна лука, је ли та лука у зраку, тј. лебди у ваздуху или је направљена од ваздуха? :D
Што није зракопловска станица по угледу на железничку и аутобуску станицу? :D
Zrakoplov kao rijec i prije je postojala i krovni je pojam za sva sredstva koja se pomocu vlastitog pogona odrzavaju u zraku, blabla... ima u nekom zakonu definicija, pri cemu je avion i dalje avion, balon i dalje balon, ali svi spadaju u zrakoplove.
Tako da je za avion jos uvijek preciznije reci avion, ali mozes i zrakoplov, kao sto mozes za auto reci prometno sredstvo, ali je preciznije reci automobil.
Tako da ako polazis od pojma zrakoplov, onda zracna luka nije besmislena.

Zrakoplov kao rijec i prije je postojala i krovni je pojam za sva sredstva koja se pomocu vlastitog pogona odrzavaju u zraku, blabla... ima u nekom zakonu definicija, pri cemu je avion i dalje avion, balon i dalje balon, ali svi spadaju u zrakoplove.
Tako da je za avion jos uvijek preciznije reci avion, ali mozes i zrakoplov, kao sto mozes za auto reci prometno sredstvo, ali je preciznije reci automobil.
Tako da ako polazis od pojma zrakoplov, onda zracna luka nije besmislena.
Ма не говорим о авионима, него о аеродромима. Зракоплов ми је сасвим прихватљив израз, одговарајућ словенском начину грађења речи - ваздухоплов, времеплов...

Изменио си објаву, па да допуним и ја. Слажем се да је логично да буде лука уместо станице с обзиром на то -плов, али и даље ми је смешно оно зрачна. :D

Pa ispala je teska sprdacina u vezi toga, da je doslovno na dnevniku preko noci stasao novogovor.
Nije se uglavnom primilo, zbog toga sto je bilo bas groteskno, pa su ljudi poceli s isprdavanjem.
Ista stvar kao ono Tudjmanovo ukidanje imena Dinamo, dok su ga bacili u rupu, vratili su na staro.
Нешто си раније помињао Висковића, ако се добро сјећам... Памтиш ли кад је Туђман у Сабору поносно показао „путну исправу за иниземство” са шаховницом и поносно рекао да „сад имамо своју путницу” па је управо Висковић молио да не праве циркус од језика јер је путница жена која путује, онда су то прекрстили (прекрижиили?:lol:) у – путовница.

Нешто си раније помињао Висковића, ако се добро сјећам... Памтиш ли кад је Туђман у Сабору поносно показао „путну исправу за иниземство” са шаховницом и поносно рекао да „сад имамо своју путницу” па је управо Висковић молио да не праве циркус од језика јер је путница жена која путује, онда су то прекрстили (прекрижиили?:lol:) у – путовница.
To nisam ja pisao, mozda Hroboatos.

Iako, putovnica je mila majka kakvim je sve idiotarijama jezik bio zatrovan.

Склоп ријечи са зраком је веома занимљив јер јасно показује ко је од кога учио језик и како га је лоше научио... Наиме, ваздух је једно, а зрак друго (сунчани зрак, зрак свјетлости и сл.). Кад су ваздух замијенили зраком, онда су, да би разлоковали једно од другог од зрак направили зрака тако да је у новохрватском:
зрак – смјеса плинова око Земље
зрака – уски прамен електромагнетских валова
међутим, нису то спровели како треба па им је нпр. радијација и даље зрачење мада би по горњем морала бити – зракачење.
Све у свему – сједи 1. :mrgreen:

Зашто је у Србији домаћица у кући, а у Хрватској кућаница у дому, питам ја вас. :mrgreen:
Зато што су Срби и Хрвати један народ кога дијели заједнички језик. :mrgreen:

Зашто је у Србији домаћица у кући, а у Хрватској кућаница у дому, питам ја вас. :mrgreen:
Ja kad kazem domacica uvijek zamisljam neku dragu zenu mekih sisa i toplih guzi*ca poput Jagodinke Simonovic, kuhinja i spavaca soba omiljene su lokacije, dok kad kazem kucanica zamisljam nekakvu napirlitanu, zlobnu kalasturu koja si gleda ispuniti dan odlaskom pedikeru i smisljanjem opacina.

Ама ово сам ја писао, него ми се чини да си ти недавно помињао Висковића па ми паде на памет и ово с путницом/путовницом.

Успут, Хрвати раде добар посао, у мору будалаштина има и понека добро смишљена ријеч која богати српски језик. На свакој таквој им хвала. Такође, све оне ријечи које смо овако немарни одбацили (као нпр. тисућу) и више их не користимо, Хрвати чувају да се не заборави, и на томе им такође најискреније хвала. ;)

Ама ово сам ја писао, него ми се чини да си ти недавно помињао Висковића па ми паде на памет и ово с путницом/путовницом.
Nisam Viskovica spominjao, netko od nas -U-stasa mozda jeste, ali nisam ja.

Dogovaraju se moja ćerka i njena drugarica iz Osijeka da se sretnu, a drugarica kaže : Ne mogu, nemam putovnicu.
Pita me ćerka šta je putovnica, a ja joj objasnim uz opasku: kakva ti je to drugarica ako se ustručavaš da je pitaš šta je putovnica.

Kaže, pa na svakih pola sata je pitam za poneku reč, sramota me je više.

To je znak da su nam se jezici još više razgraničavaju, što je tisućljećni san Matice Hrvatske (šala:mrgreen:)

Dogovaraju se moja ćerka i njena drugarica iz Osijeka da se sretnu, a drugarica kaže : Ne mogu, nemam putovnicu.
Pita me ćerka šta je putovnica, a ja joj objasnim uz opasku: kakva ti je to drugarica ako se ustručavaš da je pitaš šta je putovnica.

Kaže, pa na svakih pola sata je pitam za poneku reč, sramota me je više.

To je znak da su nam se jezici još više razgraničavaju, što je tisućljećni san Matice Hrvatske (šala:mrgreen:)
Osamdeseto godiste sam, mogu reci da razumijem 95% standardnih srpskih rijeci, cak i sve germanizme iz Vojvodine, vjerujem da bi jedino na jugu imao problema.
Od obicnih srpskih rijeci znam jedino da sam guglao pavlaku.

Osamdeseto godiste sam, mogu reci da razumijem 95% standardnih srpskih rijeci, cak i sve germanizme iz Vojvodine, vjerujem da bi jedino na jugu imao problema.
Od obicnih srpskih rijeci znam jedino da sam guglao pavlaku.
Čimbenik mi je dugo bio misterija.

Back