- Poruka
- 9.626
Разумем младе који се не скидају са друштвених мрежа и којима је то cool и top, али не разумем старије који се све чешће изражавају страним изразима поред пригодних, да не кажем адекватних, израза који постоје у српском. Притом не мислим на позајмљенице које су се одавно одомаћиле и замениле оригиналне домаће изразе који су већ и заборављени у већини становништва. И сам се служим таквим изразима, чак и стране понекад прилагођавам за српски и пишем их ћирилицом, попут бинџовања, али то више чиним из зезања и да бих избегао да пишем дуже синтагме попут ,,гледање више епизода серије заредом".
Ето данас видим више особа како пишу ,,stalking, stalkuje, stalkovanje"... Људи, постоји израз уходити, ухођење је врло позната реч и нема потребе на силу је избацивати из употребе. Апсолутно нисам за опцију ковања нових израза да би се избегавало прилагођавање, или апропријација јелте, страних израза у свакодневни изговор, попут браће Хрвата, али мислим да бисмо бар могли да се не трудимо, ако већ усвајамо гомиле нових позајмљеница, да не избацујемо речи којима замена није потребна.
Знате ли још неке изразе који доживљавају судбину сличну судбини израза ,,уходити"?
Ето данас видим више особа како пишу ,,stalking, stalkuje, stalkovanje"... Људи, постоји израз уходити, ухођење је врло позната реч и нема потребе на силу је избацивати из употребе. Апсолутно нисам за опцију ковања нових израза да би се избегавало прилагођавање, или апропријација јелте, страних израза у свакодневни изговор, попут браће Хрвата, али мислим да бисмо бар могли да се не трудимо, ако већ усвајамо гомиле нових позајмљеница, да не избацујемо речи којима замена није потребна.
Знате ли још неке изразе који доживљавају судбину сличну судбини израза ,,уходити"?