felne gume leto zima

DeeLite

Zaslužan član
Poruka
141.914
da li imate felne posebno za leto, a posebno za zimu, ili svake sezone na jednu istu felnu izuvate jedne gume i obuvate druge...?
takođe, voleo bi da znam da li postoji još neki nesretnik poput mene koji i leti vozi sa zimskim gumama jer nema para za letnje...?
hvala...

Nosim iste patike leti i zimi, kake felne kake gume
twitch-1.gif

da li imate felne posebno za leto, a posebno za zimu, ili svake sezone na jednu istu felnu izuvate jedne gume i obuvate druge...?
takođe, voleo bi da znam da li postoji još neki nesretnik poput mene koji i leti vozi sa zimskim gumama jer nema para za letnje...?
hvala...

Imam dva kompleta guma i stavljam ih na iste alu felne. Usluga zamene sa balansiranjem je bila sad 1500din. Interesuje i mene da cujem misljenja. Kako je krenula ova zima, mozda nije ni trebalo metati zimske gume. :lol:
Samo da se ne razljuti zima zbog ovog sto sam rekao. :confused:

hvala...

Ti imas para da vozis auto??? :lol:

Ja imam i letnji i zimsi set guma sa felnama. S obzirom da sam kupio za zaimu celicne felne za 10e komad (a moze da se nadje i za manje) mislim da se iplati vise nego da stalno placam vulkanizeru da mi skida i montira gume, a i cuvam dragocene alu felGe zimi... :) A i te zimske sam kupio polovne, nisam bas toliko bogat da kupim 4 komada a svaka kosta 4-5 hiljada.... Ali i te polupotrosne, polovne kroz sneg idu neverovatno dobro! U odnosu na letnje (probao sam i to pre) su nebo i zemlja...

Sveukupno investicija od 100-150 evra, mislim da ko to nema jednom u 2 godine ne treba ni da vozi auto...:whistling:

Poslednja izmena:
Ti imas para da vozis auto??? :lol:

Ja imam i letnji i zimsi set guma. S obzirom da sam kupio za zaimu celicne felne za 10e komad (a moze da se nadje i za manje) mislim da se iplati vise nego da stalno placam vulkanizeru da mi skida i montira gume, a i cuvam dragocene alu felGe zimi... :)

pravo si pitanje postavio...pa eo ovako...iam auto star dvajesšes godine, od toga ga izvezem iz dvorišta dvatri puta mesečno, kolko da ne zapeču karike...i to kad legne plata, da iam da dolijem plin...ide samo na plin jer neam za benzin...misim ima nešto malo, skala na crvenom, za nedajbože...mada...ko zna, možda mi je crkla opet punpa za gorivo ko prošli put...i znam da će propadne od nevozenjeta, al šta da mu radim...

U odnosu na letnje (probao sam i to pre) su nebo i zemlja...

Sveukupno investicija od 100-150 evra, mislim da ko to nema jednom u 2 godine ne treba ni da vozi auto...:whistling:

Za prvo se slazem a obrnuto, koja je razlika, ako se uopste primecuje?
Nemoj one uopstene odgovore, vise se trosi, ima slabije karakteristike bal bla nego da li si ti primetio neku razliku?
Isto pitanje i za ostale koji imaju dva seta i prelaze normalne kilometraze [do 20ak hiljada godisnje]

Pa da, vise se trosi i ima slabije karakteristike... :lol:

Ne bih znao da ti kazem, kada krene lepo vreme ja stavim letnje gume. :) Generalno auto mi losije lezi sa zimskim (oce malo da klizi po krivinama :) ), ali to je samim tim sto su drugih (manjih) dimenzija. Sve u svemu letnja guma zimi je katastrofa! Ali zimska leti moze da prodje, tako mi se cini.

E sada, opet valjda i zavisi da li je ona skroz zimska, ili univerzlna neka, sta ja znam...

pravo si pitanje postavio...pa eo ovako...iam auto star dvajesšes godine, od toga ga izvezem iz dvorišta dvatri puta mesečno, kolko da ne zapeču karike...i to kad legne plata, da iam da dolijem plin...ide samo na plin jer neam za benzin...misim ima nešto malo, skala na crvenom, za nedajbože...mada...ko zna, možda mi je crkla opet punpa za gorivo ko prošli put...i znam da će propadne od nevozenjeta, al šta da mu radim...

Ti si bogat, ja nemam ni to.. :lol:

Evo kod mene kako je.Mi sad momentalno probamo na jednom autu koliko i dali se isplati voziti sa zimskim i leti i zimi a na drugom menjati letnje -zimske .Na trećem imam univerzalne za svako vreme što reče kolega univerzalne.To radimo druga godina 10.000-15.ooo prolazimo.Izveštaj iduće godine šta je isplativo jer smo rešili na 50.000 da vidimo šta je najbolje.

Pa da, vise se trosi i ima slabije karakteristike... :lol:

Ne bih znao da ti kazem, kada krene lepo vreme ja stavim letnje gume. :) Generalno auto mi losije lezi sa zimskim (oce malo da klizi po krivinama :) ), ali to je samim tim sto su drugih (manjih) dimenzija. Sve u svemu letnja guma zimi je katastrofa! Ali zimska leti moze da prodje, tako mi se cini.

E sada, opet valjda i zavisi da li je ona skroz zimska, ili univerzlna neka, sta ja znam...

Ti si bogat, ja nemam ni to.. :lol:

gore pišeš da imaš posebno letnje i posebno zimske gume i ti meni koji vozim zimske gume i leti i zimi i neam duple felne i gume kaeš da sam bogat...:neutral:
pa el voziš pežo neki sportak...?

valjda siromasnih, felne celicare kostaju najvise do 100 e 4 komada, ja sam alu perfektne najlepse fabricke paltio 150 e, ali tokom tri godine balansiranja i montaze, 2 puta godisnje se vrate pare, + stavljas kada pozelis negulis zisku saru bespotrebno. Drugo ako vozis zimske gume leti, jedu se tri puta brze, a deformisu bar 5 puta brze, jos uz to sdledece godine bruje zuje i nemogu da se balansiraju, a da nekazem kada ti treba dobra zimska sara po znegu ti je nemas, pojede se kada ti netreba. Sve ostalo je bacanje para u prazno, g2 i te fore........

nemogu da ti kazem za ovaj auto, imam ga godinu dana, kada sam dobio sa polovnim gumama, ove 17 traju duze od 14 sto sam imao na starom autu, tada sam jeo gume (24 samo nove, polovnih i da nepisem, njih sam spaljivao na 10 000), sada neprelazim mnogo jer mi je posao povukao rucnu, tako da cu da guram nove, neide mnogo para na gume sa malom kilometrazom. Te polovne sto sam dobio na autu, sam prodao letnje na 3,5 i 5,5 mm miselin one eko, djubre od gume, za 100, zimske sam prodao sa celih 6,5 mm pa i preko, fulda i brigstone, dobile su udarac i iskocilo jaje na 2 gume, to je bio razlog, sve 4 100 evra, sledeci valsnik je upozoren u to, i vulkanizer je, zavisi, nekad prodam samo prednje, (mislim da je bf na 40 000 zamnjene prednje na 14 ticama, al moram u svesku da pogledam, nije mi ni trap bio savrsen, bio je za prodaju) zadnje ostanu skoro netaknute, ili padnu milimetar dva, dok prednje na 5 mm, ja sada imam onu cuvenu dimenziju koju niko nemoze polovne da nadje 205 50 17 letnje, (mogu i 225 45 17, necu, ove mi nekako bolje leze, manje trosi) njih i sa manje od 5 prodajes za 100. Sa barum bravuris prednje je palo oko 1,5 za malo manje odkud znam sa njima 14000 otprilike, orjetanciono, izmericu ti pa cu ti reci tacno, zadnje su kao nove, te sam naso povoljno po malo jace od 8 crvenih, u prodavnici, ipak za tu dimenziju XL i zastitnim falcom za alu je odlicna cena, miselin 205 55 16 su oko 14000, meni su upale po 85 e, kleber su oko 10 500 upale su mi za 75 e, al je kleber djubre zimska, samo lepa sara na oko, uzeo sam bas kada su gume pocele da se tarze zimske pa sam pozurio sa kleber zbog cene, posle toga cene su skocile, ove sto se kupuje ispod cene, ovo stoji na setu montirano i ceka sneg, sve novo. Stari auto sam vozio 8 godine, i nesecam se kako je bilo kada sam kupio, kasnije sam ga zapostavio, sada sam kupio drugi i spremio sam ga do OO, sa gumama, a o prelazenju sa velikm dimenizijama tek cu da steknem iskustvo, zavisiod gume, moze 40-50 000 verujem ove barum, miselin sigurno vise, do onih 5, (a on sa tih 5,5 do ,5 moze da predje 10 - 15 000 i to preko qrca, sa brujanjem zujanje i pratecim vokalima) zimske majkumu kao da duze traju, al ako se voze samo po snegu i minusu, ispod +6, manje vozim po snegu pa mi se mozda cini, mnogo manje drzim zimske na kolima, meni su jos letnje i neprelazim na zimske jos dugo, bas ako padne sneg, valjda mi letnja sara i nije toliko potrebna kao zimska za sneg, tako ja gledam, normalno kada ode u minus idu zimske, na 15 c bolje se ponasaju letnje, pa cak do prosek + 6 stepeni su bolje letnje po suvom, ako nevozis nocu letnje idu duboko u zimu. Pa mozda sam presao prosle zime 3000 sa zimskim :mrgreen: Letnje i ako se pojedu prednje, kupi samo dve prednje, dodas stoju i neki evro vise, i opet nove napred dobre, samo pun gas.
Al na starom autu 14 tice, recimo zaniljivo iskustvo 74 000 miselin pa skoro do zica, bez balansiranja i zujanja, to je jako precizno, sa menjanjem pozicija guma napred nazad, u servisu su mi rekli da neki predju jos bar 20 000, sto je realno, moja tadasnja voznja, i ovo je mnogo preslo, skripa guma svako jutro. Tigar vintera, celih 35 000 jedva, kada nisu bile za zimu vise dotukao sam ih uprolec, letnje tigar slicno, strasno, mehanicka ostecenja, bf goorich, vrh, prodao sam sa autom-zadnje mozda i 50 000, mekane ekstra guma, fulda zimska odlicna stara, bolja od klebera mnogo, brigstone, djubre od zimske gume, takojde pireli djubre, kontinetnal nikako da zabodem nove, al miselin su tata po meni i po trajanju za sve otstale, videcemo kada padne sneg kakve su nove, nesumnjam ni malo u njih.
JAko bitno je kakav je prednji trap i dali je guma uvek napumpana kako fabrika kaze, kada se voze kada treba da se voze, sve duze traje, posle sezone, neko silo ili sravciger i svi kamencici da se povade, napumpane da se nasloze jedna na drugu bocno cekaju sezonu.

Poslednja izmena:
Mickey Fine eto šta si uradio ureče nam lepo vreme, ovakvom svojom izjavom si naljutio zimu i umesto još malo da nas prištedi zimskih guma i lanaca vidi šta se desilo preko noći. Jutros sam se vraćao kući iz grada oko 7 sati i neverovatno
koliko je snega bilo po kolovozu, naše putare opet iznenadio sneg u decembru. Inače što se tiče guma 175-70-13
od juče ujutru su poskupele wintera neverovatnih 1000 din SAVA nešto oko 300 din itd. Ko mi je kriv čekam zadnji
momenat za nove gume. Inače do ove zime sam vozio winteru M+S i zimi i leti i bio sam prezadovoljan, interesuju
me iskustva sa zimskim gumama SAVA ... pozdrav

Poslednja izmena:

Back