Ko je veće zlo - arhitekta zločina ili njegov izvršilac?

Redmond

Elita
Poruka
16.504
Nešto razmišljam... kada pitate prosečnog čoveka kakve osobe su primer najgoreg zla na planeti, on će vam sigurno navesti nekog od poznatih moćnika sa vrha nekog represivnog sistema tipa Hitler, Staljin, Kim Džong Un, međutim mislim da je to jako pojednostavljeno gledanje na stvari. Ovi moćnici, iako bez sumnje moralno kompromitovani su u stanju da funkcionišu bez problema u životu sa ostalim ljudima, nisu u potpunosti lišeni ljudskosti, niti su potpuno desensitizovani na patnju čoveka. Njihovo zlo je hladno, birokratsko, makijavelističko. U dobrom delu slučajeva tu nema neke sadističke naslade nego jednostavno cilj opravdava sredstvo.

S druge strane operativci koji vrše naređenja, ili jednostavno slede svoj životinjski instinkt tipa Velja Nevolja, Maks Luburić, ili bilo koji anonimni hladnokrvni ubica ili silovatelj su u mnogo većoj meri lišeni empatije, savesti, ljudskosti i za zlo koje čine im suštinski ne treba nalogodavac. Njihovo zlo je impulsivno, lično, sirovo i da njih nema nalozi ovih sa vrha teško da bi dostigli te mere nečovečnosti. Generalno mislim da je zabluda da arhitekte zločina zaslužuju da gore u nižem krugu pakla od ovih svakodnevnih izvršilaca.

Poslednja izmena od moderatora:
Nešto razmišljam... kada pitate prosečnog čoveka kakve osobe su primer najgoreg zla na planeti, on će vam sigurno navesti nekog od poznatih moćnika sa vrha nekog represivnog sistema tipa Hitler, Staljin, Kim Džong Un, međutim mislim da je to jako pojednostavljeno gledanje na stvari. Ovi moćnici, iako bez sumnje moralno kompromitovani su u stanju da funkcionišu bez problema u životu sa ostalim ljudima, nisu u potpunosti lišeni ljudskosti, niti su potpuno desensitizovani na patnju čoveka. Njihovo zlo je hladno, birokratsko, makijavelističko. U dobrom delu slučajeva tu nema neke sadističke naslade nego jednostavno cilj opravdava sredstvo.

S druge strane operativci koji vrše naređenja, ili jednostavno slede svoj životinjski instinkt tipa Velja Nevolja, Maks Luburić, ili bilo koji anonimni hladnokrvni ubica ili silovatelj su u mnogo većoj meri lišeni empatije, savesti, ljudskosti i za zlo koje čine im suštinski ne treba nalogodavac. Njihovo zlo je impulsivno, lično, sirovo i da njih nema nalozi ovih sa vrha teško da bi dostigli te mere nečovečnosti. Generalno mislim da je zabluda da arhitekte zločina zaslužuju da gore u nižem krugu pakla od ovih svakodnevnih izvršilaca.
iiiih da nema ovozemaljskog zakona, gde bih ja bio u svojoj izopacenosti :aha:

Možda operativci ne bi postojali da nije bilo arhitekata. Jer ako se poklope okolnosti, koje su projektovane, onda će se operativci osećati oslobođeni odogovornosti za zlo koje čine.
Teško mi je da poverujem u to. Među ljudima je uvek bilo kriminalaca, ubica, silovatelja, od prvobitne ljudske zajednice i nezavisno od ideologije i politike.

Da nije arhitekata verovatno se ne bi uzdigli više od nivoa lokalnih kabadahija, ali i lokalni kabadahija može da i te kako izazove patnju i nečovečnosti. Dok bi arhitekte bez operativaca bili samo besni ljudi sa papirima i govorima, bez mogućnosti da načine ikakvo realno zlo.

Teško mi je da poverujem u to. Među ljudima je uvek bilo kriminalaca, ubica, silovatelja, od prvobitne ljudske zajednice i nezavisno od ideologije i politike.

Da nije arhitekata verovatno se ne bi uzdigli više od nivoa lokalnih kabadahija, ali i lokalni kabadahija može da i te kako izazove patnju i nečovečnosti. Dok bi arhitekte bez operativaca bili samo besni ljudi sa papirima i govorima, bez mogućnosti da načine ikakvo realno zlo.
Ako misliš na one koji imaju neke od mentalnih problema, sociopate, psihopate onda je to druga priča. Oni deluju iz tih razloga, ali ako posmatramo kriminalce, recimo ratne profitere kojima se ukazala prilika da počine zlo i da ostanu nekažnjeni onda i dalje smatram da su delovali shodno projektovanoj situaciji.

Ako misliš na one koji imaju neke od mentalnih problema, sociopate, psihopate onda je to druga priča. Oni deluju iz tih razloga, ali ako posmatramo kriminalce, recimo ratne profitere kojima se ukazala prilika da počine zlo i da ostanu nekažnjeni onda i dalje smatram da su delovali shodno projektovanoj situaciji.
Ali su delovali svojevoljno u skladu sa svojom prirodom, dobar deo njih se van ratova takođe ponašao kriminalno i nasilno. Da su u toj situaciji rekli "ne" realizacija zla ne bi bila moguća. Oni nisu imali naređenja odozgo da pljačkaju, siluju, muče... situacija je za dobar deo njih jednostavno katalizator za oslobađanje njihove prave prirode.

ocekujes od prosecnog coveka da bude sofisticiran? T.j. da ne bude 'plitak' i 'povrsinski'...?!

Misliš Bog ili Đahva?

Moralno, a i zakonski krivica se meri svesnim postupcima, koji ne zavise od sistema. Dakle, arhitekta, kad si već to uzeo kao slikoviti prikaz je svestan posledica svojih postupaka, znači moralno je kriv za zlo koje će nastati. Izvršilac je takodje svestan posledica svojih zlih postupaka, pa je i on moralni i zakoniti krivac. Kod pitanja koja je veća krivica, moralno je veći krivac arhitekta, zakonski je veći krivac izvršilac. Zakoni predvidjaju krivicu obojice i ne slučajno, jer ljudski zakoni se odnose prema marginama morala kao zaštitnik moralnih odnosa, pa je i moralni krivac veći krivac od izvršitelja koji često ima opravdanje u ugroženosti svog opstanka.
Iz ovoga je jasno da je arhitekta zla veći krivac, a onda se desi da je arhitekta zadužen da piše zakon i da ga sprovodi, pa shvati da je bog i da može sebe da oslobodi krivice. Što je slučaj u ljudskoj civilizaciji, pa engleska kraljica nije odgovarala za sva zla na svetu....i stvaranje zločinaca koji imaju zaštitu sile. Tako da i hitlera i staljina i sve američke predsednike abolira arhitekta koji ih štiti....

Back