Redmond
Elita
- Poruka
- 16.504
Nešto razmišljam... kada pitate prosečnog čoveka kakve osobe su primer najgoreg zla na planeti, on će vam sigurno navesti nekog od poznatih moćnika sa vrha nekog represivnog sistema tipa Hitler, Staljin, Kim Džong Un, međutim mislim da je to jako pojednostavljeno gledanje na stvari. Ovi moćnici, iako bez sumnje moralno kompromitovani su u stanju da funkcionišu bez problema u životu sa ostalim ljudima, nisu u potpunosti lišeni ljudskosti, niti su potpuno desensitizovani na patnju čoveka. Njihovo zlo je hladno, birokratsko, makijavelističko. U dobrom delu slučajeva tu nema neke sadističke naslade nego jednostavno cilj opravdava sredstvo.
S druge strane operativci koji vrše naređenja, ili jednostavno slede svoj životinjski instinkt tipa Velja Nevolja, Maks Luburić, ili bilo koji anonimni hladnokrvni ubica ili silovatelj su u mnogo većoj meri lišeni empatije, savesti, ljudskosti i za zlo koje čine im suštinski ne treba nalogodavac. Njihovo zlo je impulsivno, lično, sirovo i da njih nema nalozi ovih sa vrha teško da bi dostigli te mere nečovečnosti. Generalno mislim da je zabluda da arhitekte zločina zaslužuju da gore u nižem krugu pakla od ovih svakodnevnih izvršilaca.
S druge strane operativci koji vrše naređenja, ili jednostavno slede svoj životinjski instinkt tipa Velja Nevolja, Maks Luburić, ili bilo koji anonimni hladnokrvni ubica ili silovatelj su u mnogo većoj meri lišeni empatije, savesti, ljudskosti i za zlo koje čine im suštinski ne treba nalogodavac. Njihovo zlo je impulsivno, lično, sirovo i da njih nema nalozi ovih sa vrha teško da bi dostigli te mere nečovečnosti. Generalno mislim da je zabluda da arhitekte zločina zaslužuju da gore u nižem krugu pakla od ovih svakodnevnih izvršilaca.
Poslednja izmena od moderatora: