- Poruka
- 4.184
Stvar je, fenseri postoje ODUVEK! Pre 30 godina su se zvali šminkeri, pre više, bila je izražena i klasna podela, pa su oni bili "aristokrate", ili šta ja znam... Mislim da se još uvek zadržao i naziv buržuji za grupu jako srodnu njima. Buržuji, zapravo, nisu aristokratskog porekla, već su se obogatili sa razvojem "radničke klase" i kapitalizma, pa su oni zapravo "skorojevići". Po meni, takvi uglavnom i jesu fenseri. Rokeri, pankeri, darkeri,... oni su deca niže srednje klase. Na zapadu, hiphoperi su nastali od niže, siromašne klase. Interesantno, ali koliko kapiram, deca "prave" više klase (na zapadu, ali i kod ove šatro domaće više klase) slušaju (pored nametnute im klasike) i tehno, i rejv...
Ali postoje i oni koji se zaista ne mogu svrstati nigde. Poznajem ljude koji su iz emancipovanih porodica, kojima su roditelji najčešće obrazovani, koji se ne vezuju toliko za klase. Oni ne polaze za čoporom. Oni jednostavno teraju svoje, slušaju šta hoće, tj. ono šta im se sviđa, a opet, ne mogu se svrstati ni u jednu od ovih grupa. Da li ih nazvati "normalnima"? A šta znači biti normalan? Jednostavno, oni ne spadaju ni u jednu od ovih grupa. Nadam se da sam dao odgovor i na ovaj deo pitanja, koji je ostao nejasan...
Ali postoje i oni koji se zaista ne mogu svrstati nigde. Poznajem ljude koji su iz emancipovanih porodica, kojima su roditelji najčešće obrazovani, koji se ne vezuju toliko za klase. Oni ne polaze za čoporom. Oni jednostavno teraju svoje, slušaju šta hoće, tj. ono šta im se sviđa, a opet, ne mogu se svrstati ni u jednu od ovih grupa. Da li ih nazvati "normalnima"? A šta znači biti normalan? Jednostavno, oni ne spadaju ni u jednu od ovih grupa. Nadam se da sam dao odgovor i na ovaj deo pitanja, koji je ostao nejasan...