FedEx naplata troškova i carinjenje

ves.bole

Veoma poznat
Banovan
Poruka
12.866
Dobio sam SMS od FedEx-a sa obaveštenjem da ih kontaktiram na mail radi dobijanja instrukcija za uvozno carinjenje (!?).
Radi se o pošiljci male vrednosti (štampane pločice), pločice su 4,24, Shipping je 16,51, Discount je -4,24, ukupna vrednost je 16,50 Eura.
Nisam ranije dobijao pošiljke od FedEx-a, išlo je preko DHL-a, ali sve su bile preko 50 Eura, drugačiji postupak.
Koliko se ja razumem u Zakon, nema carine na to, pločice šalje firma, znači plaća se PDV, ali kako je sa ostalim dažbinama, pogotovu ovih
lopova iz FedEx-a?
Da li računaju špediterske usluge i da li imaju još neke izmišljene stavke?
Ako može samo lična iskustva, da znam kad odem do njih da ne pozelenim momentalno i napravim pičvajz.

Dobio sam SMS od FedEx-a sa obaveštenjem da ih kontaktiram na mail radi dobijanja instrukcija za uvozno carinjenje (!?).
Radi se o pošiljci male vrednosti (štampane pločice), pločice su 4,24, Shipping je 16,51, Discount je -4,24, ukupna vrednost je 16,50 Eura.
Nisam ranije dobijao pošiljke od FedEx-a, išlo je preko DHL-a, ali sve su bile preko 50 Eura, drugačiji postupak.
Koliko se ja razumem u Zakon, nema carine na to, pločice šalje firma, znači plaća se PDV, ali kako je sa ostalim dažbinama, pogotovu ovih
lopova iz FedEx-a?
Da li računaju špediterske usluge i da li imaju još neke izmišljene stavke?
Ako može samo lična iskustva, da znam kad odem do njih da ne pozelenim momentalno i napravim pičvajz.
Nema fedex veze sa carinom. Država je lopovska.
Zabluda je da se ne carini roba koja je ispod 50 evra, ima na stranici carine čitava knjiga o stvarima koje se carine a koji ne.

Често да би прошла роба с печатом "без царине" царина мора да процесуира пошиљку. Ои ће ти у старту рећи да ли постоје одређени трошкови или не.
Nema fedex veze sa carinom. Država je lopovska.
Zabluda je da se ne carini roba koja je ispod 50 evra, ima na stranici carine čitava knjiga o stvarima koje se carine a koji ne.

Ma nije problem carina, neće oni tu da prave problem (najverovatnije), čak i da treba da platim carinu, to je 10% od ukupnog iznosa + PDV,
mene interesuju ovi lopovi iz FedEx-a sa njihovim izmišljenim troškovima kao špediter.
Znam da me je DHL cepao sa preko 100 Eura za njihove troškove, kad jednom nisam hteo preko njih, morao sam da otkupim tovarni list
za drugu špediciju, cenili ga oko 60 Eura, ne sećam se tačno.

Shipping je 16,51

Toliko bi trebalo i da platiš. Ako nema carine, i poreza.
Ukupan iznos (pločice + Shipping) je bio 20,75, minus Discount od 4,24, to je ukupno 16,51 Eura.
Sve je plaćeno unapred, neme FedEx po pitanju transporta nikakvih potraživanja ni od mene ni od pošiljaoca.
Pitam za dodatne troškove koji su uobičajeni za lopovske firme u lopovskoj državi.

Ukupan iznos (pločice + Shipping) je bio 20,75, minus Discount od 4,24, to je ukupno 16,51 Eura.
Sve je plaćeno unapred, neme FedEx po pitanju transporta nikakvih potraživanja ni od mene ni od pošiljaoca.
Pitam za dodatne troškove koji su uobičajeni za lopovske firme u lopovskoj državi.
Zeznuo si se sto si to narucio preko FedExa. Sada ima da platis duplo, sada ide njihov udeo u carninjenu to jest placanju pdv-a, 20 posto plus njihov deo da to odrade. Znaci racunaj negde doplatu od 15-20e.

Zeznuo si se sto si to narucio preko FedExa. Sada ima da platis duplo, sada ide njihov udeo u carninjenu to jest placanju pdv-a, 20 posto plus njihov deo da to odrade. Znaci racunaj negde doplatu od 15-20e.
Ma, neće biti prvi put, verovatno ni zadnji, da sam se zeznuo.
A DHL je tri puta skuplji, a i oni udaraju harač za njihove troškove gore od Osmanlija.
Jedina preostala opcija je bila slanje preko Registered Air Mail za 2,5 eura, ali to traje 45-60 radnih dana a pločice mi trebaju
za prekjuče, pa tako...

Znam, to sam i rekao. Nisam znao da si platio unapred iako sam pretpostavio.

Ali ovo je ipak Srbadija...

Pitao sam druga on je mislim skoro preuzeo neki paket od FedEx-a. Kad mi odgovori javim.

Mene je DHL(skoro 50 posto) odrao a free shipping bio, i ispod tog limita je bila nabavka. Prošle godine. Naučio sam lekciju nikad više free shipping.

Poslednje što sam kupio iz inostranstva, ove godine, platio sam s BTC, i doneo mi postar....Mada prvi put carina nije htela da propusti paket. Bio neki problem sa pakovanjem, to jest u Holandiji na carini nisu obelezili kako je trebalo, bar se tako pravdao korisnički servis.

Poslednja izmena:
Pitah. Odgovorio. Potrudi se da utvrdiš cenu narudzbe i ne bi trebalo da platis dodatno. Ono do 50eur. Ne bi trebali da ti naplate.

Plus koliko su njega informisali do carine je, ne toliko FedEx-a. Nazovi ih i žali se sutra. Videćeš i sam posle proces.

Poslednja izmena:
Pitah. Odgovorio. Potrudi se da utvrdiš cenu narudzbe i ne bi trebalo da platis dodatno. Ono do 50eur. Ne bi trebali da ti naplate.
Hvala i tebi i tvom drugu.

Plus koliko su njega informisali do carine je, ne toliko FedEx-a. Nazovi ih i žali se sutra. Videćeš i sam posle proces.
Pa neću još da se žalim, čekam prvo da vidim šta će da mi kažu, javiću svakako ovde šta je bilo.

Poslali su mi (naravno) dokumentaciju za pravna lica.
Evo ga prvi deo tragedije:
2021-08-19_113714.jpg

Zovem telefonom, teta (ljubazna): - Jao, pa vi ste fizičko lice, aha, a zašto 10 komada?
Ja: - Pa zato što ne može manje od toga.
Teta: -Da, ali 10 komada za ličnu upotrebu...
Ja: - A da vi zadržite 9 komada, ja ću da preuzmem samo 1?
Teta: ???
Uglavnom, pošalje mi ona novu dokumentaciju, sad za fizička lica,
2021-08-19_115049.jpg

Na kraju sam danas dobio pošiljku, bez dodatnih troškova, bez PDV-a - mislim, PDV na 4,24 Eura, pa njima se ne isplati
ni da izvuku odgovarajući formular za te pare.
Osim ova tri dokumenta gore, trebao im je još i račun i Screenshot uplate.
Ali 12 emailova od njih, 10 od mene za te pločice, što je mnogo, mnogo je.
Na kraju ispade sve dobro i fino, teta ljubazna, ja isto bogznakako i završismo nekako.

P.S.
Kinezi mi uz pločice poslali i privezak za ključeve - grickalicu za nokte sa malom šmirglicom i otvaračem za pivo kao poklon.
I sad, pločice su bile 4,24Eura, dali mi discount od 4,24Eura, znači em sam pločice dobio praktično za džabe, em poklon.
Ja za 4.24Eura ne bih uključivao nijednu mašinu a oni su radili filmove, razvijali, štampali, nagrizali, bušili i sekli pločice na meru.
Nešto se mislim, jeb*aće žuti sa tim cenama kevu i amerima i celom svetu po svim pitanjima, samo još koju godinicu...
JlcPcb-gift.jpg

Back