FDU

Ako ti se oba svidjaju,spremi oba pa kaoji ti se u samom trenutku prijemnog bude cinio boljim,taj govori,ili ako te budu pitali da li si spremila jos nesto da imas neku rezervu.

marlen_kini:
P tako cu uraditi. ali da li mislite da su ZENSKI RAZGOVORI previse plitki?

po meni nista nije "plitko", sve zavisi kako se spremi. i naizgled najdosadnija stvar moze da izgleda extra, samo ako se na dobar i originalan nacin odglumi. ;)

marlen_kini, koji deo iz zenskih razgovora planiras da uzmes? Da li je neko od vas pricao sa nekim od profesora sa FDU i od njih dobio neke konkretne savete vezane za prijemni?

halleberry, uzela sam monolog NEKA PROBA iz zenskih razgovora. ja sam razgovarala sa Draganom Petrovicem Peletom, koji prima klasu ove godine. on mi je dao neke dobre savete. takodje idem na casove glume u pozoriste DADOV, i tamo mi casove drzi Vlada Jevtovic, profesor na FDU koji je uzeo klasu 2006. godine. niko od njih mi nije rekao koji monolog treba da spremim, ili na koji nacin nesto treba da odglumim, jer to nema nikakvog smisla. sama treba da odaberem monolog koji mi se dopada, i da osmislim nacin na koji cu ga odglumiti.to je jedna od bitnih stvari ali sam dobila neke korisne savete o glumi uopste koje bi trebalo primeniti na prijemnom.
sad ja imam jedno pitanje. posto je obavezno, izmedju ostalog, da se pripremi jedan monolog Jovana Sterije Popovica, Branislava Nusica, ili nekog naseg savremenog komediografa. da li bi mi neko mogao reci nekoga ko spada medju nekog naseg savremenog komediografa. da li Dusan Kovacevic spada medju njih? hvala unapred

Marlen_kini, nismo se razumele. Nisam mislila na savete da ti neko kaze kako i sta da odglumis i to... Naravno da ti to niko normalan nece reci i da nece deliti takve ''savete''. Mislila sam na neke uopstene stvari vezane za prijemni. posto kazes da si pricala s Peletom, da li ti je on dao neki savet vezano za prijemni, ne iskljucivo za glumu na prijemnom? Mada tu ima dosta prica koje nemaju veze sa vezom. Sto se tice oblacenja, nemoj crno, uzmi suknju, nemoj provokativno, a prosle godine je upala kod jevtovica devojka obucena totalno suprotno. to sve zavisi.
Sto se tice domacih komediografa, nusic, sterija, d. kovacevic, kosta trifkovic, dusko radovic... ne mogu vise da se setim, ali ima tu dosta ljudi. Nisu to samo sterija i nusic kao sto mnogi misle!!!

pa sad ne mogu da se setim svega sto su mi rekli. ali na primer, jedan od saveta, ne truditi se da budes originalan, vec jednostavno i samo svoj. potruditi se da ubedis komisiju da ti to sto govoris zaista mislis, ne truditi se da privuces paznju tako sto ces se drati. na primer, ako neko priprema monolog zene, ili muskarca, koja/koji je ljuta/ljut i kritikuje nekoga, to ne mora uvek znaciti da se ta osoba mora drati, vikati, histerisati. na protiv, moze biti veoma smirena, i jako, jako tiha osoba.zavisi od profila osobe koja to izgovara, odnosno lika koga igrate. takodje, jedan manji savet za sve, nikako obuceni u crno na prijemni. takodje devojke, stikle nikako. to nikako. ove savete sto se oblacenja tice dobila sam licno od pelete,i vlade. ne kazem da je to presudno i preterano vazno, vec jednostavno dobro. jer ne zelite valjda da vas teraju tamo da se izuvate, ili da vam daju da se presvucete, jer se i to desavalo. zavisi od komisije, vas samih...ono sto je jako vazno, da se izgradi citav lik, jer ako vi samo glumite taj monolog, a nemate kompletan psihicki profil osobe koja govori, onda to nema nikakvog smisla, i niste dobro odradili posao.ovo sve naravno ne znaci da vi treba da izadjete na scenu, i govorite po neko unapred smisljenom sablonu, jer je to glupo. pa zamislite samo scenu, krenete da govorite tekst po sablonu koji ste smislili, i desi se da zaboravite kako treba sledecu recenicu izgovoriti. glupo, zar ne? ne mislim bas bukvalno, ali shvaticete sta hocu da kazem. znaci, prirodno, opusteno... i bice ok. jednostavno budite svoji. ovo su sve saveti koje sam dobila od Peleta i Vlade. ja mislim da sve ovo vec znate,jer svako ko se ozbiljnije pozabavi glumom,ovo zna, ali evo da vam prenesem neke od saveta samih profesora. ako ima neka iskustva, ili jos po neki savet ,neka pise :)

ni meni nije bas najjasnije sto im crno smeta, ali smeta im. Vlada kaze da crna boja pokazuje da ste zatvoreni i bla bla bla, pa je zato ne voli nesto preterano.pozdrav svima

moram da priznam da sam prijatno iznenadjen. nisam bio na forumu duzi period, a sada kada sam se vratio imam sta da vidim, toliko novih ljudi. ove godine se mnogo vise vas interesuje zaa fdu nego prosle. da li je to znak da cu ove godine imati vecu konkurenciju? :D salim se, pozdrav za sve prisutne. cujemo sa uskoro

pa sto vise novih ljudi, to bolje. ja ove godine izlazim vise iz razloga da vidim kako izgleda prijemni, jer sam jako mlada, tek sam drugi razred gimnazije, kako bih imala vise iskustva sledece godine kada se budem malo ozbiljnije pripremala. apollo21, ako ti nije tesko, napisi neka svoja iskustva sa prijemnog? da li si imao veliku tremu? pozdrav za sve

marlen_kini:
Svi koji zele da pokusaju da upisu FDU, ja bih preporucila da odu na FDU na konsultacije, i tamo mogu pitati i saznati sve sto ih interesuje. raspored konsultacija mozete saznati ako pozovete telefon: 011/2135684 lokal 15. ja sam otisla na konsultacije, i tamo dobila nekoliko odlicnoh saveta i potrebnih informacija koje su mi potrebne. ove godine klasu prima Dragan Petrovic Pele, tako da on drzi konsultacije. PPOBAJTE, NISTA NE KOSTA....

marlen kini, molim te proveri ovaj broj 011/2135684 mislim da nije u funkciji

konkurs izlazi najkasnije oko 23.aprila,tad pocinju moje konsultacije.ok.hoce li neko reci bar nesto na temu nekog smera sa fdu koji nije GLUMA? molim vas...ovo je pomalo dosadno...mislim,prezvakavate vec po stoti put istu pricu(samo da bi mozda imali nesto manje da spremate,znam iz licnog iskustva:)).pomislicu da ja jedini konkurisem na kameru ove godine...:)

pa nisi jedini koji konkurise za kameru, ali i sam znas da si jedan od retkih. zbog toga se ovde trenutno vrti prica o glumi, jer to pokusava najveci broj ljudi da upise.
sto se tice mojih iskustava sa prijemnog, pa radije ne bih o tome, jer svako ima svoju sliku o tome. ako je neko bio zadovoljan svojim prijemnim ispitom, on ce govoriti sve pozitivno, a onaj koji je omanuo, ocrnice komisiju i sve koji ucestvuju u tome. tako da ne bih da pricam o tome jer moze negativno da utice na sve one koji pokusaju da upisu glumu ove godine.

pa zasto nam ne bi rekao neko svoje iskustvo? i ako je lose, nema veze. mene interesuje kako se komisija ophodi prema tebi, da li su ti trazili nesto vise, neka improvizacija, ili tako nesto? zaista bi mi mnogo pomogao. ako ne zelis da napises ovde,napisi mi na PP. HVALA UNAPRED

komisija je kao i svaka druga. ne znam sta konkretno ocekujes da zateknes ispred sebe kad izadjes na binu, ali i ova komisija je kao sto sam vec rekao kao i svaka druga. korektni su, nece oni od tebe traziti nesto sto ti ne mozes, ili sto je ponizavajuce. jednostavno imas svoj zadatak, a to je komedija, drama i recitacija. to je ono obavezno bez cega ne mozes, mozda ce ti traziti imitaciju, ali to naravno ne mora nista da znaci. sto se improvizacija tice, to ti nece sigurno traziti, jer je to i previse vremena, a ima toliko kandidata. pa moraju i oni ljudi da odu kuci na kraju dana, zar ne?

Broj je u redu izvinjavam se,zvala sam ih ,rekli su da je bilo nekih promena brojeva.Hvala,apollo21.Koje su po tvom misljenu najcesce imitacije na prijemnom,imas li neki savet vezan za vec pomenuto?

pazite ljudi: vec sve to znate i kao sto je neko ranije rekao, ponavljamo ovo po ko zna koji put, ali ajde da jos jednom kazem nesto. imitacije su tu da bi oni lakse mogli da prepoznaju nesto kod tebe, ili nesto sto zele da izvuku iz tebe, a nisu videli u obaveznom delu. ne moj se uopste hvatati poznatih licnost. mislim mozes, ali i oni sami kazu da je bolje uzeti nekog koje tebi znacajan, blizak, ili jednostavno neko ko je iz tvoje okoline,a ima karakteristicnu pojavu. dakle ne treba da vas pogadja to sto vas nisu pitali za imitacije, pa ni mene nisu pitali za imitacije. njima je sasvim dovoljno da iz obaveznog dela vide i prepoznaju nesto, a kao sto sam vec rekao da ima mnogo kandidata, ljudi se trude da svako dobije podjednak tretman i da se ne produzavaju i onako dugacak prijemni. poz

pazite ljudi: vec sve to znate i kao sto je neko ranije rekao, ponavljamo ovo po ko zna koji put, ali ajde da jos jednom kazem nesto. imitacije su tu da bi oni lakse mogli da prepoznaju nesto kod tebe, ili nesto sto zele da izvuku iz tebe, a nisu videli u obaveznom delu. ne moj se uopste hvatati poznatih licnost. mislim mozes, ali i oni sami kazu da je bolje uzeti nekog koje tebi znacajan, blizak, ili jednostavno neko ko je iz tvoje okoline,a ima karakteristicnu pojavu. dakle ne treba da vas pogadja to sto vas nisu pitali za imitacije, pa ni mene nisu pitali za imitacije. njima je sasvim dovoljno da iz obaveznog dela vide i prepoznaju nesto, a kao sto sam vec rekao da ima mnogo kandidata, ljudi se trude da svako dobije podjednak tretman i da se ne produzavaju i onako dugacak prijemni. poz

Back