FC Barcelona

I uopste ne treba da ih se bojimo,nego suprotno treba ih napasti,pa sta bude bice.Uglavnom bice to veliki dvomec izmedju dve odlicne ekipe,i nadam se da ce se cudo desiti i da ce Inter proci u finale lige sampiona:)
To je suluda opcija, jer Inter u tom ritmu može izdržati najviše 20-25 minuta, jer ponestaće im i snage i uvežbanosti jer ipak nemaju naviku da igraju tako ... Inter je pre svega defanzivna ekipa, i nemaju igrače koji mogu presingom tokom cele utakmice da ubiju Barsinu kreativnost i brzinu protoka lopte ...

Nisam znao da se gleda medjusobni duel,ne razumem zasto je onda sad Real prvi,kad je Barsa dobila prvi el klasiko u sezoni?Ako je tako kao sto kazes onda bi Barsa trebala biti prva...
Real je prvi jer ima bolju gol razliku, koja je drugi kriterijum u slučaju da nisu odigrana oba duela ... Međusobni odnos stupa na snagu tek posle oba odigrana meča ... Glupa pravila, ali tako je ...

Zanimljivo je da su mnogi kritikovali njegov šut, i smatrali kao manu (verovatno kad ga porede sa CR-om koji ima razoran), ali Mesija ima odličan šut, i video sam bar deset golova koje je postigao zahvaljujući jakom i preciznom šutu van 16-erca ...

Možda nije kvalitetan kao Maradona, i slabiji je u većini parametara od Dijega, ali ima ogromnu lakoću igranja i sve izgleda tako jednostavno, a u stvari to nije moglo puno igrača u istoriji da radi ...

Bar smo nekakvu predstavu stekli o tome kako je bilo ljudima 80-ih koji su imali prilike da gledaju igrača koji je sa druge planete i koji toliko odskače od konkurencije ...

Ma sve ce se manje uporedjivati sa Ronaldom, takvih igraca je uvek bilo a ovakvi kao Mesi nalete jednom u 30 godina pa ko ima srecu da ga prati nek uziva. Mi smo ti, uzivajmo :)

E sad sto se tice Maradone i njegovog razvoja karijere ne znam previse ali sumnjam da je sa 22 godine postigao priblizno ovoliko koliko Mesi. Jedino sto mogu da potvrdim je to da je imao mnogo bolji pregled igre i pas od Mesija.

Uvek sam bio zagovornik toga da je ranije lakse bilo praviti razliku na terenu jer se igrao drugaciji fudbal, valjda je to bilo zbog toga sto nikada u kontinuitetu nisam pratio nekog igraca koji je ovoliko odskakao od ostalih. Mozda Ronaldo u Barsi ali nekako je brzo otisao a i sjebbale ga povrede.

To je suluda opcija, jer Inter u tom ritmu može izdržati najviše 20-25 minuta, jer ponestaće im i snage i uvežbanosti jer ipak nemaju naviku da igraju tako ... Inter je pre svega defanzivna ekipa, i nemaju igrače koji mogu presingom tokom cele utakmice da ubiju Barsinu kreativnost i brzinu protoka lopte ...

Real je prvi jer ima bolju gol razliku, koja je drugi kriterijum u slučaju da nisu odigrana oba duela ... Međusobni odnos stupa na snagu tek posle oba odigrana meča ... Glupa pravila, ali tako je ...

Mozda si u pravu,ali jos vise suluda opcija je da od starta kreneno da se branimo protiv Barse,tek onda smo najebbali...Mozda je najbolje svesno im prepustiti inicijativu i lupati im kontre preko Milita i Eta...Posle ubaciti i Glupotelija(citaj Balotelija:lol:),jer je brz i jak i ima tehniku dobru...Mesija udvajati cim dodje blizu gola...:think:

E sad sto se tice Maradone i njegovog razvoja karijere ne znam previse ali sumnjam da je sa 22 godine postigao priblizno ovoliko koliko Mesi. Jedino sto mogu da potvrdim je to da je imao mnogo bolji pregled igre i pas od Mesija.
Nije sigurno imao toliko uspeha, ali je bio jednako velika zvezda i jednako dobar igrač, u stvari i bolji ... Ali nije imao ekipu kao Mesija pa da ima uspeha koliko i on ... Pregled igre, pas, slobodnjaci, harizma, repertoar udaraca i driblinga su na strani Maradone, Mesi je jednak jedino u kontroli lopte, možda i malo bolji, ali generalno mislim da nema šanse da ponovi Maradonin način i nivo igre ... Što više gledam Diega sve više se oduševljavam, prvo sam odgledao sve dokumentarce ali pravu veličinu tek uvidiš kad gledaš utakmicu po utakmicu, a ja sad imam ESPN classic gde prikazuju stare mečeve, tako da ne moram više da kopam po netu :D ...

Uvek sam bio zagovornik toga da je ranije lakse bilo praviti razliku na terenu jer se igrao drugaciji fudbal, valjda je to bilo zbog toga sto nikada u kontinuitetu nisam pratio nekog igraca koji je ovoliko odskakao od ostalih. Mozda Ronaldo u Barsi ali nekako je brzo otisao a i sjebbale ga povrede.
Jeste se igrao drugačiji, ali ne puno ... Mala je razlika, tj. mnogo manja nego što ljudi misle ... Meni mali burazer kaže da je Pele delovao smešno i sporo, a to je isključivo zbog lošeg kvaliteta kamere za to vreme, jer i tada su igrači bili i brzi i jaki, i predrasuda je da su tada trčkarali po terenu i imali slabašne udarece, kao što većina ljudi misli (oni koji nisu gledali i malo znaju o tome naravno) ...

Odskakao je Ronaldinjo, koji je po meni jedini koji po genijalnosti može da parira Maradoni, i on je obeležio prošlu deceniju, a Mesi će nadam se sledeću ako ga zaobiđu povrede ...

Znači imamo Pele 60-ih, Krojf 70-ih, Maradona 80-ih, Ronaldo 90-ih, Ronaldinho 00-ih, i Mesija kao naslednik ovih velikana ...

Роналдо у Барси је дао 47 голова (на 49 утакмица), и то је рекорд клуба :ok:

ЕЛ КЛАСИКО у суботу у 22.00
Меси је у сјајној форми и не би чудило да постигне пар комада,...
последњи пут беше весело гостовање

Xavi je genijalac, i već sada je jedan od najvećih igrača ikada ... Nit je brz igrač, nit ima sjajan šut, nit je sjajan dribler ,nije ni skakač ni jak u duelu, ali je perfektan igrač ... Genijalan u dodavanj, još genijalniji u kontroli lopte i kretanju, perfektno kontroliše tok i ritam utakmice, ubija protivnika sa onim varkama telom, i jednostavno je mozak ove Barse i Španije ... Pravi naslednik Guardiole, a možda takav bude i kao trener ...

Pike isto sjajan juče, Mesi prosečan, a i sa tim prosekom on je kadar da reši pitanje pobednika ...

E sad, mnogi su pričali kako Guardiola ima perfektan tim i da najviše zbog toga ima savršene rezultate, ali on je sinoć igrao bez pola tima, a opet je rutinski kontrolisao tekmu u većem delu ... Bez Inieste, Turea, Ibrahimovića, sa Alvešom na krilu, sa Pujolom koji igra i levog i desnog beka, sa Maksvelom u vezi kasnije on je opet dobio zahukali Real i vrlo verovatno odbranio titulu, jer oni sad moraju dva puta da kiksnu, a Real sve da dobije ...

I protiv Intera u grupi je igrao bez nekih klučnih igrača, pa je pojeo Murinja na Kamp Nou ...

Pep je već postao vrhusnki trener, a uzimajući u obzir da Barsa nema kadrovskh problema, i da ne mora puno da renovira tim u budućnosti, ima veliku šansu da postane jedan od najtrofejnijih ...

Guardiola je genijalac.:super: On je dijete Barcelone i za svoj klub izabrao je najbolji put. Klasična igra od noge do noge sa ubojitim okomitim loptama koje sijeku obranu. Fantastičan presing bez lopte koji onemogućuje čak i ekipe kao Arsenal da vežu 3 pasa.

Trenutno Barca u kadru ima 21 igrača (samo?!), od čega je njih čak 10 poteklo iz svog podmlatka. Iz svoje rezervne ekipe koju je trenirao i promovirao u 2. ligu prije preuzimanja prve ekipe, povukao je Pedra, Busquetsa, Jeffrena, vratio Piquea, dao šansu Krkiću. Jednostavno čovjek više vjeruje svojoj omladinskoj školi nego bilo kojem klubu na svijetu. Kako i ne bi kad takva škola izbaci Puyola, Valdesa, Xavija, Messija, Iniestu, Fabregasa itd.

Da se razumemo, bio je krsh golman do proshle sezone, sad je neuporediv zaista i (pu pu da ga ne ureknem) odlichno brani. ZAsluzuje bar mesto drugog golmana reprezentacije.
Ma bio je i pre odličan (ne klasa Bufona npr.) ali je pravio neke glupe kikseve, a i zbog same Barsine igre nije imao puno posla, pa se nije ni primećivao ... Nikad on nije bio kršina od golmana, jer da jeste ne bio opstao u Barsi toliko dugo ... Mislim da je golman sa najviše nastupa u istoriji Barse ...

Seti se samo onog zicera što je skinuo Anriju u finalu, a video sam još dosta neverovatnih odbrana od njega ... Međutim, i kikseva ima isto toliko :D ...

Jedino sto mogu da potvrdim je to da je imao mnogo bolji pregled igre i pas od Mesija.

Imao je on mnogo toga boljeg od Mesija. Pritom mi uopšte nije namera da sad ja dižem Maradonu više nego što je potrebno, ili da spuštam Mesija u tom poređenju.

Prvo, bio je snažniji, umeo je da istrpi strašne udarce, i da pritom nadjača protivnika, a ne samo da ostane na nogama. Drugo, bio je agilniji. Jeste, Mesi je užasno agilan, ali Maradona je, kada je agilnost u pitanju, verovatno i najbolji ikad. Ili barem u samom vrhu, uz, recimo, Garinču. To su ljudi koji su mogli da potpuno promene smer kretanja toliko brzo da to kamera jedva može da uhvati. Treće, kada su tehnika, i kontrola lopte, odnosno dribling, u pitanju, i tu je Maradona prvi. Mesi, Pele, Di Stefano, Krojf, Ronaldinjo, koga god odabereš, su iza. I to sa povredom koja mu je sjebala 30 % mobilnosti levog zgloba. Četvrto, šut, koji je već pomenut. Peto, dodavanje, što kratko, što dugačko, je nešto u čemu Maradona debelo šije Mesija. Kao i u šestom, slobodnim udarcima.

Kad pomenuh šut, evo nešto od Maradone.

Pritom, Mesi ima tek 22 godine, tako da ima više nego dovoljno vremena za napredak. :)

Inače, postoje dve stvari koje su mu gotovo neophodne da bi ga ljudi svrstali u TOP 3 ikad. Prvo je, naravno, titula SP, koja je očigledno presudna jer se da primetiti da se izbor za najboljeg gotovo uvek svede na Pelea i Maradonu, a ne na Krojfa i Di Stefana. Vidi se da ima tu nešto. ;)

Druga stvar je igranje u nekom slabijem klubu. Ovaj tim Barselone će verovatno kad se raspadne biti smatran, ako ne najboljim, onda sigurno jednim od najboljih ikad. To je za Mesijevu reputaciju povelik minus kad se poredi sa Maradonom koji možda nema titulu LŠ sa ovakvom Barsom, ali zato ima Kup UEFA sa onakvim Napolijem, kao i titulu SP sa ipak dosta prosečnim sastavom Argentine. To je nešto što bi moglo pratiti Mesija kad je poređenje sa Dijegom u pitanju.

Xavi je genijalac, i već sada je jedan od najvećih igrača ikada ... Nit je brz igrač, nit ima sjajan šut, nit je sjajan dribler ...

Zapravo, Ćavi ima odličan dribling, samo što on nije tip driblera, ni igrača, koji ređa po pet, šest, protivnika, k'o Mesi, nego jednostavno baja koji kad je neophodno ume itekako dobro da predribla. Nešto poput Zidana, recimo, koji je veći deo karijere, pogotovo kasnijih godina, driblao praktično samo kad je morao. Osim na njegovom poslednjem SP, naravno, kad je hteo da se oprosti u velikom stilu, što je i uradio. Eh, samo da ne bi onog crvenog. :(

U svakom slučaju, Ćavi je odličan tehničar, tako da ume izvrsno da sačuva loptu kad ga protivnik pritisne.

Još nešto, sećaš se kad si pomenuo onaj Maradonin potez kad je grudima u skoku prebacio loptu sebi i protivniku iza leđa, i kad si rekao da verovatno niko ne može to da izvede? E, pa video sam Pelea kako je to izveo, možda još i lepše, jer je nakon toga usledio dupli pas glavama kojim je izbačena kompletna protivnikova odbrana, a zatim i gol. :D

Imao je on mnogo toga boljeg od Mesija. Pritom mi uopšte nije namera da sad ja dižem Maradonu više nego što je potrebno, ili da spuštam Mesija u tom poređenju.
A i bio je daleko harizmatičniji, pravi lider na terenu ...

Zapravo, Ćavi ima odličan dribling, samo što on nije tip driblera, ni igrača, koji ređa po pet, šest, protivnika, k'o Mesi, nego jednostavno baja koji kad je neophodno ume itekako dobro da predribla.
Nije to klasičan dribling, kao što i Iniesta ima kad krene u slalom, to je ona čuvena varka telom koju on nepogrešivo izvede svaki put ... Retko kad ja od njega vidim da on driblingom pređe igrača, uglavnom ga koristi da sačuva loptu jer manjka mu brzine, a i nema potrebe da dribla pored Mesija i Inieste, a tu su još i Pedro i Alveš ...

U svakom slučaju, Ćavi je odličan tehničar, tako da ume izvrsno da sačuva loptu kad ga protivnik pritisne.
Tehničar je perfektan, i njegova osnovna uloga je da kontroliše tok i ritam utakmice, a on to perfektno radi, jer u svakom trenutku pre nego što lopta dođe do njega on ima tri rešenja, a i ako se kojim slučajem desi da su svi zatvoreni, upravo tom varkom tela (a to i Iniesta perfektno radi) on zadržava loptu i omogućava saigračima da ugrabe slobodnog prostora, a pošto deli sjajne lopte to je već pola gola ...

Još nešto, sećaš se kad si pomenuo onaj Maradonin potez kad je grudima u skoku prebacio loptu sebi i protivniku iza leđa, i kad si rekao da verovatno niko ne može to da izvede? E, pa video sam Pelea kako je to izveo, možda još i lepše, jer je nakon toga usledio dupli pas glavama kojim je izbačena kompletna protivnikova odbrana, a zatim i gol. :D
Verujem da je Pele radio takve stvari, ali nema dovoljno snimaka njegovih, pa je možda izvodio još luđe poteze ... Onaj Maradonin dribling verovatno može neko da izvede, ali ja to nikad nisam video, ni pre ni sada ... Mesi je napravio nešto slično skoro, ali ni izbliza tako dobro kao Maradona ...

To je trenutak genijalnosti, jer to se izmišlja u trenutku ... Treba prvo izmisliti dribling, potrefiti trenutak da ga izvedeš, a onda ga izvesti bez greške ... :worth: za taj potez debelog ...

Ima li gde snimak tog Peleovog driblinga ... Ja sam čuo za još neverovatnije stvari koje je Pele radio, ali nisam još uvek našao u video zapisu ...

Walken:
Nije to klasičan dribling, kao što i Iniesta ima kad krene u slalom, to je ona čuvena varka telom koju on nepogrešivo izvede svaki put ... Retko kad ja od njega vidim da on driblingom pređe igrača, uglavnom ga koristi da sačuva loptu jer manjka mu brzine

Meni nikad ne može da promakne to kako mu je lopta praktično zalepljena za noge između primanja lopte i proigravanja saigrača. Zaista po tome ne zaostaje mnogo za bilo kojim vrhunskim tehničarem. On je iovako igračina, još da je brži, bio bi prosto nezaustavljiv sa tim ''efektom lepka'' i tim dodavanjima.

Walken:
Ima li gde snimak tog Peleovog driblinga ... Ja sam čuo za još neverovatnije stvari koje je Pele radio, ali nisam još uvek našao u video zapisu ...

Drug skinuo odnekle pa mi dao DVD, pošto on ima jako brz net pa je meni lakše da se švercujem preko njega nego da sam skidam. :D

Nego, može neki primer tih neverovatnih stvari za koje si čuo da ih je Pele radio, voleo bih da čujem, ukoliko već nisam?

Nego, može neki primer tih neverovatnih stvari za koje si čuo da ih je Pele radio, voleo bih da čujem, ukoliko već nisam?
Čuo sam da je bio u stanju da trči sa loptom, šutne loptu felšom pored protivnika, protivnik krene za njom a ona se vrati Peleu ... To još uvek nisam našao na netu, i biće đavolski teško da se pronađe, jer iako zvuči nemoguće verujem da je Kralj biou stanju to da uradi ...

Ja sam video kako je izveo nešto slično, samo bez trčanja. Primio je loptu, zafrljačio je oko lika, i vratila mu se.

Čak sam premotavao jedno deset puta da proverim da li me to oči varaju. :D

Inače, to me podseti na ovu Berkampovu majstoriju:

Što reče jedan lik: ''Mislim da stvarno nije fer da Berkamp koristi magiju tokom utakmice''. :D

Ja sam video kako je izveo nešto slično, samo bez trčanja. Primio je loptu, zafrljačio je oko lika, i vratila mu se.

Čak sam premotavao jedno deset puta da proverim da li me to oči varaju. :D

Čuo sam i za ovo, ali ne postoji pravi snimak nažalost ...

Maradona je isto radio dosta stvari koje nikad posle nisam video - imao je igrača na leđima, a lopta mu je bila loše poslata, malo je išla u stranu, majstor je ispružio noguu stranu, petom prebacio loptu iza svog igrača, u mestu se okrenuo i pokušao iz prve :worth: ... Šteta što nije bio gol ... To sigurno ima na netu, samo ne znam koji klip ...

Meni je mnogo jak jedan Puškašev pogodak, kad je bio okrenut leđima golu na nekih 20 m, i imao nekog tipa praktičnog obešenog oko vrata. I car se samo okrene i onako iz okreta raspali po lopti i pošalje je tačno tamo gde se spajaju prečka i stativa. Čovek je skinuo paučinu. I to sve sa protivničkim igračem faktički na leđima.

Video sam neke moderne napadače da pokušavaju slične šuteve, i to uz daleko blaži kontakt, i ne mogu ni da prismrde Puškašu.

Poslednja izmena:
...i predrasuda je da su tada trčkarali po terenu i imali slabašne udarece, kao što većina ljudi misli (oni koji nisu gledali i malo znaju o tome naravno)...

Zaboravih da dodam da su tad i oprema i lopta bili drugačiji, tako da je trebalo imati baš jaku nogu pa ostaviti utisak snažnog šuta.

Ne smem ni da pomislim šta bi danas radili Puškaš, Euzebio, Čarlton, Rivelinjo ili recimo, Bora Kostić. :D

Pocetkom februara vodili smo neku diskusiju na tenisu oko titula koje je na Australian Openu uzeo Federer i onih koje je uzeo jedan igrac pre 40 godina.. tako smo se dotakli i poredjenja fudbalera iz razlicitih era i nekima nije bilo jasno zasto se Pele i Maradona smatraju najvecim igracima ikada jer bi ih danasnji ''pojeli''

Razmisljao sam da pozovem vas dvojicu da ih malko razuverite :D

Elem,danas lokalni derbi sa Espanjolom

Back