F odeLJenje...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Milka narode...
šta sve čovek može da nauči ad ga muka natera...
spremam neka predavanja iz analize životnih namirnica, pa evo sad i sama učim kako se određuje recimo da li vino sadrži veštačke boje, da li je med pravi ili ima dodatu saharozu, da li je začinska aleva paprika prava ili veštak....

ali to ne znači da vas ne čitam....
samo ne postizavam da kuckam i ovde i tamo

E to bih bas volela da vidim i da mi neko objasni i pokaze koji su pravi koji laznjaci :mrgreen:
Jocika nek je ziv i zdrav lapče topče :lol:

E to bih bas volela da vidim i da mi neko objasni i pokaze koji su pravi koji laznjaci :mrgreen:
Jocika nek je ziv i zdrav lapče topče :lol:
Mislim da bi moj komsa mog`o lepo da te uputi... :D
Ih sta bi sve mogli kao nevidljivi :zper:
Jeste, ono, budes nevidljiva... i kao takva se usetas u kuhinju, napravis rucak, operes sudove.... i niko ne vidi. el da nabrajam? :mrgreen: :rotf:
/sad ce ona kaze ''pa i ovako niko ne vidi to'' ... :lol:

Poslednja izmena:
Dobro jutro

2ah8wtu.jpg

Milka narode...
šta sve čovek može da nauči ad ga muka natera...
spremam neka predavanja iz analize životnih namirnica, pa evo sad i sama učim kako se određuje recimo da li vino sadrži veštačke boje, da li je med pravi ili ima dodatu saharozu, da li je začinska aleva paprika prava ili veštak....ali to ne znači da vas ne čitam....
samo ne postizavam da kuckam i ovde i tamo

Kad već bistriš tu temu, mogla bi i nas malo da edukuješ....recimo ovo za papriku i med i mene interesuje...:) ...pa dobro, ni za vino nije loše da se zna...

Ma nisi sama, gde ćeš?
Ja sam tu, čitam blogove, spremam se u sup i opštinu sa svoja dva-tri imena, sa Tacu i nimalo živaca da podnesem sve ove šalteruše što se keze...Ja sam bre radila sa strankama, opravljala sam svakog živog...
Jocika, drago mi je da imaš novi lap-top...:zag:

dobar dan i od mene
kuj se ponovio srećno se podnovio što bi rekli u moje selo

što se tiče određivanja lažnjaka, ima za jenu istu stvar i po nekoliko zvanično priznatih metoda, ja biram one koje se rade kraće da bi u predviđenom fondu časova vežbi mogle da se urade
evo kako recimo izgleda jedna od najjednostavnijih i za rad i u pogledu sredstava

Dokazivanje veštačkog meda preko hidroksi metil-furfurola

Med se obično falsifikuje dodatkom sirupa saharoze (ili se pravi iz ovog sirupa uz dodatak arome i veštačkih boja). Ovaj falsifikat se utvrđuje određivanjem šećera, ali se može izvršiti brza i kvalitativna proba prisustva saharoze preko bojene reakcije.
Princip
Pri inverziji saharoze nastaje hidroksilmetil-furfurol koji sa rastvorom rezorcina u hlorovodoničnoj kiselini daje crveno obojenje ili crveni talog.
Reagensi
Rezorcin, svež rastvor (0.1g rezorcina se rastvori u 10 cm3 koncentrovane HCl)
Etar bez peroksida
Postupak
10g meda se izgnječi u avanu u tri maha po 1minut svaki put sa po 10 cm3 etra. Etarski ekstrakt se filtrira i ispari u porcelanskoj šolji na temperaturi ne višoj od 35◦C. Ostatku se doda nekoliko kapi rastvora rezorcina.
Neposredna pojava tamno-crvene boe koja primetno ne bledi u toku 3 sata pokazuje prisutvo hidroksi metil furfurola

dobar dan i od mene
kuj se ponovio srećno se podnovio što bi rekli u moje selo

što se tiče određivanja lažnjaka, ima za jenu istu stvar i po nekoliko zvanično priznatih metoda, ja biram one koje se rade kraće da bi u predviđenom fondu časova vežbi mogle da se urade
evo kako recimo izgleda jedna od najjednostavnijih i za rad i u pogledu sredstava

Dokazivanje veštačkog meda preko hidroksi metil-furfurola

Med se obično falsifikuje dodatkom sirupa saharoze (ili se pravi iz ovog sirupa uz dodatak arome i veštačkih boja). Ovaj falsifikat se utvrđuje određivanjem šećera, ali se može izvršiti brza i kvalitativna proba prisustva saharoze preko bojene reakcije.
Princip
Pri inverziji saharoze nastaje hidroksilmetil-furfurol koji sa rastvorom rezorcina u hlorovodoničnoj kiselini daje crveno obojenje ili crveni talog.
Reagensi
Rezorcin, svež rastvor (0.1g rezorcina se rastvori u 10 cm3 koncentrovane HCl)
Etar bez peroksida
Postupak
10g meda se izgnječi u avanu u tri maha po 1minut svaki put sa po 10 cm3 etra. Etarski ekstrakt se filtrira i ispari u porcelanskoj šolji na temperaturi ne višoj od 35◦C. Ostatku se doda nekoliko kapi rastvora rezorcina.
Neposredna pojava tamno-crvene boe koja primetno ne bledi u toku 3 sata pokazuje prisutvo hidroksi metil furfurola

mi smo u drugoj godini naradili vezba ,a sad nema nista,a volim da muckam :hahaha:
sad cemo samo da uzimamo zemlju za analizu i vodu vazduh,to skoro nijednu vezbu nemozemo da odradimo u nasoj labiratoriji jer je kao iz 18-tog veka:dash::dash:

Nešto se kroz maglu prisećam šta je to sve al' ne trudim se previše, ja sam u ratu sa laboratorijom odavno. :lol: Mislim, kad vidim pune birete, meni počnu da se tresu ruke. :roll:

I dobar dan. Tri stvari kod mene.

1. 'Bem ti :pms: isplakah se sinoć uz Orkanske visove.
2. Ono dete me preseklo juče, smorila se u kancelariji dok sam ja bila u magacinu sa kupcima pa je bez pitanja otišla u staru kuću da smara oca koji je pokušavao da odmori, da skine temperaturu. I zovi, deri se, bulji u daljinu, dok se nisam setila da imam pri ruci njenu jaknicu i lovačkog kera. :zcepanje: Kako je pomirisala jaknicu i dobila komande, nisam sigurna je li reagovala na traži ili na nađi, ali zalepila je nos za zemlju i otišla pravo pred staru kuću, stala na stepenište, gleda me iz daljine i maše repom a ne ulazi unutra iako miriše pečena piletina. Joj, kako sam je izmazila kad se vratila! :sad2: I dve kriške sira sam joj dala kao nagradu!
3.presekla sam muža, žali se da mu se suše usta a pije dosta tečnosti. Nemaš temperaturu? Onda da ideš sutra u apoteku, ta-i-ta meri šećer. Noćasu zlo doba čujem ja njega da ustaje, uključuje kompjuter, pitam ga šta radi, kaže, zabrinuo se za šećer. I krajnji zaključak je da je preterao sa Atkinsovom dijetom. :roll: Mislim, kako je počeo, ako mu je ovo sredovečna kriza (a baš se tako ponaša), ima da me nadživi! :besna:

Opet nikog nema....već sam dva puta virila, niko da dodje....:eek: :bye: ja pokosila i travu, i još ponešto uradila.... nije da samo sedim za kompom, nemojte misliti....

:bye:

E, da Mileva ono objašnjenje si lepo dala, samo to u praksi ne možemo sprovesti....ja sam se nadala da ima neki jednostavan savet , da se to prilikom kupovine prepozna....u svakom slučaju , hvala...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back