F ODELJENJCE

Ko je pomenuo grejanje?!
Bolna tačka i problem koji još uvek ne znam kako da rešim :( .
Grejanje u mojoj kući je projektovano u vreme kada nas je tu živelo šestoro... i bilo je super što je svuda toplo.
Sad sam ja sama.
U npr. dve sobe ni ne uđem danima (jer nemam šta tamo da tražim)
I inače sam u kući sve u svemu ne više od 3-4 sata dnevno (+ spavanje).
Bio majstor pre neki dan... i zajedno dođosmo do zaključka da meni neće biti toliki problem da se ugrejem (imam neke el. pećkice, eventualno bismo mogli ubaciti grejač u radijator) koliki da zaštitimo sistem od smrzavanja. Nisu toliki problem ni radijatori i cevi u kući (prvo treba da budu jako niske temperature da bi se to smrzlo, a drugo, čak i da pukne, to se relativno lako sanira) koliko kotao. A kotao je dole u garaži, svakako mnogo više izložen mrazu i potencijalnom smrzavanju...
Vaditi vodu iz čitavog sistema je posao u koji baš i ne bih da se upuštam (ako baš ne moram) pa ostaje varijanta da se u sistem ubaci antifriz.
Za to čekam drugog majstora...

Što se Done tiče, hvala vam na podršci... Znam da ste tu i znam da razumete...
Dodatni problem (meni) stvaraju ranija iskustva sa njenim lečenjima... i ne samo njenim...
Naš veterinar je otišao iz Zrenjanina i sad je vodim u ordinaciju koja je prilično dobro opremljena ... zbog čega sam je i odabrala.
Veterinar je OK, i nije problem u njemu, već u meni i mojim traumama.
Dilema je da li da se oslonim na njegovo mišljenje i prepustim mu njeno kompletno lečenje ili da je, ipak, vozim na Veterinarski... ?
Prednosti (i nedostataka) ima i jedno i drugo: ovde mi je naravno mnogo jednostavnije i praktičnije da to odradim, ali nije ni Beograd preko sveta...
Videćemo večeras kad joj odradi ostatak pregleda šta kažu rezultati o njenom opštem zdravstvenom stanju pa ću morati da odlučim...

cIC MI NA SILU NAMAZALA NOkte s neki mLogo lep lak.....msm lepo miriše.....ja nežu jer je boja prejaka za mene al ona zapela ko magare...ciklama boja koja se dala u vrisak :zcepanje:
sad se suši i ja kuckam lagano i svaki put kad pogledam u tastaurutu tj. prste uplašim se :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Doni urađena analiza krvi... OK su. Ima nekih povišenih parametra što on povezuje sa (verovatnim) oštećenjem jetre i bubrega... U kakvoj je to vezi sa cistom na jajniku i gnojnom matericom - ne znam, tek njegov savet je da se operacija obavi što pre... Zakazali smo za sutra u 18h...
Da li je to najpametnija i najbolja odluka - ne znam, ali verujem da će biti sve u redu...

Doni urađena analiza krvi... OK su. Ima nekih povišenih parametra što on povezuje sa (verovatnim) oštećenjem jetre i bubrega... U kakvoj je to vezi sa cistom na jajniku i gnojnom matericom - ne znam, tek njegov savet je da se operacija obavi što pre... Zakazali smo za sutra u 18h...
Da li je to najpametnija i najbolja odluka - ne znam, ali verujem da će biti sve u redu...

pametna odluka. Gnoj ne ume da čeka dušo :zag:
Mislimo na vas dve i maca i ja......pozfravi od njega i kaže da izmaziš Donu

Kod mene opet loše vesti :(
Sad smo došle od veterinara... Odvela sam Donu jer se stalno liže... ne uspavam čak ni da ocenim - gde?!
Nekad spava savijene kao kifla... što ukazuje na to da je boli stomak.
Inače delue OK osim što je još više razmažena. Jede normalno, vodu pije normalno, temperaturu nema.
Najpre su ustranovili da je sama iscedila paranalnu žlezdu... još se cedilo kod njih.
Postoji i iscedajk iz vagine... pa su videli da ima i mleka... znači neki vid "lažne trudnoće".
Onda je uključio UZ... i uzeli su bris iz vagine.
Ispostavilo se da ima cistu i to veliku na desnom jajniku, gnoj u materici (dakle piometra) kao i veliku količinu bakterija i još više gljivica.
Predlog je da se izvrši operacija praktično sterilizacija jer se cista na jajniku u zemlji Srbiji ne leči (bar tako kaže veterinar, svakako ću se ja konsultovati sa još nekim.
Trebalo bi da je sutra odvedem da joj uzmu krv, urade rendgen stomaka (zbog srca, jetra i ne znam čega još) pa da konačno donesemo odluku .
Vraćam se sa njom odande, ona trčka, vesela, šašava kakva je i ne mogu da verujem da je zapravo ozbiljno bolesna :(
Svakako ima dosta godina i svakako nisam uspela da joj "uhvatim" teranje tako da sam već odustala od parenja i kučića što će reći da mi sama sterilizacija ne pada teško, ali se naravno plašim i tužna sam i... ne mogu da zamislim da joj se može desiti nešto loše...

i ja bih trebala da sterilišem Donu
al sve odlažem, ne znam ni ja zašto
Miša, naš prijatelj veterinar to radi ya dž. ne što smo prijatelji, već
radi to za neko udruženje i vlasničke i nevlasničke pse
odradio je do sada na stotine sterilizacija
čak je letos moja Ana i bila sa njim nekoliko dana u sali dok je toradio
tako da me baš ništa ne bi trebalo da sprečava
a opet....

dobro veče svima
inače eto mene sutra u Kragujevcu
jedna koleginica sa biologije doktorira sutra pa idem na odbranu....

mislim da nije Monika u pitanju, ali nema veze, bitno je da ide ta steriliyacija

inače Baja mi je zakaso opasno
izgleda da je napatio neku vašku
tako da ne jednom delu tela ima dlaku promenjenog kvaliteta, kao spaljenu
traba da ih naprskam onim ampulama, mislim da se yovu neostemi, kupila sam, lai mnoooogo je hladno
pa mi žao da se ne smrznu
a i da ne padne kiša pa džabe sve
tako da će to verovatno sutra da odradi Alfa

Bice Dona dobro, to je trebao odma da uradi ali mora i krv da se vadi ipak
i bice sve ok
sigurno
ja sam Lejki odlagala pa eto, bilo na kraju sve ok ali sam je kljukala konjskim mesom, za brzi oporavak

ja sam inace ljuta besna povredjena ponizena i uvredjena
nisam pametna sta da radim ali uopste

i ja bih trebala da sterilišem Donu
al sve odlažem, ne znam ni ja zašto
Miša, naš prijatelj veterinar to radi ya dž. ne što smo prijatelji, već
radi to za neko udruženje i vlasničke i nevlasničke pse
odradio je do sada na stotine sterilizacija
čak je letos moja Ana i bila sa njim nekoliko dana u sali dok je toradio
tako da me baš ništa ne bi trebalo da sprečava
a opet....

dobro veče svima
inače eto mene sutra u Kragujevcu
jedna koleginica sa biologije doktorira sutra pa idem na odbranu....
Sve razumem... i ja tačno znam da ćemo to "jednom" morati da uradimo a nikako da odlučim...
U stvari što je mlađa i u boljoj kondiciji - bolje je.
Što se besplatne sterilizacije tiče, tu je ovaj naš veterinar ispao malo ... hmmm... ne znam kako bih to nazvala.
Kada smo pre mesec dana bili zbog proliva, napomenuo je da u saradnji sa Monikom Brukner radi besplatnu sterilizaciju kuja.
Kad smo bili na kontroli, kad je Doni već bilo dobro, pitao me je da li sam razmišljala o sterilizaciji i napomenuo kako, ukoliko ne planiram da je parim, to treba da se uradi...
Kada se ovo sad zakomplikovalo, nakon što sam platila UZ pregled i neki sirup koji mi je prošli put dao i nije odmah naplatio, pitala sam koliko će me sve ovo koštati.
Odgovor je bio: "Oko 6000 zajedno sa postoperativnom terapijom"
Znači, ovo se sad više ne ubraja u sterilizaciju, već u operaciju i ako se sve svodi na isto...
Ako gledam moralno, uz činjenicu da Dona jeste vlasnički pas, da sterilizaciju radimo u okviru lečenja - meni je to OK.
Sa druge strane, sve što mi i najmanje miriše na veterinarsku "alavost" uključuje mi alarm i pitam se da li se tu u prvi plan stavlja zdravlje životinje ili njihova/njegova zarada...
I baš me "žulji" ne toliko činjenica da baš i nisam pri parama (a kad jesam ;) ) i da mi se baš i ne plaća ono što se ne mora, nego upravo gore postavljeno pitanje...

PS Evo i obaveštenja:

Poslednja izmena:
pametna odluka. Gnoj ne ume da čeka dušo :zag:
Mislimo na vas dve i maca i ja......pozfravi od njega i kaže da izmaziš Donu
Hvala vam :heart:
Dona ovih dana i ne radi ništa drugo nego se mazi :zcepanje:
Novitet joj je da, kad se ja smestim za spavanje, nađe moju ruku i ugnjezdi se tako da joj glava leži u mojoj šaci :zcepanje:
Nekad se malo, jedva čujno požali mumlanjem, ali čim je pomilujem - stane.
Ludo kuče načisto!

Bice Dona dobro, to je trebao odma da uradi ali mora i krv da se vadi ipak
i bice sve ok
sigurno
ja sam Lejki odlagala pa eto, bilo na kraju sve ok ali sam je kljukala konjskim mesom, za brzi oporavak

ja sam inace ljuta besna povredjena ponizena i uvredjena
nisam pametna sta da radim ali uopste
Šta se tebi loše desilo?
Dona nije sterilisana kao mlada jer sam razmišljala o tome da ipak ostavi potomstvo... ali nekako nikad nije bio trenutak.
Posle joj se teranje skoro sasvim izgubilo, kad sam ga "uhvatila" i konačno rešila da je parim, ispostavilo se da nije sve u redu, pa se zakomplikovalo sa babezijom.
Tada joj je rađen detaljan pregled na Veterinarskom fakultetu i savet Vlade Magaša je bio da je ne sterilišem... odnosno da za tim nema potrebe.
"sadržaj" (on se tako izrazio) koji se tada nalzio u materici izlečili smo najobičnijim pentreksilom.
Prethodno je, lokalni veterinar je nakon UZ predlega tvrdio da je u pitanju "jaka piometra" i insistirao na hitnoj operaciji (hvala Bogu pa sam u poslednjem trenutku odustala - jer je primarna bolest u tom momentu bila babezija).
Nemajući pojma o čemu se tačno radi, pitala sam najdirektnije da li će se problemi sa matericom ponavljati, odgovor je bio: "To niko ne zna. Ne postoji ni manja ni veća verovatnoća da se to desi nego kod bilo kog drugog psa".
Dve i po godine nisam primetila da ima neki problem... osim što nije imala teranje, ili je sve bilo toliko diskretno da nisam primetila.
U svakom slučaju, očito da više ne treba odlagati...

Šta se tebi loše desilo?
Dona nije sterilisana kao mlada jer sam razmišljala o tome da ipak ostavi potomstvo... ali nekako nikad nije bio trenutak.
Posle joj se teranje skoro sasvim izgubilo, kad sam ga "uhvatila" i konačno rešila da je parim, ispostavilo se da nije sve u redu, pa se zakomplikovalo sa babezijom.
Tada joj je rađen detaljan pregled na Veterinarskom fakultetu i savet Vlade Magaša je bio da je ne sterilišem... odnosno da za tim nema potrebe.
"sadržaj" (on se tako izrazio) koji se tada nalzio u materici izlečili smo najobičnijim pentreksilom.
Prethodno je, lokalni veterinar je nakon UZ predlega tvrdio da je u pitanju "jaka piometra" i insistirao na hitnoj operaciji (hvala Bogu pa sam u poslednjem trenutku odustala - jer je primarna bolest u tom momentu bila babezija).
Nemajući pojma o čemu se tačno radi, pitala sam najdirektnije da li će se problemi sa matericom ponavljati, odgovor je bio: "To niko ne zna. Ne postoji ni manja ni veća verovatnoća da se to desi nego kod bilo kog drugog psa".
Dve i po godine nisam primetila da ima neki problem... osim što nije imala teranje, ili je sve bilo toliko diskretno da nisam primetila.
U svakom slučaju, očito da više ne treba odlagati...

hmm..
ja znam da je Lea imala i posle sterilizacije ona krvarenja, periodicno, i da su na vet faxu rekli da na ultrazvuku nema niceg, znaci sve je povadjeno ali su opet trazili da je otvaraju i cackaju po njoj jer postoji mogucnost da je ostao deo jajnika pa zato krvari, a bubreyi i besika naravno cisti.
Nisu hteli ni krv da joj vade, kao nema potrebe
ali je tom zadnjom terapijom panklavom da kucnem kuckuckuc reseno da nema ni iscedak ni krv, ynaci da je bila infekcija
a inace joj je ulaz ostavljen duzi, a sto, nemam pojma, pa je ustvari to stvaralo problem

Back