EZ spin motor

king kong

Aktivan član
Poruka
1.134
Interesantna rotirajuća 'igračka', napravio sam ih nekoliko komada, i pre sam ih pravio ali tokom preseljenja mi se podrndalo,
pa sam opet pravio

Jednostavan princip, potrebno je samo što tanja bakarna žica radi većeg otpora, reed switch, magneti, osovina i rotor koji bi u principu trebao da bude što laganiji
zbog što lakšeg obrtnog momenta.

Poenta je da se koristi što slabije napajanje ( voltaža, amperaža) da bi se motorče okretalo što duže koje može biti i nekoliko godina bez prekida

Ovo je sa jutuba, nekom prilikom postaviću i moje motorčiće
-------
Sjajna naprava za ispitivanje elektromagnetizma, elektrodinamike i magnetizma, efekte rotacije, impulsa, zakona indukcije itd...

Ja ovo zovem pseudo-perpetum mobile jer može da radi i na male solarne ćelije pa čak i na jedan kondenzator

nešto više i detaljnije o ovome , u sledećim epizodama pisanja...

ovaj je u fazi izrade
-------------

žica - 0.1mm četiri kalema od špulne šivaće mašine - svaki kalem po ~350 oma otpora serisjki vezano u zbiru ~1400 oma

12 neodimium magneta na disku 10x3 mm, dva pravougaona neodimium magneta kao nosači za osovinu (magnetnom silom drži osovinu rotora)
podnožje osovine je na staklenoj pločici zbog malog trenja

crni disk (rotor) je od sekača za picu, osovina rotora je žica od kišobrana, postolje ploča od bambusa

IMG_20251022_133623.jpg

IMG_20251022_133659.jpg

nastaviće se...............

interesantno je jako, volim magnete i njihovu međusobnu interakciju i sa elektricitetom
inače oduvek sam voleo da pravim te obrtaljke, klackalice, klatna, impulsne aparate, tesline kalemove, visokonaponske transfrmatore,
galvanometre sa obrtnim kalemom itd itd.....

ova naprava je super pogodna za proučavanje magnetizma, elektromagnetizma, vezu između magneta i elektriciteta,
mehanike rotacije, balansa mehaničke i elektro rezonance itd itd...

dobra je stvar proučavajući ovu 'mašineriju' dobar je motiv za istraživanje povećanja efikasnog iskorištenja motora,
i naravno jbg večiti san snova je Perpetum Mobile..ma koliko na to odmahivali glavom, negde u (pod)svesti je ta ideja usađena onima koji su ušli u krug "pakla" sa ovim mašinama

u principu nije teško napraviti ovo samo što zahteva relativno malo više strpljenja oko podešavanja reed switcha i balansa magneta na disku
ima više varijanti ovog motorčeta, kao i čuveni Bedini motor-generator...to ću nekim narednim projektima opet da pravim pošto mi se sve bilo razbucalo tokom selidbe
--------------

biće još dosta toga --- Ipak se okreće

G.Galilej

interesantno je jako, volim magnete i njihovu međusobnu interakciju i sa elektricitetom
inače oduvek sam voleo da pravim te obrtaljke, klackalice, klatna, impulsne aparate, tesline kalemove, visokonaponske transfrmatore,
galvanometre sa obrtnim kalemom itd itd.....

ova naprava je super pogodna za proučavanje magnetizma, elektromagnetizma, vezu između magneta i elektriciteta,
mehanike rotacije, balansa mehaničke i elektro rezonance itd itd...

dobra je stvar proučavajući ovu 'mašineriju' dobar je motiv za istraživanje povećanja efikasnog iskorištenja motora,
i naravno jbg večiti san snova je Perpetum Mobile..ma koliko na to odmahivali glavom, negde u (pod)svesti je ta ideja usađena onima koji su ušli u krug "pakla" sa ovim mašinama

u principu nije teško napraviti ovo samo što zahteva relativno malo više strpljenja oko podešavanja reed switcha i balansa magneta na disku
ima više varijanti ovog motorčeta, kao i čuveni Bedini motor-generator...to ću nekim narednim projektima opet da pravim pošto mi se sve bilo razbucalo tokom selidbe
--------------

biće još dosta toga --- Ipak se okreće

G.Galilej
Jesi li clan neke grupe,ili to tadis sam?

Steta,takav talenat bi trebao da se zabelezi u siroj javnosti.Ne samo u Srbiji,vec i dalje.
Hvala puno na lepim rečima, ne znam šta da kažem, ovo me jako opušta i ujedno pravi mi fokus da se usredsredim na tu materiju u svom ovom svetskom ludilu

radim te stvari dugi niz godina, to mi dođe nešto kao nekom jutarnja kafa uz novine...uživancija, nije to baš ništa toliko veličanstveno,
ali još jednom - Hvala puno !!

:pivce:

Hvala puno na lepim rečima, ne znam šta da kažem, ovo me jako opušta i ujedno pravi mi fokus da se usredsredim na tu materiju u svom ovom svetskom ludilu

radim te stvari dugi niz godina, to mi dođe nešto kao nekom jutarnja kafa uz novine...uživancija, nije to baš ništa toliko veličanstveno,
ali još jednom - Hvala puno !!

:pivce:
Jeste to i te kako dobra stvar,ali mislim,kada bi radio sa vise osoba,da bi svako moga da da svoj doprinos i da se te stvari pojacaju,a i naprave bolje.Inace to je veoma dobro i treba da uzivas u tome,jer pravis prave stvari.

Back