EZ spin motor

king kong

Aktivan član
Poruka
1.141
Interesantna rotirajuća 'igračka', napravio sam ih nekoliko komada, i pre sam ih pravio ali tokom preseljenja mi se podrndalo,
pa sam opet pravio

Jednostavan princip, potrebno je samo što tanja bakarna žica radi većeg otpora, reed switch, magneti, osovina i rotor koji bi u principu trebao da bude što laganiji
zbog što lakšeg obrtnog momenta.

Poenta je da se koristi što slabije napajanje ( voltaža, amperaža) da bi se motorče okretalo što duže koje može biti i nekoliko godina bez prekida

Ovo je sa jutuba, nekom prilikom postaviću i moje motorčiće
-------
Sjajna naprava za ispitivanje elektromagnetizma, elektrodinamike i magnetizma, efekte rotacije, impulsa, zakona indukcije itd...

Ja ovo zovem pseudo-perpetum mobile jer može da radi i na male solarne ćelije pa čak i na jedan kondenzator

nešto više i detaljnije o ovome , u sledećim epizodama pisanja...

ovaj je u fazi izrade
-------------

žica - 0.1mm četiri kalema od špulne šivaće mašine - svaki kalem po ~350 oma otpora serisjki vezano u zbiru ~1400 oma

12 neodimium magneta na disku 10x3 mm, dva pravougaona neodimium magneta kao nosači za osovinu (magnetnom silom drži osovinu rotora)
podnožje osovine je na staklenoj pločici zbog malog trenja

crni disk (rotor) je od sekača za picu, osovina rotora je žica od kišobrana, postolje ploča od bambusa

IMG_20251022_133623.jpg

IMG_20251022_133659.jpg

nastaviće se...............

interesantno je jako, volim magnete i njihovu međusobnu interakciju i sa elektricitetom
inače oduvek sam voleo da pravim te obrtaljke, klackalice, klatna, impulsne aparate, tesline kalemove, visokonaponske transfrmatore,
galvanometre sa obrtnim kalemom itd itd.....

ova naprava je super pogodna za proučavanje magnetizma, elektromagnetizma, vezu između magneta i elektriciteta,
mehanike rotacije, balansa mehaničke i elektro rezonance itd itd...

dobra je stvar proučavajući ovu 'mašineriju' dobar je motiv za istraživanje povećanja efikasnog iskorištenja motora,
i naravno jbg večiti san snova je Perpetum Mobile..ma koliko na to odmahivali glavom, negde u (pod)svesti je ta ideja usađena onima koji su ušli u krug "pakla" sa ovim mašinama

u principu nije teško napraviti ovo samo što zahteva relativno malo više strpljenja oko podešavanja reed switcha i balansa magneta na disku
ima više varijanti ovog motorčeta, kao i čuveni Bedini motor-generator...to ću nekim narednim projektima opet da pravim pošto mi se sve bilo razbucalo tokom selidbe
--------------

biće još dosta toga --- Ipak se okreće

G.Galilej

interesantno je jako, volim magnete i njihovu međusobnu interakciju i sa elektricitetom
inače oduvek sam voleo da pravim te obrtaljke, klackalice, klatna, impulsne aparate, tesline kalemove, visokonaponske transfrmatore,
galvanometre sa obrtnim kalemom itd itd.....

ova naprava je super pogodna za proučavanje magnetizma, elektromagnetizma, vezu između magneta i elektriciteta,
mehanike rotacije, balansa mehaničke i elektro rezonance itd itd...

dobra je stvar proučavajući ovu 'mašineriju' dobar je motiv za istraživanje povećanja efikasnog iskorištenja motora,
i naravno jbg večiti san snova je Perpetum Mobile..ma koliko na to odmahivali glavom, negde u (pod)svesti je ta ideja usađena onima koji su ušli u krug "pakla" sa ovim mašinama

u principu nije teško napraviti ovo samo što zahteva relativno malo više strpljenja oko podešavanja reed switcha i balansa magneta na disku
ima više varijanti ovog motorčeta, kao i čuveni Bedini motor-generator...to ću nekim narednim projektima opet da pravim pošto mi se sve bilo razbucalo tokom selidbe
--------------

biće još dosta toga --- Ipak se okreće

G.Galilej
Jesi li clan neke grupe,ili to tadis sam?

Steta,takav talenat bi trebao da se zabelezi u siroj javnosti.Ne samo u Srbiji,vec i dalje.
Hvala puno na lepim rečima, ne znam šta da kažem, ovo me jako opušta i ujedno pravi mi fokus da se usredsredim na tu materiju u svom ovom svetskom ludilu

radim te stvari dugi niz godina, to mi dođe nešto kao nekom jutarnja kafa uz novine...uživancija, nije to baš ništa toliko veličanstveno,
ali još jednom - Hvala puno !!

:pivce:

Hvala puno na lepim rečima, ne znam šta da kažem, ovo me jako opušta i ujedno pravi mi fokus da se usredsredim na tu materiju u svom ovom svetskom ludilu

radim te stvari dugi niz godina, to mi dođe nešto kao nekom jutarnja kafa uz novine...uživancija, nije to baš ništa toliko veličanstveno,
ali još jednom - Hvala puno !!

:pivce:
Jeste to i te kako dobra stvar,ali mislim,kada bi radio sa vise osoba,da bi svako moga da da svoj doprinos i da se te stvari pojacaju,a i naprave bolje.Inace to je veoma dobro i treba da uzivas u tome,jer pravis prave stvari.

Jeste to i te kako dobra stvar,ali mislim,kada bi radio sa vise osoba,da bi svako moga da da svoj doprinos i da se te stvari pojacaju,a i naprave bolje.Inace to je veoma dobro i treba da uzivas u tome,jer pravis prave stvari.
to je tačno, timski rad je produktivniji, ali za sad najbolje funkcionišem solo što ne znači da ja znam najbolje,
nego eto, jednostavno mi je to u okviru hobija i nekog mog 'ludog' entuzijazma

evo jednog kratkog videa, preliminarno, nije još sve završeno ima tu još da se odradi dosta toga

napravio sam neke izmene, tj probe, zamenio sam male nedim magnete sa većim feritnim, bolje drže balans iako je poželjnije da
budu jaki magneti zbog osetljivosti struje i malo sam pofarbao da razbijem monotoniju

ispod lampe je jedna solarna pločica od 3v, simulirao sam Sunce pošto će najverovatnije da radi na solar ili u kombinaciji sa punljivom baterijom

U svakom slucaju,dobar si i ide ti to.nastavi i sa novitetima.Nemoj ostati samo na tim stvarima,rasiri malo novitete.Kad vec ide i volis to.I normalno podeli sa nama,jer je veoma zanimljivo.
ovo je samo 'kap u moru' od svega što sam radio i pravio zadnjih 30 god.

trenutno mi je sada ovo aktuelno i imam fokus na ove stvarčice, posle se to nadovezuje i proširuje vremenom,
recimo mic po mic, pa zaglavim na izradi radio prijemnika ili pak na Tesline visokonaponske transformatore visokih frekvencija ili recimo "komunikacija sa biljkama" (ispitivanje strujnih impulsa, ponašanje, reakcija)...

stigle su mi skoro neke elektronske komponente sa Amazona i Aliexpresa za to polje zanimacije ali to za sada čeka u ćošku...to sam davno bio krenuo da radim pa jbg životne okolnosti i obaveze su me prekinule u tome, ali vratću se

nekada sam radio na više polja elektrike i elektronike simultano "istovremeno" ali to nije dobro jer se rasplinjuje mnogo sopstvene energije i gubi se fokus
-------------

idemo, samo polagacko (što bi govorio moj deda), važna je kreacija i saznavanje jer bez toga, život ume da bude baš suvoparan

Back