Express Entry / Expression of Interest Canada

Pozdrav svima i od mene :) Konacno procitah celu temu.
Pre svega hvala svima na moru informacija. Odlicni ste. Nadam se da cete uspeti u ostvarenju cilja - odlazak u Kanadu.
Cestitke clanovima koji su vec otisli i zapoceli nove epizode zivota tamo :D
Ja naravno imam pitanja, kao i svi koji su na pocetku sto se tice ove price.
Muz i ja imamo po 27 godina. Oboje zavrsili master na Fakuktetu sporta. Sto se tice radnog iskustva u struci, imamo ga, ali znato kako to ide u ovoj nasoj struci - jedan klub, drugi klub... malo fitnes... sve je to izmiksano. Naravno o prijavi da ne pricamo ( rad na crno), osim sto sam ja radila na faxu godinu ipo dana kao saradnik, ali sam bila prijavljena samo 1 godinu. I to je sve od legalnog radnog staza.
Za pocetak, evo nekih od mojih pitanjca:
-Da li je neko slao "difovske" diplome na WES?
-Kad se pravi CIC account potrebna je diploma i rezultati IELTS-a? Kada se ubacuje radno iskustvo? Shvatam da broj bodova zavisi i od radnog iskustva.
Hvala svima ;)

Pozdrav! Za difovske diplome ne znam kako prolaze, ali ti mogu reci da ti za profil treba dokument iz WES i IELTS sertifikat. U profil se takodje upisuje i radno iskustvo, koje mora biti u jednom od zanimanja sa njihove NOC liste. Tu listu kao i crs calculator imas na cic sajtu, dobro ga prouci i skontaces gde si sa poenima, i da li se uklapas u celu pricu...ukratko to je to ;)
Sto se tice radnog iskustva, sigurno mnogi imaju slican problem...kontam da svako u profil upise samo ono iskustvo koje moze dokazati na nacin koji je propisan od strane cic...

Ćao svima! Zanima me da li na forumu ima psihologa koji su završili fax po starom programu i koji su slali diplomu na nostrifikaciju i koji mi mogu dati informaciju da li na faxu treba da vadim i plan i program svakog predmeta ponaosob ili je dovoljan samo spisak predmeta sa ocenama i fondom časova. Ono sa planom i programom je preobimno i čisto sumnjam da u WES-u to neko iščitava.... Hvala unapred!

Ćao svima! Zanima me da li na forumu ima psihologa koji su završili fax po starom programu i koji su slali diplomu na nostrifikaciju i koji mi mogu dati informaciju da li na faxu treba da vadim i plan i program svakog predmeta ponaosob ili je dovoljan samo spisak predmeta sa ocenama i fondom časova. Ono sa planom i programom je preobimno i čisto sumnjam da u WES-u to neko iščitava.... Hvala unapred!

Pozdrav. Ja nisam tvoje struke ali sam imao isti problem sa tim papirima (zaposleni na mom fakultetu nisu znali kako se koji papir vodi :) ) pa sam poslao samo diplomu i spisak ocena, bez plana i programa (realno, nisam hteo da prevodim tu knjigu koja ima više od 50 stranica :) ), i sve je prošlo kako treba.

Tako da slobodno samo diploma i spisak ocena.

Zdravo svima,

imam pitanje, tj. dilemu pa rek'o da podelim sa vama, ako neko moze eventualno da mi pomogne.

Postoji opcija da odemo u Kanadu preko family sponsorhip programa pa je moje pitanje da li taj program ide preko EE ili ne?
Nigde na CIC sajtu nisam mogao naci ovu informaciju, negde je cak family sponsorhip odvojena sekcija kao EE program.
Kada se navode uslovi za aplikaciju svugde se navodi sta sponzor mora da ispunjava a nigde sta mi moramo ovde da imamo, tj. ispunjavamo (jezik, obrazovanje, novac, to nista nema).
Po meni je logicno da ovo nije EE, nego zaseban imigracioni program.

Da li se neko mozda susretao sa ovim, ili je daj Boze ovako uspeo da ode pa da me prosvetli :)
Hvala unapred.
Pozdrav

Pozz svima! Polako se spremamo da u julu stignemo u Kanadu. Ovo je pitanje za sve koji su već sleteli: kako ste prebacili novac iz naše u neku kanadsku banku pre odlaska? Ili ste uspeli da nađete neku banku koja postoji i u Srbiji i tamo i koja nudi mogućnost da novac podižete iz inostranstva? I da li su vam tražili proof of fands prilikom ulaska u zemlju? Hvala unapred!

Pozz svima! Polako se spremamo da u julu stignemo u Kanadu. Ovo je pitanje za sve koji su već sleteli: kako ste prebacili novac iz naše u neku kanadsku banku pre odlaska? Ili ste uspeli da nađete neku banku koja postoji i u Srbiji i tamo i koja nudi mogućnost da novac podižete iz inostranstva? I da li su vam tražili proof of fands prilikom ulaska u zemlju? Hvala unapred!

Ja prilikom selidbi iz jedne drzave u drugu, a stvarno mi se to desavalo vise puta, novac uvek saljem na isti nacin, prebacim sa svog racuna na racun mog oca, koji je isto preko sto je manje bitno i onda kad se preselim i otvorim novi racun u novoj drzavi, on mi te pare uplati. Ovako se plati dva puta fee, sto je cinjenica ali je meni tako najsigurnije. Ne znam kako bih drugacije, ali mi nikada nisu trazili proof of funds, niti su me ikada pitali koliko imam para kod sebe.

Zdravo svima,

imam pitanje, tj. dilemu pa rek'o da podelim sa vama, ako neko moze eventualno da mi pomogne.

Postoji opcija da odemo u Kanadu preko family sponsorhip programa pa je moje pitanje da li taj program ide preko EE ili ne?
Nigde na CIC sajtu nisam mogao naci ovu informaciju, negde je cak family sponsorhip odvojena sekcija kao EE program.
Kada se navode uslovi za aplikaciju svugde se navodi sta sponzor mora da ispunjava a nigde sta mi moramo ovde da imamo, tj. ispunjavamo (jezik, obrazovanje, novac, to nista nema).
Po meni je logicno da ovo nije EE, nego zaseban imigracioni program.

Da li se neko mozda susretao sa ovim, ili je daj Boze ovako uspeo da ode pa da me prosvetli :)
Hvala unapred.
Pozdrav

Ne znam da li ide preko EE niti imam bilo kakvo iskustvo sa tim, ali jedna ideja kako da saznate je mozda da probate da kontaktirate imigracione advokate u Kanadi koji daju besplatne savete. Ja sam pre neki dan zvala par njih u Kanadi iz Srbije, bilo je vezano za drugaricu koja ima neka pitanja u vezi odlaska u Kanadu a ne prica Engleski i bili su krajnje ljubazni, ukratko uspela sam da saznam sta sam htela i ovi prvi razgovori su bili besplatni. Srecno u svakom slucaju.

Cestitam! Vi bese dolazite u Toronto?
Mi smo novac poneli u kesu. Mozda nije bas najsrecnija opcija, ali nam se tako cinilo najjednostavnije. Naravno, zavisi i koliki iznos je u pitanju. Kada smo sleteli, pitali su koliko novca nosimo ali nam niko nije trazio dokaze niti su nas pretresali :)

Inace, nama se pre neki dan navrsilo mesec dana u Kanadi. Kada se sve sabere i oduzme, mi smo prezadovoljni za sada :)

Veliki pozdrav svima!

Ja prilikom selidbi iz jedne drzave u drugu, a stvarno mi se to desavalo vise puta, novac uvek saljem na isti nacin, prebacim sa svog racuna na racun
mog oca, koji je isto preko sto je manje bitno i onda kad se preselim i otvorim novi racun u novoj drzavi, on mi te pare uplati. Ovako se plati dva puta fee, sto je cinjenica ali je meni tako najsigurnije. Ne znam kako bih drugacije, ali mi nikada nisu trazili proof of funds, niti su me ikada pitali koliko imam para kod sebe.

Aha, ok. Znači ključ je pronaći nekog bliskog tamo kome se mogu prebaciti pare. Hvala za savet!

Cestitam! Vi bese dolazite u Toronto?
Mi smo novac poneli u kesu. Mozda nije bas najsrecnija opcija, ali nam se tako cinilo najjednostavnije. Naravno, zavisi i koliki iznos je u pitanju. Kada smo sleteli, pitali su koliko novca nosimo ali nam niko nije trazio dokaze niti su nas pretresali :)

Inace, nama se pre neki dan navrsilo mesec dana u Kanadi. Kada se sve sabere i oduzme, mi smo prezadovoljni za sada :)

Veliki pozdrav svima!

Znači slamarica je isto opcija. Mi nosimo onaj minimum što zahtevaju za četvoročlanu porpodicu. Negde sma pročitala da se može izneti maksimum 10000 evra u kešu iz Srbije. Sad ne znam da li je to po osobi ili po porodici, moram se raspitati...Razmotrićemo i tu opciju, svakako je bolje jer nema plaćanja nikakvih ogromnih fees.

Da, idemo u Toronto. Jeste i vi tamo? Mi tražimo sad stan u Etobicoke-u. Jako mi je drago da čujem da ste super zadovoljni! Puno ohrabruju pozitivna iskustva!!!

Znači slamarica je isto opcija. Mi nosimo onaj minimum što zahtevaju za četvoročlanu porpodicu. Negde sma pročitala da se može izneti maksimum 10000 evra u kešu iz Srbije. Sad ne znam da li je to po osobi ili po porodici, moram se raspitati...Razmotrićemo i tu opciju, svakako je bolje jer nema plaćanja nikakvih ogromnih fees.

Da, idemo u Toronto. Jeste i vi tamo? Mi tražimo sad stan u Etobicoke-u. Jako mi je drago da čujem da ste super zadovoljni! Puno ohrabruju pozitivna iskustva!!!

Mi nikad nismo nosili toliko kesa kod sebe bas iz tog razloga sto mogu da ti oduzmu ako provale da nosis vise. Kad tako gledam fee koji platim i nije nesto a ovako em nemam toliko para kod sebe, em ne razmisljam da mogu da mi uzmu. A mi smo imali vise od tih 10000 pa bas nismo hteli da rizikujemo. Sa druge strane nikad nas niko nije pitao da li imamo i koliko para kod sebe, tako da good luck sta god da odlucite :)

Hvala Mia07.
Jos kad bi mi dala neki kontakt ili ime tog ljubaznog advokata? :)

Uh pa ne secam se imena, ali evo sta sam ja radila. Izlistala sam immigration lawyers u Torontu jer je taj grad vezan za moju drugaricu i krenula da zovem redom sve koji su imali varijantu free advice za poziv. Prva dva broja mi se javila automatska sekretarica i tu sam ostavila podatke da mi se oni jave, ali kod treceg broja mi se javila sekretarica i kad me je saslusala rekla ja da je pitanje takvo da ce mi se odmah javiti advokat sto i jeste i pomogla mi oko pitanja. Cini mi se da je i vaseg pitanje takvo da ce vas ako nista uputiti sta dalje. Ne moras da ih zoves, mozes i email da posaljes. Inace koga zanima spektar cena za prve konsultacije ide od 150 do 500 can dolara koliko su mi posle rekli kad sam razgovarala sa njima.

Treba mi mala pomoc oko WES-a ako je neko bio u slicnoj situaciji. Naime, trebam da posaljem diplomu na verifikaciju ali ja uz tu diplomu nemam Academic Transcript. Jednostavno su meni priznali ocene sa prethodno stecenog zvanja i ja za najvisi nivo obrazovanja nemam academic transcript. Sad sta je meni problem, kako ja ovima u WES-u da objasnim da je meni to povezano i da su ovi drugi prihvatili transcript ovih prvih kad su u pitanju dve razlicite zemlje na dva razlicita kontinenta? Da li je neko imao slican problem i kako ovo moze da se resi? Kontaktirala bih ja njih da im objasnim moju situaciju ali ne rade telefonske pozive a na email mozes da ih kontaktiras tek kad im vec posaljes dokumenta i uplatis sve. Svaki predlog mi je dobrodosao jer ne mogu vec danima da smislim sta da radim.

U Kanadu mozes da uneses max CAD 10 000 po osobi. E sada, ne znam kako to ide sa decom. Ali kao sto rekoh, niko nas nije pretresao niti su nam trazili nekakav dokaz. Jeste malo stresno kada znas da sav novac koji imas nosis sa sobom, ali nama je to bila jedina opcija u tom momentu.
Mi smo u Torontu.

- - - - - - - - - -

Treba mi mala pomoc oko WES-a ako je neko bio u slicnoj situaciji. Naime, trebam da posaljem diplomu na verifikaciju ali ja uz tu diplomu nemam Academic Transcript. Jednostavno su meni priznali ocene sa prethodno stecenog zvanja i ja za najvisi nivo obrazovanja nemam academic transcript. Sad sta je meni problem, kako ja ovima u WES-u da objasnim da je meni to povezano i da su ovi drugi prihvatili transcript ovih prvih kad su u pitanju dve razlicite zemlje na dva razlicita kontinenta? Da li je neko imao slican problem i kako ovo moze da se resi? Kontaktirala bih ja njih da im objasnim moju situaciju ali ne rade telefonske pozive a na email mozes da ih kontaktiras tek kad im vec posaljes dokumenta i uplatis sve. Svaki predlog mi je dobrodosao jer ne mogu vec danima da smislim sta da radim.

Mia, verovatno imas neki dokaz, papir da su ti priznali ispite? Mozda to da im prilozis?
Ja sam svojevremeno imala problema sa WES-om i uspela sam da ih dobijem preko telefona.

Ćao svima na forumu :)

Moj muž i ja planiramo da apliciramo za EE, pa sam pročitala sve što sam mogla naći o proceduri na sajtu CIC-a, ovde i na forumu 'Kako do iseljeničke vize'. Ja imam 32, on 35 god, pa pošto sam malo mlađa od njega, znam engleski jako dobro i imam BA sa Filozofskog u BG-u (on je završio srednju), ja ću biti glavni aplikant. Preveli smo diplome, šaljemo ih u WES sledeće nedelje. IELTS sam počela da pripremam, videću kako napreduje, pa ću se prijaviti za test.
Htela sam da vas zamolim za savet/sugestiju kad je u pitanju radno iskustvo koje bih navela: u avgustu ću imati 2 god radnog staža u jednoj firmi (pronašla sam zanimanje na NOC listi) i to ću svakako navesti, ali pored toga imam još 5,5 god staža u očevoj firmi koja se samo vodila na mene, radila sam vrlo mali deo posla tamo. Zanimanje koje sam tada zvanično imala sam isto našla na NOC listi, ali je firma ugašena 2012 godine. Još uvek imamo svu dokumentaciju firme, čak i pečat, ali ne znam da li da navodim to radno iskustvo uopšte ili ne? Značilo bi nam tih 5,5 godina više za aplikaciju, ali onda bih morala samoj sebi da napišem dokaz o zaposlenju i da ga potpišem i pečatiram pečatom firme koja više ne postoji?

Pišite, molim vas, ako imate bilo kakav savet/sugestiju.

Pozdrav svima!

Hej mighty, cekamo vas...

Mi smo po starom dobrom obicaju - kes u torbicu, oko vrata, 3 katanca i to je to.. kod prvog carinika smo prijavili da nosimo cash - settlement funds, on pitao koliko, upisao tamo i to je to... niko nije ni pogledao, kamoli brojao kako sam citao u nekim situacijama da se desavalo...

Iz Kanade za Srbiju wire transfer traje 1 dan... moralo bi da je tako i u obrnutom smeru, medjutim gde i na koji racun - to je pitanje, posto su potrebne instrukcije za taj isti wire transfer, a i znam iz nekih drugih situacija da izlazni wire iz Srbije nije bas najsrecnije resenje...

- - - - - - - - - -

Niko vama ne moze da zabrani da iznesete kes za koji imate poreklo - pogotovo ne kada se radi emigracija iz zemlje... .vazno je samo uredno prijaviti novac koji se nosi.... sto se Kanade tice, na ulasku se moze prijaviti i 10 miliona kesa kao settlement funds, i niko nece reci A... upravo ta lista goods to declare i goods to follow je jedinstvena prilika da se unese sve sto treba u Kanadu bez objasnjenja kako i odakle - nakon toga, sve mora da bude po ps...

Mozete li vi koji ste vec u procesu odlaska da kazete kako ste skupili toliko bodova?
Moliiim vas :) cesto da se uporedim pa da znam kakve su mi sanse.

pozz minjaj,
Pa u prva 3 meseca EE programa bila je promo ponuda, i ko je tada napravio profil dobio je +50 CRS poena... :)

Salim se, naravno... postoji kalkulator, pa je lako videti kako se poeni dobijaju... kratak presek 450+ profila - Principal applicant je master, sa 3+ godina radnog iskustva, engleski CLB9+ sve 4, i do 35 godina... ako je sa spouse, onda je vazno da je i spouse najmanje bachelor i da ima CLB9+ vecinu ocena na engleskom.. to je otprilike to...

Back