EVROPSKA UNIJA...ideal zajednista

"Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити".
(Џејмс Шеј, портпарол НАТО, марта 1999)

Uzalud Commodore. Svemir i ljudska glupost su beskrajni, a nisam bas siguran za ovo prvo.

serb_pagan:
hehe...geostrateski polozaj...da znas sta to znaci,ne bi se toliko prsio..nemamo mi batice vise nikakav geostrateski polozaj..nismo nikom vise zanimljivi..i pusti te pricice sto nas uciteljica ucila,"mi smo najbogatiji,mozemo da 'ranimo pola evrope,bla,bla..."
a propo tvog misljenja o EU,sto kaze toma nikolic:"japan je bogat a nije u EU"

Је л' ? нисмо ником више занимљиви... па што нас онда напаствују годинама... шта траже сви овде који мој... "благо цара Радована" или шта ??? Зашто нас мало не заобиђу у својим плановима, него се све више и више стационирају као карцином по Србији... 8-)

п.с. ако Те интересује да више сазнаш о геостратегији нађи часопис "Геополитика"...

billy_THE_kid:
boze, blago siromasnima mozgom......to smo vec imali , samo se zvalo...nesvrstanost

Ти заиста мислиш да је то била неутралност?
Имао си две супротстављене стране и трећу која је хтела да буде неутрална и несврстана... А онда су сврстани у несврстане...То је само Ћопави мафијаш могао да изведе...

vuk_:
"Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити".
(Џејмс Шеј, портпарол НАТО, марта 1999)

Uzalud Commodore. Svemir i ljudska glupost su beskrajni, a nisam bas siguran za ovo prvo.

Na velikog smo neprijatelja udarili... Najopasnijeg do sad... koji je dobio ozbiljne "insajd" informacije i veliku pomoc od nase fukare... tim sladja ce da bude pobeda protiv njega... i njegovih "insajdera" 8-)

Dobrodosao na krstaricu rikardo. Molim te da me saslusas... mi na krsti imamo malu tradiciju da svaki novodoslica mora da prodje kroz obred inicijacije... mi to zovemo DUDIZAM... nije nista strasno... smislili smo po ugledu na svaki klub i organizaciju u svetu... mali obred inicijacije... potrebno je da kazes samo 3 puta DUD. Razlog zasto - da se spreci da - ne daj Ambasadore, postanes duduk koji bi sa svima da se svadja a da nikog ne saslusa, i (a to nije zanemarljivo) da steknes pravo da u kafani pijes dudovacu i 'vatas Danku... a ti sad vidi.. samo opusteno...pozdrav...
zelim ti hiljade pametnih postova...

commodore:
ok i to... ali meni u nacelu smeta da sebe dovedemo u situaciju da nam svaba bude "neka vlast"... to je meni suprotno zdravom razumu... mislim... mozemo onda i u muslimansku federaciju, mozemo onda i u veliku albaniju... mozemo opet i jugoslaviju da pravimo... ja ne znam zasto mi moramo negde da utopimo svoju drzavu... ponasamo se bre ko baba devojka... koja mora da se uda po svaku cenu... sviranje zivanu, ako mene pitas...
ala ti brate mrzis svabe...:)
nece nam svabe biti vlast,jer je komplikovana procedura donosenja odluka takva da niko ne moze da ima takvu prevlast.mislim,u osnovi koncepta je ravnoteza moci nemaca i francuza,pa ako ti je za utehu vladace i oni:),i po neki srbin..sve je danas u ekonomiji,pa u lobiju i briselskoj birokratiji tako da,boli nemce da sa nama isteruju neku pravdu..
p.s.mislis da sada,onako neformalno nama "ne vlada" krupni kapital,pa bio on nemacki,engleski ili americki?odnovi malo marxa:),realna deskripcija"vladavine kapitala" stanja je jedino sto je dobro kod njega...pa kad udjemo u eu,barem nek bude forme...
a sto se tice muslimanske federacije,ipak je evropski koncept blizi,ako nista drugo,bar se odlacimo slicno...:)
+slazem se potpuno sa tvojom tezom o demokratiji,kraljevini,cetnickom pokretu..samo je ta ista tadasnja srbija saveznike normalno imala u recimo,francuskoj,ceskoj...
zasto bi tu stalno ukljucivali religiju?..vreme katolicke univerzalne svevaznosti je gotovo,zapravo proces traje vise od 2-3 veka,i to je prilicno nebitna stvar za savremenog evropljanina.eu je vise ekonomska,politicka i kulturna(dakle,vise u okviru zajednickih kulturnih,hriscanskih opstih vrednosti,zatim umetnosti...)zajednica..yebe im se previse za katolicku doktrinu..dakle,to vreme je proslo...

vuk_:
Srbija mora u partnerstvo za mir i NATO. Da se obezbedi od buducih ratova.
A za EU.. Recimo da moramo dosegnuti EU standard i uci u predvorje unije.. Ali oko samog ulaska, treba se cenjkati..
Geografija je jasno odredila : budite posrednik izmedju istoka i zapada.. I debelo naplacujte mostarinu :)
malo je gotovo sa tom geografijom,sem ako nije "geografije nafte"...a oko price "posrednik izmedju istoka i zapada",uvek me je interesovalo sta je tacno taj Istok?
kad za godinu dana bugarska i rumunija udju u eu,mi cemo biti samo enklava koja je van,a nikakav posrednik...

Petar_FPN:
ala ti brate mrzis svabe...:)
nece nam svabe biti vlast,jer je komplikovana procedura donosenja odluka takva da niko ne moze da ima takvu prevlast.mislim,u osnovi koncepta je ravnoteza moci nemaca i francuza,pa ako ti je za utehu vladace i oni:),i po neki srbin..sve je danas u ekonomiji,pa u lobiju i briselskoj birokratiji tako da,boli nemce da sa nama isteruju neku pravdu..
p.s.mislis da sada,onako neformalno nama "ne vlada" krupni kapital,pa bio on nemacki,engleski ili americki?odnovi malo marxa:),realna deskripcija"vladavine kapitala" stanja je jedino sto je dobro kod njega...pa kad udjemo u eu,barem nek bude forme...
a sto se tice muslimanske federacije,ipak je evropski koncept blizi,ako nista drugo,bar se odlacimo slicno...:)
Dobrodosao Pero. Konacno osvezenje ovde. Necu da ti odgovaram, jer se obracas efendiji, ali ova zadnja recenica mi je malo, ne znam kako da ti kazem. Gledam sad ovih dana ruske kanale, TV serije i vesti zbog ovog cirkusa sa tzv. aferom i vidim boga ti vecina mladih nosi T-shirts sa amblemima Iron Maidena, Linkin Parka, Coca Cole.... razumes. I ja pomislih da se cudo desava da jedna takva zemlja postaje surogat one kulture koju je vekovima iznedrila. I vrhunac evo veceras, RTR Planeta kanal, gosti devojka crnkinja afrikanka parla ruski da ne verujes. Dosla bog te pita odakle i hoce da zivi u Rusiji... drugi gost baja reper Amer, naocare crne, garderoba kao sa MTV-a i poce da veze po ruski .... Dosao covek pre godinu dana, nasao ribu ruskinju i kad je video Rusiju, reko zabole me Zivan vise za LA. Da mi je neko pricao ne bi verovao.

Hteo sam da kazem da se stvari uvek mogu gledati i ovako i onako. :D

marlon:
Dobrodosao Pero. Konacno osvezenje ovde. Necu da ti odgovaram, jer se obracas efendiji, ali ova zadnja recenica mi je malo, ne znam kako da ti kazem. Gledam sad ovih dana ruske kanale, TV serije i vesti zbog ovog cirkusa sa tzv. aferom i vidim boga ti vecina mladih nosi T-shirts sa amblemima Iron Maidena, Linkin Parka, Coca Cole.... razumes. I ja pomislih da se cudo desava da jedna takva zemlja postaje surogat one kulture koju je vekovima iznedrila. I vrhunac evo veceras, RTR Planeta kanal, gosti devojka crnkinja afrikanka parla ruski da ne verujes. Dosla bog te pita odakle i hoce da zivi u Rusiji... drugi gost baja reper Amer, naocare crne, garderoba kao sa MTV-a i poce da veze po ruski .... Dosao covek pre godinu dana, nasao ribu ruskinju i kad je video Rusiju, reko zabole me Zivan vise za LA. Da mi je neko pricao ne bi verovao.

Hteo sam da kazem da se stvari uvek mogu gledati i ovako i onako. :D
ma nemam ja nista protiv rusa,niti su njih posmatram kao neke inferiorne npr.kulturnocivilizacijski u odnosu na zapad..mislim da su ih malo vise samo zajebali 1917.pa nikako da oporave svoj etos od tada.a carska rusija je vekovima bila kulturno i politicki IDENTICNO sa zapadom,tj.fridrih veliki,katarina velika,napoleon...bajron,balzak,gete,puskin...sve je to vekovima bila ista ekipa u svom zajednickom kodu,koji se ,priznaces,razlikuje i te kako sa muslimanskim...a za coca colu-globalizacija brate,pa mislim da i gladni afrikanac ima tu maju..

Pre neki dan citam o divljoj gradnji u Srbiji, koliko ima samo neresenih gradjevinskih dozvola i dignutih objekata " onako ". Problem je u tome sto bi morali u skorije vreme da uvedemo GPS sistem koji vec odavno funkcionise u mnogim zemljama a to je nemoguce jer zvanicno mnogi objekti cak i delovi gradova ne postoje a u praksi su tu odavno. Problemcina nevidjena i nece se resiti lako. Rekli bi - sitnica ali nije tako. Sa tim problemom nema Evrope.

King 7:
Nisam ja za Evropsku uniju nego pominjem koliki problemi postoje u ovoj zemlji tako da o nekoj EU mogu da sanjaju. Naravno - normalna Srbija prvo.

Знам Краљу да си Србин, а не европејац али у неку руку то је за нас Србе и добро, имамо времена да спремимо пропаганду против ЕУ

Petar_FPN:
ma nemam ja nista protiv rusa,niti su njih posmatram kao neke inferiorne npr.kulturnocivilizacijski u odnosu na zapad..mislim da su ih malo vise samo zajebali 1917.pa nikako da oporave svoj etos od tada.a carska rusija je vekovima bila kulturno i politicki IDENTICNO sa zapadom,tj.fridrih veliki,katarina velika,napoleon...bajron,balzak,gete,puskin...sve je to vekovima bila ista ekipa u svom zajednickom kodu,koji se ,priznaces,razlikuje i te kako sa muslimanskim...a za coca colu-globalizacija brate,pa mislim da i gladni afrikanac ima tu maju..
Pa Petrograd su zidali najpoznatiji evropski arhitekti tog vremena Rastrelli, Falcone... Mozda najlepsi grad na svetu.....Ne znam za gladnog afrikanca, ali interesantno da ta afrikanka o kojoj sam ti pricao, nosila neku tipicno rusko odecu, a onaj baja amer nosio duks sa nekim ruskim natpisom :D Ovaj svet je definitivno odlepio :D

Михајло:
Знам Краљу да си Србин, а не европејац али у неку руку то је за нас Србе и добро, имамо времена да спремимо пропаганду против ЕУ
Ja jesam protiv ulaska u EU iz mnogo razloga i smatram da ova zemlja moze biti uzorna u svakom pogledu i ekonomski i na drugi nacin jaka ali necu precutati ako i tamo vidim neceg dobrog i pozitivnog ( toga se moze naci svugde ). Mislim da nam ne treba propaganda nego osecaj da mozemo i bez njihove unije koja nije velik uzor.

King 7:
Ja jesam protiv ulaska u EU iz mnogo razloga i smatram da ova zemlja moze biti uzorna u svakom pogledu i ekonomski i na drugi nacin jaka ali necu precutati ako i tamo vidim neceg dobrog i pozitivnog ( toga se moze naci svugde ). Mislim da nam ne treba propaganda nego osecaj da mozemo i bez njihove unije koja nije velik uzor.
Ту се примењује она:
ИСТОК ЗАПАДУ,ЗАПАД ИСТОКУ

Petar_FPN:
malo je gotovo sa tom geografijom,sem ako nije "geografije nafte"...a oko price "posrednik izmedju istoka i zapada",uvek me je interesovalo sta je tacno taj Istok?
kad za godinu dana bugarska i rumunija udju u eu,mi cemo biti samo enklava koja je van,a nikakav posrednik...

Recimo da mi postignemo neki ekonomski napredak, i imamo Bugarsku i Rumuniju iza ledja. Nekako mislim da ce im tada biti jos vaznije da nas utope u tu uniju. I tu bi trebalo cenjkati se. Prosto, sa Albanijom na jugu, kao centrom radikalnog islama, potrebna je zdrava Srbija kao brana. Slazem se da nismo tako vazna saobracajnica kao Grcka, ali mnogo lakse je do Grcke stici preko Srbije nego preko Bugarske i Rumunije. I u interesu EU je da stabilizuje podrucje Balkana. Za to im treba Srbija kao cuveni 'faktor stabilnosti'.
Druga stvar je to, sto mislim, da Rusija nije potpuno prepustila Balkan zapadu. Ona zna da ovde moze imati odlucujuci uticaj u nekim stvarima. I tu bismo mogli da budemo prijatelji i sa jednima i drugima, uz odgovarajucu koristi dabome. Jednostavno, vazni smo za Balkan, a Balkan je vazan EU (veliko trziste).
Ja nisam protiv eventualnog ulaska u EU, ukoliko to odgovara nasim nac. interesima. No prioritet je partnerstvo za mir i NATO, i podizanje ekonomskog standarda. Treba doci u poziciju da se sa EU cenjka oko ulaska.

Naravno da je hipoteza. Kako tako brz ekonomski napredak? Dobro pitanje.. Na njega tesko da neko zna odgovor. Moracemo da napravimo neko cudo, pretpostavljam.
Mada mislim da ne moramo toliko mnogo da trcimo da bi stigli BG, RUM i HR.
A cenkati se da bi izvukli sto povoljniji polizaj u uniji, naravno.

Back