Evropa trazi nezavisnu Vojvodinu

Ma jasno druze, istoriju zabraniti da je ne bi zloupotrebili neodgovorni elementi.

Cujes, "zloupotrebili istoriju".

Ti si tvrdio da je Srbe u severnu Srbiju dovela Marija Terezija, ja sam ti naveo par imena o kojima mozes da procitas, i to su onda dvostruki arsini i zloupotreba istorije, a i paralela sa Aleksandrovim osvajanjima ti je veoma uspela.

Bezi bre dete, a i ja kad sa tobom pricam. Odoh na fudbal.

Ma jasno druze, istoriju zabraniti da je ne bi zloupotrebili neodgovorni elementi.

Cujes, "zloupotrebili istoriju".

Ti si tvrdio da je Srbe u severnu Srbiju dovela Marija Terezija, ja sam ti naveo par imena o kojima mozes da procitas, i to su onda dvostruki arsini i zloupotreba istorije, a i paralela sa Aleksandrovim osvajanjima ti je veoma uspela.

Bezi bre dete, a i ja kad sa tobom pricam. Odoh na fudbal.

Nisam. Pročitaj još jednom šta sam napisao, "dete", i razmišljaj realno.
Istorija na koju se pozivaš je počela daaaavno pre doseljenja Srba na Balkan

uuh...opet srpska vojvodina iz 10 veka....vidi kako pobedonoscev...posto ima srba u nemackoj,americi,engleskoj...a dosta ste okrenuti otazdzbini...kao oni pod vukom brankovicem...ajd cas da otcepimo frankfurt,chicago i jos po koji gradic gde nas ima....jer boze moj....tu smo,a i srbi smo,pa hocemo valjda da to sve bude srpsko
e to je logika trazenja da vojvodina bude srpska...nikada nije bila pod srskom vlascu...do 1918...ili ugarska ili austrija ili nemacka...srpska do 1918 nikada...koliko god da vas je bilo....ima vas i po belom svetu....pa nije nas

Ako to priča neki tamo Franc, ne znači da će tako biti ili da tako treba da bude, zar ne?
Može da bude a i ne mora - pitanje je sad.

Sto je babi milo, to joj se i snilo...:sad:
Da, da.....baš tako. Sećam se 99-e god. Niko od nas nije verovao da će da nas bombarduju....to nas samo plaše.....nema od toga ništa. A onda sirene, narod skamenjen, pogubljen, neverica....Kad počeše da rokaju granate....svi se opasuljiše.
A i za Kosovo ista priča, ma nema ništa od nezavisnosti, to nas zapad samo pritiska, plaši......a nezavisnost se očekuje već koliko sutra.
Zar dosadašnje iskustvo nije škola da se makar bude oprezan?
Pametan se uči na greškama - budala ih stalno pravi.

OK...treba biti oprezan...ali sa ovim glupostima se vrsi upravo kontra-efekat...
Jer ljudi koji u Vojvodini potpuno normalno zive, i nemaju nikakvih problema, pocinju bezpotrebno da razmisljaju o tome...i to upravo moze da proizvede netrpeljivost...
To ti je kao onaj vic o Muji kad ide da trazi biciklo od Hase...pa mu samo kaze yb'lo te tvoje biciklo...

сутра рецимо немци крену да остварују пројекат отцепљења војводине од србије, и шта се дешава? ко ће да их спречи у томе? тадић? како кад је рекао да српска војска никада неће више ићи у ратове за одбрану србије. но нема везе, битно је да ће ићи у ратове за нато пакт

сутра рецимо немци крену да остварују пројекат отцепљења војводине од србије, и шта се дешава? ко ће да их спречи у томе? тадић? како кад је рекао да српска војска никада неће више ићи у ратове за одбрану србије. но нема везе, битно је да ће ићи у ратове за нато пакт
previse si se igrao partizana i nemaca kad si bio mali...
...ako stvarno tako razmisljas trebao bi da odes na neko savetovanje...

...covece bre, dosta ratova, ljudi koji razmisljaju na takav nacin i izazivaju ratove...
...samo cekam ideju da neko kaze, ajde mi prvi da napadnemo madjare da oni nas ne bi prvi...ybt...a siguran sam da ne zivis u Vojvodini, i nemas pojma o cemu pricas...

ако тадић сутра победи након косова следи одузимање војводине.

ako toma sutra pobedi otpašće ti p i š a
icon10.gif

jeste li ikada čuli za južni Tirol recimo, kako to da se on neće odcijepiti
od Italije. Zašto tamo nisu Talijani pokušali spriječiti samoupravu.

E pa zato, što zabrane samo dovode do potrebe za odcjepljenjem,
što fali regionalizaciji po europskom principu, ipak je bolji od ruskog
Hrvatska ima Istru, a nema takve incijative za odvajanjem jer su se
vrlo dobro prepoznali kao region unutar Hrvatske.

сутра рецимо немци крену да остварују пројекат отцепљења војводине од србије,
Немци да... Шта? :lol: :lol:

Али, добро рецимо, да замислимо и то на трен, у неком фантастичном сценарију...

и шта се дешава? ко ће да их спречи у томе? тадић?
Тома ће да их спречи, сигурно. :roll: :roll:

битно је да ће ићи у ратове за нато пакт
Како ће ићи, кад и није у НАТО пакту?

Или мислиш... Тома ће нас увести у НАТО? :shock:

jeste li ikada čuli za južni Tirol recimo, kako to da se on neće odcijepiti
od Italije. Zašto tamo nisu Talijani pokušali spriječiti samoupravu.

E pa zato, što zabrane samo dovode do potrebe za odcjepljenjem,
što fali regionalizaciji po europskom principu, ipak je bolji od ruskog
Hrvatska ima Istru, a nema takve incijative za odvajanjem jer su se
vrlo dobro prepoznali kao region unutar Hrvatske.
Русија је федерација. ;)

od kada su ti podaci Bogi....gle,koliko se ja secam,tj,ono koliko sam cuo od "starih"...najvise je bilo do 1918 i 1945 madjara i nemaca...pa srba pa hrvata pa rumuna pa rusina,slovaka i te tako,sitne boranije

Лоши ти подаци. Највише је било Срба, па Немаца, па Мађара (или је обрнути редослед за Мађаре и Немце). Румуне не рачунај, они су у румунском Банату, а то више није Војводина. И по којој логици сабираш Немце и Мађаре као један народ, када су то два различита народа? Тако се може рећи и да су Срби и Немци имали већину, или Срби и Мађари.

И нисам уопште говорио кога је било више, већ ко је ту историјски од раније. Прво су ту Срби, па Бугари, па Мађари, па Немци. Наравно, од живих народа, пошто Аваре, Лангобарде, Дачане и остале не рачунам.

e sad pazi vamo...lako je svojatati nasu serbsku vojvodinu i vojvodstvo,kad ste u banat doselili celu liku,kordun,baniju...istocnu hercegovinu,crnu goru a bogami i dobar deo makedonije u juznobanatski region...bosance u par etapa necu ni da pominjem...pogotovu ovu poslednju invaziju na NS....

А Мађари и Немци насељени у 18. и 19. веку, а пре тога их није ни било. Јесте било колонизације после 1918, 1945. и прилива избеглица 1990-их, али Срба је макар ту било и одраније.

prema tome,dabome.....nemoj da se igramo sa tim ciframa i slicno...jer srba ima najvise sada...posle kolonizacija....ali u onom periodu.,.....vojvodine serbske...bilo ih je samo 30-40%

Због колонизације Мађара из Мађарске, Немаца из Немачке, и Словака, Русина, Чеха из својих матичних држава. Шта, ОК је насељавати друге народе на територију где Срби чине више од 80% и свести их на 25%, а није ОК кад нови Срби дођу код својих земљака, па их попну на 60%? Не капирам тај резон.

vrlo dobro znate da pre 1918 nikad nije bila srpska...da nije bilo toliko srba nikada pre toga tamo...da ste se naselili i onda 1690 kao izbeglice....i ostali do danas dani...i slicno

Ово је велика грешка. 1690 није насељавана Војводина (која тад није ни постојала) већ данашње Славонија, Мађарска, северозападни ћошак Румуније и незнатни део Срема. И нису у питању никакве "избеглице", већ српска нација са својим представницима, и то на позив аустријског цара Леополда, која је заузврат добила своје Националне привилегије, које су, између осталог, подразумевале српску националну територију у рангу војводства.

Банат и Бачка су у то време етнички српски. У Бачкој је било насељавања Буњеваца из Далмације и Херцеговине у 17. веку, док је Банат био готово 100% српски, тако да не контам те приче "дошли као избеглице" и остало. Срби долазе у Панонску низију са Сеобом Словена још од 6. и 7. века, пре него што прелазе Дунав и одлазе на југ. То је оно што је најбитније.

nije mi cilj da provociram...pogotovo ne tebe jer gotivim tvoje postove,ali srbi su po meni maznuli voshu,kao sipci kosovo...na brojnost i stalno naseljavanje...a odseljavanje drugih...ogotovo nemaca i madjara......isto kao i sto su srbi stalno morali da se odseljavaju sa kosova,a sipci se naseljavali

Ма, наравно да не контам ово као провокацију. Расправљамо, суочавамо аргументе, зар не? :)

Правиш само ту "грешку у корацима" што заборављаш да је мађарско и немачко становништво колонизовано на територију данашње Војводине тек у 18. и 19. веку, па узимаш 20. век као неку полазну основу, а није баш тако било. Срем, Банат и Бачка (односно, данашњи српски делови Срема, Баната и Бачке) су насељени још од праисторије; Словени долазе од 5. века, Угари од 11. (да, тек од 11. века се Угри овамо етнички шире, иако владају од 10.), а Немци од 18. А откако постоје пописи у Аустрији, на територији данашње Војводине, Срби су увек били најбројнији народ. Некад су чинили апсолутну већину (до 19. века), а до 1918. релативну већину. Али, већину нису губили, тако да нема говора ни о каквом "отимању" и "крађи", нити поређењу са Шиптарима (сачувај Боже!).

Војводина није "отета" Мађарској. Краљевина Угарска је била огромна мултинационална територија на којој су Мађари били мањина, а која је поред Војводине имала и целу Славонију и Хрватску, целу Словачку, пола Румуније и део Украјине. Након пораза у 2. светском рату, свака нација је узела своје, и готова прича. А Немце је протерала Титова власт, и то не само из Војводине, него и из Славоније, а слично су урадили и пољски комунисти. За то нису Срби криви, док је био српски "вакат" у Војводини, Немцима длака с главе није фалила, и за то се надам да ћемо се сложити.

Back