Evropa trazi nezavisnu Vojvodinu

JEdini normalan odgovor do sada. U naslovu stoji "Evropa trazi nezavisnu Vojvodinu" What a load of bull shit :lol:

. U civilizovanim zemljama se ide ka tome da narod bude srecan, a kako da ucinis 2 miliona gradjana Kosova (Albanaca) srecnim ako im uzimas ono malo sto imaju umesto da im izadjes u susret kao sto je to slucaj u normalnom svetu-)

Znači, kažeš da smo radi sreće 2 miliona šiptara koji su hteli nezavisnost trebali im odmah dati državu i svi sretni i zadovoljni?

Znači, kažeš da smo radi sreće 2 miliona šiptara koji su hteli nezavisnost odmah im dati državu i svi sretni i zadovoljni?

Nema potrebe da idemo u krajnost. Kazem da smo morali da im izadjemo u susret i damo sve ono sto traze sve dok to nije nezavisnost. Upravo ono sto im sada dajemo kada smo sve izgubili.
MZ nam ne bi ista prigovorila i sada bi imali Kosovo u sastavu Srbiji ne samo na papiru (ustavu). Ali kao kaze narod, za prolivenim mlekom ne vredi plakati.

Nema potrebe da idemo u krajnost. Kazem da smo morali da im izadjemo u susret i damo sve ono sto traze sve dok to nije nezavisnost. Upravo ono sto im sada dajemo kada smo sve izgubili.
MZ nam ne bi ista prigovorila i sada bi imali Kosovo u sastavu Srbiji ne samo na papiru (ustavu). Ali kao kaze narod, za prolivenim mlekom ne vredi plakati.

Ne verujem ja belosvetskim barabama!
Da smo im bez borbe dali ono što NIJEDNA 'normalna' država ne daje, ko ti tvrdi da im ne bi onda morali dati i više!?

.

Usput, ajmo se prisetiti, kada i zašto se prvi put išlo raditi reda među šiptarima? 1981-e?
Jesu li već onda, nakon smrti onoga kovača Tileta, pomislili da bi mogli dobiti svoju državu, ili su shvatili da neće više biti povlaštena manjina, ili?

Usput, ajmo se prisetiti, kada i zašto se prvi put išlo raditi reda među šiptarima? 1981-e?
Jesu li već onda, nakon smrti onoga kovača Tileta, pomislili da bi mogli dobiti svoju državu, ili su shvatili da neće više biti povlaštena manjina, ili?

PRvo, nisu Siptari nego Albanci. Nije ni cudo sto nece sa nama kada ni osnovno postovanje ne pokazujete. Drugo, oni su vecinom trazili republikukoliko se secam. Bilo je onih parola "Kosovo republjika". I uopste nisu bili povlasceni, a trebali su da budu, kao i svaka manjina.

PRvo, nisu Siptari nego Albanci. Nije ni cudo sto nece sa nama kada ni osnovno postovanje ne pokazujete. Drugo, oni su vecinom trazili republikukoliko se secam. Bilo je onih parola "Kosovo republjika". I uopste nisu bili povlasceni, a trebali su da budu, kao i svaka manjina.

Albanci su državljani Albanije!:D Široko im polje do Tirane!

A ulaganja u nerazvijene krajeve? Misliš da bi ih toliko bilo da ih Tile nije čuvao kao 'zenicu svoga oka'? A funkcije po ključu, kada naravno nije u pitanju sposobnost kandidata itd, itd....

ovo su granice koje nam je nemacka nacrtala 1941 godine.

Oni te granice zele da nam nacrtaju i danas.

Сада је још горе. Ови данас су и наш мили и драги српски Банат припојили тој војводини (коју наравно пишем малим словом како бих нервирао новосадске автономаше).

Tim gore!
Čini mi se da se u Vojvodini prema enciklopediji prvo spominju Bugari, onda valjda Mađari, pa tek onda Srbi?

Помиње се Бугарска држава, а то није исто што и Бугари, јер је тада Бугарско царство владало и целом источном Србијом. Од живих народа у војводини, редослед насељавања је: Срби, Бугари, Румуни, Мађари.

Не знам колико људи то знају, али раније је било више Бугара, а било је и нешто мало Грка и Цинцара. Сви су се спојили са Србима. Било је чак и православних Арбанаса из времена Чарнојевића, али и они су нестали међу Србима.

И тачно је да нису Шиптари, већ Шћипëтари, где оно ë није Е, већ тзв. "шва"-глас, који највише личи на онај неодређени глас који се најчешће у свакодневном животу изговара при вршењу велике нужде.

Meni nije ni malo do zavitlavanja. Moze bez toga molim. Ovo je ozbiljna tema.

Ozbiljna do jaja, sačekaj da se prvo u Vojvodini pojavi neki ozbiljniji separatistički pokret. Ovako, pas koji laje ne ujeda..... Srbima u Vojvodine nije do otcepljenja od Srbije, Mađari (pojedini) bi samo voleli da se opet ujedine sa Mađarskom ali nemaju snage da nešto preduzmu.

Помиње се Бугарска држава, а то није исто што и Бугари, јер је тада Бугарско царство владало и целом источном Србијом. Од живих народа у војводини, редослед насељавања је: Срби, Бугари, Румуни, Мађари.

Не знам колико људи то знају, али раније је било више Бугара, а било је и нешто мало Грка и Цинцара. Сви су се спојили са Србима. Било је чак и православних Арбанаса из времена Чарнојевића, али и они су нестали међу Србима.

И тачно је да нису Шиптари, већ Шћипëтари, где оно ë није Е, већ тзв. "шва"-глас, који највише личи на онај неодређени глас који се најчешће у свакодневном животу изговара при вршењу велике нужде.

od kada su ti podaci Bogi....gle,koliko se ja secam,tj,ono koliko sam cuo od "starih"...najvise je bilo do 1918 i 1945 madjara i nemaca...pa srba pa hrvata pa rumuna pa rusina,slovaka i te tako,sitne boranije
e sad pazi vamo...lako je svojatati nasu serbsku vojvodinu i vojvodstvo,kad ste u banat doselili celu liku,kordun,baniju...istocnu hercegovinu,crnu goru a bogami i dobar deo makedonije u juznobanatski region...bosance u par etapa necu ni da pominjem...pogotovu ovu poslednju invaziju na NS....prema tome,dabome.....nemoj da se igramo sa tim ciframa i slicno...jer srba ima najvise sada...posle kolonizacija....ali u onom periodu.,.....vojvodine serbske...bilo ih je samo 30-40%
vrlo dobro znate da pre 1918 nikad nije bila srpska...da nije bilo toliko srba nikada pre toga tamo...da ste se naselili i onda 1690 kao izbeglice....i ostali do danas dani...i slicno
nije mi cilj da provociram...pogotovo ne tebe jer gotivim tvoje postove,ali srbi su po meni maznuli voshu,kao sipci kosovo...na brojnost i stalno naseljavanje...a odseljavanje drugih...ogotovo nemaca i madjara......isto kao i sto su srbi stalno morali da se odseljavaju sa kosova,a sipci se naseljavali

od kada su ti podaci Bogi....gle,koliko se ja secam,tj,ono koliko sam cuo od "starih"...najvise je bilo do 1918 i 1945 madjara i nemaca...pa srba pa hrvata pa rumuna pa rusina,slovaka i te tako,sitne boranije
e sad pazi vamo...lako je svojatati nasu serbsku vojvodinu i vojvodstvo,kad ste u banat doselili celu liku,kordun,baniju...istocnu hercegovinu,crnu goru a bogami i dobar deo makedonije u juznobanatski region...bosance u par etapa necu ni da pominjem...pogotovu ovu poslednju invaziju na NS....prema tome,dabome.....nemoj da se igramo sa tim ciframa i slicno...jer srba ima najvise sada...posle kolonizacija....ali u onom periodu.,.....vojvodine serbske...bilo ih je samo 30-40%
vrlo dobro znate da pre 1918 nikad nije bila srpska...da nije bilo toliko srba nikada pre toga tamo...da ste se naselili i onda 1690 kao izbeglice....i ostali do danas dani...i slicno
nije mi cilj da provociram...pogotovo ne tebe jer gotivim tvoje postove,ali srbi su po meni maznuli voshu,kao sipci kosovo...na brojnost i stalno naseljavanje...a odseljavanje drugih...ogotovo nemaca i madjara......isto kao i sto su srbi stalno morali da se odseljavaju sa kosova,a sipci se naseljavali

Slazem se uglavnom. I ja slusam od starih kako je bilo u Vojvodini. Jako puno Nemaca pre drugog svetskog rata. Proterani ili sami otisli posle oslobodjenja. I tacno za naseljavanje. To je bio i plan prvo Tita, a zatim i sledbenika. Mada nemam nista protiv ljudi koji su dosli sve dok su kulturni i civilizovani. Mada ima svega. Znam i neke licne primere.

,ali srbi su po meni maznuli voshu,kao sipci kosovo...na brojnost i stalno naseljavanje...a odseljavanje drugih...ogotovo nemaca i madjara......isto kao i sto su srbi stalno morali da se odseljavaju sa kosova,a sipci se naseljavali

Upravo tako. Ali malo ko realno razmišlja pa da to i prizna. Kosovo gudimo na potpuno isti način na koji su Mađari izgubili Vojvodinu. Ybg, naišao je neko jači pa ja Mađarska 1918 morala da nam preda Vojvodinu, mada je za vrijeme najjače Srbije (Dušanove) granica bila Dunav & Sava. Ybg, opet je naišao neko jači pa ćemo morati predati Kosovo Albancima, mada smo ga počeli napuštati još sa Čarnojevićem. A na obe teritorije polažemo "istorijsko pravo", ha ha ha.......
Da ponovim još jednom, malo ko realno razmišlja....

Smorila je ta prica o Vojvodini.

Da se ukida to, da se uvedu regije, i cao djaci.

vidi se da si predugo na ostrvu...zaboravio si kako je ovde...uvedes li srbima regije...vise neces imati samo nekoliko potencijalnih zarista kao vosha,sandzak itd...vec ce svaka regija misliti da je ugrozena od onih ostalih....i traziti neka svoja prava...jednostavno,sto vise oblasti...to vise problema....nego brate...kao uza srbija...nema oblasti i svi mirni...ujediniti celu zemlju...bez regionalizacije,i to ti je jedini lek za ovdasnje ljude....plus naravno malko strahovlade...znas ono....navikla deca da ih bijem ovime...pijung pijung

S tom razlikom sto je Vojvodina u Madjarskoj bila najzabacenija i najnevaznija provincija u kojoj Madjari nisu nikad cinili vecinu, dok je Kosovo bilo centar srpske drzave.

Nego ko je činio većinu? Izbeglice koje je Marija Terezija prihvatila da joj čuvaju granicu? To je jedini razlog zbog kojeg je Vojvodina naša? Kosovo jeste bilo centar srpske države do kosovske bitke, ali to je bilo daaaaaavno.... posle su Albanci započeli doseljavanje iz jednog dela turske imperije u drugi, plodniji i napušten.

Ne kažem da preko Dunava nije bilo Srba, ali su u to doba Srbi i Mađari ipak imali dogovorenu granicu koja nije smetala ni jednima ni drugima. A procenat Srba u Vojvodini se ipak prilično uvećao poslije Čarnojevićeve seobe, što je bilo presudno za preuzimanje Vojvodine prilikom potpisivanja Trianonskog sporazuma

Back