Evropa trazi nezavisnu Vojvodinu

Ма, сами мађарски извори потврђују да нису ни насељавали ове просторе до 12. века. Тек са укидањем бугарског жупанског система и стварањем угарских жупанија у 12. веку, власт преузимају угарски племићи и насељавају нешто мало угарског живља, а већ у 16. веку се заувек повлаче пред нападима Турака, пошто су југ Угарске бранили српски војници, а не мађарски.

Не само да Мађари на територији данашње Војводине никад нису били већина, него до модерног доба нису били већина ни у самој Мађарској. Па у самој централној Мађарској је био пун к... Словака, Хрвата, Срба, а да не говоримо о оном старијем словенском живљу који се хунгаризовао. О некаквој мађарској националној доминацији нема никаквог говора. Јесте била власт угарског краља, али то су биле средњовековне феудалне државе где је носилац суверенитета био владар, а не националне државе које стварају нације. То су бабе и жабе.

Сам Банат је од примања хришћанства у 11. веку православан, а никад католички, шта само на то рећи?

Понављам, права је брука колико људи ван Војводине немају везе с везом о историји нашег народа овде. То је Богу плакати, те приче о "избеглицама" и Чарнојевићу... као да су сва знања о том времену покупили из Црног Грује... :roll:
Један од најбољих доказа српског присуства много пре те фамозне 1690. су, уосталом, фрушкогорски манастири.

П. С. Чу ли неко, било од ових противсрба, било од "великих Срба", на пример, и за Змаја Огњеног Вука?

Ovo samo pokazuje koliko ste jadni i optereceni nacionalizmom i shovinizmom. Evo ti populacija ako su tada Srbi u Vojvodini bili katolici:

* Vlachs (Romanians) = 417,000
* Serbs = 402,000
* Germans = 352,000
* Hungarians = 233,000
* Slovaks = 27,000
* Bulgarians = 24,000
* Jews = 16,000
* Roma = 12,000
* Rusyns = 7,000
* Croats = 3,000
* Greeks = 3,000

Sto ste toliko optereceni i ne mozete da prihvatite cinjenice je opste poznato. Jbte, kako to da Srbi nisu bili vecina u Vojvodini sredinom 19. veka. Pa mi smo narod sa neba 8-)
Zapravo jesmo, jer ta Vojvodina uključuje i Rumunski Banat. Ova Vojvodina, u današnjim granicama, je bila većinski naseljena Srbima.

nije normalan chim si ti tu:)
nego sad ponovo malo bolje pogledaj wiki poshto je tvoje celokupno znanje istorije ono shto si malopre tamo pogreshno prochitao. pa nadji tu fantomsku kraljevinu slavoniju koja se "uskoro spojila"-shta ti to znachi- sa kraljevinom hrvatskom a koja inache sem u tituli ugarskih i habsburskih vladara ne postoji od 1102. pa nadji neshto i o vojnoj krajini i onda sve to ponovi svojim rechima;)

Patetika. Mnogo gledate Latino-americke serije pa nije ni cude. Od Vucica ste valjda naucili

http://en.wikipedia.org/wiki/Voivodship_of_Serbia_and_Tamiš_Banat

Niti jednu cinjenicu napisao nisi. Ali sta je tu cudno. Ko je video da se vadikali upustaju u raspravu kada se moze vredjati. Jadnice.

А од чега и како су настали Хрвати (мислим на већину)?
Па и Румуни су већим делом пореклом Срби. Узмите мапу данашње Румуније и пратите топониме. Погледајте само лична имена...

Patetika. Mnogo gledate Latino-americke serije pa nije ni cude. Od Vucica ste valjda naucili

Niti jednu cinjenicu napisao nisi. Ali sta je tu cudno. Ko je video da se vadikali upustaju u raspravu kada se moze vredjati. Jadnice.
jadni su ti mama i tata shto su rodili takvog:) upravo si potvrdio da je tvoje celokupno znanje istorije nestho shto si malopre pogreshno prochitao na wikipediji:lol:
koliko ti godina uopshte imash - 5 ili manje?
umesh li ti da odgovorish na najobichnije pitanje osim da drobish neke gluposti o radikalima u svakom postu?
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=5916103&postcount=100

ako ne umesh vrati se u vrtic gde ti je i mesto -paceniche:lol:

jadni su ti mama i tata shto su rodili takvog:) upravo si potvrdio da je tvoje celokupno znanje istorije nestho shto si malopre pogreshno prochitao na wikipediji:lol:
koliko ti godina uopshte imash - 5 ili manje?
umesh li ti da odgovorish na najobichnije pitanje osim da drobish neke gluposti o radikalima u svakom postu?
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=5916103&postcount=100

ako ne umesh vrati se u vrtic gde ti je i mesto -paceniche:lol:
Tvoja nesposobnost da podneses tudje misljenje je zabrinjavajuca. Ozbiljno mislim da treba da potrazis psihijatrijsku pomoc. Ovo sve govori o tebi dovoljno ko si i sta si. Nije ni cudo kakvi su vam uzori.

Dragutin, Milutinov burazer?

Не. Деспот Вук Гргуревић, унук деспота Ђурђа Бранковића.
Борио се за Угарску, против Турака, (а и других), и за то добио поседе, око данашњег Сланкамена, и другде у данашњој Војводини.

Ктитор манастира Гргетег и цркве у Сланкамену.

Умро је 1485, дакле...

Tvoja nesposobnost da podneses tudje misljenje je zabrinjavajuca. Ozbiljno mislim da treba da potrazis psihijatrijsku pomoc. Ovo sve govori o tebi dovoljno ko si i sta si. Nije ni cudo kakvi su vam uzori.
ovo stvarno vishe nema smisla.
molim MODERATORE da reaguju i spreche ovoga da spamuje svaku temu svojim primitivizmima i uvredama jer ochigledno da im jako ogranichena inteligenicija i nedostatak obrazovanja iz osnovne skole spechava da kazu bilo shta osim da vredjaju.
ne zelim da se spustam na takav nivo

hvala

ovo stvarno vishe nema smisla.
molim MODERATORE da reaguju i spreche ovoga da spamuje svaku temu svojim primitivizmima i uvredama jer ochigledno da im jako ogranichena inteligenicija i nedostatak obrazovanja iz osnovne skole spechava da kazu bilo shta osim da vredjaju.
ne zelim da se spustam na takav nivo

hvala

haha

Patetika na delu. Ne pricam napamet. Ali sto bi se ja nervirao. Takvih je uvek bilo i bice.

Vojvodina nije bila srpska do 1918 kao sto znamo. Srem je pripadao Kraljevini Slavoniji koja se uskoro spojila sa Hrvatskom kraljevinom. Tako da u Sremu Hrvati cinili vecinu. Ali evo nekih zvanicnih podataka.

Дај, мани се, ал озбиљно. Не желим ни да те вређем ни да те прозивам, али брате, из Новог Сада си, а о прошлости земље на којој живиш сазнајеш тако што у Гугл укуцаш претрагу, па пренесеш податке са Википедије...

И још их нетачно интерпретираш. Хрвати никад нису били никаква већина у Срему, а Срби су били најбројнији народ на територији данашње Војводине непрекидно. Погледај, човече, бројке које сам објављујеш. И након колонизације Немаца и Мађара у 18. и 19. веку, и исељавања Срба за Украјину у 19, Срба опет има највише. Ја не знам шта ти заправо тврдиш? И откад је "шовинизам" хладно и објективно говорити о прошлости? Мађари и Немци су колонизовани на ове просторе у 18. и 19. веку, исто као и Словаци, Русини, Чеси, и пре тога их овде није било, суочите се с тиме. Као и са тим да је Угарска била мултинационална територија, земља круне светог Стефана (Иштвана) која је обухватала мађарске, словачке, српске, хрватске, украјинске и румунске етничке територије, а не национална држава мађарског народа.

Zapravo jesmo, jer ta Vojvodina uključuje i Rumunski Banat.

А искључује подручје Војне границе, тј. југ Баната и Бачке и скоро цео Срем. Подаци уопште нису релевантни, као када би неко говорио о РСК, а приказивао резултат пописа целе Хрватске.

А чак и по тим пописима, Срби су најбројнији. Кажем ја, многи наши суграђани "са југа" би морали под хитно нешто да науче о северу своје државе, ово је брука над брукама.

Norma Kampl:
П. С. Чу ли неко, било од ових противсрба, било од "великих Срба", на пример, и за Змаја Огњеног Вука?

Шта "чули"? Држали га у руци! :lol:

Ма какав Змај Огњени Вук, Јован Ненад Црни и свети Тодор Вршачки... То само чуло за "Чарнојевића" и "избеглице", па ко Шваба тра-ла-ла...

Дај, мани се, ал озбиљно. Не желим ни да те вређем ни да те прозивам, али брате, из Новог Сада си, а о прошлости земље на којој живиш сазнајеш тако што у Гугл укуцаш претрагу, па пренесеш податке са Википедије...

И још их нетачно интерпретираш. Хрвати никад нису били никаква већина у Срему, а Срби су били најбројнији народ на територији данашње Војводине непрекидно. Погледај, човече, бројке које сам објављујеш. И након колонизације Немаца и Мађара у 18. и 19. веку, и исељавања Срба за Украјину у 19, Срба опет има највише. Ја не знам шта ти заправо тврдиш? И откад је "шовинизам" хладно и објективно говорити о прошлости? Мађари и Немци су колонизовани на ове просторе у 18. и 19. веку, исто као и Словаци, Русини, Чеси, и пре тога их овде није било, суочите се с тиме. Као и са тим да је Угарска била мултинационална територија, земља круне светог Стефана (Иштвана) која је обухватала мађарске, словачке, српске, хрватске, украјинске и румунске етничке територије, а не национална држава мађарског народа.
NE znam sta si ti zakljucio iz podataka koje sam ja postovao. To su podaci, cinjenice i to je to. Znam ja vecinu onoga sto se pricalo u ovom postu. Hteo sam da uvedem nove cinjenice kada se vec pricalo o tome ko je bio brojniji. I da, u one podatke nisu uracunate neke teritorije na kojima su Srbi bili vecina verovatno pa se slazemo svi da su Srbi bili vecina u odnosu na ostale narode pojedinacno. Ali, Rumuna nije bilo puno manje kao ni Nemaca. I madjari su tu negde i ostali. Tako da podatak koji sam ovde procitao da je bio veliki procenat Srba jednostavno nije tacan. A to ko je bio sve na ovom prostoru je dugacka prica. Pre Turaka, pa Turci pa sve ono sto sledi. A ovo za UGarsku ne znam zasto iznosis. To je jasno i pomenuo sam ranije da je Hrvatska bila deo nje.

Naravno, ja sam sada mogao da kazem sta mislim kada se razgovara normalno. Ranije nisam imao vremena.

Ali, Rumuna nije bilo puno manje kao ni Nemaca.

Да, али бесмислено је помињати Румуне, када они уопште нису са територије Војводине, већ са територије данашње Румуније (која јесте некад била у саставу војводства Србије и Тамишког Баната, али се то војводство се уопште не поклапа са територијом данашње Војводине - фале му јужни делови настањени искључиво Србима (неколико 100.000 људи), а придодати су цео румунски Банат са пола милиона Румуна, и део територије данашње јужне Мађарске.

Naravno, ja sam sada mogao da kazem sta mislim kada se razgovara normalno. Ranije nisam imao vremena.

ОК. ;)

Back