Znam Keeper-u, ti si vise za ono, vincanska kultura kao vrhunac ljudske civilizacije i sl.

.
Haha, to za vinčansku kulturu je tvoj zaključak. Al' drago mi je da je moja priča bila makar primećena.
Onog trenutka kada vecina pocne da gleda ekipu ispred zgrade na basketu, ili kadetske utakmice, nego Partizana u Evroligi, e onda mozemo da pricamo o nekim Amerima koji upropascavaju sport. Do tada, ispadamo samo licemeri.
Ne znam, brate, ja daleko više pratim jednu ABA ligu nego NBA i ostali vrhunski sport sa puno novca, a celo letnje kasno popodne i predveče izvisim na lokalnim terenima igrajući i gledajući basket. Moram da se hvalim da ovde leti dolaze i domaće zvezde na teren (Danilo Mijatović

)... ali najjači basket se igra kad dođu matorci koji su trenirali i igrali košarku pre 20, 30 godina: blokovi, kontrablokovi, gomila asistencija i kontakata, nema driblinga i tapkanja, izduvana lopta ne vidi zemlju, a izduvana je da ih neko mlađi ne bi mogao pretrčati sa njom.

I sad ti meni prodaj ono sinoć što su igrali Lejkersi i Nagetsi, one gluposti i Kobijevo ku*čenje kada 7sec pre kraja izigrava zvezdu iako celu utakmicu jedva može vola da ubode, i pokušava da zakuca Denver trojkom, a umesto toga poklanja Galinariju kontru i lagano polaganje koje je ovaj, kao velika zvezda, uspeo da promaši.
Dobro, to ja više iz šale, nije moja teza da Ameri upropaštavaju sport, nego biznis i novac. Ali je istina da Ameri najviše slušaju govor biznisa i novca. Nije istina da više novca znači bolji sport, jer se sve ovo u EL sada ne radi zbog sporta nego zbog karata, ulaznica, televizije, itd.
Amaterizam? A šta je falilo toliko poluamaterskom sportu od pre 30 do 50 godina, npr? Jeste, nije bilo tako intenzivno, nisu probijane sve žive fizičke granice, sve to izgleda danas kao dečja igra, ali da je bilo šmeka i majstorstva u svemu, bilo je, možda više nego sad. Zavisi sa koje tačke gledaš i odmeravaš "dobar sport". Uporedi Medžika pre samo 20god i uporedi današnje zvezde poput Kobija i ovih iz Majamija koji jesu monstruozni košarkaši, ali meni je to kao da je s jedne strane šmeker i džentlmen, a sa druge strane serijski silovatelji.
A to što ljudi vole da gledaju, mislim, rulja je obična stoka, svuda. Hleba i igara. Ja bih više voleo da samo dvaput pogledam dobre utakmice EL između PAO i Barse, nego pet, šes' njih koje će se raspilaviti.
I srećna nova godina svima.