Evroliga

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel ce igrati Gordon protiv Buducnosti?u kakvom je stanju fizickom..Ja sam iz Podgorice,idem cesto u bg da gledam utakmice i normalno od 7 me god ovdje uvijek kad igra Partizan..Pustice smecari samo 200 ili 300 karata u prodaji,raspodijele to da bi imali vise navijaca.

Ali brate Kiperu sto mrzis Buducnost ..Bas nmz ocima da ih vidis..Nisi realan sto se njih tice..

Takodje ovi sto ga porede sa Divcem vec sada su budale.

Nemojte da komenatisete nesto kad niste upuceni..Mnogi igraci,pa i Pekmen je zelio da igra za Srbiju.

Najgore mi ke kad ljudi prijacu sta je nekad bilo, ko je kome zvizdao i kada.. I samo se hvatati za nesto sto je proslo. To nema veze sa ovim trinutno, samo trazenje izgovora.

Zvizdati Bogdanu i razumem, igrac je i kapiram.. Ali ovakvo skandiranje za jednog velikog coveka, Srbina, najboljeg naseg trenera i Evrope ikad je samo dokaz koliko ste vi delije bolesne, iskompleksirane, maloumne i koliko patite. Bolest nema granica

Buducnost ima probleme u upravi, samom klubu, privikavanju trenera i sve to utice na igrace i lose igraju.. Ali ja sam siguran da ce uci u formu i da ce igrati jako kvalitetno, moce da se nose i sa zvezdom.

Pa i ja znam likove koji imaju 180 i zakucavaju, ali to radi svaki drugi crnac.. Smesno je porediti nase i njihove predispozicije, jer ih oni imaju bar 3 puta vise..Samo sto kosarka nije kucanje, vec dr stvari.. Ja licno mogu lagano da zakacuvam, pa nikad to nisam volio i radio..Pa nisam siguran da je to oko dopinga tacno.. Mozes ti biti dopingovan kao konj, ali to ti ne znaci da si majstor i da mozes da pogadjas trojke konstantno sa 8 metara preko ruke.. Pa ti amerikanci su u finalu svetskog pogodili mislim 11 trojki iz 15 pokusaja na poluvremenu.

Pa nisam ni mislio na afrikance..Pa mislim da je nas rekord upravo protiv njih. Ja sam igrao u Francuskoj pola god, uglavnom su crnci bili u ligi, a znao sam i da idem cesto na ulicni basket..Tesko je to opisati, objasniti.. To je takva eksplozivnost, prvi korak, brzina, sve je toliko brze i jace.. Secam se prvi mec trcim za plejom od 178,9 u kontri i razmisljam kako cu da ga zalepim, a on kuca sa 2 je i pravim glup faul.

Pazi ja sam samo objektivan, valjda jer sam trenirao toliko dugo, volim kosarku, imam je u malom prstu i postujem svakog ko je kvalitetan igrac, trener i nebitno mi je da li igra za cz ili partizan, posebno kad se radi o reprezentaciji za razliku od drugih.. Ja sam samo naveo primer, jer mi je covek rekao da ce ga bogdan dostici za par god, a on je trenirao tea toliko dugo i zna bolje i od mene i tebe.. Ne hvalim se, samo kazem.. Trenirao je mene i radonjic, rekao da odavno nije videl talentovanijeg igraca od mene, upoznao sam masu starih legendi jugoslovenske kosarke pa ns pricam.. Zato sto sam bio neradnik i nemam pravo, samo sam naveo banalan primer i nisam mislio nista lose u tome..

Druze ti si prvo jedna velika kosarkaska neznalica, koja je puna mrze, blage veze o sportu nema i iskopleksirana ameba..

Pa taj pasutin, kurbanov i ostali rusi sigurno sa tobom ne bi 10 sec proveli..
Samo sam naveo primer, a ti se drzis za njega jer nemas argumente i neznalica si.. Daj mi argument po kome je najveci trener Evrope svih vremena los trener? A izvini ta darusafaka ima budzet od 1,2 miliona ili kao i fener? Totalno si nerealan, neobjektivan i pun kompleksa, to nije dobro za tebe druze jer ces i u zivotu biti takav.

Košarkaška argumentacija na zavidnom nivou.:hahaha::hahaha:

Stvarno, ko je ovde bolestan, i pati od kompleksa?:per::per:

Aj svedite razgovor na normalan nivo. Ne mogu da brisem vise ti si neznalica, ti si kompleksas, ti si ovakav ti si onakav. Niko ovde nije dosao da drzi predavanja i da se pravi pametniji od drugih. Svako ima pravo na svoje misljenje i moze da ga iskaze ali nemojte da se nazivate svakakvim imenima.

Brose puk'o tipa 10-tu neizvesnu zavrsnicu... Manekencici konacno zalicili prvi put na evroligasku ekipu, Macvan plodi Jorgosa trenurno. Makabi nastavlja sa rekordnim porazima, a dosad odlicna ili solidna Baskonija (sastav kao CSKA, sto bi reko kosta), u 2 utakmice porazi od ukupno 50 razlike. Videcemo dal su pali trenutno, ili svakog cuda tri dana dosta.

Pa legenda strucnjak je rekao da je baskonija kandidat za titulu..Samo zbog imena nika od pocetka me proziva.Ne znam sta je decku,ne diram ga..Sve to sto je podvukao je istina,argumentovano pricam i normalno.Inace kakav mastor Ljulj,definitivno najbolji igrac E.L.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa legenda strucnjak je rekao da je baskonija kandidat za titulu..Samo zbog imena nika od pocetka me proziva.Ne znam sta je decku,ne diram ga..Sve to sto je podvukao je istina,argumentovano pricam i normalno.Inace kakav mastor Ljulj,definitivno najbolji igrac E.L.

Ma važno je da si ti s Pašutinom intiman.......:per::per:
Samo.......Vreme je da saznaš da se na taj način ne prenosi košarkaško znanje.......:hahaha::hahaha::hahaha:
Mada ga iskreno ni Pašutin nema puno.
Kao ni onaj trener Baskonije.
Dokaz za to je prost, samo ko zna da vidi..........Znači da tebi treba nacrtati:per:
Kada dva meseca posle početka sezone kupiš igrača sasvim drugih perfomansi od onih koje već imaš, znači da si na početku potpuno promašio temu.
A to se dogodilo kada je Baskonija kupila Badingera...Ili kada se kupi Benet...:per:

Ja ne znam sta je smesno,osim ti sam sebi.Bitno je da si ti veci strucnjak od svih njih.Ja te fino i kulturno molim okani se mene.Batali me covece.Necu da se bakcem sa takvim djecjim mozgovima.Samo me batali..Nemoj vise da mi odgovaras.Komentarisi sta mislis i pusti me na miru.

Kad osetiš utakmice, ali ne do kraja......

sssssss.jpg

Tri promašene, ali kad se pogleda tri promašena para svi zajedno za pet poena.:dash:

Pratio sam ove Turke, Fenjer uzasan u odbrani u prvom poluvremenu, ali su se povadili nekako do kraja. Imam utisak da je sudija izmislio faul Micova u napadu i tako resio utakmicu... prethodno Muhamed Ali trojkom.

Pantere bih vec ocekivao i sa prosecnom formom da dobiju PAO kuci, a ne sa vrhunskom (tesna utakmica verovatno jer je naporan raspored kompenzovao razliku).

Makabi-Uniks ne merem gledati.

I naravno...

Sve ti jbm...

Ovo su danas kosarkasi koji se placaju milionima. Djordi ce pre naci napitak za mladost, pa da vrati Dijamantidisa, Sarasa, Navara, Rudija i ostale u stare dane, nego sto ce Kalates postati kosarkas.

Evroliga ove godine je UBEDLJIVO najjače i najteže takmičenje u istorji, na Evropskom kontinentu.
16 ekipa svak sa svakim dvokružno je ubedljivo najteži format takmičenja, i medju prvih 8 će otići najboljih osam ekipa.
A ne kao prethodnih godina, gde ekipe zavise od žreba u kojoj će grupi biti.

Postoje ekipe koje imaju i po 5,6 NBA košarkaša u svom sastavu.
Postoje ekipe sa igračima koji imaju kvalitet ali neće da idu u NBA.
Naravno da bi liga bila još jača treba da se poveća nagradni fond, ali će to zasigurno vremenom doći.

Samo u teoriji bi ovo trebao biti najtezi sistem, svako sa svakim u 2 utakmice. Po mom misljenju, takmicenje bi bilo zaista takvo kada bi za te ekipe postojalo samo ono, da se igra ljudski vikendom po jedna utakmica, da svi imaju vremena da se spreme, doputuju, odmore, i na terenu daju svoj maksimum. Ovako neke ekipe imaju po vise povredjenih igraca koji su svakako plod prenatrpanog i nehumanog rasporeda, samim tim ekipe nisu kompletne. Ekipe su takve kakve su, evo videli smo NBA Kalatesa. Iz Evrope danas beze i Pol Cipser i Abrines, cak i oni imaju mesto u NBA. Jedine prave zvezde u pravoj formi su Teodosic i Ljulj, a dobro znamo da do pre koju godinu oni nisu mogli do titula u onoj konkurenciji.

Ono sto smo dobili sa teoretski najsnaznijim sistemom, kombinovanim sa domacim utakmicama u besmislenom rasporedu, jeste mnostvo utakmica revijalnog tipa, a nekvalitet igraca, trenera, nedostatak vizije i proizvodnje novih igraca je doveo do preplacivanja gluposti, pravljenja losih timova, nekoliko klubova koji su bili ogromni velikani a koji i dalje grcaju i traze se, sa dosta para ali bez vizije, dok se velikani koji drze neki nivo vidljivo slepaju i otaljavaju, a svejedno su na vrhu tabele, bez mnogo kazni jer nema mnogo ko da ih kaznjava konstantno.

O marketinskom uspehu ovog sistema (zbog kojeg je i napravljen, a ne zbog kvaliteta, jer jedan Djordi Bertomeu ne zna sta je kvalitet) necu ni da pricam, dok slusamo skripu patika i kako treneri urlaju pred mnogim praznim i polupraznim tribinama. Prosle i pretprosle sezone sam propustio malo utakmica na TV-u, ove sezone prosto nema smisla blenuti svaki dan u TV celo vece i gledati Uniks i Makabi u medjusobnom duelu evroligaskih bogalja.

Tesko da ce se ista moci meriti sa klubovima i igracima koji su zarili i palili pre 10, 15 i 20 godina u Evropi. Nije mogla ni Evroliga po starom sistemu da se meri sa time, ali je nudila sito i reseto, svaku utakmicu na krv i noz - svaka je bila bitna.

Samo ne znam sto se navijaci Zvezde time toliko opterecuju, njihov tim i da igra u Evrokupu i ima ovaj rezultat i ovu seriju, postigao je rezultat za respekt, a uspeh im niko ne osporava. No, posto se radi o celom sistemu zvezdaske mitomanije do Tokija, jasno mi je o cemu se tu radi i to je prosto tako - otuda, izmedju ostalog, i sve ovo. Prosto nece biti mira dok se ne prizna da je ovo sto sad gledamo zapravo evropska divizija ravna NBA, i da bi mocni crveni panteri porazbucali i Golden Stejt pred punom Marakanom koja bi planula za 15 minuta.

Kakvo lupetanje!
Gde si ti video revijalne utakmice?
Naravno da je kalendar pretrpan, i to je nešto na šta će se ekipe godinama moraju navići.
Navići u smislu da produže rostere, i da prilagode treninge novom kalendaru takmičenja.
Ne postoji baš nijedna prepreka da profesionalci koji od košarke žive odigraju 3 pa i 4 utakmice nedeljno.

Ja sam i na početku tkamičenja rekao da sistem treba poboljšati, jer sam se plašio da će u drugom dleu sezone, ekipe bez šanse za plasman , samo odradjivati utakmice.
Ali je to nešto što se može promeniti u godinama koje dolaze, bilo povećanjem nagrada za pobede, bilo povećanjem broja ekipa koje ispadaju iz Evrolige, bez obzira na licencu ili proširivanjem ekipa koje igraju plejof na 12 recimo(posle ligaškog dela prve 4 idu direktno u četvrtfinale a 5-12 mesta igraju osminu finala.)..
Naravno svaki početak je težak, ali je svejedno ovaj format neuporedivo teži , zahtevniji od svih prethodnih.

A što se marketinga tiče, čini mi se posotje ljudi koji to mnogo bolje znaju od tebe, i koji u krajnjem slučaju ulažu svoje pare u taj projekat.
Takodje, prazne tribine na meču u Baskoniji recimo, donesu više para Evroligi od pune Arene u Beogradu.
Sve zavisi od percepcije posmetranja, jer se prihod ne meri samo prema broju prodatih karata.

PS; Ideja i jeste da jednog dana ovo postane Evropska divizija NBA...Šta ima loše u tome?

Lose u tome je sto je ideja smesna koliko je neizvodljiva. Moguca je samo ukoliko se pod broj jedan, priblize americki i evropski mentalitet u smislu masovne potrosnje (iako se radi o civilizacijskoj braci, ta dva kontinenta su jos uvek dovoljno razlicita u tim finesama) da bi se Evropa mogla nazvati NBA divizijom; i pod broj dva, da se evropska kosarka priblizi americkoj u smislu produkcije, kvaliteta, treniranja i izbacivanja igraca. Trenutno je razlika ceo jedan okean. Evropa trenutno ne moze da izbaci igraca, organizacija je smesna u odnosu na americku, niko nikog ne trenira, produkcija je minimalna. Ponavljam, Evropa ne moze da zadrzi rezervistu evrokup ekipe, i bojim se da ce sve vise biti osudjena na americke otpatke koje ti zoves "po 5-6 NBA igraca u jednoj ekipi". Naravno, takve igrace ce placati milion i vise. Meni je izglednija sudbina Evrope nesto kao sto su bile kolonije imperijalnim zemljama, dakle kolonija koja ce imati svoje podkolonije u vidu obezvredjenih takmicenja, evropskih i nacionalnih, iz koje ce imati sve manje i manje da crpe.

Gde sam video revijalne utakmice? Od kada je prosiren TOP16 bilo je vidljivo otezanje narocito vecih ekipa, koje dolaze potpuno nespremne, a one ruske ni nemaju vremena od putovanja da se spremaju. Njihove utakmice su kao prijateljske. Nedavno smo mogli videti "derbi" Real-Makabi, ocajnost i jednih i drugih je bila zapanjujuca, da bi se Real doslepao do pobedice nekako, jer ipak odrzavaju kakav-takav nivo za razliku od izraelskog cirkusa. Revijalna utakmica, bez pripreme, ozbiljnosti, timske snage, pripremljenih odbrana, minijatura, bilo cega sto smo mogli videti "dok je kosarka bila slabija".

Ne bih zabadao prst u oko vama Panterima u vezi sada vec nadaleko nahvaljene Zvezdine odbrane koja je najbolja u Evropi, i sto je najgore, vrlo moguce da jeste. U cemu se ona sastoji, od naravno timske igre koja je na visokom nivou, tu se preuzmu i pokriju sve rupe, sta treba udvaja se, sve super, utakmica i slabe tacke protivnika se regularno pripreme i napadaju, ali je ostrica i koncepcija na uzasno rizicnom pritisku na loptu i prvu liniju napada, a kako im uspeva da se provlace sa rukometaskom odbranom, pitanje je za glavnog Zvezdinog lobistu i tretman koji je izborio ili platio kod Djordija, zajedno sa drzavnim vrhom koji je kupio F4 u Beogradu (a Djordi se dokazano lako impresionira mafijasima). No, sustina je da tu ne postoji nikakva slozenija timska odbrana od ove osnovne (koja je nazalost dovoljna za dosta ekipa), ne postoji zona, zonski presing, minijatura, nova ideja, sve te takticke zavrzlame koje se dugo treniraju, rastu, sistem, kao sto je imao Montepaski, ili Makabi sa svojim zonskim presingom koji je isao do izbora u pocetnoj selekciji igraca, sto je cesto izgledalo fantasticno.

Danas se prenerazim kad sam u Pioniru video prvi put posle ko zna od kad zonu 1-3-1 koju je Obradovic postavio u par napada. I onda pricamo o tome kako je ova kosarka danas nesto specijalno... Jbt, ljudi nemaju vremena ni da treniraju, kako da igraju nesto specijano osim revijalnih utakmica? Ili da kao Zvezda pobedjuju na timsku volju, jacu zelju od svih i najosnovniji sistem koji su uspostavili za 2, 3 godinice? (Inace, Zvezdina igra je do januara isto bila nista posebno, njihov klasican o-ruk i rukomet, a uspeli su pobediti solidan broj ekipa u prvoj rundi; od januara sam, ono sto sam video, vec video par stvari koje su i lepse za oko i utrenirane, nekoliko napada i strpljivu igru u napadu koju cenim).

Naravno, sve bi to bilo bolje kad bi ovo bila zaista liga, kao Premijer liga, ali to ce znaciti jos gore tumbanje u svemu onome sto nije Evroliga, i dalje srozavanje. A Evroligasi vec sad nemaju odakle da crpe igrace, nego preplacuju jbnog Nika Kalatesa koji igra plejmejkera i baca air-ball sa bacanja.

Evo ga novi biser Ilije Bombe, koji kosarku nazalost prati tek od kad je Vucic dosao na vlast. Covek je pobrkao Danstona i Ertela, koji onako lice jedan na drugog, obojica crnci, korpulentni, centri... z:D

Aj ne kvari raspravu na ovoj temi svojim panterskim doskocicama, da vam opet ne dodjem na vasu temu da vam kvarim "kosarkaske rasprave" koje vodite, pa da oni kosarkaski znalci od 2013. godine pocnu da histerisu. Partizan se nit' pominje u raspravi o EL, niti treba da se pominje, a bolje nemojte da vam pominjem.

Baskonija se vraca u igru ponizavanjem nesrecne Barselone koja se ocito debelo srozala... Ne pratim matematiku, al cini mi se da su im sanse vrlo male. Ne pamtim da Barselona nije prosla regularnu fazu, padaju iz godine u godinu.

Zalgiris hvata na krivoj nozi Darusafaku... Nije da nisu izrespektovani od strane sudija, igraci Darusafake se s pravom bune, ali oni prosto nisu zasluzili da pobede.

Poslednja izmena:
Prvo ideja je sjajna.
Svakako su oni iz ULEB-a mnogo pozvaniji da sude o njoj, jer na istoj rade već desetak godina.
Da su to uradili pre deset godina, bilo bi neizvodljivo, sada više nije, a do toga se došlo sasvim postepeno.
Ideja i jeste da se stvori liga potpuno nezavisna od nacionalnih takmičenja.
Koga zanima samo sport, neka gleda amatere na basketu.
Liga je napravljena tako da pravi novac.
i to neće preko noći.
Ovo je prvo izdanje te lige, i sasvim je normalno da ima puno rupa u sistemu.
Ali kroz takmičenje i vreme će se to kristalizovati, dok s ene dodje do najboljeg modela.
A u tom najboljem modelu jedva da će biti mesta za jedan klub iz bivše SFRJ, a kamoli više.
Prosto toliko smo malo tržište, finansijski siromašno.
i prava mera evropskih takmičenja za nas siromašne će biti Evropkup.
On će i biti neki pandan Evroligi, takmičenje napravljeno da bi i siromašni mogli da sanjaju.

A što se tiče treninga...........
Neće se ekipe menjati svaka dva meseca, pa će i za uigravanje trebati manje.
Uostalom u NBA se igračima samim ostavlja da sa usavršavaju prkeo leta.
Hoćete profesionalizam, eto vam ga........

Aj ne kvari raspravu na ovoj temi svojim panterskim doskocicama, da vam opet ne dodjem na vasu temu da vam kvarim "kosarkaske rasprave" koje vodite, pa da oni kosarkaski znalci od 2013. godine pocnu da histerisu. Partizan se nit' pominje u raspravi o EL, niti treba da se pominje, a bolje nemojte da vam pominjem.

Baskonija se vraca u igru ponizavanjem nesrecne Barselone koja se ocito debelo srozala... Ne pratim matematiku, al cini mi se da su im sanse vrlo male. Ne pamtim da Barselona nije prosla regularnu fazu, padaju iz godine u godinu.

Zalgiris hvata na krivoj nozi Darusafaku... Nije da nisu izrespektovani od strane sudija, igraci Darusafake se s pravom bune, ali oni prosto nisu zasluzili da pobede.

Ti na onu temu ne smes da dodjes jer sam te ponizio i isamarao da ti jos obrazi bride. Ali moram da priznam kada ti u retkim trenucima mozak ne misli o Zvezdi napises nesto smisleno. Bez ironije.

Naravno, ja sam u stanju da napisem nesto smisleno, ali kad se radi o Zvezdomaniji, nisam, prosto mi se mozak zaludi od te kosarkaske velicine i zavisti za svim onim titulama sa sljake, ili kad vidim Simonovica koji je juce naucen da spusti loptu na parket i odma' je postao evroligaska zvezda.

Ti kosta pricas kao Vucic o Beogradu na vodi, kao da se priblizavamo i kao da ce biti sutra, prekosutra, a realnost je ovakva - Beograd na vodi po projektu ima 30 urbanih blokova od kojih su neki megalomanski, i mozda cak bude dve stotine pojedinacnih zgrada, od cega skoro sve treba izgraditi. U realnosti, zapoceta je gradnja 4 zgrade, a buducnost je s obzirom na politicku i finansijsku klimu i vise nego neizvesna.

Tako otprilike stoji i trenutna Evropa u odnosu na NBA. Ne u cisto kosarkaskom smislu, nego organizacionom, finansijskom, trzisnom, proizvodnom, i svakom drugom smislu. I tu ne mislim samo na NBA klubove, ukljuci jos u pricu i koledze i NBDL, za koji se ne bih zacudio da okuplja vise gledalaca nego EL. Sto i nije tako tesko, jer i neke KLS utakmice imaju vise gledalaca nego u Kazanju, Kubanju, kad je Efes domacin cesto, itd.

Kad ovaj "projekat" EL-NBA sargarepe dodje nekad do 50% realizacije, mozemo da pricamo... Ovako je i vise nego smesno. Samo prazna prica.

Poslednja izmena:
Ala si ti opterećen Vučićem..........
Evroliga je projekat koji traje već više od deset godina, i svake godine su se malo pomerali napred.
Naravno da osnovni uslov da bi se približili NBA ligi je da budu finansijski moćni kao klubovi u NBA, a dotle će proći još mnogo godina.
I ne samo klubovi , nego i da tržište bude moćno da bi kroz marketing mogla da se isprati ta liga.
Inače finansije klubova po Evropi uopšte nisu toliko manje od klubova u NBA, posenbo akd se uzme u obzir da salari u NBA predstavlja bruto plate igrača a i Evropi neto plate..
Ono u čemu zaostaju je tržište.
I to će se vremenom promeniti, i sama NBA pomaže u tome.Šta misliš zašto tolika gostovanja NBA ekipa po Evropi?
Naravno da je to projekat koji će potrajati još najmanje desetak godina, ali su bliže sada nego što su bili pre deset godina.
Ideja i nije da u gledalištu imaš 15 000 navijača koji urlaju.Ideja ja da imaš 15 000 navijača koji će sem karte da kupe neki suvenir kluba, i da potroše još duplo više para na razne grickalice i druge gluposti.
Primer su ti Niksi recimo.oni godinama imaju jedna od najskupljih timova , stalno plaćaju luxuri tax i opet dobro posluju.
Prosto, od turista koji dnevno posete Njujork mogu napuniti Medison........A takvi turisti su najbolji, jer najviše troše.

Haha, opterecen svojim opterecenim premijerom, mislim zaista... Sta treba da se svi kao ti i ove kolege pravimo blesavi o postojanju (dok se desava najdirektniji diktatorski upliv u sve, a ne samo u sport - sport je tu mozda i najmanje bitan kao drustveni faktor, ali svakako bitan kao simbolicki prikaz poremecenosti)... a pricamo o Tadicevom zavrtanju rukava. z:D

Osim toga, nije slucajno sto su Djordi, Covic i Vucic izgradili tako dobru saradnju koja je krunisana sa F4 u Beogradu. Njihova dela govore za sebe, a ja samo ne znam u cemu je Evroliga uopste napredovala. Sa kosarkaske strane mislim da sam izanalizirao osnovne crte kosarke koja se danas igra, sto se finansijskog aspekta tice, vecina klubova je bogata sama za sebe, jer ima ko ce da baca para u njih, bilo Djordija ili ne. Dal je to ruski tajkun u dogovoru sa drzavom, dal je to prebogata turska firma sa drzavnim povlasticama da ulaze u sport, dal je to prebogata sportska sekcija, dal je to cedo jedne drzave kao Makabi, ili jedne vlasti, kao FMP-Zvezda, ili ima ekscentricne grcke bogatase koji eto tako to rade iz hobija.

Cak i da mozemo iskopati neki napredak, tipa dovodjenje onog sponzora iz USA, u celokupnoj slici je to potpuno nebitno, jer - evropska kosarka ne moze da odrzava samu sebe na kosarkaski nacin.

Ne moze, nema igraca, nema produkcije, nema vizije, niko ne gradi nista, ne pravi te igrace. Mozes imati para koliko hoces, ko ce da ti igra? Jbeni ciglas Kalates, poslovodja Soni Vims, izgubljeni Djentile? Kad ce novi Dijamantidis, Navaro, Fernandez, Teodosic, Saras, Lorbek, a da ne pricam o onim jos malo starijim? Hoce li jedan jedini veliki talenat trenutno, Luka Doncic, ostajati pola karijere u Realu i Evroligi, ili ce vrlo brzo prevazici siromasnu sredinu?

Ti kazes, profesionalni sport, liga pravi novac (samo ne znam koji), kome se ne svidja nek gleda amatere.

Ja kazem, da, ovo je profesionalni sport, igraju ga najbolji kosarkasi, najbolji treneri, najbolje ekipe, za to sluzi sport, pa nek ima profesionalni elemenat, nek se napravi sistem da to koliko-toliko sebe finansijski izdrzava. Ali koga zanima da mu nesto pravi novac, neka ide na berzu ili u privredu pa nek tamo pravi novac kad je tako sposoban i pametan. Kao Covic, Vucic i Bertomeu, koji su uspeli da postignu to da svako svakome viri iz guzice. Ne znam kako, ali uspeli su. z:D

Bogami, ako je tako kako ti kazes, eto Covketa u NBA uskoro. Vucic opet dovodi Mila da izneveruju.

Poslednja izmena:
Naravno, ja sam u stanju da napisem nesto smisleno, ali kad se radi o Zvezdomaniji, nisam, prosto mi se mozak zaludi od te kosarkaske velicine i zavisti za svim onim titulama sa sljake, ili kad vidim Simonovica koji je juce naucen da spusti loptu na parket i odma' je postao evroligaska zvezda.

Ti kosta pricas kao Vucic o Beogradu na vodi, kao da se priblizavamo i kao da ce biti sutra, prekosutra, a realnost je ovakva - Beograd na vodi po projektu ima 30 urbanih blokova od kojih su neki megalomanski, i mozda cak bude dve stotine pojedinacnih zgrada, od cega skoro sve treba izgraditi. U realnosti, zapoceta je gradnja 4 zgrade, a buducnost je s obzirom na politicku i finansijsku klimu i vise nego neizvesna.

Tako otprilike stoji i trenutna Evropa u odnosu na NBA. Ne u cisto kosarkaskom smislu, nego organizacionom, finansijskom, trzisnom, proizvodnom, i svakom drugom smislu. I tu ne mislim samo na NBA klubove, ukljuci jos u pricu i koledze i NBDL, za koji se ne bih zacudio da okuplja vise gledalaca nego EL. Sto i nije tako tesko, jer i neke KLS utakmice imaju vise gledalaca nego u Kazanju, Kubanju, kad je Efes domacin cesto, itd.

Kad ovaj "projekat" EL-NBA sargarepe dodje nekad do 50% realizacije, mozemo da pricamo... Ovako je i vise nego smesno. Samo prazna prica.

Ajde da ti ponovim, pises smisleno SAMO KADA NE RAZMISLJAS O ZVEZDI. Kapiras, ponovo si zalutao u Zvezdalend.

Tvoja poslednja recenica, mogu samo da zamislim kako bi zvucala da je Partizan sad u EL. Ovo takmicenje bi bilo jace od NBA. Ali sada kako smo u hejterskom fazonu, gradimo pricu da je sve ovo kerov k.urac. Inace ne vodim ovde raspravu da li je ovo napravljeno da se finansijski parira NBA ligi,vec da li je evroliga danas po kvalitetu bolja nego ranijih sezona ili ne.Mada, uz Partizan, Zelengoru, Prokom i slicne ekipe, neka drhti NBA.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back