Zashto analizirash strukturu deviznih rezervi, mislish da su kineske rezerve sve kesh, da i njihove nisu obveznice i depoziti banaka? Na Wiikipedii stoji da imamo 15 milijardi dolara deviznih rezervi, tako da cenim da imamo bar 12, zbog pada kursa evra. Potroshio je 600 miliona, znachi verovatno josh imamo preko 11, shto je dovoljno. Ochito je da se ti mnogo bolje razumesh u materiju nego ja, ali mi nije jasno zashto kukash za deviznim rezervama, ako ih ti ne bi upotrebljavao za odbranu kursa da si guverner? Primanje mi je u dinarima, tako da mi ne odgovara rast evra, ali kao Srbin bi voleo da nam deprecira dinar pa da pokrene izvozno orijentisanu proizvodnju., kao shto Kina radi sa potcenjenim juanom. Mada me plashi da slab dinar u nashem sluchaju nece pokrenuti vec paralisati privredu jer Srbin ne voli da radi za male pare.
Kao prvo,morao si da uvidis da neki napadi na tvoje ili necije druge postove dolaze iz pravca politicke ostrascenosti,a to cesto puta nema nikakve veze sa tobom,temom ni teorijom i praksom u ekonomiji npr.
Kao drugo,dinar se ne brani tako sto ces iz slamarice vaditi devizne rezerve i tako vaditi stvar iz gov....To je gasenje pozara casom vode od 2 dcl.Mora pustiti kurs da ide kako ide tj. da trziste samo odredi jacinu valute sa kojom barata.
Kao trece,mora se cunak okrenuti skroz drugojacije,jer ovako kako stoji toliko jako dimi da ce nas sve pogusiti.To znaci da Vlada pod hitno,ali stvarno pod hitno treba odrediti budzet koji sluzi da podstakne infrastrukurnu izgradnju,podstakne obrazovanje,podstakne otvaranje malih preduzeca,a sa druge strane krajnje,krajnje smanji sve moguce rashode i fondove koji nemaju dna vec unistise i ono malo sto ima.Greske su uradjene mnogo ranije,kad se prodavala imovina bud-zasto,narodu se pricalo nesto drugo,a kao trece i najvaznije,gledala se strpati provizija od te iste rasprodaje u sopstveni dzep.Da ne govorim o godinama izgubljenim u politickim prepucavanjima i izborima,koji nisu doneli ustvari nista dobrog.Spisak gresaka postojece pol.elite( ako ih uopste i mozemo nazvati elitom)bilo da se radi o poziciji ili opoziciji je toliki da ima materijala za jednan tom knjiga od 3000 strana pod radnim naslovom,,Kako unistiti sopstveni narod i zemlju,a pritom ne misleci ni na vlastitu decu".
Kao cetvrto,i ja kao i ti radim za dinare,ali problem nastaje kad za tu valutu trebam da kupim nesto sto mi je neophodno,a to neophodno je npr.roba iz uvoza.Tad teorija o kupovini domaceg pada u vodu,a primenjuje se filozofija,,daj sto das samo da je jeftinije,jer se na kraj ne moze".To se moze prevazici na jednom visem nivou,a to sam vec spomenuo,,pod trece"Kinezi su najjaca ekonomska izvozna sila na svetu.To je nesto sto se ne moze porediti sa nama,jer su nase pretpostavke drugojacije od startnog mesta sa kojeg su oni krenuli u reforme.To nemoj da poredis.Na kraju reci cu ti nesto sto mnogi previde u razgovoru kad je Kina u pitanju:sve su obrnuto radili od saveta MMF-a.Drug.pozdrav!