Evro ide na 110 dinara!

Do koliko ce ici ?

Neko rece na vestima b92 da ce dinar poceti da jaca posle Nove God ...

Интересује ме само рече ли тај које НГ, јел то ЗЕС чека Деда Мраза ил' Божић Бату ???

Богами, овде изгледа ни кожне чакшире не помажу ...
можда ако би успели да оживе деда Аврама или Волта Дизнија ...

Last Update:86,37 (-0,30%)

sutra ipak pada za 0.30% u odnosu na danasnji dan. sve u svemu jos jedan klasican dan dinar krene da gubi do 2% svoje vrednosti i onda popodne jelasic ulece sa gomilom deviza na berzu i obara kurs.

realno da nema mesanja drzave i trosenja dragocenih deviza kurs bi za 3 meseca prirodno otisao na 160 din za 1 euro

19.11.2008

PRESS
BANKE VEĆ DIGLE EVRO NA 89!

Vrednost dinara na najnižem nivou od početka godine. Vojvođanska banka juče građanima prodavala evro za 89,46 dinara. NBS prodala 50 miliona evra da bi zaustavila kurs na 86,89 dinara za evro

Evro će danas, po srednjem kursu NBS, vredeti 86,89 dinara! To je najniža vrednost domaće valute od početka godine. Mada je juče Narodna banka na međubankarskom tržištu prodala 50 miliona evra da bi zaustavila slabljenje domaće valute, evro je ipak ojačao za 46 pare. Ovoliko slabljenje domaće valute iskoristila je Vojvođanska banka i evro juče prodavala građanima za čak 89,46 dinara!

U ostalim bankama se evro juče prodavao za 87,56 do 89,03 dinara. To je za skoro tri dinara više od prodajnog kursa centralne banke i za nešto više od dva dinara u odnosu na menjače. Ovakve razlike u kursevima, prema rečima stručnog saradnika PKS-a Gorana Nikolića, posledica su želje banaka da se zaštite od rizika.

- One prave velike raspone, kako bi se zaštitile od rizika, a i zaradile - kaže Nikolić.

Stabilizacija u najavi

Zamenik direktora Sektora trezora u Banci Inteza Bojan Lečić objašnjava da će razlike između kurseva biti velike sve dok je situacija oko njega neizvesna.

- Menjačnica sama bira iznos, kao i da li hoće da obavi neku transakciju ili ne. Banke to ne smeju da rade. Kada kurs oscilira, ako banka jeftino proda devize, a sa druge strane ne može da ih kupi tako jeftino, tu onda postoji određeni stepen rizika. Tako da, sve dok je situacija oko kursa neizvesna, te razlike će biti velike - rekao je Lečić. On objašnjava da dinar opet slabi jer je povećana tražnja za devizama, kojih je malo, ali očekuje da će se kurs uskoro stabilizovati, iako je nerealno očekivati da će se on vratiti na nivo na kom je bio krajem prošle godine.

image.jpg

- Povećana je tražnja privrednih subjekata da izmiruju svoje obaveze, a sa druge strane, imamo mali priliv kapitala. Ipak, ja očekujem da će doći do izvesne stabilizacije kursa, međutim, usled ovakvih okolnosti nije realno očekivati njegov povratak na nivo od 80 dinara - smatra Lečić.

Skok iznad 90?

Prema prognozama ekonomskih analitičara, sasvim je moguće da će evro do Nove godine „skočiti" na 90 dinara! Docent na Megatrend univerzitetu i doskorašnji analitičar NBS-a Nikola Tasić objašnjava da će evro rasti sve dok ne budemo imali veći izvoz i priliv kapitala. On tvrdi da postoje realne šanse da evro do Nove godine „ode" na 90.

- NBS se pokazala nemoćnom u kontrolisanju kursa. Bez obzira na to što je intervenisala sa više od 300 miliona, centralna banka se pokazala nemoćnom da iskontroliše kurs. Bolje je bilo da uopšte nije intervenisala i pustila da vidimo koji je to realan kurs koji naša zemlja treba da ima - rekao je Tasić.

==========

tooooooooo ode evro preko 90 :super: :super: :super:

pa u srbiji je plasirano 5 milijardi tzv spekulativnog kapitala koji tu lezi zarad 18% kamate jna godisnjem nivou , koji inace ne bi mogao da dobije nigde drugde :lol:

no sobzirom da se topi jelaiscev kurs topi se i njihova kamata tako da ce tih 5 milijardi uskoro vrlo brzo da poleti iz zemlje

Razgovarajuci sa Radovanom Jelasicem,guvernerom NBS,upitao sam ga sta preporucuje ljudima koji su podigli devizne kredite,odgovorio mi je "da je najbolje da sve kredite pretvore u dinarske,bezobzira sto je trenutno malo veca kamata,ali dinar je dinar...",ni on ne zna koliko ce evro da raste.

iskreno mislim da su najvise za sve krivi mi gradjani

da ljudi ne paniche i da nisu toliko raspomamljeni da nude i potrazuju ne bi bilo toliko divljanja u kursu

sad su svi u tripu devedesetih i kupuju devize jer ko zna sta ce da se desi

sve su to funjare dragi horacijo..

ja dobijam kintu u dolarima i odgovara mi da je dolar jak ali iz pristojnosti prema sebi ne stekam dolare vec uzimam nasu valutu i zivim ko covek, vice versa uvek prodajem devize nikad ih ne kupujem koi ce mi devize u nashoj zemlji?

mislim da je glupo kupovati devize od strane svakog iole lojalnog svojoj zemlji gradjana pogotovo u stanju ekonomske krize

to izvuce na scenu vise para (mnogo vise nego sto ih narodna banka ima na raspolaganju) mislim pazi johny kad gledas reportazu o menjacnicama vidis likove koji ufrcheni kupuju devize a nisu dupetom mrdnuli iz zemlje - koi ce im djavo devize??

da su gradjani iole savesni/svesni evro bi bio ispod 80

i onda ih josh i strizlju banke jer kupe za to nesto sitno za sminku devize po prodajnom kursu a onda do par dana kasnije moraju to da trose i onda naravno prodaju jeftinije

blah

:amen:

kontam da se osecaju sigurno kad imaju devize ili tako nesto shta li vetj
onda ae mursh svi u tu zemlju cije devize uzimate pa tamo zivite mislim :guza: nije fora right

Poslednja izmena:
iskreno mislim da su najvise za sve krivi mi gradjani

mislim da je glupo kupovati devize od strane svakog iole lojalnog svojoj zemlji gradjana pogotovo u stanju ekonomske krize

:hahaha:

izvini al nisam mogao da odolim :lol:

ti si bre covece ono sto bi englezi rekli sucker

takvi kao ti sto su imali "poverenje" i bili "lojalni" su nakraju zavrsili sa pritiskom 140 sa 200 , navuceni na bensedine sa desetinama hiljada maraka zarobljenih u beobanci, investbanci, dafiment banci, jugoskandik banci....

pitaj roditelje kako je to bilo ako nista drugo.

neki kao ti , nikako da nauce lekciju da se u ovu drzavu ne moze imati niakd poverenja

Tixi ne bije bitku sablja vec srce u junaka

Johny ja da izgubim sve sto imam sa nule bi za mesec dana stigao na isto

Moja kinta nije u slamarici i nikad nece biti tamo, ja skoro da i nemam para a i da ih imam opet ih nebi imao i ne bi mi smetalo a kad procitas to onda procitaj ponovo da bi mogao da razumes

Sustina stvari je da osecaj sigurnosti ne postoji ali je bitna izgradnja intelekta i uraditi cak i sta je mozda i pogresno (sa finansijskog gledista) ali ispravno (u ogledalu) je to na chemu okida vecina uvezanih u poreze, kredite i frku sta ce biti sutra

nisam ja lojalan nashim politicharima, niti bankama, ali sam lojalan svojoj zemlji

meni nije frka da izgubim kintu sve dok ne izgubim sebe
drugima je veca frka sa kintom zato je i gube..
valjda im je samo jos to ostalo, shta li vetj..

p.s. nisam ja za tebe bre bre

Poslednja izmena:
Ajde markowac nemoj da se ložiš toliko i budi uvek odredjeniji koji je kurs u pitanju :D

Evo ti link ka kursnoj listi jedne jako dobre menjacnice :)
http://www.paris.co.yu/index.php?main=2

sine ja pratim desavanja na medjubankarskom trzistu i to sto se desava tamo danas takav ce kurs da bude sutra

a sutra je za sad kurs 87.53 sem ako jelasic opet ne izvadi 50 miliona eura iz kase, onda ga mozda obori za 30-40 para :lol:

Back