Ček' polako, izgleda da nisam dobro formulisao pitanje.
Kada je pitano koja je to materija koja čini život, to nije isto kao i pitati koja je to materija, koja čini živa bića, a razlika između ta dva pitanja je neverovatno velika.
Tvoj odgovor je zadovoljavajući, ali na pitanje koje bi glasilo, koja je to materija, koja čini živa bića.
Dakle, da li tvrdiš da ono što čini suštinu života, alegorijski dah života, jesu ugljenik, fosfor i ostale gradivne materije živih bića?
Zivot koji mi poznajemo bazira se na bazi ugljika, to je vec domen organske hemije, fosfor je bitan element jer je sastavni deo
nukleinskih kiselina (dnk, rnk) , takodjer imamo tu jos bitnih elemenata kao sto su vodonik, azot, kiseonik, kalcijum, to su u stvari
biogeni elementi koji su neophodni za zivotne procese. No svi nabrojani su sastavljeni od gradivnih cestica, od istih onih cestica od
kojih je sastavljen i jedan kamen ili pak bilo koji drugi prirodni element. Dakle ovo sto sam do sad nabrojao je sustina nama poznatog
zivota, ako smatras da je drugacije, izvoli i obrazlozi.
Koliko se secam vec sam rekao da je u onom momentu kada su stvoreni gradivni elementi koji cine sve ono sto ti vidis oko sebe, tada
su ujedno nastali i gradivni elementi koji cine zivot, dakle sve je materija u svom obliku. Zivot je samo jedno svojstvo materije koje se desava
ako postoje uslovi za to. Predpostavljam koja ti se pitanja vrte po glavi, izvoli slobodan sam da ti odgovorim onoliko koliko budem umeo.
Hoćeš reći da znaš kako je materija nastala?
Slušam.
Znam samo onoliko koliko je nauka bila sposobna da objasni, sta te tacno interesuje, gradivne cestice, prirodni elementi ili nesto trece?
Ono što je za Tebe haos, za nekoga može biti harmonija i poredak, a radi se o tome da neko može nešto doživeti kao haos iz razloga što ne može da uoči odgovarajuće veze, koje u nekom sistemu postoje, pa zato sistem definiše kao haotičan.
Međutim, to ne znači da taj sistem je zaista u haosu, već lako može biti da spoznaja takvog sistema prevazilazi mogučnosti onoga ko ga spoznaje i proučava.
Primecuje se da ti prihvatas samo onakve dokaze koji ce potvrditi tvoja licna ubedjenja, no to je kocnica ka riznici znanja. Na takav pristup
videces samo ono sto zelis da vidis, kao npr sto imamo na hiljade snimaka sa you tube, gde pripadnici jedne odredjene religije vide ime Alah
tamo gde ga niko drugi ne vidi, vide ga iz razoga sto zele da svaki oblik asocira na njegovo ime. Tako i ti zelis da vidis kako nastanak ove nase planete
i zivota na njoj ima neki veci smisao, da bi se potvrdio veci smisao i inteligentno uredjenje mora ipak da postoji neki red, jer ako je stvoreno iz haosa onda
se moze reci da tu nema namere, ili pak da je sve mozda produkt slucajnosti.
Ova nasa harmonicna planeta je imala obicaj da gotovo istrebi zivot na njoj, vec smo u istoriji imali kobne udare asteroida, podneblja koja su nekad
bujala od zivota sad su bezivotne pustinje. Zvezde, planete.. konstantno nastaju, nestaju, mozda se u nekom drugom cosku svemira upravo sad radja
klica zivota, dok se na drugom gasi, mozda se cak i na Marsu pronadju tragovi postojanja zivota ali ne i njegovog razvitka, zasto, zato sto su u jednom
trenutku uslovi bili povoljni, ali nisu potrajali dovoljno dugo da zivot dobije kompleksniju formu. Zasto su se uslovi promenili, iz razloga sto se materija
konstantno krece, menja svojstva i oblike, univerzum je jedno jako negostoljubljivo mesto za formu materije na kojoj mi pocivamo sto asocira na to da
nije bas prevenstveno namenjen nasem razvoju.
Jedna od prihvacenih teorija o nastanku naseg meseca, obrati paznju na harmoniju u svom tom delovanju.