Evolucija vs Kreacija

Ne znam zasto od sebe pravis zrtvu i svoje zakljucke poturas kao tudje. Zasto si bukvalno uporedio da je svemir jedno veliko gov..o i samim tim ti zivis u gov..ma.

To si Ti uporedio, ne poturaj svoje zaključke drugome.

Da ne bi hiljadu ponovoljena laz postala istina ja moram pojedincima da crtam i slikovito objasnjavam analogiju
sa slonom, izmetom i bakterijama. Naime vrlo pazljivo sam odabrao sta cu uzeti za primer da bi pokazao kako
tvorac ne mora logicki biti svestan svog stvaranja, niti zivota koji se razvio u njegovoj tvorevini, cak ne mora da bude
svestan ni svog postojanja. Slona sam izabrao bas iz razloga sto sam razumeo kako bi pojedinci reagovali da sam
uzeo svinju za primer, ali izgleda i slon je bio previse, no da ne ulazim u licna osecanja pojedinaca.

Analogija sa izmetom je demagoška, jer mi govorimo o Tvorcu svega što postoji, a tu se podrazumevaju i bakterije, dok slonov izmet nije stvorio bakterije, već samo predstavlja sredinu u kojoj su se bakterije razvile.
Dakle, primer tvrdi da su bakterije same sebe stvorile, a da je slon samo obezbedio sredinu, mesto gde bi one mogle da se stvore.
Zato je primer demagoški, jer metaforički slon ne predstavlja stvarnog Tvorca.

Slonova balega je primer velicine prostora u kom bakterije zive, ujedno je i primer prostora koji je vrlo pogodan za
zivot bakterija i njihovo daljnje razmnozavanje, pojedinci koji gledaju na svet otvorenih ociju i bez predrasuda su to
vec i zakljucili! No nije balega stvorena tako idealna za bakterije nego su se bakterije prilagodile balegi koja se tu
nalazi samo zbog fizioloske potrebe jednog slona. Citaj zivot se prilagodio prostoru a ne prostor zivotu. Molitva kao
i verovanje bakterija da je sve stvoreno zbog njih je samo umisljenost bakterija da su bitan faktor slonu, koji nije ni
svestan njih, citaj ljudi su ubedili sebe da je sve stvoreno zbog njih, pa iz svoje egocentricnosti daju pocast tvorcu
koji iz analogije sa slonom ne mora ni da bude svestan njih a kamoli njihovih molitvi i svih ostali predrasuda koje idu
uz to.

Kažeš nije balega stvorena tako idealna za bakterije, već su se bakterije prilagodile.
Pitanje je, zašto se bakterije nisu prilagodile i žirafinom izmetu, npr. Merkuru, ako slonova balega nije stvorena tako idealna za bakterije?

To za ježenje me je uvek zanimalo.
Zanimljivo je da je ježenje jedan od evolutivnih "repova".... čovek se ježi iz istog razloga iz kog se krzneni sisari ježe - pod naletom jakih emocija, i usled hladnoće. Naravno, kod životinja ovo ima praktično objašenjenje... sisari su "strašniji" i veći kada se nakostreše, i na taj način plaše neprijatelja, a usled hladnoće krznene životinje smanjuju gubitak toplote povećanjem količine vazduha u krznu između dlaka.

Naravno, kod čoveka ni jedna ni druga funkcija više nemaju smisao, ali je gen koji nam to omogućava još uvek aktivan.

da samo sto se jezenjem nece pokrenuti proces evolucije pa da dobije covek bodljice na ledja....:mrgreen:

sta kaze evolucija?kako je nastao prvi slon?
Ne postoji "prvi slon". Postoji samo proizvoljna taksonomija vrsta, i naša odluka šta ćemo zvati slonom a šta ne. Kad bi to razumeo, možda bi ti bilo lakše. Međutim, očigledno ne razumeš.

Aj' sad CTRL+ALT+DEL, pa udri ponovo.

Zanimljivo je da je ježenje jedan od evolutivnih "repova".... čovek se ježi iz istog razloga iz kog se krzneni sisari ježe - pod naletom jakih emocija, i usled hladnoće. Naravno, kod životinja ovo ima praktično objašenjenje... sisari su "strašniji" i veći kada se nakostreše, i na taj način plaše neprijatelja, a usled hladnoće krznene životinje smanjuju gubitak toplote povećanjem količine vazduha u krznu između dlaka.

Naravno, kod čoveka ni jedna ni druga funkcija više nemaju smisao, ali je gen koji nam to omogućava još uvek aktivan.

Ne postoji "prvi slon". Postoji samo proizvoljna taksonomija vrsta, i naša odluka šta ćemo zvati slonom a šta ne. Kad bi to razumeo, možda bi ti bilo lakše. Međutim, očigledno ne razumeš.

Aj' sad CTRL+ALT+DEL, pa udri ponovo.

nemoj sad to proizvoljno....ima evolutivno stablo...dakle koja je to vrsta predak slona i koji njen predak i koji fosili pokazuju taj prelaz?

Samo sam hteo da pokažem da ti i ostali protivnici evolucije koristite pokvarene metode: izmislite nešto, pripišete evoluciji i onda kad to oborite mislite da ste oborili TE.
Da, to je inače čuvena "Strawman" metoda, koja je vrlo omiljena kod zadrtih vernika (mada ne mogu reći da je ne koristimo i mi ateisti ponekad). Uglavnom, lakše je dekonstruisati i oboriti argument koji smo sami smislili nego onaj koji nam je sagovornik postavio.
nemoj sad to proizvoljno....ima evolutivno stablo...dakle koja je to vrsta predak slona i koji njen predak i koji fosili pokazuju taj prelaz?

Evo samo za tebe: levo je slon, a desno je predak slona. Ako pažljivije pogledaš, shvatićeš da liče.

%5Cphoto1%5CAlbums%5CAlbum1%5CLarge%5CPB122377_elephants.jpg

Nije problem, možemo mi diskutovati o slonovima... Samo sam hteo da pokažem da ti i ostali protivnici evolucije koristite pokvarene metode: izmislite nešto, pripišete evoluciji i onda kad to oborite mislite da ste oborili TE.
To ne pali.

pa hajde..dakle idemo od jednocelisjkog organizma do slona il kog god oces organizma.....celo stablo....nema nista protiv teorije....samo delove koje su naucno neutemeljeni sporim jer su spekulativni....prelaz iz vrste u vrstu je sporan...tu je tacka de se teorija lomi....

Da, to je inače čuvena "Strawman" metoda, koja je vrlo omiljena kod zadrtih vernika (mada ne mogu reći da je ne koristimo i mi ateisti ponekad). Uglavnom, lakše je dekonstruisati i oboriti argument koji smo sami smislili nego onaj koji nam je sagovornik postavio.

Evo samo za tebe: levo je slon, a desno je predak slona. Ako pažljivije pogledaš, shvatićeš da liče.

%5Cphoto1%5CAlbums%5CAlbum1%5CLarge%5CPB122377_elephants.jpg

ajde....:mrgreen:

Bas ne liče, ovaj levi je manji :lol:
Kad dobro pogledam, izgleda da si u pravu! :think:
Ako Zemlja nije stvorena tako idealna za bakterije, zašto se bakterije nisu prilagodile Merkuru?
Pitanje ekvivalentno ovom je sledeće: ako su zemaljske bakterije nastale na Zemlji, gde su im uslovi povoljni - zašto onda zemaljske bakterije nisu nastale i na Merkuru?
Odgovor je možda zato što zemaljskim bakterijama tamo uslovi nisu povoljni? Šta misliš o tome? :hvala:

To objasni onome, ko je rekao da Zemlja nije stvorena tako idealna za bakterije, nego su se bakterije prilagodile Zemlji, koja se tu nalazi.
Pri čemu ćemo naravno zanemariti činjenicu da se Zemlja menjala, delimično i zbog rada bakterija i drugih organizama jer tvoj skromni algoritam koji ti služi umesto razmišljala ne može da obrađuje više od jednog podatka istovremeno. :kafa:

Zato što žive na Zemlji, a ne na Merkuru? :kafa:

Zato što žive na Zemlji, a ne na Suncu? :kafa:

Pitanje je bilo zašto se bakterije nisu prilagodile Merkuru, a Ti odgovaraš, zato što žive na Zemlji?
Ili, kao kada bih pitao, zašto pčele sakupljaju med, a neko dogovori, zato što ne sakupljaju orase.

Otprilike ovako:

String odgovoriNaPoruku (pitanje P){
int x = 1;
int y = 1;
int z = x + y;

if (z == 2)
return "z nije 678";
else
razmisli (P);

}

void razmisli (pitanje P) {

while (true) {
:kafa:
}
}

Zazijavalo 1.0.

Poslednja izmena:
Analogija sa izmetom je demagoška, jer mi govorimo o Tvorcu svega što postoji, a tu se podrazumevaju i bakterije, dok slonov izmet nije stvorio bakterije, već samo predstavlja sredinu u kojoj su se bakterije razvile.
Dakle, primer tvrdi da su bakterije same sebe stvorile, a da je slon samo obezbedio sredinu, mesto gde bi one mogle da se stvore.
Zato je primer demagoški, jer metaforički slon ne predstavlja stvarnog Tvorca.

Gde i na koji nacin si dokazao i dokazujes da postoji tvorac koji nas svesno stvara, na kom osnovu pociva ova tvoja tvrdnja?
Ja ti ne mogu pomoci da stvoris sebi logicku viziju, jer ti od svojih ubedjenja to sebi ne mozes dozvoliti i zato bukvalno u svojoj
glavi pravis uporedbu Slon vs Bog. Tvrdis da razumes sta je alegorija i onda u jednom trenu trazis za svaki organizam koji
postoji poveznicu, kad kazem bakterije ja mislim na zivot, dok ti bukvalno citas samo bakterija.

No posto ne umes (ne zelis) da alegorijski razmisljas ja cu onda opet definisati na prostiji nacin, kad kazem da je balega stvorena
tako kako sam rekao i da su u njoj nastale i zivele bakterije (zivot), ja mislim na sledece. Onog trenutka kada je nastala sva materija
skupa sa njom je nastao i zivot, jer i sam zivot je materija u svom obliku. Zivot je samo jos jedno svojstvo materije, gde ima materije tu
ima i mogucnosti da nastane zivot, da li slucajno ili prosto zato sto je to stanje materije koje se mora desiti u odredjenim uslovima ja ne
mogu reci, no sva sustina je u tom da sam ja na u nekoliko alegorijski recenica zelo pokazati kako postoji logicka mogucnost svog tog
stvaranja bez ikakve svesnosti i viseg cina u svemu tom, samim tim i besmislenosti tumacenja da je sve stvoreno samo radi nas.

Kažeš nije balega stvorena tako idealna za bakterije, već su se bakterije prilagodile.
Pitanje je, zašto se bakterije nisu prilagodile i žirafinom izmetu, npr. Merkuru, ako slonova balega nije stvorena tako idealna za bakterije?
Ako Zemlja nije stvorena tako idealna za bakterije, zašto se bakterije nisu prilagodile Merkuru?
:)Ako Zemlja nije stvorena tako idealna za bakterije, zašto se bakterije nisu prilagodile Suncu?

Ne mogu da verujem da neko ko je do juce tvrdio da razume teoriju evolucije postavlja ovakva pitanja! Sta je sledece, zasto se bakterije (zivot)
nisu prilagodile pulsaru, kvazaru, crnoj rupi itd. Zasto nafta ne nastaje od peska, zasto dijamanti ne nastaju od ovcije vune, zato sto forma
materije moze biti samo onakva kako joj svojstva i uslovi dozvoljavaju, tamo gde ima mogucnosti zivot ce se i razviti, bar u onoj formi u kakvoj
ga mi poznajemo.

Back