fabos
Zainteresovan član
- Poruka
- 300
Činjenica je da su živa bića sačinjena iz hemijskih elemenata, a da li je suština života u tome da se život pojavljuje, kada su hemijski elementi u odgovarajućoj kombinaciji, zvuči kao zanimljiva pretpostavka, mada ostaje jedno bitno pitanje, koje ću izneti u nastavku.
To bi onda značilo da ako odgovarajuće hemijske elemente postavimo u odgovarajuću kombinaciju, takva jedna struktura bi trebala da oživi i počne da funkcioniše po principima živih bića, kakva poznajemo, od jednostavnijih oblika ka složenijim, sve do samog čoveka, kao najsloženijeg bića na Zemlji, u psihofizičkom smislu.
Dakle, ostaje pitanje, šta je to, što definiše model strukture hemijekih elemenata, tako da oni u takvoj jednoj strukturi ožive u smislu živih bića.
Da li je takva struktura, koja čini suštinu života, unapred definisana, kao što je definisana i svaka istina, npr. 1+1=2, ili struktura hemijskih elemenata oživljava sasvim slučajno i postaje istina sama za sebe?
Zivot je kompleksniji od ovog sto smo ja i ti ovde naveli, ali mi se ovde bavimo sustinom bez ulazenja u detalje
tako da se moram unapred ograditi od nedostatka svih karika koje cine mogucnost nastanka zivota. Sada imamo
pitanje koje na koje mnogi vec generacijama traze odgovor. Znaci mi trazimo motiv stvaranja, na to mozemo gledati
samo iz logickog ugla jer nam je prava istina jos uvek nedostupna, mada ko zna da li ce ikad biti i dostupna.
Cak i ako kazemo da postoji mogucnost slucajnog nastanka zivota, mi nismo resili zagonetku zivota jer opet
mozemo postaviti pitanje, ako se zivot stvara slucajno da li su cestice koje grade taj zivot stvorene bas sa tom
mogucnoscu da mogu dati zivot ili je svaka veza koju one stvaraju plod slucajnosti a ne unapred definisanog.
Onda dajemo sledeci primer, koji nece resiti zagonetku zivota ali ce dati logicku asocijaciju. Vec se pricalo na ovoj
temi da je covek stvorio sinteticki poroizvod koji smo nazvali najlon, u ovom slucaju imamo tvorca koji je svestan
okoline do odredjene forme ali ni sam ne poseduje znanje o svom nastanku. Nakon stvaranja najlona dobijamo
formu zivota (bakterija) kojoj se organizam prilagodjava za ishranu najlonom. Sta ovde vidimo, najlon nije prvenstveno
stvoren zbog ishrane bakterije nego se bakterija prilagodila na ishranu najlonom. Motiv. Iz ugla bakterije najlon
moze delovati kao stvoren bas samo zbog nje i da je prilagodjen njoj, iz ugla tvorca mozemo videti da je motiv licna
korist a da najlon ni iz kog razloga nije stvoren zbog bakterije.
Vodjeni ovom logikom mozemo sebi reci da svemir kao celina ima neki svoj motiv stvaranja, radjanja, kako vec sve
mozemo nazvati. No cestice koje cine svemir imaju mogucnost stvaranja raznih formi ako se nadju u odredjenim uslovima.
No u tom slucaju mi opet sebi mozemo reci kako su cestice savrsene kad mogu razviti toliko formi, ali iz nekog dubljeg
ugla, pogleda van mogucnost bakterije iz gore navedenog. 'Za bakteriju je najlon skoro pa savrsen, bakterija zna sta najlon
moze ali ne zna sta ne moze'. Materija je za nas savrsena jer je vidimo takvu, van naseg pogleda, materija je mozda samo prosto
stanje koje ne moze mnoge stvari, ali mi toga ne mozemo biti svesni, jer mi nemamo pogled van te materije, opet prosta
uporedba: najlon moze biti hrana za bakterije, mozemo od njega mnogo tog da stvorimo, da mu menjamo oblike, funkcije, ali
mi kao forma koja je iznad bakterija, znamo i ono sto najlon ne moze, to je da bude dobar elektricni provodnik i slicno..
Ovde vidimo da nema odgovora o smislu nastanka zivota, ali imamo malo pojasnjenje o cinjenici da mi pravimo svet u svom
razumu, trazimo od njega da bude ono sto zelimo, dok sustina moze biti drugacija od svih nasih ocekivanja.
Pa sad, da li prihvatam samo ono što potvrđuje moja ubeđenja, ili pak postavljam pitanja i ne zadovoljavam se ponuđenim odgovorima, to je pitanje?
Jer kao što Ti imaš pravo da pretpostaviš, veruješ, da nastanak naše planete i svog života na njoj nema neki smisao, tako i drugi ima pravo da pretpostavi, veruje, da nastanak naše planete i svog života na njoj ima neki smisao i da ono što je za nekoga haos, za nekoga može biti uređeni poredak.
Pogresno si me razumeo, ja nigde ne navodim kako je sve bez smisla, naprotiv ja smatram da u svemu postoji neki motiv
no ja od starta ne krecem vodjen svojom zeljom, uzmimo u obizir veci broj stanovnika ove planete, citava uverenja se baziraju
na tom da su oni ovde zbog viseg cilja a dokazi se traze samo u onim formama koje ce zadovoljiti potrebu istrazivaca. Da li
primecujes kako se nacela menjaju sa razvijenoscu drustva, odbacuju se mnoga ubedjenja koja su vazila u doba kada nam
je malo tog bilo poznato, da ne duzim nije tema oko tog , ali cinjenica je da ce covek pre prilagoditi dokaz svom licnom ubedjenju
nego sto ce ubedjenje prilagoditi dokazu..
Da, zaista fascinantno kako je tanka granica između života i smrti.
Tim pre postavlja se pitanje kako uprkos tako izuzetno tanke granice između života i smrti, život eto opstaje i da li je to slučajno ili je unapred zapisano poput onih eventualnih struktura hemijskih elemenata koje eventualno čine suštinu života, to je pitanje.
Recimo to ovako, uzmimo vodu za primer. Voda ce se prilagoditi tacno onom okruzenju koje je okruzuje, formirace oblik materije
ali samo onaj oblik koji ona moze da formira, to su zakonitosti vode. Postace tecna, gasovita, u cvrstom stanju, prilagodice se pritisku
tempreaturi i svim ostalim ciniocima koji uticu na nju. Tako je i sa zivotom, formirace se tamo gde moze, cak i ako moze samo uzeti
najprimitivniju formu, zivot ce se formirati bez obzira sto nikad nece moci razviti kompleksniju formu, tipa zbog kratkog veka zvezde koja
ga okruzuje. To su zakonitosti materije, no vec sam gore objasnjavao vezu izmedju zakonitosti materije i naseg postajanja. Sutra cemo
mozda biti svedoci revolucionalnih otkrica, postanka zivota na raznim mestima ali i njegovog nestanka pre nego sto je dobio kompleksniju
formu, neko ce u tom videti zakonitost ali i haos koji ne garantuje da ce obezbediti sredinu gde ce odredjeni zakoni moci da vaze toliko dugo
da se razvije vece forma zivota, no neko ce reci da to je bog stvarao zivot ali zivot nije zasluzio da bude stvoren, jednostavno trazice bilo kakvu
vezu sa onim vec unapred formiranim stavom.