Nosferatu___
Buduća legenda
- Poruka
 - 26.769

Patogeni organizmi nisu nešto što stiže od kojegdi, već nastaje i razvija se u postojećoj sredini, te je podložno interakcijama sa okolinom.
Objašnjavati slučajnost pre nego što se razume šta je slučajnost dvodi do smešnih zaključaka.
BIologija je u svojoj osnovi hemija. I tu baš nema slučajnosti kako se čini zastupnicima... svrsishodno uređenog sveta.
Recimo, pod određenim uslovima svi raspoloživi atomi vodnika sagorevaju i grade vodu sa kiseonikom. Nema slučajnosti.
No, ako bismo "razmišljali" kao oni koji cene da je slučajnost suviše slučajna da bi nešto značila, rekli bismo:
"Verovatnoća da u jednom molu smeše vodonika i kiseonika sedmi atom kisoenika s leva stupi u kontakt sa n-tim atomom vodnika u donjem redu i istovremeno sa centralnim atomom vodonika u posudi ravna je nekih 10 na minus 48.![]()
Jasno je dakle da je statistički nemoguće da se voda sastoji od vodonika i kiseonika i da je čovek nastao od majmuna".
Ne mora da znaci. Recimo, postoji teorije da su virusi i prioni stigli na nasu planetu iz svemira, a i ako su nastali retrogradnom evolucijom svakako su veoma strani nasem organizmu, i njihov stepen mutagenosti je mnogo brzi od nase evolutivne prilagodljivosti. Slicno je bilo i sa bakterijama pre penicilina, pa smo uspeli da zamrznemo opasnost na nekih 100 godina, ali zahvaljujuci tome sto skoro pa sipamo cefalosporine u kiselu vodu ovih dana mozemo se sredinom veka susresti sa novom revolucijom bakterijskih infekcija koja bi vratila infektologiju u 19. vek.
Slazem se da je biologija u stvari hemija, ali mogli bismo da se zapitamo zasto atomi tako reaguju, pa zasto subatomske partikule, nauka ce jednog dana da odgonetne i sve tajne bozona, kvarkova, antimaterije, Velikog praska.
I da li bismo time pokazali da Visa Sila ne postoji? Ne.
Vratimo se na osnovnu analogiju. Tvoj kompjuter nije nastao zato sto su se srafovi slucajno privukli zato sto im to nalazu zakoni fizike i hemije. Vista, Sedmica ili XP koje koristis nisu nastali tako sto je Windows 95 slucajno prostrujao kolima tvog racunara, pa je u roku od 17 godina evoluirao do Sedmice sam od sebe, spontanim zakonima programerstva.
A kada su tvrdokorni kreacionisti u pitanju, hardver i softver nisu nastali ni iz cega, autor je imao neku metodologiju, alat, plan. Nije greh nauciti kako je vas racunar napravljen.
No, opet, svaka rasprava na ovu temu je jalova jer ces sada ti da pobijas moje nove argumente, pa cu ja tvoje najnovije, a nicije se misljenje nece promeniti. So let's agree we disagree.

".

Sad sam počeo kao onaj rogati s ovog foruma.